Форум Земя назаем

Суровоядство => Супер-храни => Темата е започната от: Mariya в 09-08-2009, 23:52:28Титла: Алое Вера
Публикувано от: Mariya в 09-08-2009, 23:52:28
Това е едно от най-популярните и полезни растения, с които ни е дарила майката природа. Алоето има 200 разновидности и Алое Вера е една от тях.

 
Лечебните свойства на Алое Вера са световно популярни и още по-любопитното е, че могат да се приложат при множество здравни проблеми.

Силата му е позната повече от 5000 години. През вековете хората са го наричали по разнообразни начини: „Растение чудо“, „Мълчаливия лечител“, „Лек от природата“, „Растение на безсмъртието“. Буквалният превод от латински е „истинско алое“. По външен вид прилича на кактус, но в действителност принадлежи към семейство „Лилии“.

Има противовъзпалителни, антивирусни и естествени антибиотични свойства.
Но нека видим какви все пак са съставките на алое вера, които са му извоювали прякорите „растение-чудо”, „природен лечител” и „лек за изгаряния”. Те могат да се разделят на следните групи:
• Витамини – ценните антиоксиданти А, С и Е, както и витамини от В групата. Алое вера е и едно от малкото растения в света, източник на витамин В12.
• Ензими – няколко от тези биохимични катализатори се съдържат в алоето. Амилазата и липазата подпомагат храносмилането, като разграждат мазнините и захарите. Противовъзпалителните и аналгетични свойства на растението се дължат на ензима карбоксипептидаза.
• Минерали – натрий, калий, калций, магнезий, манган, мед, цинк, хром и желязо. Магнезиевият лактат в алое вера блокира производството на хистамин в организма и се смята, че мощното противосърбежно действие на растението се обуславя от него.
• Захари - сред тях са важни дълговерижни полизахариди, които укрепват имунната система. За разлика от другите захари, глюкомананите в алоето не се разграждат преди да бъдат усвоени, а попадат в кръвообращението в цялостен вид. Там те действат като имуномодулатори – засилват или потискат имунния отговор в зависимост от конкретната нужда на тялото.
• Антрахинони - най-важни алоин и емодин, а всички заедно са силни обезболяващи и е доказано, че притежават антибактериални и антивирусни свойства. В чистата си форма имат и силно разхлабващо действие.
• Лигнин - дървесинно вещество, което дава на алоето невероятното му свойство да прониква дълбоко в кожата и да пренася със себе си други полезни съставки.
• Сапонини – естествени производни на сапуна с антисептично действие.
• Растителни стероли – сред тях са кампестерол, бетаситостерол и лупеол. Известни са с противовъзпалителните си качества.
• Салицилова киселина – съединение подобно на аспирин с противовъзпалителни и антибактериални свойства.
• Аминокиселини – алое вера гелът съдържа 20 от необходимите на тялото 22 аминокиселини и седем от осемте незаменими.
 Източникът на всичките му полезни свойства са листата, които „захранват“ и цялото растение. Ако откъснете Алое Вера от почвата, то може да живее няколко месеца благодарение на листата си, които са нещо като резервоар на растението.

За какво е препоръчително да се използва Алое Вера?

Външно Алое Вера се прилага при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавено към козметика за кожа има омекотяващо и регенериращо действие, а също така забавя симптомите на стареене и е успешен лек срещу акне. Дори самата Клеопатра е използвала алое, за да поддържа феноменалната си красота. Разпространена е употребата в шампоани и маски за коса и е особено подходящо за къдрави коси.

Вътрешното приемане на Алое Вера може да предизвика скептични погледи поради факта, че се прилага при много разнообразни симптоми. Това е изненадващо, но не и подвеждащо. Ако обелите кората на алоето, ще видите, че под нея има гелообразна консистенция, която бързо се втечнява. Тя може да се смеси със сок или мляко и да се изпие в натурален вид.
За какво помага това чудотворно растение?Основно подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Заедно с това е полезен за храносмилателната система и за бъбреците (особено в съчетание с мляко). Има антивирусно и антигъбично действие. Редовното му приемане забавя стареенето на организма и предотвратява образуването на туморни клетки. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма. Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.

