Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4 5 6   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Лимец  (Прочетена 79677 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #20 -: 05-01-2010, 18:17:01 »

Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение.
Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.

И аз се поразрових и открих, че от всички тези разновидности, най-стара е Triticum monococcum или Einkorn wheat и е с най-голяма устойчивост против генетично модифициране, т.е. с най-нисък полиморфизъм (възможност за случайно вариране на гените). В българските сайтове някъде под лимец се разбира тази разновидност, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0, а на друго място под лимец се разбира Triticum spelta http://zdraveya.com/kakvo-e-spelta.html. В статията на Емил Елмазов в Янтра се споменава именно спелта - може би той отглежда това. Той също споменава и Камут, което всъщност е търговска марка на Kamut International. Според Уикипедия, самата спелта е резултат от хибридизация, т.е. на Triticum monococcum с други житни разновидности и съдържа глутен, макар и по-малко от широко използваната хлебна пшеница, докато Triticum monococcum не съдържа!!!

Та бих искала да знам, какво всъщност се предлага в България? Днес проверих в магазина за здравословни храни на Лавеле 22 в София и ми казаха, че по принцип имат лимец от Германия, но в момента е свършил. Интересно, какъв точно сорт е това?

« Последна редакция: 05-01-2010, 20:06:25 от amazonian » Активен
Ortodoksalen_Anorektik
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 667


бивш Ортодоксален Аноректик


WWW
« Отговор #21 -: 31-01-2010, 19:40:19 »

Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение.
Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.

И аз се поразрових и открих, че от всички тези разновидности, най-стара е Triticum monococcum или Einkorn wheat и е с най-голяма устойчивост против генетично модифициране, т.е. с най-нисък полиморфизъм (възможност за случайно вариране на гените). В българските сайтове някъде под лимец се разбира тази разновидност, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0, а на друго място под лимец се разбира Triticum spelta http://zdraveya.com/kakvo-e-spelta.html. В статията на Емил Елмазов в Янтра се споменава именно спелта - може би той отглежда това. Той също споменава и Камут, което всъщност е търговска марка на Kamut International. Според Уикипедия, самата спелта е резултат от хибридизация, т.е. на Triticum monococcum с други житни разновидности и съдържа глутен, макар и по-малко от широко използваната хлебна пшеница, докато Triticum monococcum не съдържа!!!

Та бих искала да знам, какво всъщност се предлага в България? Днес проверих в магазина за здравословни храни на Лавеле 22 в София и ми казаха, че по принцип имат лимец от Германия, но в момента е свършил. Интересно, какъв точно сорт е това?



Имам камут, спелт и на Елмазов от билкарията боклучавите натрошени зърна.  Изказвам мое неангажиращо мнение. Продукта е със силно преувеличени теоретично и недоказуемо качества. Понеже е екзотичен, пазарната му цена достига над 20 лева за килограм. При допустима цена от лев - два за пшеница първо качество, целта е да се шуми с този продукт за да се създаде търсене. 
Активен

Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #22 -: 01-02-2010, 00:08:17 »

Мисля си, че проблемът по-скоро е в това, че пшеницата я генно-модифицират, докато другите 2 култури- не.
Активен
Allegra
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 3



« Отговор #23 -: 03-05-2010, 20:00:17 »

Ето тук има повече информация за Лимеца - www.bulgariansm.com
Активен
Томирис
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1170


Лунатик!


« Отговор #24 -: 03-05-2010, 21:16:25 »

Мисля си, че проблемът по-скоро е в това, че пшеницата я генно-модифицират, докато другите 2 култури- не.
Именно. Това му е от най-полезните свойства. Всякакви други суперлативи са просто реклама. В днешно време всичко трябва да се изкара панацея за да му обърне някой внимание. Психика на купувача.
Активен

"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #25 -: 05-05-2010, 12:26:14 »

Скоро си купих "Динкел" /0.5 кг за 5.5 лв/. Скъпичък ми се видя, но реших да пробвам. Омеква по-бързо от пшеницата и се дъвче много по-лесно а и вкуса му сякаш е по-нежен.
Активен

С желание всичко се постига!
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #26 -: 06-05-2010, 08:22:21 »

Важното е да е нежен
Активен
Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #27 -: 06-05-2010, 13:21:25 »

Ами не е само това. мъдър Усвоява се по-добре от организма, за разлика от пшеницата, а е и алкална
http://zdraveya.com/zdravoslovni-hrani-ot-spelta.html
Активен

С желание всичко се постига!
Allegra
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 3



« Отговор #28 -: 08-05-2010, 11:01:27 »

Лимец или Спелта?
Съществува известно объркване между лимец и спелта. Спелтата е хибрид между няколко зърнени вида, но лимецът е най-древният сорт жито, непроменен от 10,000 години.

