Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: amazonian в 19-05-2010, 23:14:35Титла: Няма време!!!
Публикувано от: amazonian в 19-05-2010, 23:14:35
Не знам, дали и други имат тези трудности, но аз имам проблем с времето, когато искам да си правя суровоядски рецепти. Не става дума за салати и ядки, а за всички тези неща, които се приготвят с изсушаване. А те според мен са необходими, защото с тях успявах да поддържам 50% и повече в някои моменти, защото иначе се огладнява, според моя скромен няколкомесечен опит.  Просто не успявам да намеря време - знам, че звучи като оправдание, но е така в момента :-\


Титла: Re:Няма време!!!
Публикувано от: Вери в 20-05-2010, 00:49:08
Ами откакто купихме кухненски робот, става по-бързичко при нас. Сушим повече видове и количества крекери. Ползваме нощта за целта.


Титла: Re:Няма време!!!
Публикувано от: desi82 в 20-05-2010, 23:10:46
Амазониан аз в момента съм на 100%суровоядство но не разполагам с никакви уреди да не говорим за сушене на хлебчета. Има варианти да се поддържа висок процент сурова храна като отделяш минимум време.


Титла: Re:Няма време!!!
Публикувано от: Shturcho в 20-05-2010, 23:31:34
 ::)
ами всъщност това е сериозна тема.
за мен суровоядството е част от живота ми, за която откривам по нещо ново постоянно..част от нещата избирам да пробвам от хора с опит в тази насока, но основно- интуиция.
и в този ред на мисли - важно е за времето. Но идеята е, че и аз се опасявах, че ще ми гълта време, но после се замислих когато се готви (а и няблюдавах хората около мен, които ядат 'нормално', колко време отнема всичко, и разбрах, че това с времето ми е оправдание. )
та по-скотро е важно идеи...
запаси се със зеленчуци, сус плодове, ако ще си цял ден навън си планирай по път да си купиш нещо или си носи, за насищането- при всеки е различно.
мисля, че пак е свързано с нагласата.
маслините, тахана, ядките, са засищащи.
овесени ядки и друго мюсли също мн бързо се приготвя сурово.
булгур също.
и е мн важно според мен да преодолееш идеята за 'заместители' на неща, които по принцип си мислила за засищащи само по навик.
друго- ако все пак имаш нужда, си хапвай хубав хляб, или сухари- остави нещата да се случват постепенно.
но аз определено се уча да на мързелувам с планирането : за покупки, по дни...


Титла: Re:Няма време!!!
Публикувано от: Томирис в 21-05-2010, 07:21:10
Дори и салати да стържеш и режеш на ръка по-бързо става отколкото да готвиш традиционни манджи. Що-годе се равнява на яденето на "сухоежбини" (хляб+салам+кашкавал).
Не знам за вас, но конвенционалното готвене винаги ме е ужасявало и всички процедури са ми се виждали безсмислени. Пък и съм била свидетел как майка ми по цял ден се върти около печката за едното нищо.
Аз си нося плодове навън, а ако няма да мога да ям много дълго време си взимам ядки и/или мляко - засища ме за дълго и ми дава необходимата енергия. Дали е полезно, или не - много спорове има по въпроса. Важна е индивидуалната поносимост.


Титла: Re:Няма време!!!
Публикувано от: Buku в 21-05-2010, 09:38:04

Не знам за вас, но конвенционалното готвене винаги ме е ужасявало и всички процедури са ми се виждали безсмислени. Пък и съм била свидетел как майка ми по цял ден се върти около печката за едното нищо.

Една моя много добра приятелка точно по този повод неведнъж ме е питала как, аджеба, се разбираме вкъщи, като аз съм вегетарианка, а нашите - не. Понеже, видиш ли, вегетарианските манджи (става дума само за тия без месо) били "много туткави" - дори един миш-маш искал поне няколко часа в кухнята  tooth. А като си помислим колко е просто да спретнеш една салата с повечко ядки и кълнове в нея...
Но за повечето рецепти от сайта съм съгласна, че искат време - докато накиснеш ядките, докато покълнат семената, докато се изсушат произведенията от сотра на крекери, бая въртел  :-\... На мен лично много ми се яде сурова пица, но като си помисля колко часа трябва да седи във фурната, ме хваща мързелът и се отказвам  :-[.
Но един вариант, който често използвам е накиснати ядки и стафиди (или други сушени плодове) в мелачката или кухненския робот, докато станат на тесто. Омесват се на топчета и могат да се носят насам-натам - зареждат ;). Или пък тахомеда... Изобщо, има и прости варианти, стига да търси човек.


Титла: Re:Няма време!!!
Публикувано от: desi82 в 22-05-2010, 12:57:23
Тези хлебчета и пици наистина изглежда, че отнемат супер много време, но не е така. Трябва само малко организация. А в момента като съм без уреди съм на плодове, накиснати ядки, зеленчукови салати и кълнове. Просто трябва да се направи нещо като план какво ще се хапва през седмицата и да си накиснеш малко семена за да покълнат. Не отнема никакво време.