Форум Земя назаем

Суровоядство => Хляб, сухари, крекери, бисквитки... => Темата е започната от: черен гарван в 22-04-2011, 22:24:48Титла: полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 22-04-2011, 22:24:48
Пускам темата, някой ако има добри рецепти за правене на хляб, или знания.. може да ги сподели. На всички е ясно, че бялото брашно и белия хляб не са особено полезни, както и маята... на мен обаче много ми се яде хляб и взех да го мисля сега и стигнах до тази рецепта, която ми се стори най-лесна... стига да схвана откъде да си намеря пълнозърнесто брашно  :surpris_23:

рецепта за безквасен хляб
3-4 чаши брашно, но пълнозърнесто брашно (мляно цялото зърно без да се пресяват триците) се замесва с 1/3 чаша (може и по-малко - ще си прецените) олио, 2/3 чаша вода. Добавяте солчица на вкус. Разстилате с точилка, да е с дебелина не по-голяма от 1,5 до 2 см. Нарязвате на ленти с ширина от 3 до 5 см и дължина около педя и поставяте директно на скарата във фурната.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 22-04-2011, 22:31:58
Всъщност ние ядем нещо подобно на хляб, но не и истински хляб. За да бъде хляба ни истинки, трябва да брашното да бъде такова, а за да бъде брашното такова е нужно и съответната пшеница. "Тревата, която дава семе" както е наречена в Битие, днес е различна. Високодобивните хибридни сортове осигуряват голямо количество за сметка на ниско качество, преработката на зърното в във валцовите мелници, пръскането с отрови и натряването с изкуствени торове, правят хляба не това, което трябва да бъде. Както и всяка друга съвременна храна. Старите сортове са почти изчезнали, загуби се лимеца - една толкова важна и ценна зърнена култура. Накрая печеното в електрически фурни замразяването и вакуумирането съвсем направи от хляба средство за засищане, но не и храна.
Ала много се отклоних от темата. Доказано е, че термофилните дрожди в маята не са полезни. Съществува медно-солев метод за приготвяне на пълнозърнест хляб. Под пълнозърнест се разбира хляба получен от цели зърна. Бялото брашо, тип 500 е също толкова вредно за организма ( най-вече за костите и зъбите ) колкото и бялата рафинирана захар.
При съвременния урбанистичен начин на живот, когато човек няма почти никакво свободно време, най-лесното е да си купи "хляб". Обаче ако иска наистина да яде хляб, а също и друтги истински храни, то трябва да се замисли дали не може някак да промени своя живот ?


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 22-04-2011, 22:35:31
Нека споделя и моя дългогодишен опит в правенето на пълнозърнест хляб.
Преди години, когато живеех в България се опитвах да правя хлаб. Имах хлебопекарна, купувах пълнозърнесто брашно или давах да ми мелят в една мелница, за да съм сигурна, че е наистина пълнозърнесто. Обаче хляба все не ставаше и не ставаше. Когато заминах в чужбина, установих, че хляба там е отвратителен и затова първото нещо, което си купих беше хлебопекарна. За моя изненада хляба стана много по-добър от този, който правих в България. Не мирясах докато не си купих мелница, защото си мислих, че брашното, което ползвах не е съвсем пълнозърнесто, че как иначе хляба ще е толкова по-хубав. Но се бях излъгала. Хляба със собственоръчно смляно зърно, се оказа същия. Ескпериментирах с различни видове зърно и изводите, до които стигнах са, че съотношението между водата и брашното може много да варира от вида пшеница, който се използва. Някои поемат повече вода, други по-малко. Качествата на пшеницата зависят от много фактори - сорт, почва, климат. След време зарязах хлебопекарната. Там само меся хляба, за да не се моря. Прехвърлям тестото във форма. Оставям го да втаса и го пека. Става много по-вкусен отколкото с пекарната.

Ето и моята основна рецепта:
650 гр. пълнозърнесто брашно
400 гр. вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. кафява захар (може мед, меласа, кленов сироп или друг подсладител)
1 пакетче бърза мая (7 гр.)
От всички съставки омесвам тестото в хлебопекарната. Слагам във форма за хляб. Включвам фурата на най-слабо (около 40*С) и оставям да втаса за 35-40 мин. След това пека за 40 мин на 180*С..

Към основната рецепта могат да се слагат различни семена, ядки, сушени зеленчуци и подправки. Правила съм с мазнина и без мазнина и понеже не съм видяла някаква разлика реших, че няма смисъл да се слага мазнина - само излишни калории.
Имам един вид зърно, с който съотношението вода/брашно е 420/600, така че извода е, че с всеки вид зърно, съотношението е различно. Когато пробвам нов вид, първия път правя стандартното съотношение и после или намалям или увеличавам количеството брашно всеки път с по 10 гр., докато уцеля правилната комбинация. Но не с всяко зърно се получава хубав хляб. Още един извод: Колкото повече вода може да поеме брашното, толкова по-хубав става хляба. Затова постепенно увеличавам водата, дотогава, докато сметна, че е достатъчно. Дори и тестото да е леко лекпаво, хляба няма да стане теклив, ако не се оставя да превтаса.
Правя хляба с мая. Знам, че не е много полезна и имам мерак да се науча да го правя с квас, но все още не съм събрала смелост.Ако хляба стане теклив и кисел, тогава най-вероятно е бил оставен да превтана.
Моят съвет е: Експериментирайте и не се отказвайте.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 22-04-2011, 22:42:06
Спомняш ли си неповторимия вкус и аромат на прясно изпечен хляб от детството?
Хляб замесен от човешка ръка бавно, търпеливо и с любов. Нашите баби са месили хляба с квас това е просто вода, брашно и бактериите на въздуха. Хлябът с квас не мухлясва добре съхранен и може да се консумира седмица и повече след изпичането му. Неговата структура е здрава и не се рони. Такива ставаме и ние когато го ядем - здрави, силни и щастливи. Не нарушава естествената флора на стомаха ни, напротив укрепва и я регулира.

Що е то квас? .... естествена ферментация на тестото
Квасът е естествена ферментация на тестото при приготвяне на хляб. Древната и първоначална форма на мая открита от Египтяните и използвана масово по цял свят до преди 70г. Това е просто вода, брашно и бактериите на въздуха. Може да се съживи квас от пълнозърнесто брашно пшеница, ръж, нахут и др. Приготвянето на хляб с квас отнема малко повече време от приготвянето с днешната мая и затова този начин бързо се е забравил днешно време и сме преминали на масово производство на хляб. Самия квас представлява симбиозата на Лактобациликус бактерия (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri) и още много други процеси. В течно състояние се развива най-добре. С него се заквасва тесто за хляб и след 3-4 часа имаме готови хлебчета. Двете бактерии са братовчедки на бактериите, които правят кисело мляко. Квасните бактерии преработват сложните въглехидрати на пшеницата и ги правят по-лесно усвоими от човека. И точно както всеки от нас може да направи кисело мляко от прясно, така може и да създаде квас и да изпита удивителното чувство, че буквално провокира избликването на живот.

Първата стъпка е създаването на квас.


Как се създава квас?
или как да си хванеш
Преди да преминем на самото съживяване на квас ще споменем че е по-добре (според нас) да си хванем квас от вече съществуващ и от там да го захраним и продължим неговия живот. Кваса има въжможноста да запаметява някой важни неща в себе си. Вземете 1-2 с.л. от активен квас (може от нашета хлебопекарна) и му добавете брашно и вода.

Самото раждане
Смесвате вода (най-добре изворна вода а пак може и от росата) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Препоръчително е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместта да почива на стайна температура. След един ден той ферментира но това не е квас. Нужно е да се захрани някокло пъти за да се съживи и стане на активен квас.

Захранване на квас
Веднъж започнали създаването на квас, е нужно периодично да захранвате вашите бактерийки с прясно пълнозърнесто брашно и вода. Ако сте сложили за начало 100 г брашно и 100 мл вода ще е добре да се захранва с поне 1 супена л. всеки път. За да получите пак същата консистенциа и той да продължи да си работи може от количество да изхвърлите половината и да добавите пак брашно и вода, иначе непрекъснато ще трябва да сменяте съса в които го държите. За да създадете активен, жив квас е нужно да захраните и да се грижите за своите квасни живинки 3 - 4 дена, и тогава той се превръща в активен квас. Този процес се нарича захранване на кваса и се прави през няколко часа или един път на ден, или два пъти, зависи колко активен искате той да бъде.

Активен жив квас
Ще разпознаете, че сте добили активен квас по балончетата, които се издигат към повърхноста на сместа. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи. След леко разтърсване на самия съд с квас той започва да се надига и да бълбука като жив организъм. Това е моментът, в който е най-добре да се работи с него. С кваса може да замесите хляб, да приготвите палачинки, да си намажете кожата на болно място или още много други приложения тъй като това са живи активни микро организми.

Замесване на хляб с квас


Следните количества са стандартни и може да екпериментирате по много начини и с други рецепти.

1 кг. брашно
20% активен квас = 200 мл.
66% вода = 0.660 мл.
15 гр. сол

Получава се смес - тесто което е около 2 кг. = 2 - 4 хляба. При самото изпичане на хляба се изпаряват около 10 %.

И така ... Разбърквате сухите съставки - брашното и солта (може да добавите и сухи подправки в този момент) с ръце поне една мин. Правите малък кладенец в центъра в който изсипвате активния квас. Добавяте постепенно водата (стаяна темп.) като добре я разбърквате с кваста. След като сте сложили всичката вода започвате да месите. Самия процес месене и понятието му са се размили с години и днешно време хората си мислят че е трудно и трудоемко. Това не е случая с тесто с квас, тук няма нужда от силово месене 20 - 30 мин а само 3-4 мин докато се е усвоила всичката вода от брашното. Много е важно да се замесва меко тесто а меко означава с много вода. Опитай те се да добавите още вода ако вашето тесто може да поеме още. Всяко брашно е различно и поема вода по различен начин. Тайната на добър пухкав и набухнал хляб е в голямото количество вода което е поело, но това е същевременно и трудната част - да се работи с меко тесто.

Поставете тестото в купа или глинен съд и закрийте с плътна кърпа отгоре.

Следва 30 мин. 1-ва почивка.

Обръщане - това е процес с който премесваме тестото така че да се аерира и разтегли малко. Хващаме един край на тестото и го сгъваме към центъра. Така продължаваме и от дугите краища 2-3 пъти. След което оставяме тестото пак да почине.

Следва 30 мин. 2-ра почивка.

Следва Обръщане.

Следва 30 мин. 3-та почивка.

Следва Обръщане.

След като е обърнато вече три пъти тестото е придобило еластичена форма, глутена му е развит и е готово за оформяне. Изчакваме още 15 мин. от 3-то то обръщане и го изкарваме от купата на маса поръсена с малко брашно. Сега е момента да решим в каква форма ще се пече хляба. Ако разполагате с метални или глинени съдове с отворено гърло (включително и чисти саксии) може да поставите в тях за последно втасване и печене във фурната. Ако сте си приготвили кошнички за втасване в тях хляба се получава с хрупкава коричка от всякъде и по-вкусен. Разделете тестото на пърчета според съда и започнете да го месите. Направете го на топка и се опитайте да затворите от долу всички краища. Поставяте го в кошничките за втасване (предварително поръсени с малко брашно) със сгъвката на горе тъй като на края ще го обърнете преди печене, а в металните и глинени съдове със сгъвката на долу.

Последно втасване

Поставете формичките с тесто някъде на топло. Може да пуснете фурната на мин. топлина (без вентилатор) и да ги оставите вътре. 30-40 мин. втасва и е готов за печене. За да разберете кога е най-добре за печене ще трябва да по експериментирате малко, след 10 - 15 пъти вече ще свикнете. Хляба е втасал когато го натиснете леко с пръст и самото тесто се връща бавно и леко нагоре а не бързо.Печене като във пещ.
Хляб се пече най-добре в тухлена пещ, в която се мята с дървена хлебарска лопата и именно това би се случило в хлебопекарна. В домашни условия е различно. Тук нагрейте фурната до 230 градуса. Поставяте металните и глинени формички в нея като можете да нашарите от горе хляба с нож, така че да му помогнете да се разцепи на правилните места. От кошничките объщате тестото на тава предварително поръсена с грис, чаревично брашно или трици и го слагате да се пече. След 10 мин може да намалите фурната на 190 С и да продължите да го печете още 30 мин. Ефекта на намаляването на темп. е сходен на печене в пещ. Обикновенно 30 - 60 мин. и хляба е готов. Оставете хляба да изстине добре тъй като още някой процеси се случват при охлаждането.

Воала ето го и вашия домашен самун.

Въображение
За да направите своя хляб с квас още по-полезен, можете да добавите ядки, семена, подправки които обичате, масло, зехтин и други натурални чудесии. Можете да накиснете ръжени семена във вода за една нощ и да ги вложите в хляба. Тук най-добрия съвет е – следвайте въображението си и ще се удивите от прекрасните резултати.

Кошнички за втасване
Панер или кошнички от ратан чието дъно е покрито с тъкано платно или парче американ. Тези тъкани не „отнемат” влагата от тестото и то не залепва по тях - затова са подходящи. Зашйте ги с един конец в горната част на панера и се грижете да не залепва тесто за тях като ги поръсвате с малко брашно всеки път.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Съхранение на хляб с квас
Хлябът с квас е удивително траен и не мухлясва когато се съхранява правилно. Млечната киселина, която развива бактерията лактобациликус не позволява съществуването на плесен. За сравнение - хлябът направен с мая мухлясва за 2-5 дни, а хлябът с квас остава пресен и чудесен за консумация седмици след изпичането му. Той не се рони когато се реже, структурата му е плътна и здрава и ухае прекрасно. След 25-тия ден е най-хубаво да се похапва на препечени филийки с масълце. Оптималният начин за съхранение е в глинен съд, но ако не разполагате с такъв - погрижте се да е увит в хартиена торбичка и после в найлонова, но не плътно затворен. Да е на тъмно и сухо място.Как се съхранява самия квас?
Веднъж създали квас не е нужно да влагате цялото получено количество в изпичането на хляб, но е нужно да си запазите малко за следващия път.

Сух: За да съхраните неупотребения квас, добавете брашно докато постигнете твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставяте да изсъхнат на стайна температура. След като е изсъхнал поставете в стъклен буркан и сте готови за около светско пътешествие с Български квас. Така и нашите баби са правили сух квас. Може да го съживите като разтворите две - три сухи топки във вода и го захраните 3-4 пъти.

В хладилник: За по честа употреба можете да съхранявате квас в хладилника. Добавя се брашно и вода (захранване), но този път го сгъстявате малко и го оставяте на някой рафт в хладилния шкаф. Той остава в добро състояние седмица без да се зъхранва (след седмица започва да почернява и да става на ракия:). Можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Нужно е само да добавите топла вода и брашно (захранване), докато получите пак рядка смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс. Препоръчително е да направите 2-3 захранвания в последсвие едно след друго, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука имате активен квас пак, с който да опечете жив хляб.

 

За повече информация гмурнете се в света на кваса:

http://sourdough.com - най добрия сайт за хляб с квас, рецепти споделяни от цял свят.
http://www.nyx.net/~dgreenw/sourdoughfaqs.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Sourdough


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 22-04-2011, 22:48:03
Каменна мелница

Предците ни са смилали зърно хилядолетия наред между два камъка. Така са правели древните траки, африкански племена, американски индианци, европейци, азиатци ... всякакви раси и националности, всички хора, във всяко кътче на света. Те са имали по една малка каменна мелничка за всяко домакинство където са правели пълнозърнеста храна.

