Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: whitecall в 27-01-2012, 00:00:43



Титла: Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: whitecall в 27-01-2012, 00:00:43
Здравейте.Случайно попанах на саита и от няколко дни го разглеждам и чета.Не бях чувала за суровоядството,но след като прочетох малко информация,веднага ми стана интересно и се замислих дали да не опитам.Прочетох за всички чудотворни ефекти на този тип хранене,включително и факта,че се сливаш с природата и свичко живо изобщо.Преди време,чрез забранена билка усещах тази пълна хармония и вярвах,че това състояние на ума и тялото могат да бъдат постигнати и без такива "билки" и ето че попаднах на вас.Но има един въпрос,на който сама не мога да си отговоря-след като дълги години хората са яли месо и живяли така,защо вие го изключвате от менюто си?И не е ли то част от кръговрата в системата,който поддържа баланса в Света от една страна?Съгласна съм че сега месото гъмжи от неестествени добавки,както и повечето плодове и зеленчуци,продавани масово.Но въпроса ми е-защо не ядете месо?
Другото,за което бих искала да се обърна към вас е следното.Имам желание да опитам от вашите рецепти и да видя как ще ги възприемам.Има ли конкретни такива,които са препоръчителни за начинаещи или няма значение?
Поздрави на всички!


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: vogon в 27-01-2012, 00:33:48
"Но въпроса ми е-защо не ядете месо?"

и аз така знам - трябва да зададеш точния въпрос,например търсиш нещо което си забравил или не знаеш къде е,тогава трабва да кажеш: къде е?
за да зададеш точния въпрос трябва да имаш интелект



Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Spanaka в 27-01-2012, 01:06:31
Като за начинаеща пробвай боб с кисело зеле. Даже не влизаш в разрез и с разделното хранене. Едва ли ще има ефекта на забранената ти билка. Поне не и в духовен план! Във физически не знам. Пробвай и ни кажи!

А на мен като ми се прииска да вляза „в кръговрата на системата, която поддържа баланса” и ми се прияде месо превключвам на ендогенно хранене! Месце из мен колкото си щеш!


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: malina в 27-01-2012, 01:09:41
Попай, не така, де!


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Discworld в 27-01-2012, 01:18:28
на мен ми стана интересно за билката tooth да не би да е на церемония с шаман в родопите или не е толкова малък света tooth съвсем сериозен съм всъщност

и бтв суроядството не изключва яденето на месо,поне на сурово,което означава,че могат да се ядат някои риби или се бъркам?аз не съм суровоядец,за това и такива въпроси задавам.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Theodora в 27-01-2012, 13:16:41
Аз лично не ям месо и млечни, защото ми ферментират в червата и ме карат да се чувствам ужасно. Ако плодовете го правеха, щях плодовете да изключа, без да ми пука от кой кръговрат са  tooth Не при всеки е така, обаче, и не всеки има нужда да ги изключва.

Човек трябва да си наблюдава тялото, а не да решава ей така безотговорно - аз ям това и това, щото ми се струва яко...


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Люба в 27-01-2012, 15:48:24
Хубаво,сетих се за един познат -все като се видим ме разпитва-кажи някоя рецепта искал да става веган,ама пък нямал котлон-аз му казах -не ти трябва котлон човече-и той ме гледа  :surpris_22: tooth

Така де,и на него казах-и на тебе някой трябва да ти каже-ти спри първо вафлите,чипсовете и сяквите пакетирани боклуци(солетите не са "здравословна храна"!),разните там газирани ш....е за пиене,пробвай така 1 месец-без нито една вафла обаче!-и после пак ще говорим.
Не наистина неща да звуча заядливо като някои,простете,но хубавите неща стават бавно.Тялото се променя бавно.Не прибързвай,чети още,потърси и книги по темата.


И аз обичам "забранени билки"и то не само една O0 :whistling2 - emotloader:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Discworld в 27-01-2012, 16:04:37
аз от 2 години съм спрял пакетирано,газирано,цигари и некачествен алкохол,но до там,нямам сили и желание да продължа

ми хайде да си направим тема за билките tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Люба в 27-01-2012, 20:25:39
Ама ти я започни :bleh


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Discworld в 27-01-2012, 20:42:47
не съм подходящият човек за темата,мисля да направя 1 бенефис 3 дни затворен в апартамент в софия,след това с една чудесна госпожица и ще си взема почивка за известно време,че последният месец имах 2 ужасни трипа с по 5-6 филма в тях едновременно,а вторият път даже ме набиха tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: ФУНГО в 27-01-2012, 23:27:52
Моето пристрастие е към ХАРИБО. Няма такъв плод който да е толкова ЯК на вкус.  Преброих няколко ЕТА на етикета но и няма да живея 100 години.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: titan в 28-01-2012, 17:53:59
ФУНГО, интересно хората като теб как сами се програмират да поемат отрови и да живеят по-малко  tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Discworld в 02-02-2012, 15:58:22
уаиткал искам да знам за корените в родопите веднага!

