Форум Земя назаем

Суровоядство => Хляб, сухари, крекери, бисквитки... => Темата е започната от: marulka в 17-07-2009, 16:55:21



Титла: Пикантна пица
Публикувано от: marulka в 17-07-2009, 16:55:21
ПРОДУКТИ

за блата:
1 ч.ч. (предварително накиснато) ленено семе
3 ч.ч. покълнал нахут
2 чушки
цветчетата от 1-2 глави броколи (според големината)
няколко стръка целина (или 2-3 стръка селъри)
1/2 кг домати
1/2 глава (воден) лук
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. италианска подправка (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=386.0)
(http://img521.imageshack.us/img521/7994/p7161633.jpg)

за соса:
1 голяма червена чушка
1 с.л. пащърнак
1-2 скилидки чесън
4 фурми
сокът от 1 лимон
1/3 ч.ч. зехтин
(http://img231.imageshack.us/img231/4821/p7171640.jpg)

за отгоре:
(в случая) тиквички, маслини, сиренце (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=388.0), каперси

НАПРАВА
Смиламе продуктите за блата и изсипваме в голяма кръгла тава върху кухненска хартия, (http://img252.imageshack.us/img252/5250/p7161634.jpg)

след което го  сушим на <50 градуса поне 8 часа. Блатът трябва вече да може да се отлепи от хартията, която подменяме с нова.

(http://img182.imageshack.us/img182/6061/p7171637.jpg)

Смиламе продуктите за соса и намазваме блата, отгоре декорираме с каквото ни се намира

(http://img401.imageshack.us/img401/1914/p7171643.jpg)

и сушим за още около 4 часа до желаната консистенция. Разрязваме пицата и хапваме сладко! :)

(http://img204.imageshack.us/img204/2593/p7171649.jpg)

(http://img148.imageshack.us/img148/3051/p7171652.jpg)


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: жмуц в 17-07-2009, 18:38:42
Леле изглежда страхотно  :o А да попитам, тъй като до сега не съм си правила нищо сушено, няма ли да стане по-бързо, ако вместо в тава разстелим сместа върху хартията и направо върху решетката във фурната? И също - някой да има печка  с вентилатор? Сушенето няма ли да стане по-бързо? И последно  ;D предварително ли си намисляте какво да 'готвите', че винаги имате накиснати семена и ядки?


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: Вери в 17-07-2009, 19:37:50
Марулче, браво! Сега виждам, че вече си се похвалила с произведението си. :)
жмуц, блатът за първата ни пица сушихме във фурната. Ползвахме тавичка за пица и имаше кухненска хартия. Когато трябваше вече да я обърнем, сушихме без тава и хартия. Нашата фурна е съвсем обикновена, но си мисля, че вентилаторът на твоята ще е предимство.
Намислям си предварително ястията, при които ще е необходимо нещо да се кисне.


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: жмуц в 17-07-2009, 20:23:55
Да, Вери, точно това питам, защо изобщо ни трябва тавичка.. какъв е проблемът направо върху хартията и после на решетката? Изглежда доста гъста сместа..  :) А за кисненето ясно.. просто още съм много ентусиазирана и постоянно си харесвам рецепти, които да пробвам, но все се оказва, че за едната няма достатъчно накиснати ядки.. за другата семена.. третата пък нещо друго.. Но ще се научим  ;D Мерси  ;)


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: marulka в 17-07-2009, 20:36:24
Жмуц, да ти кажа и аз никога не знам какво ще "готвя" утре за да си накисна квото трябва... Нахутът в случая го бях насадила преди няколко дена, защото възнамерявах да правя нахутените кюфтета на леля, но не бях обърнала внимание, че в тях имало и гъби, пък аз едно, че не мога да намеря, а и съм решила да ги избягвам засега... Та в крайна сметка кълновете станаха бая големи докато се чудех какво да направя с нахута, по принцип е добре да са по-мънички мисля... Но както и да е, пицата стана доста добре, утре пак ще си хапна, че толкова сурови манджи станаха, няма кой да ги яде...