Малко по нататък 18-19 век хората започват да мелят зърно на моторни и валцови мелници. На тях повече брашно се получавa по-бързо и те са в синхрон с тогавашния, забързващ се, ритъм на човешко ежедневие. Днес, няколко века по-късно, колелото на живота се завърта и ние живеем във време, когото се възражда връзката между човека и природата. Хората все по-ясно разбираме силата на природата и елементите ѝ и своята роля в нейния ред. Все по-често се обръщаме към практиките на предците си. 

 
Във време оно, преди забързването на света и урбанизирането на живота ни, в онези дни, в които все още сме използвали ръцете си, за да изработваме, садим, берем, носим, месим, белим, предем, тъчем, шием, правим... в онези отдавнашни дни всяко домакинство е печало домашен хляб. 

Изпичането на домашен хляб е процес, в който се повтарят условията и стъпките на узряването на зърното ... брашното ... тестото. Камъните, между които се смила брашното са изградени от същите елемнти, от които е и почвата. При стриването зърното влиза още веднъж в контакт с веществата и минералите, от които се е хранило, за да порастне.
Смляното между камъни брашно запазва всички полезности, съдържащи се в зърното. Пробвай вкуса и ще усетиш.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 22-04-2011, 23:06:56
В днешната пресирана/купешка мая "учените" са оставили само гъбените бактерии и затова хляба мухлясва често и няма живот както хлябът с квас.  Може да се добие от почети всяко брашно пшеница, ръж, нахут, грах и др. За предпочитане е брашното да е пълнозърнесто. Съществува дори ябълков квас.

Мога да уверя тези, които имат домашна хлебопекарна, че на същия принцип вместо мая могат да си правят хляб с квас. Аз си правя кваста с типово и брашно от нахут (намира се по арабските магазини). Пропорцията за около 750гр хляб е горе-долу такава – директно в кошничката на хлебопекарната – 100-150мл квас, разбърквам с 300мл вода (хладка), добавям сол и захар (мед), олио (слънчогледово, ленено, орехово, зехтин), изсипвам 500гр брашно (който каквото обича) и всякакви уханни и вкусни добавки;). Пускам на по-дълга програма, за около 3ч и настройвам за 1кг хляб, на степента за най-силно изпечена коричка. Важно е хляба да се остави добре да изстине, покрит с кърпа. А по въпроса за печенето във фурна, пробвайте предложението от линка по-горе, получава се много добре, като в пещ;) А правенето на квас може да бъде прекрасна игра за децата, като им се обясни, че това са новите ни домашни животинки, които трябва да храним с брашно всеки ден и да им даваме да пият вода, и т.н… Успех!

Димитър on 9 юни 2008 19:06
Супер тема!!!!!!
Аз от много време се занимавам с опити да изравям и подържам традициони рецепти и „технологии“. А с хлебарство и произодство на закуски се занимавах една година и „професионално“( с един приятел имахме фурна за закуски и хлебчета една нощ работниците ни не дойдоха на работа(оказа че са ни ги изпратили от конкурентна фирма с цел да поработят малко при нас и като разберат клиенти и ни потръгне да ни зарежат)та така без време се запретнахме да си произвеждаме всичко сами докато намерим нови хора). Исками се да споделя малко опит от работата ми и от баба ми лека и пръст.
Никога не смесвайте закваската със сол, солта около една щипка за 1кг брашно се прибавя към брашното докато го сеете.
Сейте поне 2 пъти така в брашното влиза въздух и по-хубаво се меси. Ако искате закваската да става по-бързо и „по-бърза“ можете да добавите малко захар. И едно малко пояснение тестото превтасва и спада не защото закваската няма какво да яде а защото отделения газ от ферментацията става прекалено много и тестото не може да го задържи в себе си малките мехурчета които са се образували се разкъсват газът излиза и тестото спада необратимо, за да се вдигне отново трябва да омеси и отново да се остави „да се зарежда с газ“.
Ако искате кваса да не е много кисел на вкус не го оставяйте прекалено дълго без да го ползвате. Ако е топло два-три дена е напълно достатъчно за да стане готов. Най-добре се преценява като го помиришете той първо има леко сладникъв мирис тогава е ОК за използване, после преминава към киселата част на ферментацията и определено започва да мирише на кисело.
Аз всеки път използвам цялото количество а си оставям от замесеното тесто и от него правя нов квас.
По този начин си правя и истинска боза като тази от детството ми и разбира се използвам просо а не пшеница както правят сега навсякъде то затова и няма вкус.
А ако искате да си припомните как ухае симид си направете закваската от нахут и месете смело само с бяло брашно ( е това е само за празници) през другото време слагайте и трици.
За хляба без мая съм мног за. Една година си правихме с жената само такъв хляб. Проблема е че став доста твърд ако го препечеш там хватката е да се правят много тънки питки за да се опече като две кори почти без среда.
Мария дай координати моля:)
Людмил мелница е супер но и цената и е добра аз съм в България мога да си я позволя но направо ме хваща яд като си помисля с каква лека ръка затрихме всичко от хубавите ни села.

Радвам се че Ви има!!!!

vassilena on 10 юни 2008 13:34
Димитър,
Благодаря за супер ценните и интересни съвети! Това с нахута особено ми се струва супер интригуващо. А как се прави закваска с нахут – трябва да е смлян на брашно и да се остави само такова брашно да ферментира или? Смятам да пробвам.
Също така, ако може да дадеш рецепта за боза, ще съм благодарна. Тука около мен има и други българи, които въздишат по бозата, ще зарадвам още народ. А тази боза, дето я правят сега в България, не я пия, защото е ужасна – пшеничено брашно с вода и аспартам, бляк.
Людмил,
Надявам се някой ден да пробвам хляб от такава мелничка. Сигурно пък може няколко семейства заедно да си я купят, идеята ми харесва.

Димитър on 10 юни 2008 15:56
Закваската от нахут се прави като нахута се смели предврително на брашно и после както си описала.
Баба ми го правеше в бутилка с широко гърло смесваше счукания нахут с пшенично брашно и вода и го оставя да „зрее“ като е готова закваската прецежда половината от бутилката и меси с него, а останалата част я „зарежда“ за нова закваска.

За бозата давам една по която съм правил и съм доволен
Боза за 5 литра
· вода – 5 л.
· брашно – 2 ч.ч.
· захар – 2 ч.ч.
· закваска – 1 ч.ч.
· За закваската:
· брашно – 1-2 с.л.
· вода (хладка) – 1 ч.ч.
· захар – 1 с.л.

Брашното се препича до бледорозово, като се внимава да не прегори (бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се до поносимо за пипане с гол пръст и след това се сипва 1 чаша от предварително приготвената закваска разбъркав се добре. Съдът се похлупва не плътно държи се 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като отвреме-навреме леко се разбърква.
Брашното се прави от смляно просо може да е обелено може и да не е. Захарта може да варира според вкуса, колкото повече оставяте бозата да стои толкова по-резлива става.
Естествено може да си редуцирате количествата макар че при нас 5 литра свършват за нула време особено като включим и познати. А ако остане и започва да вкисва е идеална закваска за нова доза или хляб или кифлички.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Zloqd в 22-04-2011, 23:18:16

рецепта за безквасен хляб
3-4 чаши брашно, но пълнозърнесто брашно (мляно цялото зърно без да се пресяват триците) се замесва с 1/3 чаша (може и по-малко - ще си прецените) олио, 2/3 чаша вода. Добавяте солчица на вкус. Разстилате с точилка, да е с дебелина не по-голяма от 1,5 до 2 см. Нарязвате на ленти с ширина от 3 до 5 см и дължина около педя и поставяте директно на скарата във фурната.
Ако не беше олиото направо ще си имаш сухар.

Каменна мелница имам на едното село дето е в родопите, но едва ли някога ще имам възможноста да се върна там.
В африка се използва и по-примитивен начин за мелене на зърното - счукват го в голям дървен хаван от издълбан дънер с помоща на големи дървени бухалки (ама много хвърчи настрани).

В моя дневник има линкове за нещо като тортиля - съвсем тънки питки без никкаква закваска.
Там има и линк за боза - течен жив хляб (но не е за въздържатели, защото е 6%).

А на мен като ми се дояде нещо от зърнени храни карам моите хора да ми направят нещо като курабийки - разточват тортилята, нарязват я и и слагат плънка от запържено цвекло, праз и зеле (получават се нещо като кесийки и са много хрупкави  :essen: )


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 22-04-2011, 23:42:56

Хляб Насъщен         
Написано от Organic BG      
Неделя, 02 Май 2010 12:18
Има ли проблем с обикновения хляб?

Замисляли ли сте се някога дали има проблем с хляба който купувате от супермаркетите? За съжаление проблеми има и те не са един или два. В тази статия ще се спра на един от главните проблеми - брашното.

Защо брашното е проблемно?

От житните зърна, които обикновенно са расли на стотици или дори хиляди километри от вашия дом върху почва, наторена с изкуствени торове - се отстраняват зародиша и обвивката, която съдържа триците. След това остатъка се смила на брашно. Това, което остава в брашното е безцветна (бяла) пудра, която почти напълно е лишена от хранителни вещества и витамини. След това тази брашняна пудра се избелва допълнително за да се получи едно съвършенно бяло и чисто ... НИЩО!

Откакто черния хляб набира популярност на нашия пазар комерсиалните мелници започват да предлагат и неизбелено брашно, заедно с традиционното избелено. От това обаче няма никаква полза за вашето здраве, защото в единия случай получавате избелено нищо, а в другия неизбелено нищо.

Причината за това е че от брашното е премахнато ядрото, което съдържа най-големия процент живи хранителни вещества, които са важни за тялото. Те се премахват защото хлябът лишен от тях има по-голяма трайност и може по-дълго да се продава на лавиците на супермаркетите. Но това става с цената на най-важните хранителни съставки. Трябва да има по-добър начин!

Мислете за дълготрайността на човешкото здраве, не за дълготрайността на продуктите в магазина.

Пълнозърнестото брашно съдържа както зародиша,така и триците. Хлебарите и пекарите не харесват истинското пълнозърнесто брашно защото то е грубо и с него се работи трудно. То съдържа зародиша и триците, заедно с витамините,които намаляват концентрацията на глутена в бялото брашно. Глутена е лепкав протеин, който се намира в житните зърна и е особено изобилен в пшеницата.

Пекарите обичат глутена защото правят тестото лепкаво и лесно за разточване. Колкото глутена е по-малко толкова е по-трудно да се оформят различни форми на хляба. Нито едно друго зърно не съдържа толкова много глутен колкото пшеницата. Най-чистото бяло брашно прави най-лесното за обработка тесто. Това е и причината пекарите да повлияят на цялата индустрия житните зърна да се лишават от зародиша и обвивката и масово да се произвежда бяло брашно. Сега самите машини и екипировка на големите комерсиални мелници са така проектирани че стандартно да отнемат зародиша и обвивката от зърното преди да бъде смелено. Ето защо те не са в състояние да произвеждат истинско пълнозърнесто брашно.

От друга страна хората, които започват да мислят за своето здравословно хранене предпочитат пълнозърнестото брашно защото то съдържа зародиша със всичките му "B"-винатими, протеини и масла, а също така и защото съдържа естествени фибри, които засищат глада и също имат ролята да прочистват чревния тракт. Обаче нещата са много по-сложни от просто да предпочетете пълнозърнестото брашно пред бялото.
Пълнозърнестото брашно също губи своите хранителни характеристики и полезни вещества в процеса на съхранение, транспорт и излагане в търговската мрежа. Именно затова индустрията предпочита да премахва тези елементи, които се развалят бързо и произвежда масово бяло брашно, за да може то да трае по-дълго на лавиците в супермаркетите. Иронията е че именно тези елементи са най-важните за здравето и пълноценното хранене.

Има някои прилежни търговци на брашно, които съхраняват пълнозърнестото брашно в хладилник за да запазят по-дълго хранителните му свойства. За съжаление в повечето случаи това е напразно усилие. Зародиша на пшеницата с всичките й живи протеини, витамин Е, B-комплекс и жизнени мазнини по всяка вероятност вече са съсипани. Защо? Повечето "В"- витамини и мазнини са чувствителни на температура, светлина и въздух. Веднъж изложени на тези въздействия, дори при стайна температура, зародишите започват да грънясват и да губят своите хранителни свойства в рамките на 24-48 часа. Грънясването е процес при който мастните киселини се разпадат на пероксиди и алдехиди. А тези вещества са известни като дразнители на чревния тракт и се считат за причинители на рак на червата и други видове рак.

От друга страна прясно смления пшеничен зародиш е сладък. Грънясалия пшеничен зародиш от друга страна оставя кисел привкус в устата. За съжаление вие едва ли често сте опитвали, ако въобще вкуса на пресния зародиш, защото той толкова бързо се разваля. В момента на пазара излизат нови методи за пакетиране на брашното, при което това се прави вакумирано без да се допуска присъствие на кислород, но това е не само скъпо, а и не винаги дава желания резултат.

Ето защо най-добрия, полезен, хранителен и икономичен начин е да смилате собственото си брашно от цели житни зърна в домашни условия и да го използвате веднага.

Все пак защо просто да не си купим пълнозърнесто брашно?

Фабричното пълнозърнесто брашно има няколко проблема. Първия проблем е че големите индустриални мелници по подразбиране първо разделят зародиша и обвивката и произвеждат отделно бяло брашно и трици и после ги смесват в определено съотношение и така получават така нареченото "типово брашно" Това съотношение в което се смесва не е същото каквото се получава от директно смилане на цялото пшеничено зърно.

Вторият проблем е че индустриалните мелници използват метални мелещи елементи за смилане на брашното. При триенето на тези елементи с голям интензитет тези частици се нагряват и температурата започва да убива хранителните елементи на зародиша. Най-добрия начин на мелене са каменните мелници, които работят на бавна скорост. Така се получава не само най-финно смляното пълнозърнесто брашно, но и най-добре се запазват хранителните елементи.

Третия проблем е времето. Както отбелязахме по-рано хранителните свойства и елементи на зародиша загиват в порядъка на 24-48 часа. на практика е абсолютно невъзможно вие да купите от хранителния магазин пълнозърнесто брашно, което да е смляно преди по-малко от 24 часа. След като брашното се смели в мелницата то се напълва в чували и се складира. След това то чака да бъде закупено от пакетиращите компании и дилърите на брашно. След това се пакетира и складира в складовете на пакетажната компания и чака да бъде закупено от търговците на едро. Те от своя страна го закупуват и често транспортират стотици и дори хиляди километри. Слагат го в своите складове и там то чака да бъде закупено то хранителните магазини. Веднъж влязло в хранителните магазини брашното се поставя на рафтовете и чака да бъде закупено от вас. Би трябвало да е пределно ясно, че дори да се елиминират едно или две звена от този процес пак е абсолютно невъзможно на вашата трапеза брашното да стигне за по-малко от 24 или дори 48 часа.

Нашите предци не са имали този проблем.

В старите времена, освен селските мелници задвижени от вода или вятър, хората са имали малки ръчни каменни мелници, които са се състояли от два камъка и дръжка с които сами са си смилали житото точно преди да го приготвят на хляб. Това е било трудоемък процес, но в днешно време ние можем да се възползваме от предимствата на домашните каменни мелници, които са разработени от един от най-големите в света специалисти по мелнично дело.