фунго,аз даже вегетарианец не съм,за това нямам право да те коментирам,но харибо :surpris_23:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Angie в 02-02-2012, 18:46:56
Whitecall,
 " Месото вгражда фината енергия на смъртта в астралното тяло на човека" . (копитам цитат от бате Бино, ако поостанеш тук със сигурност ще разбереш кой е той ;)
Хората дълги години са живяли и без да ядат месо, например висшите касти в Индия. Сигурно ще да има нещо общо с духовното, щом дори и при нас има пости, и през тях не се яде блажно.
Има хора, които по етични причини не ядат месо, други- по здравословни, а често е комбинация от причини.
Според мен правилния въпрос не е защо другите правят едно или друго, или съответно защо не правят едно или друго. Въпроса е защо го/не го правиш ти? ;)



Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: shofilev в 03-02-2012, 01:28:50
Whitecall, очевидно дотук никой не пожела да отговори директно на въпроса защо не яде месо (разбира се, ако наистина не яде). Тъй като и аз съм отскоро във форума, си давам сметка как се чувства човек, ако бъде посрещнат по този начин, затова ще си позволя да направя опит да дам частичен отговор на въпроса, макар да съзнавам, че той не би могъл да задоволи изцяло желанието ти да огледаш темата от всичките й страни.
По начало дали да се яде месо от здравословна гледна точка няма еднозначен отговор. Има наистина много неща написани за вредата от месото и изобщо животинските продукти - в разни времена от различни хора, базирани на наблюдения, изследвания и научни експерименти, както на Изток, така и на Запад. Някои хора са посветили живота си на тази цел - да докажат вредата от тези продукти. Същевременно обаче има немалко поддръжници и на другата теза, че тези продукти могат и да не бъдат вредни, а дори полезни и необходими, като това също е подкрепено с аргументи и факти. Два примера: тук http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=2097.0 (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=2097.0) съм посочил една извадка от книгата "Китайското изследване" относно връзката на животинските белтъци и развитието на раков процес. С обратната теза заслужава внимание изследването на д-р Уестън Прайс относно връзката между вида на консумираните храни и състоянието на зъбите и не само (едно от местата, в които се говори за неговия труд е тук http://ludmil.multiply.com/journal/item/37/37 (http://ludmil.multiply.com/journal/item/37/37)).
Аз лично за себе си съм стигнал до извода, че консумацията на месо и животински продукти изобщо до голяма степен се отразява с плюс или минус на здравето в зависимост от историческата традиция на съответния народ (или население на дадена област със съхранени местни традиции по отношение на храната). Ако хората от векове спазват техния си природосъобразен (макар и не съвсем) начин на хранене с месо или без месо, могат да бъдат относително здрави и дълголетни. И обратно: ако се ориентират към драстично различна култура на хранене, която няма връзка с техните корени, това може съществено да се отрази на здравето и продължителността на живота им. Има такива факти от историята. В книгите "Ензимният фактор" и "Микробният фактор" от Хироми Шиния, е посочено, че честата консумация на рафинирани храни, термично обработени мазнини и месо се отразява на храносмилателната система на японците много по-зле, отколкото на американците. Авторът обяснява това именно с техните традиции по отношение на храненето - за американците това е нещо обичайно от векове, докато за японците е сравнително ново и техните организми все още не са адаптирани към такова хранене. Тъй като авторът е хирург с дългогодишен опит в гастро-ентерологията, доста добре е обяснил какво става в човешкоя организъм при консумация на месо (също много интересни обяснения има и в книгата "Човешкото хранене" на Г. Гайдурков)
Примери със сигурност могат да се дават още от най-различни източници, що се отнася до яденето на месо и неговото чисто физическо отражение върху тялото. Като се имат предвид различните автори и направления в подхода към този въпрос е ясно, че човек не би могъл лесно да си изгради един ясен отговор с категорична оценка по въпроса за месото. Затова всеки за себе си преценява какво решение да вземе на база на личния си опит и различните аргументи в едната и другата посока. Теоретичните съображения "за" и "против" могат да бъдат много, потенциалните опасности от ядене/неядене с теоретична обосновка - също. Все пак всеки би могъл да се позамисли - доколкото може да си спомни каква е традицията в неговия род, какво отражение е дало това върху здравето на роднините му и т.н. Разбира се наивно е да се мисли, че ако дядо ми е ял всеки ден месо и е живял в добро здраве дълги години, то и аз ще съм така, ако правя като него. Има много фактори, влияещи върху здравето и продължителността на живота и не е сериозно да сведем всичко само до яденето. Но пък не пречи да опитаме как би ни се отразило въздържанието от месо (или животински продукти изобщо) за известно време и да преценим за себе си как да продължим за напред.
Едно е сигурно - ако ядем месо и животински продукти, не бива да прекаляваме, защото е малко вероятно в днешно време това да остане без последствия с отрицателен знак. Ако не ядем и усещаме с времето, че това води до проблеми, може би трябва да се замислим за промяна на хранителния режим, но първо да проверим причините (т.е. да се убедим, че причината наистина е в това, а не, да кажем, в едностранчиво и непълноценно хранене с адекватни растителни храни).
Едва ли съм бил съществено полезен с тези писания, но ако се обърне по-сериозно внимание на посочените книги, оттам наистина може да се почерпи полезна информация, както разбира се и от много други източници.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: grow в 03-02-2012, 12:10:56
Билката е ясна коя е всички я знаем,едни и викат боровинка други малинка,единствена тяхна  :heart_2: и т.н.  :laugh:
Отностно храните и поносимостта им за тялото,оптималното съотношение имайки предвид pH и ферментационни процеси го дават 70-80% алкални прости нерафинирани храни и 20-30% киселинни храни,като везните клонят към суровите храни.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Даниела в 03-02-2012, 13:23:33
whitecall, има цяла тема с отговори на въпроса ти....потърси я  ;)...може би на хората не им се пише все едно и също, затова няма отговори тук


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: whitecall в 18-03-2012, 15:45:02
Благодаря за отделеното време.
Напоследък се храня предимно с плодове и зеленчуци.Не съм изключила месото напулно,но усещам разликата,която се отразява не само на тялото но и на духа ми.Освен това в момента правя пречистване от слуз и съм наистина доволна.Благодаря за съветите и рецептите  в сайта ви.
Всичко добро :)


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 30-10-2013, 01:07:59
Опитах няколко месеца да спра месото и да спрях го...обаче аз смятам че всяко нещо си е доста индивидуално и поне моето тяло си го иска. Аз никога не съм ял много месо. От малък ям веднъж седмично и то не всяка седмица риба, както и по изключение ако хапна някво друго месо. И след дълъг период от време и тестове как ще ми се отрази липсата на месо пак започнах да си ям 1-2 пъти в седмицата риба на пара. Вредно или не при мене е факт че стомаха ми не функционира добре без месото...за себе си, просто знам че трябва по малко да ям, за да е наред всичко.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 30-10-2013, 08:14:42
Добро самоуспокоение - "моето тяло си го иска" :) Хората са способни на какви ли не гениалности, за да избудалкат гузната си съвест :) В това отношение са си живи лауреати .  Навремето чичо ми , бог да го прости , обичаше да си хапва здраво сланинка. Подочул той ( а и лекарят му и той подочул  tooth ) че сланината  вреди и преценил гениално, че ако пие повечко ракия, ще неутрализира сланината.. tooth
Интересно как тялото ни не си иска спанак, сурово зеле, сурови орехи, ряпа, .. НЕ си ги иска , защото не се пристрастява към тях! А все си иска - месце, сиренце, млекце, кафенце, какао,шоколад, бира, нещо сладичко.(тютюн и алкохол са в отделна група) - все храни-"дроги". (Заради съдържащите се в тях  пристрастяващи вещества. )     Даже самата термообработена храна има пристрастяващо действие!
Затова когато става въпрос за някоя от изброените храни, няма как да разберем дали "ТЯЛОТО си го иска", или "ПСИХИКАТА си го иска"  ;)

Това е просто "за протокола". Иначе ,разбира се , че в малки количества която и да е от храните-дроги няма да те усмърти..Големият проблем с дрогата е отдавна известен - трудно е да останеш при малкото количество  tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 30-10-2013, 12:21:46
Да разбирам те какво имаш предвид. Така е...по отношение на пристрастяването мога и лекция дори да изнеса, но не става дума за това и понеже малко извън темата знам основните закони на земята и по-точно на енергията. Знам кои енергийни структори как действат върху разума на човека и мога да кажа че ако не 100%, то най-малко 99.99% просто съм имунизиран срещу такива въздействия и си слушам вътрешния глас/душа, всеки различно го нарича и нямам намерение понеже някой си там, без каквито и да било неоспорими доказателства да казва, че месото е вредно и да го спра напълно при положение че виждам как се отразява на тялото ми, защото някой си там, който предполагам е производител на "биохрани" налага тая пропаганда...аз никога не съм се поддавал на манипулации и няма да почна тепърва...просто винаги слушам себе си ! А и всеки има право на избор...а и всъщност като се замисли човек от нищо няма смисъл принципно...живееш живота си заради самия живот и трябва да правиш/ядеш и т.н. каквото ти харесва и каквото чувстваш че трябва, а не някой да ти го налага и да се водиш по разни псевдо авторитети...тай че с минимално количество месо или не специално за мене няма никакво значение...просто физически го чувствам че имам нужда от малко тва е...иначе ми е все тая...и който квото иска да прави аз гледам мойто си тяло...


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: iskrena в 30-10-2013, 14:33:14
хаха, ей на тва нема кво да се рече.  tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: Nature_Boy в 30-10-2013, 15:01:59
Аз тай мисля  :Content_22: А иначе благодаря на Бате Бино за това че на доста места е споменавал за Болотов и понеже нищо не съм чел от него, а са му интересни теориите ще си взема скоро някоя книга. Прочетох преди малко откъс от една негова книга и си отговорих и защо рибата така ми действа на стомаха, просто защото подпомага създаването на киселини...тва е явно причината. Но като си взема книгите ще разбера по-конкретно кое как е. И досега за всичко което ми се е случило в живота ми съм забелязал че баланса е много важно нещо...и просто не трябва да има крайности, както проповядват голяма част от диетите. Нищо хубаво и полезно не може да има от нещо, което не е балансирано, няма значение дали е хранене или нещо друго, поне за мен. И ако подкиселяването ми е наистина проблема се радвам че има и други начини, освен месото, за подкиселяване на организма и следващите месеци ще тествам кое как ми действа, защото принципно и аз искам да спра месото.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: zhivko в 30-10-2013, 17:22:54
http://www.yoga108.info/zdravoslovno-hranene/yoga-i-vegetarianstvoto


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: salvaje в 30-10-2013, 22:33:46
Добро самоуспокоение - "моето тяло си го иска" :) Хората са способни на какви ли не гениалности, за да избудалкат гузната си съвест :) В това отношение са си живи лауреати .  Навремето чичо ми , бог да го прости , обичаше да си хапва здраво сланинка. Подочул той ( а и лекарят му и той подочул  tooth ) че сланината  вреди и преценил гениално, че ако пие повечко ракия, ще неутрализира сланината.. tooth
Интересно как тялото ни не си иска спанак, сурово зеле, сурови орехи, ряпа, .. НЕ си ги иска , защото не се пристрастява към тях! А все си иска - месце, сиренце, млекце, кафенце, какао,шоколад, бира, нещо сладичко.(тютюн и алкохол са в отделна група) - все храни-"дроги". (Заради съдържащите се в тях  пристрастяващи вещества. )     Даже самата термообработена храна има пристрастяващо действие!
Затова когато става въпрос за някоя от изброените храни, няма как да разберем дали "ТЯЛОТО си го иска", или "ПСИХИКАТА си го иска"  ;)

Това е просто "за протокола". Иначе ,разбира се , че в малки количества която и да е от храните-дроги няма да те усмърти..Големият проблем с дрогата е отдавна известен - трудно е да останеш при малкото количество  tooth


Незнам дали може да се каже по-точно от това!  ;D


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 31-10-2013, 11:08:16
За мене няма нищо точно в тоя пост. Както и ми е интересно авторът му как ми състави такъв подробен профил и какъв ли не ме изкара по отношение на месото и тва при положение, че нито някога ме е виждал, нито ме познава, нито каквото и да било. Но както и да е де. Темата е друга. Аз вчера си тествах ph-то и се оказах прав. Станал съм по-алкален и затова се чувствам добре като ям по малко риба. То това е един от недостатъците на това суровоядство, което не би довело до нищо хубаво, а именно че киселинно-алкалния баланс се нарушава с това хранене. Трябва във всяко нещо да има баланс...


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: Diego de la Vege в 31-10-2013, 15:14:25
Ммдааа, поразрових се да видя каква е тази теория на Болотов. Честно казано тоя човек ме хвърли в музиката  tooth , ми са ко ша праим? Неговата теория за нуждата от "закисляване" на организма е точно на 180 градуса от схващането на здравословно мислещите и ограмотени хора (и малкото такива медици) за нуждата от алкализиране.  :Confus_3:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 31-10-2013, 16:08:42
За мене трябва да има баланс и нито алкализирането, нито подкиселяването са варианти...нали сам го виждам в момента по себе си като имам ph на урината 9 и чувствам как искам да се подкиселя и тука ще ми говорят че не можело да си усетиш тялото...както и да е...


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: titan в 02-11-2013, 09:18:40
Бате Бино, защо така дипломатично ги мачкаш тия хорица ??  tooth  tooth  tooth  тялото му го искало, паднах от дивана от смях. Мани това ама много са такива като него.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: benni в 04-11-2013, 11:52:57
Ами да, много персонално е кой какво иска да яде. А и кой колко иска да се самозаблуждава. Когато оба4е запо4не да си задва въпроса има ли нужда от животински храни, зна4и не6то се е променило в подсъзнанието му. Този въпрос не идва без никаква при4ина.
Бате Бино, защо така дипломатично ги мачкаш тия хорица ??  tooth  tooth  tooth  тялото му го искало, паднах от дивана от смях. Мани това ама много са такива като него.
Ами не може да се променят вси4ки о6те пове4е мисленeто им. Нека си търсят сами отговори на въпросите, които си задават, особено ако не са предразположени да 4уят това, което не им оттърва.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 04-11-2013, 12:51:05
Разбира се ,Бени, така е.
Той Титан добре ме познава и знае , че аз не обичам да "мачкам" и то не заради "дипломацията" , а защото съм наследил част от джентълменските гени на дядо ми :)  
Естествено , в живота има и случаи , когато човек "посмачква" някого , но то е ясно, че с това не постига никакво убеждение..В такива случаи идеята е направо прозаична -  просто да си отвориш клапата и да освободиш напрежението.. tooth ( Както казал Шрек, когато пръцнал:  "по-добре навън ,отколкото навътре"  tooth )  


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: nortifox в 04-11-2013, 13:29:08
Бате Бино, дано нямат разтройство докато пръцкат, че може и беля да стане tooth tooth tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: grow в 04-11-2013, 19:05:33
Неговата теория за нуждата от "закисляване" на организма е точно на 180 градуса от схващането на здравословно мислещите и ограмотени хора (и малкото такива медици) за нуждата от алкализиране.  :Confus_3:

Истина е това,по често е да срещне човек материали и продукти стимулиращи алкализирането на организма,като основна мярка против болести,рак,т.н.,и то алкализиране на кръвната плазма в частност,отколкото подкисляване.
Доколко това е възможно обаче-да се промени в големи граници под или над нормата pH на кръвта,нали има метаболизъм който ги коригира,саморегулира тези граници. Мисля си че предимно за патологични състояния е наложително да се алкализира организма дългосрочно и усърдно.
Ами ако организма вече е достатъчно алкален и незнаейки и мислейки си човек,че алкализирането е правилната посока се задълбочи даден дисбаланс? Напр. Алкалозата-респираторна или метаболитна в зависимост кое е водещото,ако бикарбонатите са над границите,алкализирането май не е най-доброто.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: sweetie в 04-11-2013, 19:57:10
Добро самоуспокоение - "моето тяло си го иска" :) Хората са способни на какви ли не гениалности, за да избудалкат гузната си съвест :) В това отношение са си живи лауреати .  Навремето чичо ми , бог да го прости , обичаше да си хапва здраво сланинка. Подочул той ( а и лекарят му и той подочул  tooth ) че сланината  вреди и преценил гениално, че ако пие повечко ракия, ще неутрализира сланината.. tooth
Интересно как тялото ни не си иска спанак, сурово зеле, сурови орехи, ряпа, .. НЕ си ги иска , защото не се пристрастява към тях! А все си иска - месце, сиренце, млекце, кафенце, какао,шоколад, бира, нещо сладичко.(тютюн и алкохол са в отделна група) - все храни-"дроги". (Заради съдържащите се в тях  пристрастяващи вещества. )     Даже самата термообработена храна има пристрастяващо действие!
Затова когато става въпрос за някоя от изброените храни, няма как да разберем дали "ТЯЛОТО си го иска", или "ПСИХИКАТА си го иска"  ;)

Това е просто "за протокола". Иначе ,разбира се , че в малки количества която и да е от храните-дроги няма да те усмърти..Големият проблем с дрогата е отдавна известен - трудно е да останеш при малкото количество  tooth

Не знам дали човек не може да се пристрасти и към полезни неща като плодове и зеленчуци. например , аз съм вманиачена по авокадо и всякакви видове лук. Напоследък ми е трудно да си представя дори един ден без авокадо- това нещо дава страхотна енергия, а лукът е такова изкушение- прави всяка салата и ястие още по-вкусни! :essen:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: iskrena в 04-11-2013, 22:08:23
напълно със съгласна с това!
и аз мисля, че човек може да се пристрасти към плодове и зеленчуци   :)
а за лука си напълно права, също чесънът е супер - аз понякога го ям така, без нищо... но наскоро бая подскачах от една такава люта като чушка скилидка чесън  ;D


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 05-11-2013, 12:00:41
Виждам, че тук се повдигна въпроса "куриозът Болотов".. Както в повечето случаи и тук някой не е разбрал нещо , но пише ли пише..Имам предвид авторите на статиите , в които представят в резюме учението на Болотов. Запознах се както с български , така и с руски такива. Хора невежи , бъркащи "подкиселяване на организма" с " подкиселяване на стомашните сокове"  tooth  ( тоест - с увеличаване концентрацията на солна киселина, пепсини и пр. , което е в основата на идеята на Болотов, което няма нищо общо с цялостно покиселяване на организма, да не говорим за безумието "подкиселяване на кръвта" ..) 
Авторите даже и не се сещат, че организмите на болните люде така и така са   подкиселени "до козирката" от пържоли,млечни,преяждане,тютюн,  лекарства.. и прочие безобразен начин на живот.. Какво да им подкиселяваш повече? То няма накъде вече  tooth И защо тогава са болни, нали са достатъчно "подкиселени" според Болотов?  tooth
ТО ако беше така лесно , и ако беше едно и също, Болотов нямаше да ги кара да правят специални и сложни растителни ферменти, а да им предписва едномесечен курс в Макдоналдс  tooth  И готово - бегай си в къщи ,защото си вече оздравял и "подкиселен"..(http://s18.rimg.info/8a3fa35a3789cc61c38a9a078a3aa392.gif) (http://smayliki.ru/smilie-1093370055.html)


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: Diego de la Vege в 06-11-2013, 10:24:00
... Ами ако организма вече е достатъчно алкален и незнаейки и мислейки си човек,че алкализирането е правилната посока се задълбочи даден дисбаланс?

Хе-хе, имах такава дилема на времето, мислех си че съм се алкализирал прекалено, калцирал съм се или нещо подобно, започнах да си внушавам че ми се появяват шипове от прекомерна алкалоза и натрупване на соли по ставите и т.н. Накрая си купих РН лентички и оле-мале, толкова бях кисел, че не се побирах в сравнителната скала! Цяла седмица плюех и пикаех на лентички - все същото! Препоръчвам на всеки да си мери от време на време РН-то на слюнка и урина, ей така, за сверка на часовника, а това за алкалозата ми се струва някаква химера, според мен за да я получиш, трябва да зобаш някакви добавки дълго време или нещо подобно, само с храна - забрави!

... Имам предвид авторите на статиите , в които представят в резюме учението на Болотов. ... Хора невежи , бъркащи "подкиселяване на организма" с " подкиселяване на стомашните сокове" 

Мдаа, да преразкажеш нечии думи е все едно да изядеш една храна два пъти, просто няма същия вкус и мирис, след като ... излезе на другия ден .... tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: Ros в 06-11-2013, 10:48:54
Препоръчвам на всеки да си мери от време на време РН-то на слюнка и урина, ей така, за сверка на часовника,

И аз бях решила да си проверя ph /с кръвна проба/, но личната лекарка и в лабораторията ми реагираха, като на извънземно  :o /правели се само в специални случаи/.

Освен и аз да си купя от тези ph лентички, предполагам , че се продават в аптеките  :surpris_23:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Diego de la Vege в 06-11-2013, 11:30:04
С измерване на кръвна проба нищо няма да разбереш, трябва да си много болна, за да даде отклонение. РН лентички има в магазините за химически реактиви, най-точни са тези със скала от 5 до 9, аптеките отдавна не предлагат такива неща.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: Ros в 06-11-2013, 12:18:29
С измерване на кръвна проба нищо няма да разбереш, трябва да си много болна, за да даде отклонение. РН лентички има в магазините за химически реактиви, най-точни са тези със скала от 5 до 9, аптеките отдавна не предлагат такива неща.

Благодаря,  Diego !  :)


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 06-11-2013, 12:20:35
Диего е прав по отношение на алкалозата. Трудно е да го доживеем само чрез прием на сода или алкална вода   :)  
Ако използваме да кажем сода за борба с  подкиселяването,  излишъкът от нея се извежда  от бъбреците като алкализира урината. Големи дози от сода не могат да се всмукнат, използват се за слабително. ( Содата отдавна се използва от медицината в бързата помощ - при отравяния и др. спешни състояния, където се налага да се озапти някой самозабравил се  в посока киселинност физиологичен процес. :)  )
Всичко това го цитира (от Голямата Руска Енциклопедия !) проф. Огулов на тази лекция:
http://www.youtube.com/watch?v=CAlirGWidhQ
По  същата тема ( алакално-кисело равновесие) има още две полезни лекции - на д-р М.Степанова (нутрицист) и на проф. Неумывакин ( не се нуждае от представяне :) ) аз съм ги изгледал и трите  :-[ , но трябва да се оформи нова тема, не са за тая. Този въпрос за алкално-киселинното равновесие е много важен.Огромна част от болестите се дължат именно на неговото непознаване.
http://www.youtube.com/watch?v=OrTtemw-5Wk
http://www.youtube.com/watch?v=Om1WVycz3RU

Още една лекция по темата, (от лекар висша категория-д-р кпн Олга Бутакова, учен, вербована от "Корал-Клуб" :) )
http://www.youtube.com/watch?v=zi0K--yMw_E


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: grow в 06-11-2013, 14:34:06
С измерване на кръвна проба нищо няма да разбереш, трябва да си много болна, за да даде отклонение. РН лентички има в магазините за химически реактиви, най-точни са тези със скала от 5 до 9, аптеките отдавна не предлагат такива неща.

Благодаря,  Diego !  :)


    Може защо не,трябва да се разчетат правилно обаче цифрите. Не само,че може,но е и много реален и надежден показател. За кръвно газов анализ става въпрос,неговите показатели си мисля че са по надеждни от тези на слюнка или урина,какво да бъде pH то на урината когато е почти прозрачна. Медиците твърдят,че pH то на урината се понижава(става киселинно) когато организма бори възпалителен процес,в бъбрека да речем и каналите.
    Ето как би изглеждала напълно компенсирана респираторна ацидоза:

pH 7.38 (7.35-7.45) NORMAL(ACIDOSIS < 7.40)
PaCO2 56 (35-45) ACIDOSIS
HCO3 35 (22-26) ALKALOSIS

    Както би имало различия в резултата от венозна,артериална и капилярна кръв,както в pH,частичното налягане на въгледния диоксид и бикарбонатите така и в стойностите на електролитите в различните проби,
което не е странно,повдига разни въпроси на които има отговор разбира се.
    Темата за pH като че наистина има голяма важност за здравето и повече материали на тази тематика синтезирани и в отделна тема са добре дошли.

    Ааа този Борис Болотов е голям образ,бегло знаех за него,наскоро попаднах на една от книжките му преведени на български,готини рецепти и особено частта с стимулирането на пепсиноген-пепсин е доста добре,може и да има логика в твърдението му,че с форсирано производство на солна киселина се чисти организма на клетъчно ниво,кръв,лимфа.,но пък не съм и приемал по 10гр сол на ден дългосрочно за да знам,че няма по-вредно отколкото полезно действие върху организма. Обаче да твърди,че и наркотиците дори били алкални е малко странно,още повече че именно от Украйна тръгва епидемията на домашната дрога деземорфин(crokodil) която я представят за толкова киселинна и токсична,че тъканите некротират/разлагат до 1-2г. редовна употреба,странен човек :)


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Роми в 06-11-2013, 14:38:55
А иначе, алкално-киселинното равновесие далеч не зависи само от храната :Appetit_4:както мнозина вярват.