Аз във фурната всичко слагам в тави, и винаги гледам да ползвам максимално пространството и на двата рафта (сега суших и кракерчета заедно с пицата). Ако сложа долу на решетката направо, при положение, че суша на 1ва степен на долните реотани, според мен температурата вече е над 50 градуса, защото логично до самите реотани фурната се нагрява много повече отколкото в по-горната част където замерва термометърът...

А специално пицата няма как да стане без тава, защото едно, че тестото е супер течно отначало, а и как иначе ще направиш идеална кръгла форма, ако не ползваш формата на тавата... А след като отлепих хартията вече беше твърдо като блат и по принцип можеше и директно на скарата, но аз пак си ползвах тава... То целта е да се изсуши главно соса и тиквичките отгоре, така че блатът дали е директно на скарата вече няма много значение...


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: жмуц в 17-07-2009, 20:47:16
Мерсии  :-* Само да се прибера и почвам с експериментите  ;D


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: ДарбиМак в 17-07-2009, 20:54:27
Привет, жмуц! Аз има фурна с вентилатор. Суша направо върху хартията за печене, поставена върху решетките. Става перфектно. Като обръщам печивото слагам друга хартия върху самото печиво, обръщам и "отлепвам" първата хартия . Тя - хартията - в повечето случаи не е нужно да се отлепва.
А ядки и семена  имам постоянно накиснати и покълнали. Така , че като реша нещо да правя винаги имам материал. Друг е въпросът, че някой път не са точно такива както пише в рецептата, но то става и с други  в повечето случаи.


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: жмуц в 17-07-2009, 21:12:30
Да, Дарби и аз стигнах до извода, че вентилатора ще е полезен  :) Само че открих в нета, че когато приготвяме нещо чрез него трябва да намаляме температурата с 20 градуса ??? Ти на колко градуса нагласяш твоята?


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: ДарбиМак в 18-07-2009, 06:21:46
А!  ???Много ме озадачи!  :o На 45 градуса я настройвам! Тва с 20-те градуса надолу сигурно става въпрос за печенето. ??? А ние нали сушим. На 20 градуса не съм се пробвала да суша ;D


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: жмуц в 18-07-2009, 10:41:29
То си е цяло изкуство да печеш в такава печка  ;D Но пък наистина като се замисля до сега винаги се е оказвало, че е трябвало температурата да е по-ниска от указаната в рецептата примерно.. Не знам обаче дали причината е в градусите или в това, че завихря въздуха и така просто се изпича по-бързо.. Най-много да изсушим нещо на 45 градуса и после да го посеем, за да видим дали ще поникне  ;D :D


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: nat в 18-07-2009, 19:20:25
А дали се запазват ензимите, ако сушим на слънце, вместо във фурната? Така и така са едни жеги навън... Онзи ден (т.е. нощ) пуснах едни лучени сухарчета за 6 часа във фурната (с вентилатор, само на хартия), но останаха влажни и на другия ден пак досушавах. И пак ми се струва, че не са готови, малко влажнички са в средата. А днес за проба си направих соево мляко и от прецедената каша по рецептата на Мер се пробвах да докарам моцарела, която напльоках на хартия и за 2-3 часа на терасата си изсъхна доволно. Моцарела не стана, че е зърнеста консистенцията, но на сиренце докарва ;)

Марулке, чудесно изглежда пицата, вече не знам кое първо да си направя - крекери, кифтета, торти, сникерси...  :D
Две седмици вече суровоядствам (е, не устоях на ПМС-то и аз, а едни бисфитки три дена ми ги размахваха под носа и бях на път да ги сънувам вече  ::)). От доста време чета из сайта и форума и много ми харесва атмосферата тук. Чудесен сайт, много позитивни, търпеливи и усмихнати хора, много ви се радвам! А информацията е безценна. Разбира се, като всеки начинаещ имам и много въпроси и ще съм благодарна на помощта ви  :-*
Целувки на всички!


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: Вери в 18-07-2009, 19:38:17
На слънце е най-добре. :)


Титла: Re:Пикантна пица
Публикувано от: Radula в 19-07-2009, 00:02:47
 :o Марулчеее, супер ти изглежда пицата, направо ми потекоха лигите  ;D Браво на теб!! Това сушене обаче наистина много време отнема. Още не съм правила пица, но трябва да се пробва определено :)

Нат, добре дошла! Чудесно е, че се присъединяваш!!  :)