Пиенето на алое е препоръчително не само, когато имате здравословен проблем. Ежедневната му консумация поддържа тонуса и предпазва от вирусни инфекции. Алое Вера е естествен източник на енергия и здраве, от който не бива да се лишаваме.
info http://zdrave.rozali.com/netradicionna-medicina/c6238_0.html


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Mariya в 10-08-2009, 00:08:18
От мама знам, че  да се пие сок от алое вера ,трябва да е минимум 4 годишно растението.
Ще пускам по някое рецепта която се ползва в нашето семейство.
Aко някой друг също знае нещо нека сподели. :peperudi:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: vladi в 10-08-2009, 15:31:36
Мария, полезна информация.  :flower:

Аз съм пила сок от алое при възпален яйчник. Тогава ми казаха, че трябва да е поне на 3 г. След като всичко мина успешно, потърсих да прочета повече за лековитите му свойства и си захванах алое.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Mariya в 10-08-2009, 22:04:44
Здравей,Влади! :peperudi:
Аз пиех зимата,купувах си от една жена ,пиех по една лъжичка сутрин на гладно или понякога в сок от горсkи плодове ,че има един горчив вкус ,но не за нещо ,просто профилактично.
Ти как го пиеше ?
 :peperudi:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 11-08-2009, 07:53:18
И аз съм пила 3месеца алое вера с вкус на праскова миналата пролет. Просто профилактично.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: vladi в 11-08-2009, 08:20:28
Мария, много е весело с тези  :peperudi:

300 мл пресен сок от алое се смесва с 300 мл домашно червено вино и 150 г мед, престоява 2-3 дни и се пие по 1 с.л. 3 пъти дневно 30 мин. преди хранене. Ако с една доза болният не се излекува, почива се 30 дни и се повтаря лечението, отново почивка и тогава лечение. Давала съм я на други жени, обикновено 2 курса са достатъчни. Оползотворих около 70 см дълго възрастно растение с дебели листа. Смелих с машинка за месо и прецедих през марля.

Жената, която ми даде рецептата, каза, че е за лек и не се прави с профилактична цел.

Деси, това, което ти си пила готов продукт ли е?Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 11-08-2009, 11:35:45
Да Влади! Това е готов продукт на Форевър Ливинг.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: keti в 12-08-2009, 12:57:04
Аз също съм пила и трите варианта на гела Алое на Форевър Ливинг - на тази фирма дължа първоначалния си интерес към здравословният начин на живот. Честно казано от гела не усетих кой знае каква полза - може да не съм имала и нужда (в което се съмнявам, де). Всичките им продукти са базирани на Алое Вера и според мен има такива, които си заслужават доста повече от гела.

Както и да е, радвам се, че има и рецепти с истинско алое, а не само разни обработени, било то и по патентовани стандарти.

Моят интерес към това чудно растение се събуди от една доста кофти случка. Бях в Норвегия - гледах три прекрасни дечица. Един ден се състезавахме - тичахме по едни камъни с по едно от децата на гръб. Моето започна да се клати върху гърба ми в устрем да "стигнем по-бързо" и аз оплетох краката. Ако го бях пуснала щеше да падне на глава, затова предпочетох да зария земята със себе си - резултат - лицето ми беше тотално обезобразено...Тогава ми връчиха един гел от алое и ми заръчаха да съм мажела сутрин и вечер... за около седмица и половина раните бяха изчезнали... само оттоците и синините под очите ми напомняха за случката...


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Mariya в 12-08-2009, 14:33:39
Алое Вера подсилва имунната система, забавя стареенето и предотвратява образуването на туморни клетки.
Основно подсилва имунната система, поради богатия си състав от минерали, витамини и аминокиселини. Заедно с това е полезен за храносмилателната система и за бъбреците . Има антивирусно и антигъбично действие. Редовното му приемане забавя стареенето на организма и предотвратява образуването на туморни клетки. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма.Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.


Пиенето на алое е препоръчително не само, когато имате здравословен проблем. Ежедневната му консумация поддържа тонуса и предпазва от вирусни инфекции. Алое Вера е естествен източник на енергия и здраве, от който не бива да се лишаваме.

жедневното пиене на поне 50-100 мл. ще ни защити от постоянната атака на злокачествените клетки, които непрекъснато се създават в човешкия организъм.

Внимание!
Когато си избирате продукти с Алое, потърсете на опаковките одобрителния печат на Международния научен съвет за алое. Той е независим американски регулиращ орган, който наблюдава количеството и качеството на Алое в различните продукти. Той одобрява продукти, които съдържат гел от Алое Вера най-малко 15% от общия им състав. Ако откриете този печат, продуктът е истински и съдържанието на Алое в него напълно отговаря на изискванията.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: vladi в 12-08-2009, 15:18:25
Деси, благодаря.  :flower: Ако си спомням правилно, ползвала съм техен спрей за нос.