И латинските наимонования са различни Triticum monococcum  (Лимец) и Triticum Spelt (Спелта)
Лимеца е с много по-ниско съдържание на глутен и с по-високи хранителни стойности.
Активен
Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #29 -: 08-05-2010, 12:49:47 »

В книгата си за лимеца, Елмазов пише :"Разликите между еднозърнестия лимец и пшеницата спелта са предимно ботанически, морфологични, а показанията им като лечебни храни почти се покриват".
Затова дадох линка за спелтата...
Активен

С желание всичко се постига!
Allegra
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 3



« Отговор #30 -: 08-05-2010, 13:08:49 »

Ето една табличка за сравнение: лимецът е първата колонка, а спелтата в четвъртата...

http://www.einkorn.com/wp-content/uploads/2009/12/Grain-Nutrition-Comparison-Matrix.pdf

Далеч не се припокриват, Елмазов не случайно използва лимец, а не спелта намигам намигам

www.bulgariansm.com
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #31 -: 08-05-2010, 16:50:23 »

Лимец и спелта е едно и също. Ботаническото наименование на лимеца е triticum spelta.

Ето за einkorn wheat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Einkorn_wheat

emmer wheat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Emmer

spelt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt
Активен
Томирис
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1170


Лунатик!


« Отговор #32 -: 08-05-2010, 17:15:19 »

Възможно е да има минимални разлики между сортовете според географското положение. Все пак не говорим за култивирани растения.
Активен

"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
mitri
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5


« Отговор #33 -: 19-07-2010, 17:53:00 »

Лимец, спелта или динкел е едно и също. Аз съм си купувал хлебче от динкел в Германия и искам да ви кажа, че вкуса е невероятен, леко киселее и се приема от организма много по леко от останалия хляб. В Германия от динкел правят стотици неща ( хлебчета, макарони, сладки, кафе ) и каквото се сети човек. Тука малко се спекулира със спелтата все още и цените са много високи. Eто един сайт с хубаво инфо и от мен: www.nitrobg.com
 Grin
Активен
Томирис
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1170


Лунатик!


« Отговор #34 -: 19-07-2010, 18:51:57 »

Българското име е капладжа ако не се лъжа;)
Активен

"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #35 -: 20-07-2010, 18:07:27 »

Лимец и спелта са различни зърна. Много близки, но спелта е с много твърда обвивка и е невъзможна за покълване, а лимецът спокойно може да се хрупа както ядки, без дори да го накисваме мммм
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #36 -: 20-07-2010, 22:43:54 »

Различни са, въпреки че се говори за отглеждане на лимец в България, не съм сигурна, дали става дума за Triticum monococcum или има объркване на понятията. Спелта е Triticum aestivum var. spelta. Triticum monococcum (лимец ) е diploid, а спелтата е hexaploid, т.е първият вид има само една двойка хромозоми, вторият - три двойки. Малкият набор от хромозоми е в основата на неподатливостта към модифициране на гените, като все пак спелтата е по-близо до лимеца от съвременната твърда пшеница (Triticum durum), която има набор от 28 хромозоми.
Активен
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #37 -: 21-07-2010, 22:51:14 »

amazonian, благодаря ти за детайлния и интересен отговор Smiley
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« Отговор #38 -: 25-07-2010, 17:07:47 »

Т. monoccum - 2n=14 ; диплоид
T. spelta - 2n=28 ; хексаплоид
T. aestivum - 2n=46 ; хексаплоид
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #39 -: 15-08-2010, 13:07:34 »

Как обичате да си приготвяте лимеца?
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
Страници: 1 [2] 3 4 5 6   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: