Форум Земя назаем
Общи теми => Линкове => Темата е започната от: hdeshev в 07-08-2011, 09:02:24
-
Всички сме виждали големите реклами на "натуралните" сокове, които твърдят, че вътре е "100% сок", който е "без консерванти". Сигурно сте се чудили как става номерът. Накратко:
- Сокът се слага в контейнери, където се изтегля всичкия кислород. Така сокът може да се запази до година
- Горната процедура, обаче, го прави абсолютно безвкусен
- Преди пакетирането за крайният потребител, се добавят "ароматизатори", за да се получи нещо с вкус на портокал
Ароматизаторите се купуват от същите компании, които правят парфюми. Понеже предполагаемо се произвеждат от портокалови продукти (независимо през каква химична обработка са минали), производителите на сока не са длъжни да ги опишат като отделна съставка. И ето ви как, като махнем ароматизиращият елемент, в съставките остава само сок. Тук идва маркетинг отдела и го сменя на "100% сок".
Цялата статия на английски е тук (http://www.foodrenegade.com/secret-ingredient-your-orange-juice/).
-
Ох, зачетох се във Food Renegade (http://www.foodrenegade.com/) блога (този с горната статия) и попаднах и на други бисери.
Пример: Защо се слагат дървени трици/стърготини в много храни и на етикета пишат "целулоза" (http://www.foodrenegade.com/would-like-some-wood-pulp-your-shredded-cheese/).
-
Всички сме виждали големите реклами на "натуралните" сокове, които твърдят, че вътре е "100% сок", който е "без консерванти". Сигурно сте се чудили как става номерът. Накратко:
- Сокът се слага в контейнери, където се изтегля всичкия кислород. Така сокът може да се запази до година
- Горната процедура, обаче, го прави абсолютно безвкусен
- Преди пакетирането за крайният потребител, се добавят "ароматизатори", за да се получи нещо с вкус на портокал
Ароматизаторите се купуват от същите компании, които правят парфюми. Понеже предполагаемо се произвеждат от портокалови продукти (независимо през каква химична обработка са минали), производителите на сока не са длъжни да ги опишат като отделна съставка. И ето ви как, като махнем ароматизиращият елемент, в съставките остава само сок. Тук идва маркетинг отдела и го сменя на "100% сок".
Цялата статия на английски е тук (http://www.foodrenegade.com/secret-ingredient-your-orange-juice/).
Браво Ице за ценната информация! :Content_14:
Аз много отдавна не пия от тези "натурални" сокове.Бях сигурна, че има нещо гнило, но не съм се ровила за конкретни доказателства. :Confus_3: Благодаря ти!
-
Етил Бутират звучи много вкусно
И докато с целулозата няма проблеми с гъбясването има. Как тоя сок щ се запази от гъбясване и ферментация? Нещо в статията не се вързва ! И това е че поне в България 100% соковете се правят от разреден с чешмяна вода прах купен от Китай .