С една такава мелница в домашни условия ще смелите прясно брашно необходимо за 1 хляб само за 5 минути! Дори най-малките мелнички смилат 6 кг брашно за 1 час. Но вие нямате нужда да смилате толкова много, защото брашното е най-добро, когато е прясно смляно.

Ако имате машина за печене на хляб, за по-малко от 4 часа ще имате хляб от прясно смелено брашно, ако използвате бърза програма, хлябът ви ще бъде готов за по-малко от 2 часа. При това вашия ангажимент от време по смилане на брашното и стартиране на програмата за хляба ще бъде  под 10 минути. Та това е по-малко от времето необходио да изтичате до съседния магазин и да купите хляб. При това получавате пресен, чист от химически добавки и пълноценен на хранителни вещества хляб за ПОЛОВИНАТА от цената на купешкия.

Хлябът е нещо, което ядем всеки ден. За разлика от азиатските и някои западни народи, за българина хлябът е едно от най-важните неща на трапезата. Ето защо да имате прясно смелено истински пълнозърнесто брашно без подобрители,без набухватели, без консерванти и без убийствения за витамините процес на складиране и съхранение е може би една от най-важните инвестиции, които можете да направите в своя живот.

Нещо повече домашно смляното брашно е не само прясно,пълнозърнесто и пълноценно, но то излиза поне ДВА ПЪТИ по евтино от купешкото. Ето защо в зависимост от това какво количество хляб използвате ежедневно една домашна каменна мелница за брашно ще се изплати в рамките на 1-3 години. Да не говорим за огромните здравословни ползи, които ще получи цялото ви семейство. А за удивителните миксове от семена, зърно и брашна които сами можете да си правите в желани от вас комбинации и пропорции - при това ПРЕСНИ и СВЕЖИ - не мога дори да започна да говоря в настоящата статия.

В нашия онлайн магазин ние предлагаме каменни мелници от най-добрите марки в света, като цените ни са без надценка от цената на производителя. За съжаление нито един производител не предлага мелница на цена по-ниска от 400 лв, но след всичко казано по-горе каменната мелница със сигурност ще бъде една от най-изгодните инвестиции, които някога сте правили през живота си.

Статията е написана по материали от Стив Мейеровиц, Бет Робинс и Майкъл Парман. Да се препечатва само с писмено разрешение от Organic BG.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 22-04-2011, 23:44:30

Вредата На Съвременната Хлебна Мая         
Написано от Organic BG      
Неделя, 02 Май 2010 17:11
Нашите прадеди са казвали: “Хлябът е дар Божи”. Но със сигурност не са месили тестото си с термофилни дрожди. Този вид набухвател се е появил още преди войната. Учени, занимаващи се със изучаването на този въпрос са попаднали на документи от Хитлериска Германия в Ленинската библиотека, където се споменава, че тези бактерии са се отглеждали върху човешки кости и ако Германия не успее да превземе Русия, тогава тя ще бъде унищожена от този вид мая. Както винаги става в секретните документи на учените, е било забранено да се публикува информация за оригиналния документ, както и те да бъдат фотокопирани. Още на другия ден документите са изчезнали, а информацията е била засекретена и класифицирана…

И така, ако термофилните дрожди са се появили наскоро, то с какво се е приготвял квасният хляб в дълбоката древност и преди това? Добре познатите селски закваски са се приготвяли от ръжено брашно, овес, ечемик и пщеница. И до наши дни се е съхранила традицията в много селца, изолирани от съвременното кулинарно влияние. Именно тези видове природни закваски обогатявали организма с органични киселини, витамини, минерални вещества, ферменти, пектинови вещества и биостимулатори.

Изпичането на хляба в народната кухня е бил своеобразен ритуал. Тайната рецепта на неговото приготвяне се е предавала от поколение на поколение. На практика всяко семейство е имало своя рецепта за хляба насъщни. Обикновено се е пекло хляб веднъж на седмица, за което са били използвани различни живи закваски: ръжена, овесена, ечемичена и т.н. Макар хляба да е бил по-груб, използването на пълнозърнести и неизбелвани брашна е способствало съхраняването на всички полезни вещества, съдържащи се в зърнените култури. А при изпичането му в традиционните руски пещи хляба е имал незабравим вкус и аромат. Такъв хляб не е мухлясвал с месеци и дори години.

Но ето че вече няколко десетилетия хлябът се пече по друг начин. Използват се за това не природни закваски а изкуствено създадени за целта термофилни дрожди (захаромицети). Технологията на завъждането им може да се нарече направо чудовищна и неприродна. Производството на хлебните дрожди се основава на размножаването им в течни хранителни среди. За целта меласата се разрежда с вода, обработва се с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н. Странни методи, трябва да си признаем, се използват за приготвянето на хранителен продукт, още повече когато в природата си съществува естествена закваска от полезни дрожди като хмелевите и др.

Отдавна вече е забравена тревогата на учените от цял свят. Разкрити са механизмите на негативното въздействие на термофилните дрожди. Нека да се опитаме да внесем яснота какво представляват тези дрожди-захаромицети и каква роля играят те във влошаването на здравето на консуматорите на продукти, които ги съдържат.

Дрождите-захаромицети (термофилни дрожди), които се използват в спиртоварната промишленост, биреното производство и хлебопекарството не могат да се срещнат в природни условия. За голямо съжаление захаромицетите са много по-устойчиви от клетките на тъканите. Те не се разрушават нито в процеса на приготвяне, нито от слюнката и стомашните сокове в организма. Дрождите клетко-убийци унищожават чувствителните и по-малко защитени клетки на организма чрез отделяне на отровни вещества с малка молекулярна маса.

Токсичният белтък действа на плазмените мембрани, увеличавайки тяхната проницаемост към патогенни микроорганизми и вируси. Дрождите попадат първоначално в клетките на хранопровода, след което и в кръвта. Попаднали в благоприятна среда, те се размножават в геометрична прогресия и позволяват на патогенната микрофлора активно да живее и да се размножава, тровейки нормалната такава, благодарение на която в стомаха могат се изработват витамини от групата B и незаменими аминокиселини при правилно хранене. Под въздействието на хлебните дрожди по най-груб начин се нарушава дейността на всички органи на храносмилането: стомаха, задбъбречната жлеза, жлъчката, черния дроб и червата.

Стените на човешкия стомах са покрити със специфична лигавица, която е устойчива към киселините, използвани за преваряването на храната. Обаче, ако човек злоупотребява с консумацията на кулинарни продукти, съдържащи хлебни дрожди и киселинообразуващи храни, тогава стомаха не може дълго да се противопоставя на този тормоз. Едно такова изгаряне на стените ще доведе до образуването на гастрит (прерастващ в язва), което ще доведе до силен дискомфорт в коремната област и нарушено храносмилане.

Консумацията на продукти, съдържащи термофилни дрожди, способства образуването на твърди съединения, които на по-късен етап се превръщат в камъни в бъбреците, жлъчката, черния дроб и задбъбречната жлеза. В стомаха нарастват процесите на гниене, в следствие на което се развива патогенна микрофлора, травмираща ресничните ивици. Забавя се изхвърлянето на токсичните маси от организма, образуват се газови джобове, където се залежават твърди образования (камъни). Постепенно те нарастват в слузести и подслузести слоеве на стомаха. Секретите на храносмилателните органи загубват своята защитна функция и снижават храносмилането. Усвояването и синтезирането на витамини е в недостатъчни количества, нарушава се усвояването на микроелементи в необходимите количества (най-важния от които е калция.)

Съвременната медицина с огромно съжаление отбелязва критично понижаване на нивото на калций в кръвта на децата. Ако по-рано той е бил 9-12 единици (в нормалните граници), то сега той не достига и 3 единици! Патогенните микроорганизми проникват чрез стените на стомаха и попадат в кръвоносните съдове. Микробната, гъбична, вирусна и паразитна флора лесно се внедрява в организма. Нарушават се обменните процеси на клетъчно ниво. Изменя се биохимичният състав на кръвта. В плазмата на кръвта се появява своеобразна тиня. Забавя се движението на кръвта по кръвоносните съдове, образуват се микротромби. Износва се лимфната система. Нервните тъкани претърпяват всевъзможни дистрофични изменения.

Още едно сериозно заболяване – ацидоза (нарушение на киселинно-алкалния баланс). Нараства умората, раздразнителността, появява се бърза физическа и умствена умора, гадене, парене в гърлото, сив налеп по езика, гастрит, тъмни кръгове под очите, болки в мускулите и загубата на тяхната еластичност (в следствие на повишената киселинност). Организмът се бори с ацидозата, губейки огромни количества енергия за възстановяване на баланса за сметка на собствените нужди. При такъв опит за възстановяване организмът започва масово разграждане на редица жизненоважни елементи – калций, магнезий, желязо, калий, натрий. Изземването на тези минерални елементи от костите на човека неизбежно води до тяхната болезнена чупливост, която се явява една от главните причини за остеопороза в произволна възраст.

Естествено всички по-горе споменати промени водят и до анатомични нарушения. При нормално функциониране на организма сърцето, белите дробове и всички по-ниско разположени органи получават мощен масов енергиен стимул от диафрагмата, която се явява главния дихателен мускул, издигащ се до 4то и 5то ребро. При развитието на дрождите в стомаха диафрагмата променя своя ход и не достига до нормалния си ход, тъй като заема принудителна друга позиция в следствие на надутия стомах. Сърцето се разполага хоризонтално, долните дялове на белите дробове и всички органи на храносмилането са силно притиснати от стомаха, който постепенно се деформира под влиянието на газообразуването. Не са редки случаите, в които жлъчката излиза от своето “легло” и дори изменя формата си. В нормално състояние диафрагмата извършва колебливи движения, способстващи появата на всмукващо налягане в гръдния кош, което притяга кръвта от долните и горните крайници, главата за да може тя да се пречисти в белите дробове. При ограничаване на нормалното функциониране на диафрагмата се намалява и ефективността на този процес на пречистване.

Всичко това довежда до подуване на долните крайници, малкия таз, главата и довежда в крайна сметка към варикозно разширяване на вените, тромбообразования, трофически язви и понижаване на имунитета.

Интересен и достоен за внимание опит е провел френският учен Етиен Волф. Той в продължение на 37 месеца е култивирал злокачествен тумор в епруветка с разтвор, в който се е съдържал екстракт от хлебни ферментиращи дрожди. В същото време 16 месеца е култивирал при същите условия стомашно-туморни клетки. В резултат на този експеримент е станало ясно, че в такъв разтвор размерът на тумора се е удвоявал и утроявал в течение на една седмица. Обаче, ако от средата се премахнел екстракта от хлебните дрожди, туморните клетки умирали. От там бил и направен извода, че в бактериалния екстракт се съдържа вещество, стимулиращо растежа им.

Не бива да се пренебрегва и отовора на въпроса: “Къде изчезна пълнозърнестото брашно, от което са пекли хляб нашите деди?”. Само пълнозърнестите брашна съдържат витамини от групата B, микро- и макроелементи, както и зародиш, който има фантастични лечебни свойства. Рафинираното брашно не съдържа зародиша и обвивката на зърното. Тези природни “лечители” се заменят с всевъзможни хранителни добавки и изкуствено синтезирани техни подобия, които никога няма да успеят да изпълнят това, което е създадено от самата природа в процеса на милиони години еволюция.

Рафинираното брашно се превръща в слузообразуващ продукт, който се натрупва на дъното на стомаха и затлачва нашия организъм. Рафинирането е скъп и необратим процес, при което се убива живата сила на зърното. Рафинирането на брашното е измислено единствено, за да се удължи неговия срок на съхранение. Пълнозърнестото брашно не може да се съхранява толкова дълго. Съхраняването на брашно изобщо не е наложително, тъй като много по-лесно, евтино и ефективно е да се съхранява зърното, което при нужда да се смели.

За да се възстанови здравето на идните поколения, трябва да се върнем към изпичането на хляб с помощта на естествени природни дрожди. Хлябът с хмелна закваска съдържа всички необходими аминокиселини, въглероди, витамини B1, B7, PP; минерални вещества: натриеви соли, калий, фосфор, желязо, калций, както и микроелементи: злато, кобалт, мед, които участват в образуването на уникални дихателни ферменти.

Хлябът с хмелна закваска активно извлича от задбъбречната жлеза, черния дроб и жлъчката ферментите и другите необходими за пълноценното храносмилане вещества, подобряващи моториката на стомаха. Човек, употребяващ такъв хляб се зарежда с енергия, престава да боледува от простудни заболявания и грипове, възстановява си деформираната осанка и имунитета.

Все повече и повече хората осъзнават грешката на поколенията да игнорират старите рецепти за сметка на новата мода и се завръщат към традиционния вкусен и благоухаен домашен хляб от пълнозърнести брашна и природни закваски. В заключение искаме да се върнем към поговорката: “Всичко ново е добре забравено старо!” – с това може да се обясни защо в наши дни черния хляб, пълнозърнестите брашна и техните производни са доста по-скъпи от белия хляб, белите теста и всички останали кулинарни творения, съдържащи хлебни дрожди, независимо от факта, че за рафинирането на брашното вече са били направени редица разходи.

Не е никак трудно да си набавим зърно (най-добре е ако то е био), да си го смелим в домашни условия, да си приготвим домашна закваска и да си изпечете свой собствен пресен и пълноценен хляб.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 23-04-2011, 13:21:50
Ако не беше олиото направо ще си имаш сухар.

Каменна мелница имам на едното село дето е в родопите, но едва ли някога ще имам възможноста да се върна там.
В африка се използва и по-примитивен начин за мелене на зърното - счукват го в голям дървен хаван от издълбан дънер с помоща на големи дървени бухалки (ама много хвърчи настрани).

В моя дневник има линкове за нещо като тортиля - съвсем тънки питки без никкаква закваска.
Там има и линк за боза - течен жив хляб (но не е за въздържатели, защото е 6%).

А на мен като ми се дояде нещо от зърнени храни карам моите хора да ми направят нещо като курабийки - разточват тортилята, нарязват я и и слагат плънка от запържено цвекло, праз и зеле (получават се нещо като кесийки и са много хрупкави  :essen: )
хммм... ами докато гледах дневника ти видях рецепта без олио за един подобен сухар... арабски хлебчета, даже ще напише и тук технологията на приготвяне:
Продукти:
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно,
3/4 ч.ч. вода,
3/4 ч.л. сол
 
 Начин на приготвяне :
От всички продукти се замесва меко тесто, разделя се на 8 еднакви парчета, които се оформят като топчета и се оставят да престоят няколко минути за да се разточват по-лесно. Всяко парче се разточва на кора с диаметър около 3-4 мм. Пекат се 2-3 минути в много силна фурна, директно върху скарата. Консумират се топли.

....в интерес на истината обаче малко сбозих работата.... явно фурната не беше достигнала още достатъчно градуси и стоя поне 10 мин. ....и явно бях сложил прекалено много брашно и то попречи да стане като хората работата. Не знам дали сухар стана... по-скоро на пърленка мяза, но вероятно за пърленка да стане като хората трябват наистина много високи градуси  :surpris_23:

абе, да ти кажа честно.... из вчера като обикалях из пазара гледах някакви такива дървени работи за счукване, само дето не са бухалки а с някакви 10-15см дървени дръжки се счуква.... вероятно ще си играя с него повече, ама може и да го пробвам тоя метод...  :bleh

ето я и технологията на тортилята като си рекъл :)
Продукти:
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно,
1 ч.ч. обикновено брашно,
1/2 ч.ч. сушени домати (12 парчета),
1 ч.л. бакпулвер,
1/2 ч.л. сол,
1/2 ч.л. червен пипер,
2 с.л. олио,
1/2 ч.ч. вода
 
 Начин на приготвяне :
Смелете доматите в кухненски робот, като при неободимост добавите малко вода. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта, червения пипер, олиото и доматите и смесете добре. Постепенно добавяйте водата и замесете меко тесто. Увийте тестото в найлоново фолио и го оставете да престои 1/2 час. Разделете тестото на 8 топки. Разточете топките на тънка тортиля (до диаметъра на тигана). Загрейте тигана добре, напръскайте леко с олио и изпечете тортилите като обръщате и печете всяка страна не повече от 1-2 минути.

* Обикновената тортиля се прави от същото тесто, но без да се добавят сушени домати.


.....абе не знам... оставам с впечатлението, че от веган-суровоядците никой не си прави полезен хляб... с някаква хубава закваска... гледам рецепти за крекери и разни такива работи, а аз дори и не мога да разбера какво е точно това крекера... за хляб ли се брои ?  :Confus_3: :Confus_3:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 23-04-2011, 13:40:31
Домашна боза

5 л вода
2 чаши брашно (пшенично, овесено, ечемичено или от просо - последното е най-добро и не съдържа глутен  )
2 чаши захар
1 чаена чаша боза със захар или специално приготвена закваска

Брашното се запича в сух тиган, като се бърка през цялото време, за да не загори.

Препеченото брашно се прехвърля в голяма тенджера и се охлажда.

Към него се добавя малко хладка вода и се разбърква до хомогенна смес (класиката е с дървена лъжица, аз се справям само с тел. Ако все пак останат бучки - за тая работа си има пасатори  )

Добавят се останалата вода и захарта и сместа се слага да се вари.

След като поври 5-6 минути (през цялото време се бърка, за да не залепне за дъното на тенджерата), се оттегля от огъня.

Оставя се да се охлади и към сместа се добавя една ч.ч. боза, останала от предния път или една ч.ч. закваска за боза.

Бозата се оставя на топло, за да ферментира. Готова е след 2-3 дена. Тогава се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Изпива се всичко, без 1 ч.ч., моято ще остане за следващата доза.


Закваска:
1 ч.ч. вода
1 с.л. захар
2 с.л. препечено брашно

Всичко се разбърква, пресипва се в буркан, покрива се с кърпа и се оставя да ферментира за 2-3 дена, като от време на време се разклаща.

Забележка:
Тъй като при мен бозата изкипя, не я варих препоръчителните 5-6 минути и тя не се сгъсти много. Също така и не препекох много брашното, за да не загори. Но това, което стана, беше много, много вкусно!


....поствам и рецептата за "течен хляб" както го нарече.... само дето ми прави впечатление тази захар.... а ние нали ужким гледаме да не консумираме захар, че е вредна ?  :surpris_23:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Stanislav в 23-04-2011, 16:37:07
Аз съм правил хляб(по-точно получава се питка) от брашно от лимец, но и типовото също става.
Рецептата е следната(като търпи интерпретации ;D ):

300г брашно, в което се добавя чаена лъжичка сол(аз предпочитам морска) и различни подправки(чубрица, червен пипер, шарена сол - на кой както му харесва). Може да се добави също лук, чушки и др.(хляб-манжа  :P).
Във водата(около 250-300мл) се добавя чаена лъжичка сода, след което сока от половин лимон.
След като разбъркате всичко печете на предварително загрята фурна(200-220 градуса) за около 25-30мин).
Няма нужда от втасване и е много вкусен!   :essen:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 23-04-2011, 19:14:57
мерси за рецептата.... а тия подправки, лукове и работи... в тестото ли ги разбъркваш, или после си ги хапваш с хляба след като се опече ???

а някой не си ли взема отнякъде пълнозърнесто брашно примерно (с триците му и другите полезни работи), дали има такова по мелници, хлебозаводи и работи да се продават ?  :surpris_23:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 23-04-2011, 19:19:03
Как да си направим истински хляб с Хмел или Квас
             
част -1


Как са правили хляба си нашите баби преди векове, когато не е имало мая и дори магазини. Когато хляба е бил от първостепенно значение за оцеляването на многобройната челяд в българското семейство. Когато всичко потребно се е събирало от къра, полето или  гората. Когато Хляба наш - насъщний е бил СВЕЩЕН.
 
Интереса ми към нещо толкова всекидневно и познато се провокира от една статия за вредата от съвремената мая за хляб.  www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/  След прочитането й първо се шокирах, но след порядъчно ровичкане в нета разбрах, че и този път истината е някъде по средата. Но все пак съм убеден, че съвремената мая с термодрожи не е безопасна. До преди няколко години нашата българска маята се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето, тогава когато думата химия не е съществувала. A по поляните са вървели Юнаци, като канари и моми убави, като слънца.

Дрождите, с които се прави съвремената мая са съвсем различни от хмелните и природни продукти. Термодрождите са плод на здравата химична промишленост и при замесване на тесто действително правят "чудеса". Маята не само втасва, но шупва, чак се запенва като от някакъв ускорител само за минути. А при хмелната мая времето е минимум почти ден и няма такова голямо надигане и шупване. Затова кръстих купената мая "турбо мая".

Съвремената мая е съвкупност от заквасващи бактерии и гъбички - "дрожди". Тя е един вид заспал жив организъм, които можем да събудим с вода, топлина и захар. Добавяйки и брашното вече се получава тестото, което втасва. Проблема е в устойчивоста на някой от гъбичките, които оцеляват при термичната обработка и започват убийствената си работа в стомаха ни. Една от вредните гъбички в маята е "кандида албиканс".  Попаднах на статия в нета за алергиите, които са бич за съвременното общество. В нея една майка описваше патилата си, свързани с тежкото състояние на детето и. Последователно е отстранявала обичайните виновници като захар, хранителни оцветители и косерванти, стабилизатори, но драстично подобрение се е получило след елиминирането на маята за хляб.  Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че не ми се мисли  за бъдещето на нашите деца. (сещам се за филма "крилце или кълка", на който се смяхме като деца....всичко това вече е станало факт)) Дори и брашното, което си купуваме не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Защото чрез избелителите, фуражното жито става първокачествено (ама само на вид).

Важно е да се знае, че има и гъбички, и бактерии, които са много полезни за нашето здраве и именно те присъстват в хмелната мая. Една, от които е Лактобацилус "Lactobacillus sanfranciscensis".

  Българския народ e наричал маята с която е правил хляба, Квас! С хмел се е завъждал кваса. След това е имало два варианта. Първия е подържането на кваса всекидневно, само с брашно, така в продължение на месеци ( дори и на години...на запад има фамилии, за които е безкрайна гордост, че поддържат и имат квас от 1750год. ) Другия начин е да се замесят малки тестени питки, като бисквитки с хмелна вода. Тези питки се изсушават и се изполват, като суха мая месеци наред.

Кваса е бил нещо излючително важно и свещенно в бита на българина. Завъждането (подновяването) на квас се е правил на определен ден при строги изисквания и ритуали.
Най-интересно е правенето на квас в село Табачка, Русенско. Обичая е известен под името "пазене на кваса". Точно преди Игнажден вечер се събират моми, булки и жени в някоя къща. Подхваща се хоро от всички, като през това време се замесва квас от две моми, които са обърнати с гръб към нощвите докато месят. В този квас знаещи баби слагат стрити на прах лековити и магьоснически билки.

След това кваса го завиват и скътват в един ъгъл на стаята. Обаче остава една жена да го пази будна цяла нощ. Като през цялото това време се играе хорото. На следващата вечер кваса се пази по същия начин в друга къща. Така това се прави 12 нощи, като хоро се играе само три дни срещу Игнажден, срещу Коледа и срещу Васил. На 12-тата нощ всички се събират и тестото се разкъсва на всеки по парче. Този квас се суши на вятър и после се пази като драгоценност, притежаващ силата да гони всякаква лошотия.

Този обичай е гонен от свещенниците, защото е смятан за маьоснически. Далеч съм от мисълта за такова дълбоко ритуалничесто в правенето на квас и хляб в днешно време. Споменвам го само като факти. Но съм убеден в отношението ни към това, което правим, включително и особено за хляба.

На всичко свързано с хляба прадедите ни са отдавали огромно и магично значение. Нормално е, защото оцеляването им е било свързано с насъщния хляб. Затова те са предавали свръхестествени способности освен на кваса, но и на подницата, в която са пекли хляба. Единствено с подница или парче от нея, е било възможно да се пребори Ламята. (Подницата е дебел глинен съд, подобен на сач, върху който се слага  връшник и така се е пекло хляб. За подницата ще се спра подробно по надолу.)

Съществува вярването, че хляба, който го грее слънце става изключително хранителен и полезен. Също водата е хубаво да е изворна и както по-горе споменах, ако и вятъра вземе участие в този ритуал, то хляба приема невероятни качества. Бих добавил дори и Словото и Добрите думи, което си е Благо-Словение, докато правим нещо.
Другото важно, за да се завърши напълно "магията Хляб" е живия огън.

Не е нужно да си суеверен, за да знаеш, че всичко това в никакъв случай не ни вреди, а точно обратното. Предполагам всеки знае:
какво е Слънце,
какво е Извор,
какво е Вятър
какво е БлагоСловение,
какво е Огън
и какво е Земя...
Всичко това е вплетено в Истинския хляб! А ние истински хляб ли ядем???

Няма как да не спомена и Обредните хлябове в бита на старите българи.  За нас съвремените "Обреден хляб" е клише от миналото за жалост. Има огромно разнообразие от обредни хлябове в България. На практика всяко населено място са правели различни хлябови форми според различните празници на годината. За щастие голяма част от тях са описани от стари фолклористи и будни българи още преди стотина години. Един от тях е Димитър Маринов. В книгата си "Народна вяра" той споменава, че е бил директор на Етнографския музей и всички хлябове, които е събирал в периода от 1883-1906 г. ги е описал, скицирал и е започнал да им прави отливки. Но е бил уволнен от музея и десетки мостри от обредни хлябове от цялата страна са били оставени безхаберно на тавана на музея, преди да са им направили гипсовите отливки. И съответно са ги изяли мишките. Оцелелите от мишките хлябове при пренасянето на музея от старото в новонаето здание са били съвършенно изпочупени и направени на ситни залъци...

Досега не бях месил хляб. Започнах опитите си направо с Хмелната мая. Опознах я, че втасва бавно и чак на 3 - 4 час е готова за замесване. Като видях разликата обаче, как втасва купената мая спрямо моята, чак се уплаших. За болшинството от домакините, които са свикнали с купената мая,  бързото й втасване предполагам е нормално. И за тях хмелния квас ще им се стори бавен и слаб.
 Поинтересувах се от хмела като билка и природен продукт. Оказа се много полезен. Има болкоуспокояващо и сънотворно действие, помага при пясък и камъни в жлъчния мехур, при невроза, гастрити и мн. др. Всички знаят, че е и основен продукт за производство на бира. Прекрасно описание на билката е направила нашата безценна приятелка ....  kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/26/hmel-spasenie-pri-klimaks.596544   

Искам да насоча вашето внимание към хора, които са превърнали правенето на хляб в изживяване и духовно обогатяване. Изключителни ентусиасти и ценители, провеждат замесване на хляб, като обучават и деца. Липсата на комерсиализъм прави нещата да се случват Истински и замесването на хляб да поеме пълното отдаване и любов на правещите. Освен това да учи и провокира размисъл. Това са Хлебната къща „Св. Христофор” - Габрово. Хора правещи истински неща, по истинския начин.
  www.bread-art-house.org/
Искам да използвам възможноста лично да ги поздравя и подкрепя в това, което правят.

Знаем, че хляб се прави от различни култури и тяхното смесване, ръж, царевица, соя, нахут и най-вече от пшеница. Искам да ви обърна по специално внимание на Лимеца. Напоследък започва да се говори все повече за него и се опасявам, че някои ще започнат да го превръщат в поредната "еко" мода, с комерсиална за себе си цел. Лимеца е праотеца на съвременната пшеница. Има намерен овъглен лимец при разкопките селищни могили в България, което връща колелото на историята много хилядолетия преди Христа. Траките са правили хляба си от лимец.  Той е изключително устойчив на болести, зарази. Казват, че 100гр. зърна насищали човек за седмица, а също не можел да се повлиява от ГМО.  Пълна информация за лимеца е дал Емил Елмазов в своята книга.

Интересът ми към хляба провокита много въпроси за много продукти.
Изчетох доста информация от нета и книги, за да отсея истински ценната информация. Основно ме интересуваше, как да си направя маята с хмел. Така попаднах на много рецепти за квас, правен само от брашно и вода. Обаче за хмел никъде не намерих точна рецепта. Питахме стари хора, които срещаме из всички краища на България. Всички споделят спомени, че техните майки са правили хляба с хмел. Обаче те нямаха личен опит. Единственото, което знаеха, че се вари хмела и се правят питки и до там....!  Много исках да опитам веднага, ама нямах хмел. Знаех, че се бере края на август. А и не го познавах. Попитах баща ми и той ме заведе на края на селото до една ограда цялата обрасла с вече сух хмел. Макар и края на октомври, имаше все още характерните си шишарки и събрах в една кесийка. След седмица ходихме по старопланинските изоставени села и там видяхме дворовете пълни с хмел.

Започнах да го разпознавам дори и в града по огради и стобори.  Така се снабдих със сух хмел. Занесохме на мелница 3 чувала жито и  взехме брашното. Така вече имах възможноста и желанието да експериментирам в къщи да замесвам хляб с хмелна мая.
Имах огромно желание да си направя максимално автентичен, истински хляб. Такъв, какъвто са го вадили от огнището и пещта, нашите златни пра-баби.  Затова  освен за маята и замесването се замислих и за печенето.

В Жеравна на фестивала на фолклорната носия 2009 на живо видях, как се пече хляб насред поляната с помоща на подница и връшник.

Останах много впечетлен и попитах майстора, които печеше, от къде мога да си купя подница. Той ми отговори, че неговите са на повече от 100 години и такива вече няма. Това ме амбицира да си поръчам или да си направя подница.

Говорих с няколко майстори на керамика след това. Оказа се, че заради дебелината на подницата 3 - 5см. не всяка глина е подходяща, за да не се пукне при сушенето и печенето. Троянски стар майстор-грънчар, даже не се сети какво е подница, но след като му обясних ни насочи към Кържалийско. Там глината била друга от Троянската.

Истината за направата на подницата, обаче ми каза една обикновенна жена от село Калово.  Оказа се, че подницата се забърквала само от жени, точно на определен ден от годината (Еремия) с мълчана вода и жълта пръст или глина. Възможно е и добавяне на мекина. Замесената подница не се пече, а само се суши на сянка. Тогава реших сам да си направя подницата.  Обаче в разговора ни с тая прекрасна странджанска жена, тя ни показа една никому ненужна стара подница, подпряна на една къщичка, която следния ден щели да идват да я събарят.

Така се снабдих и със стара подница за мостра, по която да направя моята. 
Намерих глинеста пръст от бивша тухлена фабрика. Накиснах я от предния ден и след едно юнашко месене оформих подницата и я оставих на сянка в мазето да съхне, колкото се може по бавно. И след 2 месеца, тя беше готова.

Чакам пролетта да се стопли, да опечем някой питка на поляната.  На лято ще пробвам да направя подница и от жълта пръст, да видя коя ще е по издържлива върху огъня. Всичко е въпрос на екперименти, след като няма живи хора, от които да черпим готов опит.

Има още нещо, ако искаме да вкусим автентичен, натурален хляб. И това е смилането да житото да стане на каменна воденица. Като камъните в идеалния вариант е да бъдат от естествен камък. А не да са отляти от циментово - мозаечна смес. Единици са останали действащите воденици в България. А такава, работеща с истински камък лично аз все още, не съм срещал.

Преимуществото на смилането с камъни на житото е, че брашното се получава пълнозърнесто. При самото триене между камъните се отлагат и каменни частици.  Брашното, според спомени на възрастни хора е било по-пухкаво и с по-различен вкус.
 Естествено  на воденица не може да се ходи когато си поискаме, поради простата причина, че вече са на изчезване.  Остава варианта да се купи миниатюрна настолна каменна мелничка, които съм гледал в чужди сайтове. Цената обаче е сериозна.
Все пак да не забравяме за старите хромели, които са използвани за смилане на зърно в домашни условия. Това са също два въртящи се един в друг камъка. Обаче заради малката си тежест смилането не е толкова финно, като при воденицата.
Понеже всяко предизвикателство ме провокира да го превръщам в цел реших да си направя хромел с истински, но по-големи и тежки камъни. Засега съм намерил два камъка, които напролет трябва да превърнем с нашия приятел Мръзеков в хромел. Ще тестваме камъка, ако не се получи ще сменим с друг вид скала. Засега това си е проект.

Разказах ви за доста неща около хляба. Остана да ви покажа моя скромен опит в правенето на Хмелен квас и замесването на хляб с него. Това ще стане в следващия пост. Защото този стана много дълъг. 

Човек трябва да има отношение и любов, към всичко което прави, за да имат добри плодове ръцете му. Каквито плодове дават ръцете и делата му, в такъв се моделира собствения му живот. Това се отнася също и до храната ни.

http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/02/25/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas.693590
в сайта има и снимки доста ;)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 23-04-2011, 19:23:24
Истинският ХЛЯБ ! Как да си направим хляб с Хмел или Квас - 2 Част

                                                                  2  -  ЧастЗа да направим Истински домашен хляб първо трябва да си приготвим кваса, който замества маята. Най-лесно и бързо се завъжда квас от хмел. Използват се хмелните шишарки, които в моя случай са сухи.

Накисват се във вода и се сваряват на чай. Обаче чая трябва да бъде доста концентриран и силен. Затова съотношението трябва да бъде например: една купичка сух хмел, към една купичка вода.

Този хмелен чай има горчив вкус. Може да се съхранява в хладилника и при необходимост от него да си подновявате кваса.

С хмелния чай и пшенично брашно се забърква каша, по-гъста от боза, като за палачинки. (екпериментите ми показаха, че по-рядко тесто втасва по-бавно и нестабилно). Може да се добави и щипка захар, но не е задължително. (захарта повишава ферментацията) Съда в който забъркавате този квас е добре да не бъде метален и лъжицата също. Аз забърквам с дървена пръчица в порцеланов или пластмасов съд.

Този, току що забъркан квас с хмел има специфична миризма напомняща леко на бира.

След това този съд се оставя в стаята, далеч от силни топлинни източници. Най-добра температура за завъждането на кваса е 17 - 22 градуса.  Ако е по-хладно процеса се забавя, ако е по-горещо рискуваме да не се завъдят бактериите и гъбичките. Съда не трябва да бъде покрит плътно с капак или капачка, за да има достъп на въздух и да се изпарява CO2.
На втория ден се забелязват миниатурни балончета на дъното (най-добре се виждат в стъклен буркан).  Добре е да се разбърка.

На третия ден сутринта квасът ни вече е почти шупнал.

Добавяме му още ново брашно и вода до получаването на същата гъстота (като за палачинки). След 4 - 8 часа кваса отново е шупнал и от него вече може да замесим хляб.

Обикновенно започвам да замесвам раноследобяд около 14-15 ч. Тестото втасва, премесвайки го 2 пъти и към 18ч. го слагам да се пече за 30 - 40мин.

Ето как правя самия хляб:

В моя хляб слагам
- около 250 мл. квас
- добавям още чиста вода, според това колко голям хляб ми трябва
- едно яйце ( не е задължително)
- пресято брашно, колкото поеме
- и малко сол (правя го леко по-безсолен)

Замесва се нормално твърдо тесто.

И го слагам, за един час да втасва направо с дъската във фурната на 40 - 45 градуса.

После го премесвам отново и пак за час във фурната да втасва.

След това се премесва отново.

Прорязва се отгоре, за да може да се сцепи и вдига по лесно хляба. И вече го слагам в набрашнена тавичка (олио не слагам никъде) и отново във фурната на 45 - 50 градуса за още около час.

Най-интензивното втасване е след втория час и половина. Но за да втаса хляба добре му трябват от 3 до 3,5 часа.  След това, само се усилва фурната на 200*. След 30 - 40 мин. хляба е готов.

Следващите снимки са други хлебчета, които сме правили с хмелен квас:

За да имаме квас за следващо месене трябва да си оставим около 50 мл. от кваса  и да го поддържаме всеки ден с вода и брашно. След като вече имаме готов жив квас, няма нужда да се поддържа с хмелен чай, а може и с обикновенна вода.
Когато кваса се поднови няколко пъти с вода, той добива един много приятен аромат на леко свежо кисело мляко. Ако престои няколко дена без подновяване, тогава започва да киселее.
Но хляба никога не ми е ставал горчив или кисел.
Поради това, че постоянно се добавя брашно и вода, количеството постоянно се увеличава и трябва да изхвърляте част от кваса преди да го подновите или да правите хляб, за да намалее. Другия начин е да започна със съвсем минимално количество брашно и вода, като за няколко дни количеството се увеличава до необходимото, без да изхвърлям квас.

Има още един начин да съхранявате квас, само че в сухо състояние. Забърквате твърдо тесто с концентрирана хмелна вода и правите малки бисквитки, които сушите бавно, като сухарки. Така си правите суха мая, от която може да си направите квас и хляб.

Искам да ви обърна внимание на нещо, което е важно и може често да ви съсипва труда. Причина, кваса и хляба ви да не втасват може да е чешмяната вода. Когато е хлорирана, хлора прави точно това, да убива бактерии и гъбички, които точно в този случай вие култивирате. Доста съм се чудел, защо без видима причина тестото и кваса не се надига, докато не прочетох тази статия........ http://cci-varna.narod.ru/voda/voda_i_hlorirane/....... и косите ми просто настръхнаха. От тогава за квас, за тесто и за пиене използвам само изворна вода (даже не от магазина).

 Дори и да се обърка нещо и да не се надигне хляба той е вкусен за ядене. Първоначално не знаех, че с хмела трябва да се направи квас и с кваса - хляб. И забърках с хмелената вода направо едно мини хлебче. Не се надигна изобщо, остана плътно, като павенце. Мислех да го изхвърлям, ама като замириса на хубаво и си го хапнахме докато беше топло.

Квасния хляб, вкусово се различава от купения хляб. Той няма толкова рязък аромат, но определено е много вкусен, с невероятна коричка, плътен и засища много повече. Хубаво е да не се яде горещ. Явно в съвременната мая има някой подобрители и овкусители, които повишават аромата на купения хляб и като мирис се има различия от квасния.

Съхранявам го върху голяма дървена дъска покрит с кърпа, във фурната.

 А когато се направи от женска ръка изглежда така:

Каквото и да пиша, колкото и добре да опиша технологията на правене на този хляб, най-полезен ще ви бъде вашия личен опит,  докато опитвате. Важно е да не се отказвате лесно. Този квас си е жив организъм, които иска своите специфични условия за развитие. И тънкоста е именно в това, да съумеете да ги подсигурите, за да имате винаги добър квас.

Дано съм ви бил полезен!

Да ви е сладко !!!

С огромен интерес и желание се занимавах да опитвам в продължение на половин година да достигна до готова рецепта за направата на Хмелен квас и хляб. И да ви я представя готова за употреба. Далеч съм от мисълта, че можем всекидневно да си правим такъв хляб, но макар и в малка степен, това знание ни прави малко по независими от хлебната "Турбо мая", и ни дава възможност на избор. А точно СВОБОДАТА и ИЗБОРА в днешно време са на изчезване. Тъжно е, че вече няма от къде да си купя пилешко, което да не е надупчено с хормони и гел. Тъжно е, че безалкохолните са коктейл от убийствена химия. Тъжно е, че хляба и чешмяната вода бавно ни убиват, че няма натурално истинско мляко. Тъжно е, че храним бебенцата си от кутии на големите монополни концерни, вместо кърма. И едно голямо престъпление срещу човечеството за мен е факта, как на всички ни вменяват, че НОРМАЛНОТО е всички продукти да бъдат пълни с химия, ГМО, пестициди, отрова и за тях може да не се упоменава. А като ИЗКЛЮЧЕНИЕ се приема храните да са био - екологични и натурални. Идва ми да извикам: "Хей подлудял свят, НОРМАЛНОТО Е ВСИЧКО ДА БЪДЕ ИСТИНСКО И НАТУРАЛНО, а всичко останало да бъде подсъдно и престъпление срещу човечеството...!!!

Колкото по незнаещ е човек, толкова е по-зависим и лесно манипулируем и се обезличава като личност. Глобализма бавно и леко ни превръща в все по-незнаещи, зависими и с все по-малък избор хора, имащи право единствено да бъдат работни пчелички. 
Бъдете с будна съвест и разум. Бъдете знаещи и имайте собствено мнение и го отстоявайте. Бъдете Свободни и имайте избор. Пазете себе си, близките и децата си!

 
Искам да се извиня на всички Анонимни, които имат желание да се включат с мнение по темата, а не могат поради проблем в този сайт (Блог.бг).
Ще взема мерки и тази и другите теми ще бъдат публикувани в друг сайт за да имате достъп до тях и да може да пишете и вие, като анонимни.

За коментари и мнения по тази тема може да ме намерите и тук:  whitepigeonbg.blogspot.com/2011/04/2.html

БЛАГОДАРЯ ВИ !

http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/03/26/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas-2.716671


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Stanislav в 23-04-2011, 19:40:21
мерси за рецептата.... а тия подправки, лукове и работи... в тестото ли ги разбъркваш, или после си ги хапваш с хляба след като се опече ???

а някой не си ли взема отнякъде пълнозърнесто брашно примерно (с триците му и другите полезни работи), дали има такова по мелници, хлебозаводи и работи да се продават ?  :surpris_23:

Подправките, луковите и другите ги слагам в брашното отначало, преди да забъркам тестото. :)
А също може да се сложат натрошени ядки вътре - има големи възможности за импровизация.   :D
Брашното от лимец е много добро! :)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 23-04-2011, 19:47:27
Благодаря, трябва да пробвам ....рано е за импровизация, 2-3 пъти съм пъхал нещо в печката, предпочитам засега да следвам готовите рецепти и указания, а като съм по-навътре в нещата може да пробвам и нещо по-шантаво каквото роди главата ми  :essen:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 23-04-2011, 19:49:53
хубаво брашното от лимец.... ама нали казват, че им махат триците и другите полезни неща... пък ако е някакво от био магазините ще е много скъпо сигурно, хората правят кило хляб по 0.25лв., пък аз ще го правя по 10 лв.  tooth
трябва нещо направо с човалите на едро ..трици, брашно... :pensif_29:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 27-04-2011, 02:36:34
хубаво брашното от лимец.... ама нали казват, че им махат триците и другите полезни неща... пък ако е някакво от био магазините ще е много скъпо сигурно, хората правят кило хляб по 0.25лв., пък аз ще го правя по 10 лв.  tooth
трябва нещо направо с човалите на едро ..трици, брашно... :pensif_29:

Ако вземеш цял чувал на едро няма кой да ти го смели. Минах през същите перипетии и трезво прецених да не се занимавам с производство и консумация на хляб от жито и всичките му братовчеди (спелта, лимец, динкел, камут , мамут) .  Може да си купиш домашна мелничка за брашно срещу скромните 750 лв от Германия или срещу смешните 1099лв от Балев-Скъпо.
Месене квасене, мелене, къщата ти ще стане на фабрика за едно парче хляб от което само ще надебелееш а ако е с триците може и колит да гепнеш.  Хората едно време не са били много тъпи разкарвайки триците. Мятай една агнешка пържола на скарата и остави хлебеца за птиченцата :)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: titan в 27-04-2011, 09:32:39
Ако си малко по сръчен мелничка сам можеш да си направиш , а съм сигурен ,че в София ще намериш къде да ти го смелят :)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 27-04-2011, 11:24:57
Хлебчето, приготвено вкъщи по автентична рецепта, е с неповторим аромат и вкус. Хлебче, което нашите баби безброй пъти са ни приготвяли и са поставяли на изпитание сетивата ни... Домашно изпеченият, вкусен и ароматен хляб е незаменим по няколко причини, най-важната от които е, че наистина знаем какво сме сложили в него. А другото е съвсем очевидно - просто няма по-вкусно и ароматно нещо от топло, домашно изпеченo хлебче с хрупкава, златиста коричка.

Вярно е, че все по-малко време остава на съвременната домакиня за кулинарни изяви, но пък от помощ могат да бъдат машините за хляб, в които той се приготвя бързо и лесно, без да изисква особени умения и усилия.

Да научим малко повече за хляба...

Хлябът е тестено изделие от пшенично или ръжено брашно, който се приготвя с различни форми, пълнеж и добавки. Много народи използват хляба като символ на различни обреди и ритуали, а в нашата страна без съмнение е символ на доброто гостоприемство.
Приготвянето на хляб е една от най-старите практики на съвременната човешка цивилизация. Смята се, че първите сведения за приготвянето на хляб датират от късния неолит, където хлебните изделия са били под формата на изпечена зърнена каша, приготвена от едро смляно зърно и вода.

Съхраняването на жито и брашно в големи количества своевременно се превръща в причина за създаване на първите урбанистични селища и градове. Векове по-късно, в двора на фараона в Древен Египет робите  започват да приготвят "бухнал" хляб, отначало като спонтанна ферментация на тестото, а впоследствие като предизвикана от ферментиращ гроздов сок или хмел. Именно заквасяването е причина за появата на различни видове тесто и съответно различни видове хлебни изделия.

По-късно хлебопроизводството се превръща в обществен занаят в разцвета на Римската империя. Тогава се появяват и първите обществени пекарни, които допринасят за общото изхранване на населението. Векове наред белият хляб е "привилегия" и символ само на богатото население, докато в началото на 20-ти век черният хляб взима преднина заради добрите си хранителни показатели.

Днес (според различни статистики) България е сред страните, отличаващи се с най-висока консумация на хляб спрямо останалите европейски държави. От една страна в това няма нищо лошо, тъй като по този начин организмът си набавя полезни минерални вещества, желязо, калций, витамини В1, В2, РР и С. Но от друга страна, прекомерната консумация на неподходящ хляб може да доведе до затлъстяване.

Да си приготвим сами вкусен хляб...

От векове е останала традицията домакинята да приготвя хляба вкъщи... Е, защо да не я продължим?

Хляб от трици
Необходими продукти: 200 г пшеничени трици, 100 г ръжено брашно, 1 кофичка кисело мляко с ниска масленост, 1 ч. л. сода за хляб, 2 с. л. слънчогледово семе, 2 с. л. тиквено семе, 2 с. л. маково семе, 2 с. л. ленено семе, 1 ч. л. чубрица, 1 ч. л. сол, ½ ч. л. чесън на прах, зехтин за намазване.
Приготовление: В подходящ съд се смесват пшеничените трици, ръженото брашно и четирите вида семе. Към тази смес по желание се добавят около ½ ч. ч. фини овесени ядки. Добавят се киселото мляко с разтворената в него сода за хляб, разбърква се и се долива хладка вода, с цел да се получи тесто със средна гъстота. Тестото се поставя в намаслена тавичка и отгоре се поръсва с чубрица и чесън на прах. По желание на домакинята тестото може да се оформи на малки топки, които се овалват в маково, сусамено или ленено семе. Пече се в умерена фурна.
Диетичен хляб
Необходими продукти: 125 г кисело мляко, 370 мл вода, 870 г брашно от шпелта (вид пшеница, която се отглежда и у нас, тя е със високо съдържание на протеини и може да бъде открита в диетичните магазини), 1 и ½  с. л. растителна сметана, по ½ с. л. морска сол, смлян кориандър, анасон и копър.
Приготовление: Първо се смесват киселото мляко със 125 мл вода и 125 г брашно от шпелта (използва се миксер), като след това сместа престоява 8 часа на топло, при което гъстотата й се променя. След това се смесват останалите продукти с получената закваска и се разбиват в продължение на 10 минути с миксер. От полученото тесто се оформят малки плоски хлебчета и се оставят да втасват около 45 минути. Пекат се при температура 190 °С за 15 минути до получаване на златиста коричка.
Зеленчуков хляб
Необходими продукти: 150 г пълнозърнесто брашно, 100 г бяло брашно, 3 яйца, 1 пакетче зеленчуков бульон, 1 бакпулвер, 100 г синьо сирене, 250 г замразен грах, 50 г едро нарязани орехи, 100 мл прясно мляко, 4 с. л. зехтин.
Приготовление: Грахът се бланшира и прецежда, яйцата се разбиват прясното мляко, прибавят се сиренето, орехите и бульона. Към готовата смес се прибавя пресятото брашно с бакпулвера, разбърква се и се пече в умерена фурна. Здравословен хляб, който се приготвя изключително лесно и съчетава в себе си полезен грах, ароматно сирене и вкусни ядки.
...или с помощта на уред за хляб

Уредът, наречен домашна хлебопекарна, е със сравнително компактни размери, зависещи най-вече от количеството хляб, което може да приготви. С помощта на домашните хлебопекарни можете да месите и печете бързо и лесно не само домашен хляб, но и кифлички, козунаци, различни кексове, пици, както и други разновидности на хляба. Предимството на домашно приготвения хляб пред този от кварталния супермаркет е, че винаги сте наясно с какво съдържание е той, без да се тревожите за наличието на различни добавки.

Машината за хляб се състои от форма с незалепваща повърхност, в която се поставя тестото, и нагревателни елементи, които имитират огъня в истинска пещ. Уредът меси и пече напълно автоматично, като се нуждае от няколко часа, за да осигури бухнал и вкусен пресен хляб. Важно е само да се отбележи редът на прибавяне на съставките в уреда, а именно - първо се добавят течните продукти, а след това твърдите - брашно, сол, захар. Маята се добавя накрая. А след двадесет минути се прибавят различни добавки (ядки, сушени плодове, маслини и др.).

Няколко полезни съвета:

Маслото и олиото правят хляба по-мек и вкусен, но при използването на масло то трябва да се раздели на малки парчета, за да може да се хомогенизира с тестото. Винаги се използва топла вода, а ако има яйца в рецептата, те се разбиват и се добавят към водата. Ако в рецептата има захар, старайте се да използвате бяла или кафява захар, като избягвате рафинирана или захар на кубчета. Солта, която се използва, повлиява върху активността на маята. Тя прави тестото плътно и компактно и не позволява твърде бързото му втасване.

Ръжен хляб
Необходими продукти: 140 мл вода, 140 мл кисело мляко, 2 ч. л. сол, 2 ч. л. кафява захар или 3 ч. л. мед, 2 с. л. олио, 230 г бяло брашно, 230 г ръжено брашно и 1 суха мая.
Приготовление: Продуктите се поставят в описания ред за програма "пълнозърнест хляб", киселото мляко се разбива с водата и се поставя в уреда, а маята - в края на прибавяне на продуктите.
Ръжен хляб с кимион
Необходими продукти: 300 мл вода, 2 ч. л. лимонов сок, 20 мл слънчогледово олио, 125 г ръжено брашно, 375 г бяло брашно, около 20 г мляко на прах, ½ ч. л. кимион на зърна, 2 ч. л. сол, 20 г захар, 1 суха мая.
Приготовление: Смесват се водата и лимоновият сок в машината за хляб, като маята се добавя най-накрая в пригодено "кладенче". Добавят се двата вида брашно, след това млякото и кимиона, а солта и захарта се поставят в двата края на машината. Уредът се настройва на нормална програма за средно запечена кора.
Хляб със сирене и маслини
Необходими продукти: 240 мл вода, 3 с. л. зехтин, 1 и ½ с. л. захар, ¾ ч. л. сушена мащерка, 1 и ½ ч. л. сол, 360 г брашно, 1 суха мая; 50 г натрошено сирене, 6 с. л. едро нарязани зелени маслини, 3 с. л. сушени домати, 3 с.л  брашно.
Приготовление: Първите седем продукта се поставят в уреда за хляб и машината се наглася в режим за бял хляб. След това се добавят останалите съставки. По желание на домакинята могат да се добавят още черни маслини, чушки, чесън и чубрица.
Хляб с ядки
Необходими продукти: 1 чаша вода, 2 с. л. мед, 1 и ½ ч. л. сол, ¼ слънчогледови семки, ¼ нарязани орехи, 1 суха мая и 3 чаши бяло брашно.
Приготовление: В уреда за хляб се смесват продуктите, като маята се поставя последна.
Хляб с кашкавал и лук
Необходими продукти: 1 чаша вода, 2 с. л. сухо мляко, 2 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 3 с. л. лук на прах, 1 и ¼ чаша настърган кашкавал, 1 суха мая, 3 и ¼ чаша брашно.
Приготовление: Продуктите се поставят в машината в реда, в който са описани, а само кашкавалът се прибавя в началото на второто втасване, за да не потъне най-отдолу.
Не се лишавайте от хляба

Вместо това по-добре се научете сами да избирате най-полезния според вас за консумация. Защото хлябът, освен че съдържа достатъчно количество витамин В, е и богат на аминокиселини, целулоза и антиоксиданти. Например белият хляб, приготвен от специален сорт пшеница, е особено богат на протеини, наситени мастни киселини и целулоза (за разлика от обикновен бял хляб, който е беден на растителни влакна и желязо). Освен това в този сорт пшеница има мукополизахариди, които влияят благотворно върху имунната система и повишават съпротивителните сили на организма.

Изключително полезен е хлябът от трици, които сами по себе си са естествен източник на хранителни влакна. Триците имат способността да повлияват благоприятно функцията на стомашно-чревния тракт, понижават нивото на холестерола и укрепват имунните сили на организма. А хляб, приготвен от трици в комбинация с ръжено брашно е със значително понижен гликемичен индекс.

През последните години в търговската мрежа започна да се предлага хляб с мюсли, като в него се добавят тиквено и ленено семе, понякога сушени сини сливи - вещества, богати на антиоксиданти и фитоестрогени, или кедрови ядки, които са особено полезни, както за сърцето и кръвоносните съдове, така и за простатата при мъжете.

Нискокалоричният хляб, обогатен с растителни влакна и витамини, е с високо съдържание на белтъчини и по-малко нишесте и е изключително полезен за всички, подложили се на редуциращ режим (той понижава и нивото на холестерола). Препоръчителен е също и неподквасеният хляб, който укрепва имунната система и е особено богат на витамини от групата В, РР, както и на минерални вещества, без да носи опасност от натрупване на излишни килограми.

Надяваме се, че рецептите ще ви допаднат. Споделете и вашите, ако сте вече опитни любители на домашния хляб.Източник: Рецепти за хляб http://www.bb-team.org/articles/3759_retsepti-za-hlyab#ixzz1KiJxuI7r


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 27-04-2011, 11:28:50
изобщо не съм сръчен... ама мога да пробвам да счукам зърно в хаванчето да видя какво ще стане  :bleh и не съм от софия, а от варна... сигурно и тук има къде, ама кой ти знае  :surpris_23:
това сериозно ли е с триците.... всички викат, че са полезни... ти сега викаш, че не са  :surpris_22:
иначе видях, че има мелнички... ама цената им нещо не ме кефи  :whistling2 - emotloader:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: desi82 в 27-04-2011, 18:51:30
Гарванчо, много си усложняваш живота. Аз си парвя жив хляб. Ето така:
http://desilifestyle.net/2011/04/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2-%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1/


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: benato в 27-04-2011, 21:19:09
Да,това на Деси е ок,другия хляб само пречи,колкото и да ни е мил на душата.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 28-04-2011, 12:17:16
мерси, деси... засега нищо не усложнявам... още не съм го измислил как да стане точно ....а хлябовете досега къде си правих бяха брашно - вода ...или брашно - вода - олио... колкото да ям хляб  :bleh не става нито бавно, нито трудно... не е вредно, щото няма мая.... верно, че не е и полезно де, но това е друг въпрос  tooth
благодаря за линка, може и твоята технология да пробвам да видя.... ама ме е страх, че то на балкона ще вземе пернатите да ми осерят хляба и после иди, че яж...  :surpris_22:
или пък това да виси 18 часа във фурната, тя сметката ще иде 500лв.  :Confus_34:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: petia_gol в 02-05-2011, 10:05:15
Гарване, преди 2 седмици пробвах да си направя хляб със закваска и стана много лесно и вкусно.  Аз направих всичко според статията, за която ще дам линк по-долу.

http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/ (http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: sis в 02-05-2011, 13:04:26
Петя, благодаря за линка, но точно какъв тип брашно използва?


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 04-05-2011, 11:36:44
мерси за линка, сега няма да задълбавам много, че се мъча да гладувам с плодове-чаения режим... ама след като свърши ще се мъча да правя пити да видим кво ще стане  tooth


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: petia_gol в 08-05-2011, 23:37:51
...купих пълнозърнесто брашно. Извинявай за късния отговор, но нямах нет.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 21-06-2011, 15:08:03
Все пак ще копирам информацията от линка на Петя, за да е всичко тук на едно място и да не се отварят много-много линкове, освен ако някой не желае изрично да го направи  :bleh

Абсолютно истинският хляб
29 май 2008


Тези дни съм ужасно горда със себе си, защото си правя собствен хляб. При това не с питомна мая от магазина, а с натурална, която сама си налових и отглеждам в една кутия.

Наричат го sourdough bread или pain au levain – това е хлябът, който хората са яли, когато още не е имало магазин, в който да си купиш мая. Вкусът му е леко кисел, тъй като за разлика от обикновената мая тази съдържа не само гъбички, а и бактерии лактобацилус. От тях тестото втасва много бавно, като ферментира и развива вкуса си, освен че е и по-полезно за здравето.

За пръв път четох за него преди няколко години в една книга от кулинарния редактор на Vogue Джефри Стайнгартън. Той описваше опитите си да направи такъв хляб – беше си поръчал специално неизбелено с химикали брашно от производител, следваше супер сложни правила за завъждането на закваската и накрая май така и не му се получи достатъчно добър резултат. Още оттогава реших, че някой ден ще пробвам.

Когато се нанесохме в този апартамент, открихме останки от петкилограмов пакет брашно, което не бяхме сигурни, че още е годно за нещо, така че реших да го изразходвам в експерименти.

И най-неочаквано хлябът ми се получи супер лесно. Ето как:

В стъклен или пластмасов съд с не твърде плътен капак се слага чаша вода и чаша брашно, разбърква се с нещо неметално. Там трябва да се улови „дивата“ мая, тоест да се настанят трайно и в симбиоза два различни вида микроорганизми – гъбички и бактерии. Че това е станало, се разбира по мехурчетата, които почват да се образуват. За да им е добре на живинките вътре, на всеки 24 часа се хранят, като около половината съдържание се изхвърля и се добавя половин чаша ново брашно и половин чаша хладка вода. На третия ден моята закваска изглеждаше така:


После за два-три дни бях забравила да се грижа за нея и често казано мислех, че ще трябва да се хвърля. Но се оказа, че тези буби е много по-трудно да ги умориш, отколкото да ги поддържаш живи. За да се активизират, когато са се поумърлушили и не изглеждат достатъчно запенени, просто се хранят по описания начин на час-два. След няколко такива блиц нахранвания, закваската изглежда почти като купена мая, разтворена с брашно, вода и захар, за да шупне преди ползване.

Рецептата е проста – 1 чаша от закваската, 2 чаши брашно и половин до цяла чаша хладка вода според вида брашно, понеже някои поемат повече вода от други. Разбира се щипка сол, лъжица-две зехтин и импровизации от рода на счукано ленено семе, овесени ядки, тиквени или слънчогледови семки, накълцани маслини или каквото друго измисли човек. Навсякъде пише да се меси около 10-15 минути, аз меся 20, защото не съм особено корава женщина и имам чувството, че с по-малко не ми се получава добре. Месенето обработва глутена в брашното и прави тестото пластично, така че да може да задържа въздуха, който се отделя при метаболизма на животините в маята. Омесено е достатъчно, когато сплескано и разтеглено топче тесто става съвсем тънко, почти прозрачно, преди да се скъса. Трябва и да ви остане малко от закваската, към която просто се прибавя брашно и вода и скоро ще е готова за следващия път. Ако няма да я ползвате в близките дни, най-добре я пъхнете в хладилника, където може да я храните само веднъж седмично.

И така, омесеното тесто втасва поне 3-4 часа, може да се остави дори за през нощта, но не го правете, ако не ви се става рано, защото може да превтаса – тоест на гадинките да им се свърши храната и маята да започне да „заспива“. След като си удвои обема, се смачква и се меси малко пак, оформя се и се намества във форма или върху хартия за печене. После му трябват нови час-два да се надгне и оттам – във фурната. Все още експериментирам с изпичането, но засега съм на вариант поставяне в незагрята фурна и включване на 175 градуса, така има време да „довтаса“ хубаво преди да образува кора. След като достигне тази температура, усилвам още малко и пека общо от пъхането във фурната около 40-50 минути. Хлябът е готов, когато при почукване по долната кора се обажда на кухо.

А когато има току-що изпечен хляб, Жоро не иска нищо друго за закуска.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: черен гарван в 21-06-2011, 15:11:22
а тук пише за стафидения квас, който бил най-добър, а не съм го пробвал.... все пак мисля, че е полезно да се знае и за него  :surpris_23:

http://www.blizodobebeto.com/2010/03/01/more_bread/
Хлебоманията ескалира
1 март 2010
Тези дни, покрай оживлението от хляба с бира в „Нож и виличка“, из виртуалната ми махала хвърчи брашно и ухае на фурна. Което ме подсети, че не съм писала за хляб почти от една година. А през това време мнооого нови неща съм изпробвала и научила. Подсети ме и че блогът стана на две години, а през цялото това време публикациите ми за хляб са все на първо място по посещения, значи трябва да разказвам още.

Отвреме на време показвам на приятели снимки на някои от хлябовете си и всички, къде от глад, къде от учтивост, ми искат рецепти. Затова ще споделя две любими тук – една за ръжен хляб и една за хляб с маслини. И двете са от Хелене Йохансон, собственичката на една известна пекарна в Стокхолм, но съм ги изпробвала по няколко пъти и знам колко са добри. А после ще ви кажа един  начин за завъждане на много добър и силен квас, защото не ми харесва да чувам истории за несполуки, които разочароват хората и ги отказват от пекарски забавления, преди още да са започнали.

Леко кисел ръжен хляб


Този хляб е вариация на известния ръжен poilâne, който пък носи името на прочутата парижка пекарна, откъдето произхожда.

Количеството в рецептата е за 3 или 4 кръгли хляба.

Продукти за стъпка 1:

150 гр. вода
50 гр. ръжен квас  (плюс евентуално 5 гр. мая, ако квасът е с несигурни качества)
200 гр. ръжено брашно

Продукти за стъпка 2:

готовото тесто от стъпка 1
600 гр. вода
375 гр. ръжен квас
15 гр. мая (може да се пропусне, ако сте сигурни в кваса)
375 гр. ръжено брашно
500 гр. фино пшеничено брашно (по възможност с добро белтъчно съдържание, поне 12%, оказва се много важно за доброто бухване на хляба)
25 гр. мед
25 гр. сол (най-добре фина морска )

Стъпка 1:
Маята се разтваря във водата, добавят се квасът и брашното. Меси се 10 минути в машина или поне двойно по-дълго на ръка. Това предварително тесто става почти течно и е малко, така че  може и да се разбърка с миксер 10 минути или с дървена лъжица малко по-дълго. Най-добре е да се остави в покрита неметална купа да пренощува в хладилника, но може и 4 часа на стайна температура.

Стъпка 2:
Тестото от стъпка 1 се смесва с останалите съставки за стъпка 2, с изключение на солта. Меси се в машина 10 минути или на ръка поне двойно по-дълго. Добавя се солта и се меси още 5 минути. Тестото трябва да е еластично и меко, в никакъв случай стегнато. Оставя се да почине 30 минути върху набрашнена повърхност.

Тестото се разделя на толкова части, колкото хлябове ще правите. Оформят се на кръгли топки и се поставят в набрашнени панерчета за втасване. Но ако и вие като мен нямате истински банетони, може да използвате широки, не много дълбоки купи, в които да постелете по една набрашнена кухненска кърпа и  в тези гнезденца да положите бъдещите хлябове. Оставят се да втасат 2 часа на стайна температура, покрити с навлажнена кърпа, или да пренощуват в хладилника. Вторият вариант го обичам повече, защото дава възможност за прясно изпечен хляб сутрин, без да е нужно да ставам посред нощ.

Фурната се загрява до 250 градуса и на дъното й се слага празна плитка тава, която ще се нагрее и после ще осигурява пара по време на печенето, за да може хлябът да се надигне по-добре.

Хлябовете се обръщат върху плоскост за печене, покрита с пекарска хартия, така че долната им част, която е набрашнена от лежане в гнезденцето си, да се озове отгоре. Върху една плоскост се събират два хляба, а ако правите повече, останалите може да изчакат в хладилника, за да не превтасат.

Тук е моментът върху хляба да се резнат някакви шарки за украса. Рязането става не перпендикулярно, а под ъгъл, почти хоризонтално под кората. Ножът трябва да е много остър, защото втасалото тестото е меко и почти невъзможно за рязане. Плоскостта с хляба се пъха във фурната на най-ниското ниво над тавичката за парата.  В нагорещената тавичка се сипва чаша студена вода, фурната се затваря и се намалява до 200 градуса. След 20 минути се отваря за проветряване, така че да изпуснете парата и хлябът да образува хрупкава коричка. Пече се 35 минути и се оставя да изстине върху решетка.

Този хляб има добра трайност и най-хубаво се запазва увит в кърпа.

Маслинов хлябВъобще не си мислете да пласирате в него някои изостанали стари маслини или такива, които не сте харесали особено, защото маслините придават основния му леко солен вкус и божествен аромат. Усилията и търпението, които ще вложите в хляба, заслужават само някоя каламата или нещо друго също толкова вкусно и уханно.

И така, съставки за 3 или 4 продълговати хляба:

400 гр. вода
600 гр. квас от пшеничено брашно
15 гр. мая (ако не сте сигурни в кваса)
500 гр. фино пшеничено брашно
400 гр. брашно от дурум пшеница
200 гр. ръжено брашно
100 гр. зехтин
15 гр. фина морска сол
400 гр. черни маслини без костилки

Ако ползвате мая, разтворете я във водата и добавете всички останали съставки без солта и маслините. Тестото се меси 10 минути в машина или поне двойно по-дълго на ръка. Добавя се солта и се меси още 5 минути. Добавят се и маслините и се меси, докато се разпределят равномерно в тестото. Оставя се да почине 30 минути в дълбок съд.

От тестото се оформят три или четири топки и се оставят да починат 10 минути. Ако правите количество само за един хляб, може да прескочите тази стъпка.

Сплескайте всяка от топките тесто до тънка питка, прегънете единия й край към средата и го притиснете с длан. Прегънете и другия край върху него, така че тестото да се окаже сгънато на три, горе-долу както се сгъва писмо.  Дооформете сгънатото тесто в продълговато хлебче с горе-долу цилиндрична форма. Поставете хлябовете да втасват върху набрашнена кърпа, така че ръбчето от сгъването да остане отдолу. Помежду им оставете място и придърпайте кърпата нагоре, така че между всеки две хлебчета да се образува гънка от набрашнения плат, която да ги поддържа отстрани и да им пречи да залепнат. Крайните хлябове също подпрете отстрани (през кърпата) с нещо, защото тестото приготвено с квас става по-меко и се разлива при втасване, така че се нуждае от подпиране. Оставете хлябовете да втасват 2 часа на стайна температура или да пренощуват в хладилника.

Загрейте фурната до 250 градуса и поставете празна плитка тавичка на дъното, както е в рецепта за ръжения хляб. Обърнете внимателно хлябовете върху плоскост или широка тава покрита с хартия за печене. Ръбчето от сгъването сега трябва да се озове отгоре. При печенето то се отваря и в хляба се получава красива неравна пукнатина с отворена коричка, без да е нужно да се правят нарези с нож. Поставете хляба във фурната и сипете чаша студена вода в нагорещената тавичка на дъното.  Затворете и намалете температурата на 200 градуса. След 20 минути фурната трябва да се проветри за секунда, за да изхвръкне парата.

Хлябът се пече 35 минути, изстива върху решетка.

Стафидена основа за квас

Отвреме на време чувам някой да се оплаква, че е опитал да отгледа квас, но не се е получило нищо. А пък обикновено хората тръгват с ентусиазъм и е жалко той да бъде унищожен още преди старта. Квасът на стафидена основа се води най-сигурният начин за завъждане на правилните микроорганизми, необходими за печене на хляб. Не знам да е възможно оставени във вода стафиди да не ферментират. Но за абсолютна сигурност пробвайте с био стафиди, макар експерти да твърдят, че всички рано или късно втасват.

Затоплете 200 гр. вода до 30-35 градуса. Изсипете я в буркан с капак и добавете 100 гр. стафиди. Оставете буркана на топло (например близо до печката или върху хладилника), за да ускорите ферментацията. Нека бурканчето да престои 4-5 дни, през това време може само веднъж дневно да го разклащате. Когато вътре забълбукат мехурчета и се появи алкохолна миризма, стафидената закваска е готова.

Прецедете течността, като притискате стафидите в цедката с лъжица, за да си пуснат всичкия сок. Изхвърлете стафидите и запазете течността в здраво затворен буркан в хладилника, където може да издържи месеци. Когато ви е нужен квас, смесете малко от нея с брашно едно към едно и ще имате превъзходен квас само след няколко часа. Добавете му още малко вода и брашно, за да увеличите количеството и сте готови за месене, печене, пудрене с брашно, мачкане на тесто и всякакви подобни игри и забавления, чиито резултати се ядат накрая.

И да не забравите да разкажете какво сте опекли, че разказването понякога е по-сладко и от яденето.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Lilith в 02-08-2012, 15:52:02
Знам, че печеният хляб не е сред любимите храни на повечето хора от този форум, но аз все още си го консумирам по филия две на ден - естествено домашен! Ако някой все пак има търпението да меси, ще си позволя да препоръчам последния ми опит в тази област  8)

http://scarletletters.wordpress.bg/category/%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA/ (http://scarletletters.wordpress.bg/category/%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%BA/)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: titan в 02-08-2012, 17:23:17
Хлябът е вреден, но щом ти е вкусен , същата работа като с другите вредни храни :)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: sunflower в 06-08-2012, 16:18:34
Хлябът е вреден, но щом ти е вкусен , същата работа като с другите вредни храни :)


Хлябът  е вкусен и то много. Това го прави предпочитана храна а като прибавим и пълната достъпност. 
Като знам колко трудно се прави сигурно скоро ще увеличат цената му.  В една фурна намерих хляб от лимец черен на цвят и много вкусен.   Има си витамини от групата Б, има всичко необходимо за поддържане на живота.  Как така измисли да е вреден?


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: titan в 06-08-2012, 17:56:46
Имал е витамини и всичко необходимо за подържане на живота преди да се опече. А за това колко е вреден Галина Шаталова доста е изписала. Ще спомена отново нашата любимка Мер,че пчелата не може да направи мед от сварено цвете.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: taurus в 10-12-2012, 19:09:00
Преди време мислех да си взимам пекарна за хляб, но се отказах, поради факта че минава през топлина, сега отново се замислям, но мисля първо мелница да си купя. Попаднах на български от естествен камък (Берковица) 340лв, но трябва да прочета първо Шалатова какво е писала :)

В долния цитат виждам парадокс, уж се запазвали ценните вещества до 48ч след смилането, а пък за печенето нищо не казват, т.е. има ли смисъл да си мелиш сам брашно или да си купуваш непрясно от магазина, след като така или иначе ще го печеш? След тези температури какво може да остане като хранителни вещества?

Хубавото е, че можеш да си мелиш каквото зърно искаш на определен размер и можеш да си правиш и сурови хлебчета?!


Все пак защо просто да не си купим пълнозърнесто брашно?

Фабричното пълнозърнесто брашно има няколко проблема. Първия проблем е че големите индустриални мелници по подразбиране първо разделят зародиша и обвивката и произвеждат отделно бяло брашно и трици и после ги смесват в определено съотношение и така получават така нареченото "типово брашно" Това съотношение в което се смесва не е същото каквото се получава от директно смилане на цялото пшеничено зърно.

Вторият проблем е че индустриалните мелници използват метални мелещи елементи за смилане на брашното. При триенето на тези елементи с голям интензитет тези частици се нагряват и температурата започва да убива хранителните елементи на зародиша. Най-добрия начин на мелене са каменните мелници, които работят на бавна скорост. Така се получава не само най-финно смляното пълнозърнесто брашно, но и най-добре се запазват хранителните елементи.

Третия проблем е времето. Както отбелязахме по-рано хранителните свойства и елементи на зародиша загиват в порядъка на 24-48 часа. на практика е абсолютно невъзможно вие да купите от хранителния магазин пълнозърнесто брашно, което да е смляно преди по-малко от 24 часа. След като брашното се смели в мелницата то се напълва в чували и се складира.


източник: http://organicbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=58&Itemid=81


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: xITSOx в 14-01-2013, 17:18:48
Много хубава тема с вкусни рецепти :)
2008-ма живях в една био ферма в испания и там веднъж седмично правехме ръчен пълнозърнест хляб с квас в пещ на дърва и после го продавахме на приятели в града. Голямо изкуство си е правенето на хляб и определено е приятно занимание, а след това и мега вкусно.

Следва рецептата за хляба.
пропорцията за нужните продукти е следната:
- Брашно 1,5 кг (смесвам пълнозърнесто пшеничено и типово брашно в пропорция 1:1 или 2:1, може и 100% пълнозърнесто, но така хлябът става прекалено твърд и втасва по-бавно)
- Топла Вода 1 лт. (не гореща, не студена, а топла, по-възможност чиста изворна или филтрирана)
- Активен Квас 240-250 гр. (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1263.msg61788#msg61788 тук писах как се активира квас преди приготвянето на хляба)
- Сол 20 гр (това беше в оригиналната рецепта ,но вече гледам да слагам по-малко сол, тя като цяло регулира втасването и колкото повече сол има толкова по трудно втасва хляба, а и е по-вреден ;)

Първо смесвам по-голямата част от водата с кваса до получаване на хомогенна смес. После почвам да добавям първо пълнозърнестото брашно и бъркам. Солта разрежам в другата част от водата и след като съм сипал част от брашното добавям солената вода, продължавам да бъркам и да добавям брашно. Важният момент тук е да не направя хлябът прекалено твърд. Старая се тестото е е колкото се може по-меко, но и да не лепне. Поръсвам масата с брашно и изсипвам замесеното меко тесто върху брашното. Преди месех хляба, но сега прилагам друга техника при която не се меси (тя по принцип е удачна за производство на големи количества хляб, но и з амалки пак става). Режа парчеот тестото,  овалвам всяко парче в брашното и го издължавам след което го мятам отстрани, следващото парче режа, овалвам в брашно издължавам го леко и на кърст върху предното, и така докато камарата с тестото се прехвърли от другата страна с прачета издължени и крастосани едно върху друго. Поватрям тази процедура общо 4 пъти, като при последния път не ги кръстосвам в камара върху масата, ами в съда, където ще ги оставя да втасват. Покривам камарата с найлонова тобичка и с одеало или нещо друго което да държи топло (между другото помещението където се прави хляба трябва да е топличко, поне 20 -21 градуса :)
оставям камарата с хляба да втасва минимум час и пловина максимум 3 часа. Най-често ч часа ;) След което изсипвам вече набъбналото тесто върху масата и сега е момента да се оформят хлебчетата. От количеството което изброих за тази рецепта приготвям 3 хлебчета по 800-900 грама. Първо правя предварително оформяне на питчици (като кълбенца) и оставям така да постоят около 5 минутки, след което ги поставям във предварително намазнени формички за хляб, покривам ги с найлонова торбичка или фолио и после с одеалото да втасат втори път. Второто втасване е 1 час, след което с нож правя дълбок разрез по цялото протецение на хлебчетата и ги слагам в предварително загрята фурна на 220 градуса. След около 20 минути можеш  да намалиш температурата на 180 и да печеш още около 25 минути. Ще провериш хлебчетата след това и ако дъното и страните им са изпечени и бият на кухо значи са бомба :) Оставяш ги после настрана и ги покриваш с някаква кърпа да си обиколят нивката ;) хлябът се яде, след като изстине ;)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: sis в 15-01-2013, 07:59:31
Много , благодаря за подробната рецепта!!! Само да уточним 1 лт означава 1 литър, предполагам.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: xITSOx в 15-01-2013, 11:14:53
да :) лт= литър
на пекарите ентусиасти ще препоръчам много ценен сайт: http://www.thefreshloaf.com/handbook/
Позрави


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Ros в 15-01-2013, 19:35:57
Саморъчното приготвяне на хляб е приятно и релаксиращо занимание, а изпичането на дърва - класика в жанра  :)
Предполагам, че хлябът с квас заслужава, да му се отдели повече време и ще пробвам, но за сега ползвам по-бързия вариант  ;) - содени питки с пълпозърнесто пшенично/прясно смляно/ и царевично брашно, а за подправки - ким и сол.Веднага след изпичане/докато питката е гореща/ поръсвам  със сминдух.Стават супер вкусни и не се месят.