Редактирах пропорциите и вече има пълна рецепта. В интернет я намерих други варианти. Както и да си я направите, ще помогне.  :)


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Mariya в 12-08-2009, 21:14:28
болки в ушите
Откъсва се листо от основата/растението трябва да е над 3 годишно/.Капва се от листото 1-2 капки в ухото и се лежи така около час.Чувството от капката е като от олио.При нужда на сутринта се повтаря.
 :peperudi: :peperudi: :peperudi:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Radula в 19-08-2009, 23:43:22
Аз съм скептична към продуктите на Форевър Ливинг. И аз си купих алое с боровинки и с праскови от тях, и честно казано... нищо. Едно голямо нищо. ГРАМ промяна в начина, по който се усещах... Даже не ги и допих. Още си стоят в хладилника, сигурно вече отдавна им е изтекъл срокът.
А и малко сметкаджии ми се струват дистрибуторите... А, и гланц за устни си взех, който изобщо не ми хареса.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: keti в 08-09-2009, 14:42:46
Radula, абсолютно те подкрепям за фирмата... има някои неща, които си ползвам, но гела определено го прехвалват.

Що се отнася до истинското алое... то наистина е магично растение...


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Tomelise в 18-02-2011, 16:08:02
Здравейте ;)

Не знам дали мястото на такава тема е тук, така че ако не е - предварително моля за извинение :)

Исках да ви попитам някой пил ли е сок от алое? В момента имам един здравословен проблем (описала съм накратко в секция здраве) и четох, че е хубаво да се пие сок от алое. Купих си една бутилчица от зоя.бг на някаква немска фирма и я изпих. Сега се чудя дали да не пробвам алое-то на Форевър ливинг. Чудих се дали някой не го е пробвал и какво мислите по въпроса? Ако някой е пил, би ли ми препоръчал конкретна марка?

Много ви благодаря предварително  :flowers2:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 19-02-2011, 12:12:11
Ето още една полезна статия за алое вера и приложението й:
http://desilifestyle.net/2011/01/%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b0/


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Hospitalier в 19-02-2011, 12:42:38
 Алоето няма отношение към проблема ти.Иначе има добър общоукрепващ ефект.Аз признавам само ,,сабура,,като форма на алоето.Това е истинско лекарство.Тези сокове на разни фирми са ми съмнителни.Ако си решила сок то нека да е от ,,цели листа,,.Повечет фирми както и Forever го правят само от гела и обезмислят начинанието.
 Сабура е изпечено алое(листа) докато не се получила твърда лепкава субстанция.Струва 2лв.Силен пургатив,жлъчегонно средство е,усилва апетита и стомашните сокове.Ужасно горчи.Ако човек има гастрит с повишена киселинност,ентероколити или диария е абсолютно противопоказно.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: green flower в 19-02-2011, 13:10:59
Знаете ли от къде човек може да си купи пораснало алое вера?


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Вери в 20-02-2011, 03:38:50
Може би от цветарски магазин, но пък има много видове Алое и е хубаво да се внимава.

Тук при нас има дълги хубави листа по хранителните магазини (азитаски и африкански).


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Tomelise в 22-02-2011, 16:43:22
Благодаря, Hospitalier :) Ще проверя за този вид алое в аптеката. Странно, че е толкова евтино. Другите са доста по-скъпички.
Деси, статията ти е много интересна. Мерси и на теб :)
 :Content_22:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 23-02-2011, 09:52:11
Благодаря, Hospitalier :) Ще проверя за този вид алое в аптеката. Странно, че е толкова евтино. Другите са доста по-скъпички.
Деси, статията ти е много интересна. Мерси и на теб :)
 :Content_22:

Моля! :)
Хоспи, след като се изпече това алое дали остава нещо лечебно в него?
А иначе наистина трябва да се внимава, защото не всички видове алое стават за консумиране.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Hospitalier в 03-03-2011, 23:24:25
 Ми то само така е лечебно-изпечено.Арабите са открили тази формула преди векове и сабура се ползва с доста висока репутация в медицината в Близкия изток,Европа и Индия.Иначе другия вариант е старата българска рецепта с алкохол и мед.Има я на доста места в интернет.Точно в листата са концентрирани тези в-ва с горчив вкус които действат очистително, но и са имуностимуланти.
 


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: divineflow в 07-04-2011, 23:12:22
Ако някой е пил алое(сух екстракт), ще ми каже ли в какви дози и продължителност го е вземал?


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 08-04-2011, 02:06:14
Алое има всяка втора дъртачка където киснат по пазарите и изнасят яйца, буркани с туршии и други боклуци за продаване. С едно излизане на разходка и обхождане на варненските пазари мога да попадна на 3-4 саксии достатъчно голямо за изяждане (около килограм маса ) за 5-10 лв.

Слушайте какво пее Хоспи !  Алоето в сурово състояние особено за нулева кръвна група е доста вредно.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: divineflow в 08-04-2011, 14:06:11
Е това никой не го оспорва.  ;)


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 08-04-2011, 14:09:51
И аз знам, че алоето е противопоказано за нулева кръвна група, но това се отнася и за авокадото, а пък аз си го ям без проблем. Някои неща с кръвните групи ги вземам под внимание, но не всичко. А алоето го използвам предимно за външна употреба.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ели в 16-04-2011, 13:27:08
Преди време, при едни плекситни проблеми, ми слагаха цепнати по дължина листа от алое на гърба. Усещах все едно стадо комарчета ме щипят по кожата. Зачервяваше се само болното място. Вътрешно не съм го приемала, но според мен ще върши повече работа. Най- голям ефект видях от упражнения, хранене и да е топло на гърба, когато времето е студено.
Едно друго приложение на алоето, ама пък какво е тлъсто...  :)
http://www.youtube.com/watch?v=bNE1zJqwzyg


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: sis в 17-04-2011, 19:15:52
Аз съм пила сух екстракт от алое.Схемата, която ми бе дал лекаря е 10 дни се пие сутрин на гладно количество с големина на грахово зърно и 10 дни се почива. По време на менстурация задължително не се пие.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Вери в 17-04-2011, 19:32:20
И по време на бременност знам...


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: divineflow в 18-04-2011, 06:53:13
Благодаря :)


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: homo futurus в 20-04-2011, 07:17:12
Майка ми имаше перманентен запек - от десетки години.
Купих и от алоето на форевър ливинг пи го 3 месеца от тогава няма никакви проблеми мина повече от половин година от как спря да го пие.

Явно за този проблем действа.

За друго нямам опит.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: newradost в 03-05-2011, 10:22:32
Аз съм пила алое по рецептата на един билкар, ако представлява интерес ще я напиша точно. Иначе съставките са мед, сок от алое и червено вино. Няколко дни на тъмно и по лъжичка на ден май беше. Той каза за пречистване на кръвта че е. Аз тогава усетих полза, но не съм много запозната как и какво лекува.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Veso в 31-05-2011, 09:52:56
Някой може ли да ми обясни защо алоето е много вредно за нулева кръвна група ?


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 31-05-2011, 13:34:08
Веско ,а откъде такава категоричност ? :) 
Ако си се задълбавал да изследваш тази теория за кръвните групи , сподели, ще ми е интересно. Защото лично на мен нещо не ми вдъхва доверие, особенно след като беше разобличена да има някаква връзка  с храненето. ( И да има някаква зависимост, много по определящата зависимост е тази за видовете доши - вата , пита, кафа . А да съблюдаваш две и повече  системи  едновремнно - става уравнение с много неизвестни , тоест - не може да се реши :) )


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Veso в 31-05-2011, 17:02:38
Ами малко по-горе в темата Orto подхвърли, че било доста вредно и Деси го потвърди в следващите постове, че дори прибави и авокадото, обаче, никой не е написал защо. Майка ми е нулева кръвна група и бях решил да и занеса армаган няколко бутилки сок от алое да пийва, ама като прочетох това ми се ще да разбера повече. Иначе аз не съм задълбавал в тази насока с кръвните групи и нямам какво да кажа по въпроса. Пия сок от алое ежедневно от няколко месеца, но честно казано не съм забелязал някакъв осезаем ефект, но да се надяваме, че не го пия напразно :) .


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 31-05-2011, 20:41:23
Ама ти какъв ефект очакваш изобщо, да го усетиш като че си изпил два Редбула ли :)
Осезаем ефект има само при храните-стимуланти (знаем ги кои са :)  )
Всичко друго се усеща по друг начин - например като не се разболяваш, като се чувстваш в тонус.. и т.н. При това - във времето.  Това си е то здравето. Не значи ,че когато нещо "не се усеща" , то не е добро. 


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Veso в 01-06-2011, 19:46:09
Ама ти какъв ефект очакваш изобщо, да го усетиш като че си изпил два Редбула ли :)
Осезаем ефект има само при храните-стимуланти (знаем ги кои са :)  )
Всичко друго се усеща по друг начин - например като не се разболяваш, като се чувстваш в тонус.. и т.н. При това - във времето.  Това си е то здравето. Не значи ,че когато нещо "не се усеща" , то не е добро. 

Аз ако очаквах такъв ефект, макар че незнам какъв е ефекта от редбул понеже не съм пил такива напитки, щях ли да го пия месеци, че и да продължавам. Пише, че има антивъзпалително действие, аз този ефект имах предвид. Макар, че и дори само като антиоксидант да се ползва пак си заслужава.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 01-06-2011, 20:09:54
За антивъзпалителното му действие имам усещане ,че не е толкова силно ,както при други средства. ( не съм сигурен обаче)

Ти Веско , щом така и така го ползваш, проучи ако имаш време с твоя подход (който е подобен на моя)   под каква форма , кой производител и т.н трябва да се предпочете. Защото доколкото знам, от алое до алое разликата е голяма. Така както е от гинко до гинко, от женшен до женшен, от калций до калций, от омега3 до омега3, от Q10 до Q11 и т.н.  (в аптеката за 4 лв си купуваш 10 китайски ампули "женшен" , но съм чел, че един корен женшен, който е на необходимата възраст и от необходимия сорт за да върши работа, струва 10 000 долара. )  
Кака Дарби също донесе един бурканец алое от Танзания, обаче май няма още канал за доставка. И не знам дали го е тествала за стандарт БДС  :)


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Veso в 08-06-2011, 16:29:20
За съжаление от където и да го закупим май сокът от алое все ще е същият. С една дума 'пастйоризиран' . Този , който ползвам аз е на Холанд и Барет веригата и е на хубава цена . Като го хвана на промоция ми излиза 6 £/L . Обаче друг е въпросът дали след пастйоризацията си запазва, качествата. Истина явно е сам да си го прави човек. Елементарно е, само да може човек да си намира пресни листа алое. И тук пак опираме до това да разполагаме с помещение, в което да предоставим необходимите условие да вирее. Иначе досега не съм срещал из нета непастйоризиран сок, ама то и да има трайността ще е малка, а ценатса висока. Този сок , който го пия около месец стои в шкафа докато го изпия и нищо му няма, все едно сега съм го отворил шишето.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ros в 08-06-2011, 16:40:21
................... Този сок , който го пия около месец стои в шкафа докато го изпия и нищо му няма, все едно сега съм го отворил шишето.

Намирисва ми на консерванти!?


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: sis в 08-06-2011, 16:51:30
Запалена от полезността на алоето, си купих алое на 3г, присадих го в по-голяма саксия и като се разрових в Интернет установих, моето не е Aloe Barbadensis Miller, по известно като Алое Вера, а по-скоро Aloe Scoriodioes, което има стъбло. Правилното алое прилича на кактус и листата му излизат от основата и е без стъбло. Пиша, за да предпазя други от моята грешка и да  попитам откъде може да се закупи правилния вид. Алоетата са над 200 вида и само няколко имат лечебни свойства и са безвредни.

http://www.aloestudies.org/species.html- тук са снимани много различни видове


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 11-06-2011, 12:00:20
Ами малко по-горе в темата Orto подхвърли, че било доста вредно и Деси го потвърди в следващите постове, че дори прибави и авокадото, обаче, никой не е написал защо. Майка ми е нулева кръвна група и бях решил да и занеса армаган няколко бутилки сок от алое да пийва, ама като прочетох това ми се ще да разбера повече. Иначе аз не съм задълбавал в тази насока с кръвните групи и нямам какво да кажа по въпроса. Пия сок от алое ежедневно от няколко месеца, но честно казано не съм забелязал някакъв осезаем ефект, но да се надяваме, че не го пия напразно :) .
<цитат>
Взимайте големи дози чист Алое Вера гел. Този продукт неутрализира киселините и регулира нивата на рН.
3. Сок от люцерна или под формата на таблетки ежедневно. Люцерната помага срещу киселини в стомаха, благодарение на алкалния си състав. <цитат>
от горното следва,  че  нулева кръвна група си е по природа киселинна и всеки опит да се алкализира, предизвиква безсмислени телесни страдания. Точно затова трябва да се яде червено месо и по много за да може нулева да има телесен комфорт. За авокадото не знам дали си наясно че:  кората, листата. костилката и като цяло всичко на това растение е отровно с изключение на загниващия плод. Животните не го ядат и умират от авокадо. мазнините спрягани в него кат ултра полезни за веге общството могат да бъдат заместени с вкусните накиснати за 8 часа слънчогледови семки.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 11-06-2011, 13:55:23
Това с кръвните групи ми е много странно. Не ми се връзва с това че PH-то в организма трябва да е неутрално и да преобладава алкалната среда. Киселинността води до болестни процеси. Не съм забелязала да имам проблеми с консумация на авокадо или алое. Дори ми се отразяват много добре а съм нулева кръвна група. Ето и моето обяснение по въпроса с иселинно-алкалния баланс:
http://desilifestyle.net/2010/12/%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%81/


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Mep в 13-06-2011, 22:12:28
от горното следва,  че  нулева кръвна група си е по природа киселинна и всеки опит да се алкализира, предизвиква безсмислени телесни страдания. Точно затова трябва да се яде червено месо и по много за да може нулева да има телесен комфорт.
Имам 4ма приятели, които са нулева кръвна група и са вегетарианци. Не изпитват никакъв дискомфорт или телесни страдания, дори не ядат авокадо  :bleh . Става така, че станал си вегетарианец и като разбереш, че си нулева, се поболяваш от този широкоразпространяван "факт" и тази мисъл ти причинява дискомфорт.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 14-06-2011, 05:47:51
Точно така .
По същата причина някои хора не биха се влюбили, ако не бяха чули да се говори за любов  :)

 Кръвните групи  дори да имат някакво отношение към храните ( макар,че връзката им да беше  осмяна  от някои натуропати)  са доста по-ниско в йерархията от колкото са дошите. ( по Аюрведа)  Първо се гледа винаги дошата , след това който иска може да продължи да разнищва нататък.. :)  Най-фасулският довод е този - човек се ражда и умира с една кръвна група. Значи по един и същи начин трябва да се храни като дете и като старец? Не. Защото с годините преминава в различни стадии ( като дете е кафа, после пита и остарява като вата .А те си искат своето :) )

По същия начин са силно подозрителни и тези Вега-тестове  за определяне на поносимост към храните. (голям бизнес напоследък ) Хората са готови да дадат сума ти пари , само за да научат от някой друг "авторитет"  какво е добро за тях. Обаче няма кой да им каже , че методът просто не е достоверен. :)
 Защото показва как стоят нещата "на теория"  , а не "на практика" :)  
Да изследваш отговора на организма към определена субстанция , зададена ЕНЕРГИЙНО или ЧЕСТОТНО е съвсем различно от това РЕАЛНО да я изядеш и чак тогава да гледаш какво казва организмът или апаратът !  (всичко останало са догадки!)
 Че дори и тогава даже трябва пипе .. Ако машината регистрира дискомфорт след изядено сурово зеле , това не значи че имаме непоносимост към зелето. Много е вероятно след като си излекуваме колита  машината да даде друго заключение :)
А пък ако машината е по-умна и вземе под внимание  колита , отчитайки го като вторичен проблем ( и хипотетично го излекува), даде "да" на зелето ? Пациентът казва : "Глупости , аз нали сам усещам какво ми е след зелето.."  :)  

И какво - интересно става : Човек както си седял, се сетил да провери с какво да се храни...  
Специалистът по Аюрведа му казва : " Това и това"  
Специалистът по кръвната група му казва :  " Нее, това и онова! "
А Вега тестът заключава : "  Нито от това , нито от онова.. "
Е? Човекът изругава и си я подкарва като преди ... :)

  


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: benato в 14-06-2011, 06:49:20
Животните са умряли от авокадо ,ако им е дадено преди да ги заколят. ;)
А и тревопасните не ядата мазнини....


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 11-07-2011, 23:37:19
Направих нова справка за алоето. Точно това е каквото си мислех. 
Алоето както и всеки останал продукт  не е универсално лекарство.  За нулева кръвна група реактивен тип  тоест бързо окисляваща се, то не е подходящо.  Гейбриъл Казънс  признава факта че всичко казано от Питър Д адамо  не е някакви си глупости а специализиран научен труд с който се съобразява. Двамата са доста гъсти.  Самия Гейбриъл Веге,  е нулева но несекреторна тоест неокисляваща се . Аз обаче съм перфектната нулева реактивна (секреторна) и покривам 100 процента от статистиката в книгата на Д Адамо.
Тялото има резерви и около 5 години понася всякакви експерименти. След този срок капят зъби, коса, аборти, липси на менструация, миоми, кисти, абе всякакви екстри за вегетарианки. Ако са богати вегетарианки и шляпат по 50 заместитела на ден може и да им се разминат екстрите.
ето тези екстри любезно изровени от lilka
http://naturalhygienesociety.org/diet-nazariah.html


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Veso в 12-07-2011, 11:24:22
Гейбриъл Казънс  признава факта че всичко казано от Питър Д адамо  не е някакви си глупости а специализиран научен труд с който се съобразява. Двамата са доста гъсти.

Нормално е да се изкаже по този начин, при положение, че са доста гъсти, така че аз не бих взел мнение под внимание, което би имало пристрастия.

Майка ми е точната противоположност на това, което той съветва за нулевата кръвна група. Тя яде ниско протеинова храна , и то в малки количества (аз лично съм удивен как успява), почти вегетарианка с малко изключение - риба. На 61 години е, физически активна, и не взима абсолютно никакви лекарства. Честно казано това за градски живот си е цяло постижение.

Така, че като претеглиш на кантара това, което ти дава месото и това, което ти взима, мисля, че отговора е напълно ясен, независимо от кръвната група. Аз лично за хранителни режими не вярвам на хора, на които пред името им пише Д-р (от болезнен опит).


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 12-07-2011, 11:38:45
Добре Орто! Да предположим че си прав за алоето и нулева кръвна група. Но не можеш да твърдиш че хората от тази кръвна група трябва да ядат задължително месо. Защото аз благодарение на растителната храна успях да си възобновя хормоналния баланс и да имам всеки месец цикъл. Преди това години наред нямах освен ако не пиех контрацептиви. А предполагам всички сме наясно с техните вреди. И как мога да разбера дали съм нулева секторна или несекторна? Да не би да има нещо обща с това дали е положителна или отрицателна?


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: sis в 12-07-2011, 15:51:18
 Орто, и аз се присъединявам към молбата на Деси.  Как да разберем дали сме секреторни или не. Аз съм например А, за нея има ли такива деления. И още нещо. Интересно ми е какви са наблюденията ти върху дошите. Вземаш ли ги под внимание като избираш храната.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 12-07-2011, 19:39:06
Орто, и аз се присъединявам към молбата на Деси.  Как да разберем дали сме секреторни или не. Аз съм например А, за нея има ли такива деления. И още нещо. Интересно ми е какви са наблюденията ти върху дошите. Вземаш ли ги под внимание като избираш храната.


Около седмица ще ми трябва да предложа лесен метод.   
А за месото мога да кажа няколко реда.
Никак не е лесно човек да намери качествено месо, още по-трудно е да се приготви правилно.
Ако вземем за пример селски двор с пуснати на свобода пуйки. Правилните действия са: отиване до селото, избор на пуйка, плащане, калне, завиране на вода, скубане, транжиране, варене на супа или приготвяне на пуйка с ориз. Това са часове наред работа заради едното ядене. 
Освен това месото не е непременно незаменимо.  От морални или някакви други подбуди то успешно се замества с яйца от свободно гледани кокошки и мляко от животни пасли трева. За млякото важи заквасената кефирена или лактобацилна форма.  Домашно приготвения ми овчи кашкавал със студено пресовано кокосово масло се харесва на всички, които са го опитали.  За беда калкулацията ми е 20 лв /кг  за материали. Труда не се брои.

Деси, няма какво да се оспорва дали хранителния ти режим е правилен или не.  Щом се чувстваш добре от сегашната диета, е достатъчен мотив да продължиш така.  Да се върнем на правилото изтъквано от Светилата на медицината : " НЯМА УНИВЕРСАЛНА ДИЕТА"


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: sis в 13-07-2011, 11:25:26
Благодаря, ще чакам след седмица. Ако има интересна литертура по темата, на друг автор освен  Питър         Д адамо, ще се радвам да я споделиш.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 13-07-2011, 17:19:51
Сис, за да те доразвълнувам допълнително, да си позволя пак да напомня, че хилядолетната наука Аюрведа визира съвсем различни закономерности .
Въпросът е - могат ли два противоположни модела да са верни? И единият верен, че и другият? :) 
Или единият е по-верен ? 
Следва - ако и двете методики са верни , (въпреки че са противоположни!)  значи май няма нужда въобще от методика? :)

Същото е и с фън шуй. Според фън-шуй трябва да си подредиш апартамента по определен начин. Обаче ако решиш да вземеш под внимание и мрежите на Хартман и на Кюри , тогава се сблъскваш с невъзможното. Почти невъзможно е да се съобразиш едновременно и с двете системи . Е , как да изберем кое е приоритетно? :)
(Диетите на Дюкан и Аткинс също имаха солидни аргументи, но с времето аплодиращите ги нещо намаляха :) )


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: sis в 13-07-2011, 18:56:35
Прав си бате Бино, но представи си, че по някакъв начин може да се допълват. Все пак кръвните групи са открити твърде скоро спрямо Аюрведа. Аз смятам, че е е добре да анализираме различна информация, може пък да намерим нещо, което да сглоби нашият си пъзел. Твърденията на Орто, че Казънс признава теориите на Питър Д адамо ме заинтригуваха. Най-подробен тест за вида доша, аз съм срещала в книгите на Казънс.Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 13-07-2011, 21:56:58
Е няма как да се допълнят, Сис, след като взаимно се изключват :)


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 16-07-2011, 15:10:32
Бате Бино според мен е хубаво да четем различни гледни точки по даден въпрос и след това всеки сам да прецени каква е неговата истина а тя е различна за абсолютно всеки. В тази връзка  и аз ще чакам този тест!


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 16-07-2011, 22:26:24
Е това се разбира от само себе си , Деси , че всеки ще си прецени , то стана като клише вече :)
Аз не съм апелирвал към противното, ти пак набързо може би.. :)
 Напомних тъкмо за различната гледна точка , което препоръчваш и ти. Нещо разминаване се е получило. (Защото излиза, че не си съгласна с нещо , което сама предлагаш :)  )


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 18-07-2011, 10:36:33
Е това се разбира от само себе си , Деси , че всеки ще си прецени , то стана като клише вече :)
Аз не съм апелирвал към противното, ти пак набързо може би.. :)
 Напомних тъкмо за различната гледна точка , което препоръчваш и ти. Нещо разминаване се е получило. (Защото излиза, че не си съгласна с нещо , което сама предлагаш :)  )

Естествено че съм съгласна с това което предлагам но това не ми пречи да продължавам да чета и други гледни точки! ;)


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 18-07-2011, 12:36:40
Деси , ето ти задачка прясна. ( малко сме извън, после ще го изтрием :)х )
Искам да ми кажеш ТИ как ще прецениш кой е твоят вариант от двата :    В друг раздел колежката Зиги пита - колко да се киснат орехчетата в спирта , защото според единия източник е  10 дни на светло, а според другия  - 40 дни на тъмно.  Много ми е интересно на каква база ще направиш преценката си .. :)
(Залагаме , че двата източника са еднакво авторитетни.Да кажем Малахов и Надежда Семенова )


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: desi82 в 18-07-2011, 20:17:53
Бате Бино няма да избера нито едното нито другото. Ще заложа на ММС като противопаразито средство защото вече съм го пробвала! Това е моя отговор! ;)


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Veso в 19-07-2011, 01:01:55
Не че мепитате, ама аз бих заложил на 'тъмно', просто защото светлината влияе. Каквото и да си купиш от аптеката, било то Н2О2, йод и тн.. винаги пише да се съхранява на тъмно.

А ММС на дете не бих пробвал, понеже Зиги май за дете говореше.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ros в 19-07-2011, 08:37:22
Не че мепитате, ама аз бих заложил на 'тъмно', просто защото светлината влияе. Каквото и да си купиш от аптеката, било то Н2О2, йод и тн.. винаги пише да се съхранява на тъмно.

А ММС на дете не бих пробвал, понеже Зиги май за дете говореше.

Според мен ММС е най-добре да се пробва на тъщи ... :surpris_23:
/Всеки има право да се съмнява и дори да се заблуждава./


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Fruit в 13-10-2011, 13:25:08
Sis,   защо алоето не може да се взима по време на менструациа ?
И колко дълго може да се взима... :Confus_34:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: sis в 13-10-2011, 18:07:59

 Не мога да ти отговоря на въпроса. Така ми го изписа д-р Атанас Михайлов. Аз и от неговата билкова аптека го купувам- до НДК на ул.''Любен Каравелов'' 74. Ако попиташ в аптеката сигурно ще обяснят.
Иначе дозата е 1 грахово зърно алое на прах сутрин на гладно 10 дни се пие 10дни се почива, при МЦ се спира. Може да се приема месеци по тази схема.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Fruit в 14-10-2011, 13:02:59
Благодаря за отговора :love_026:Аз обаче не съм в БГ .Това което взимам е в течна форма има и пулпа  от растението вътре,непастиоризирано.Годност 20 дена от отварянето му и ти стига точно за това време да го изпиеш.


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Hospitalier в 16-10-2011, 02:48:24
Според мен ММС е най-добре да се пробва на тъщи ... :surpris_23:
ХА ХА ХА ХА tooth


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Diego de la Vege в 17-10-2011, 09:48:30
Ами ако MMS-а вземе че излекува всички болести на тъщата, м? :P


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ptirinha в 17-10-2011, 11:20:02
Не че мепитате, ама аз бих заложил на 'тъмно', просто защото светлината влияе. Каквото и да си купиш от аптеката, било то Н2О2, йод и тн.. винаги пише да се съхранява на тъмно.

А ММС на дете не бих пробвал, понеже Зиги май за дете говореше.

Според мен ММС е най-добре да се пробва на тъщи ... :surpris_23:
/Всеки има право да се съмнява и дори да се заблуждава./

на това му се вика сериозно черен хумор... :surpris_22:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: eula в 17-10-2011, 18:08:24
Ами ако MMS-а вземе че излекува всички болести на тъщата, м? :P

 :Content_4 - emotloader:

Представям си картинката: Благодарната тъща с премрежен поглед надига литрова бутилка на която пише с големи букви "Хлорен Диоксид", преглъща нетърпеливо и примлясква с удоволствие, а сърцето й се изпълва с благодарност и топли чувства (та чак ще прелее) към зетя дето и е дал този илач. Е, зетя явно и е спестил малко от протоколите, но така "лечението" е станало малко по-радикално и ... запомнящо се :Confus_3:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: бате Бино в 18-10-2011, 11:56:26
Имате право на това, но само да ви намекна, че в случая тримцата си правите весело на гърба на Светльо.  :Dormir_13 - emotloader:


Титла: Re:Алое Вера
Публикувано от: Ivanka56 в 15-07-2016, 08:53:16
Здравейте! А някой ползвал ли е алое вера на капсули? Според вас добър вариант ли са? Защото аз попаднах на някаква българска марка, но не съм пробвала нищо тяхно все още. Това е сайтът им http://bulgaricus.bg/bg/vitamini-minerali-i-dobavki/25-aloe-vera-8002937459940.html?search_query=aloe+vera+&results=2