За любителите на домашен хляб:
http://vanillka.com/2012/06/07/easy-sourdough-and-bread/


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Nature_Boy в 29-10-2013, 18:49:36
Благодаря за ценната информация. Само едно не мога да схвана. Защо е необходима тая скъпа каменна мелница ? Нали така или иначе, ако ще и на 50 градуса да е, хлябът го печеш, а когато смелиш с кафемелачката/блендера, няколко грама зърно, едва ли се нагрява дори и на 20 градуса...та мисълта ми е че освен с някаква търговска цел, за друго незнам дали някой има полза да казва че е необходима такава скъпа мелница. Предполагам високи температури се получават в големите индустриални мелници, където мелят с тонове зърно, но за примерно 200-300 грама зърно с кафемелачка/блендер, въпреки че не съм тествал с термометър, просто е логично, като се замислиш, че няма как да се случи подобно нещо, а и дори да загрява ножа на уреда, може да се остави да изстива известно време и пак...така че за мене поне такава голяма инвестиция в нещо непотребно на практика не си заслужава просто...


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: nortifox в 08-11-2013, 08:40:10
ДИЕТИЧЕН ХЛЯБ С НАХУТЕНА МАЯ
- 3 ч.чаши пълнозърнесто брашно
- 250 гр. пшеничени трици
- 1ч.ч.царевично брашно
- 1 шепа слъчоглед белен
-1 шепа тиквино белено
- 4с.л. смляна елда
- 4с.л. смляна киноа
- 4с.л. смлян лен
- 4 с.л. просо смляно
- 3 ч.л.нахутена мая
- 1 с.л.мерудия
- 1к.л.кориандър
- 2 с.л. шарлан
- сол на вкус
Първо се смесват сухите съставки. Маята се разстваря във хладка вода и се смесва с останалите продукти в голяма купа.Да се получи тесто по гъсто от кексовото. Пече се в умерена фурна само отдоло до готовност после и отгоре да се зачерви и готово .Да ви е сладко. Добър е на вкуси няманищо общо с купешкия

p.s. Пробвах и снимка, но ми изписа ,че било пълно и да се обърна към модераторите. Или файла е по голям... Пак пробвах ,но не стана....


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: taurus в 24-01-2015, 15:35:42
Кои брашна са най-полезните и кои да избягваме?
Чул съм че от лимец, нахут и просо са добри алтернативи.
Другото е как да се смесват, защото пълн.пшенично+ръжено съм чувал, че не е добра комбинация.

Някой пече ли хляб на  <=120градуса?


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: titan в 29-01-2015, 14:45:16
хахахах няма такова понятие полезен хляб


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: cherry в 29-01-2015, 15:01:13
хахахах няма такова понятие полезен хляб
+1


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: DeNiro в 29-01-2015, 15:40:39
Ето какво казват НЦОЗА по въпроса http://ncphp.government.bg/medii/1072-ако-глутенът-навлезе-рано-в-захранването,-пази-от-автоимунни-болести.html (http://ncphp.government.bg/medii/1072-ако-глутенът-навлезе-рано-в-захранването,-пази-от-автоимунни-болести.html)  tooth
Доколкото разбирам, ЕС е въвел препоръка глутенът да се въвежда между 4 и 7 месечна възраст при кърмачетата за да може те да изградят максимален толеранс към иначе предизвикващата атопичен дерматит и други подобни, съставка глутен. На мен това ми звучи меко казано парадоксално!!! Значи(ако съм разбрал правилно), не трябва да пазим децата си от иначе алергизиращата съставка глутен, а напротив дори: трябва да се опитваме да изграждаме толеранс към тази съставка в тях. Аз така го разбрах, моля поправете ме ако греша.
Не мога да разбера ЕС за децата ли е мислил или за това производителите и пекарните да продават повече брашно и хляб?


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: titan в 29-01-2015, 17:18:54
Отговорът е прост. ЕС е огромна мафия, иска прости хора, гледа се и се учи от най-голямата мафия уса. Колкото по-рано децата ги третират с глутен, толкова по тъпи и изпълнителни работници ще бъдат и заработеното ще го върнат чрез фармафията обратно. Схемата е много проста.
Относно толерантността - това е понятие въведено в медицината когато някой приеме нещо и то го доведе до смърт. Правете си сметка със силата на думите какво предизвикват у хората!


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: iskrena в 30-01-2015, 00:48:42
съгласна съм, че ЕС е мафия, че и по - лошо, но не съм съгласна, че полезен хляб няма.
ако житото не е ГМО или някакъв хибрид гнусен, ако другите съставки са добри, то и хлябът е добър.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Vov в 30-01-2015, 08:37:52
И аз смятам, че огромна част от процесите в ЕС се направляват от групировки - големи фирми или групи от фирми, за увеличаване и гарантиране на техните печалби - дългосрочно.

С голям интерес бих изчел подробно изследване, което да разясни и сравни кои точно свойства и качества на хляба са по-добри от свойствата и качествата на пъкълналите зърна... Дори ако мерим на килограм, разходът на покълнали зърна за получаване на дадена степен на нахраненост е пъти по-малък отколкото - на хляб. (Но тогава кой ще купува купищата продукция...?)
А иначе, все още си хапвам препечен (ръженопшеничен и подобни) хляб. За съжаление.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Elia в 30-01-2015, 08:53:41
Преди години, когато нямах никаква представа какво е хранене с кълнове изпробвах правене на домашни хлебчета без набухвател.Един познат ми донесе от Германия машинка, подобна на кафемелачка, с воденичен камък за смилане на зърно.Правих известно време хлебчета от смляно пълнозърнесто брашно / правих различни комбинации от пълнозърнести брашна - царевично, овесено, ръжено, от нахут и др. / .Смесват се брашната в желано от нас количество.Добавя се малко сол и ситно нарязан лук.Който желае може да добави и орехи или различни предпочитани подправки и малко зехтин.С топличка вода се правят топки, сплескват се като кюфтета.Намазва се тава с мазнина и се загрява във фурната.Слагат се хлебчетата - кюфтета и се пекат.Ако е необходимо се обръщат.След като изстинат се поставят в найлонова торбичка и се съхраняват в хладилника.Когато се консумират трябва да се претоплят.
Днес правя само хлебчета от покълнали зърна по подобие на Есейския хляб.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Elia в 30-01-2015, 09:05:07
Не правя хляб от пшеница, дори и покълнала, предизвиква ми страшни киселини вероятно от съдържащия се в нея глутен в големи количества.Правя хляб от кълнове, смилам ги на електрическа машинка за мелене на месо.Използвам кълнове от лимец, ръж, овес, нахут, боб - мот, боб - мунг, черна и зелена леща, жълт грах, фий, бурчак.Използвам всеки вид кълнове самостоятелно за правене на хляб от бобови или житни растения.Към сместа добавям ядки или пресни зеленчуци или накиснати сушени зеленчуци, лук, чесън, зелени или сушени подправки, зехтин и хималайска сол.Правя топки, сплесквам ги като големи кюфтета, отгоре правя срезове като на хляб с тъпата страна на ножа.Съхранявам в хладилник, покрити със стреч - фолио.Вземам си за работа хлебчета от бобови или от житни растения / кълнове / , смилам кълновете без добавка на вода.Така хлебчетата се запазват по дълго време.Кълновете смилам на месомелачната машинка няколко пъти, трябва да стане добро хомогенно сурово тесто.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Elia в 30-01-2015, 09:10:07
Суровите хлебчета от кълнове консумирам без да изсушавам, така соковете които съдържат намаляват, а оттам се спира и лечебния ефект върху различните органи.През лятото правя от тестото тънки палачинки ,които консумирам напълно сурови, а понякога ги суша на слънце само 2 - 3 часа, но да остане все пак влажно тестото, да не пресъхва много.Палачинките гарнирам с пресни зеленчуци и маслини.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: zinaida в 30-01-2015, 09:49:58
Добре Elia, но като смелеш покълналите семена, не става ли една кашообразна смес? Как ги оформяш във форма на хлебчета, та да не се разпадат?
Аз като си смеля в чопъра покълнал лимец и става на каша, по-скоро подходящ да се яде с лъжица от колкото да стане твърда консистенция?
Имам си сушени зеленчуци , но ако ги добавя към сместа не съм сигурна дали ще стане по-нормална за оформяне текстура  :surpris_23:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Ros в 30-01-2015, 12:32:32
Elia, хубави идеи за сурови хлебчета. :love_026:

И аз имам намерение да ги правя по-редовно, като част от идеята за увеличаване приема  на кълнове. :)
До сега съм правила няколко пъти с кълнове от лимец, смлени лешници и малко калиева сол.
Предпочитам да ползвам по-малко продукти в смесите, като принцип. :)Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: Elia в 30-01-2015, 13:57:48
Аз също използвам малко продукти в смесите.Мисля, че така по - бързо и лесно се усвоява храната.Добре е кълновете да се смилат няколко пъти в машинка за мелене на месо без добавка на вода.В чопъра сместа не се смила толкова добре.Трябва да се смели хубаво и да стане хомогенна смес, без вода.Така сместа не става на каша и лесно се съхранява, дори лятото не ферментира.Аз употребявам много бобови кълнове в храненето, защото те са много полезни за костите, набавят лесно усвоим качествен белтък.От житните ползвам лимец, ръж и овес.Ползвала съм просо, но покълнало е по - твърдо.Вземам го от магазините за храна на птици.
Сушените зеленчуци трябва да са нарязани на ситно и да са предварително накиснати във вода.Така добавени към сместа от бобови или житни кълнове стават перфектни на вкус.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: apirel в 15-05-2015, 21:48:33
Редовно правя хляб с квас, не купувам хляб от магазина. Смятам, че това, което продават като хляб няма нищо общо с хляба.

Ако бабите ни са правили хляб по толкова сложни процедури както е описано тук не биха имали време за друго.

Хляба го замесвам с квас, който ден по-рано просто изваждам от хладиника, в същия съд доливам леко затоплена вода и досипвам брашно. Брашното го купувам от магазина, смесвам бяло с пълнозърнесто, пшенично с ръжено.
Пресявам брашното, правя кладенче сипвам квас, който е престоял и се съживил за няколко часа. Оставям за цяла нощ на топло място, може във съвсем леко затоплена фурна. Фурната не работи цяла нощ, само съвсем леко я затоплям. На сутринта омесвам, втасва, слагам в стъклени форми, втасва и изпичам. Цялата процедура не отнема много време, само трябва да предвидя да съм в къщи няколко часа след омесването. Не се занимавам със съживяването на кваса по няколко пъти, баба ми просто е оставяла малко тесто от предишното омесване. След 1 седмица накисвала това тесто, което междувременно е поизсъхнало във съвсем леко топла вода. Оставяла е пресятото брашно с кладенче, в който е сипвала квас за през нощта и омесвала тестото рано на следващата сутрин.

Този хляб със сигурност е по-полезен от купения от магазина. Ако усложняваме нещата просто няма да намерим време за да направим домашен хляб.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: бате Бино в 15-05-2015, 22:11:47
Този хляб със сигурност е по-полезен от купения от магазина.
По-точно казано - "по-малко вреден"  tooth


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: apirel в 15-05-2015, 23:46:52
Нямам намерение да споря, просто споделих моя опит и мнение.
Хората са правили хляб по този начин, поне на нашите географски ширини. Както споделих баба ми го е правила така.

Привърженик съм на средния път, без крайности.
Каквото в вредно за един може да е полезно за друг.

Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: iskrena в 16-05-2015, 01:44:47


Привърженик съм на средния път, без крайности.


понякога, обаче, пътят е толкова тесен, че просто няма мегдан за среда.  :)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: iskrena в 16-05-2015, 01:50:27
значи, прав е Бино - така описан, твоят хляб не е от най - вредните, но далеч, далеч, при съвременните условия на живот, не е добър.
почти цялото жито е хибрид и това е супер зле.
а ти ползваш купешко бяло и пълнозърнесто брашно, не си го смилаш сама даже.... още по - зле.
ако искаш хлябът ти  да е наистина полезен, поне го прави от лимец, засега не са успели да го направят ГМО, а и няма нужда да го торят.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: rrtedy в 16-10-2015, 21:31:38
Аз съм правил хляб(по-точно получава се питка) от брашно от лимец, но и типовото също става.
Рецептата е следната(като търпи интерпретации ;D ):

300г брашно, в което се добавя чаена лъжичка сол(аз предпочитам морска) и различни подправки(чубрица, червен пипер, шарена сол - на кой както му харесва). Може да се добави също лук, чушки и др.(хляб-манжа  :P).
Във водата(около 250-300мл) се добавя чаена лъжичка сода, след което сока от половин лимон.
След като разбъркате всичко печете на предварително загрята фурна(200-220 градуса) за около 25-30мин).
Няма нужда от втасване и е много вкусен!   :essen:

Моля те, кажи каква трябва да е консистенцията преди печене? Току-що го направих, но много лепнеше и се разтягаше. До сега съм месила само с мая и изглежда така само когато брашното е малко, респективно водата е повечко. Пека го вече 45 мин, защото все ми изглежда недопечен :)


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: iris в 12-01-2018, 19:06:12
Кои брашна са най-полезните и кои да избягваме?
Чул съм че от лимец, нахут и просо са добри алтернативи.
Другото е как да се смесват, защото пълн.пшенично+ръжено съм чувал, че не е добра комбинация.

Някой пече ли хляб на  <=120градуса?

В нета има рецепти за хляб на пара. Правих миналата зима такъв хляб.  Температурата на обработване на хляба, може да се предположи, е под 100 градуса. Ако се използва лимец или друго брашно от нехибридни житни /не знам има ли други освен лимецът/ или други зърнени култури, може да се допусне, че ще стане полезен хляб.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: titan в 16-01-2018, 17:52:18
Нахутеният хляб е добър, вкусен и без глутен.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: iskrena в 16-01-2018, 23:47:00
айде сега пък нахутен хляб...  глутенът не е никакъв проблем, ако хлябът е с квас!


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: бате Бино в 17-01-2018, 09:19:52
Това е ново - квасът неутрализира глутена?  :surpris_23:


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: titan в 17-01-2018, 10:16:33
 tooth tooth tooth tooth tooth tooth tooth tooth хахахахахахахахаха iskrena rulez.


Титла: Re:полезния хляб...
Публикувано от: iskrena в 17-01-2018, 17:27:42
къде видяхте да съм писала, че го неутрализира?    :surpris_23:
глутенът не е проблема просто!
ако брашното е натурално без разни -циди и ако е с квас, то просто всички гадни ефекти, наблюдавани при хляб с мая и от химизирано брашно, ги няма!
а глутенът е просто набеден неоснователно!