Влияе се от много други фактори, на които популярната здравна преса обикновено не обръща внимание.

Всъщност, удържането на алкално-киселинните стойности до нива, близки до "равновесното положение", си е сложна задачка, при това далеч по-трудно изпълнима в коя да е западна страна, отколкото например в Бутан или Тибет - образно казано.

Ако бате Бино насочи разговора към по-подходящо място във форума, бих споделил лични наблюдения.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 06-11-2013, 15:32:56
Роми, защо аз да насочвам.., щом имаш желание, време и материал под ръка  - инициирай нова тема, а вече кой каквото има да добавя , ще добавя :)

Да , повечето физиологични процеси в тялото подкиселяват! СПОРТ ( мускулна треска, млечна киселина..), мислене, нервиране..

grow , аз имам друга информация за урината - нормално е тя да е леко киселинна. Като цяло само урината, сълзите и стомашната киселина са "кисели" . Всички останали течностни среди  са алкални! (Най-алкално е в дванадесетопръстника и в ставите)
САМО в алкална среда могат да работят нормално повече от 3000 фермента, както и ВСИЧКИ хормони.( Полови, щитовидни.. цялата ендокринна система .) Колко куриозно - хората търсим какви ли не свръхестествени причини за болестите си , а то би могло да бъде едно банално закисляване  :surpris_23:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Роми в 06-11-2013, 16:13:45
Цитат
Всички останали течностни среди  са алкални!

Аааа, бате Бино, пепел ти на устата! Изпускаш един много специален орган (аз и ти го нямаме, де), на чиято висока киселинност всички ние сме много задължени!

Бях чел, че здравословните нива на pH на влагалищния секрет били някъде под 4.5. Трябвало да бъде така, понеже високата киселинност на вагиналната среда затруднявала развитието на патогени и възпрепятствала мигрирането на инфекциозна флора към матката.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: grow в 06-11-2013, 18:27:37
Цитат
Всички останали течностни среди  са алкални!
Бях чел, че здравословните нива на pH на влагалищния секрет били някъде под 4.5. Трябвало да бъде така, понеже високата киселинност на вагиналната среда затруднявала развитието на патогени и възпрепятствала мигрирането на инфекциозна флора към матката.

След справка: дават го в pH  диапазона 3.8-4.5, което е почти колкото в долната част на стомаха 1.5-4, бързо става ясно защо е такава "митница" за онези многобройни приятели с pH 7.2-8 , което значи че и там има солна киселина ли?  ;D

grow , аз имам друга информация за урината - нормално е тя да е леко киселинна. Като цяло само урината, сълзите и стомашната киселина са "кисели" . Всички останали течностни среди  са алкални! (Най-алкално е в дванадесетопръстника и в ставите)
САМО в алкална среда могат да работят нормално повече от 3000 фермента, както и ВСИЧКИ хормони.( Полови, щитовидни.. цялата ендокринна система .) Колко куриозно - хората търсим какви ли не свръхестествени причини за болестите си , а то би могло да бъде едно банално закисляване  :surpris_23:


За нормално pH на урината го дават около 6,имах предвид че бъбреците сами сменят на по ниско от нормалното,за да борят бактерии и възпаление,иначе дори само цвета е добър индикатор за работата на бъбреците и за здравето им,а за да работят добре е необходимо да са постоянно заети с филтриране на нови течности.
Значи за в 12 пристника нормата го дават че е 4-6,което е киселинно,но когато постъпи храна панкреаса съдейства за алкализиране до 7-8, за да може да се абсорбират хранителните вещества и по пътя на вънка пак спада до 4-7.
Защо ако ставите са алкални по тях се натрупват толкова много соли и отлагания които намаляват подвижността с времето.
Кръвта като алкален елемент е едва 1/4 от обема на лимфата която е киселинна,това не значи обаче че с ядене на алкални храни ще се промени нещо,май само ни се струва че храните и напитките променят pH  на кръвта.  :)


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Тихия в 06-11-2013, 19:33:45
Да добавя лекичко след Роми и още нещо. Всички неприятни емоции за които може да се сетите, сериозно подкиселяват организма ни и предизвикват вид възпалителен процес от самосебе си. Обратно - само половин час почивка например, в напрегнатия ни ден, действа противовъзпалително.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 06-11-2013, 19:40:32
Добър въпрос за ставите ,grow. Проблемите за тях идват точно когато прихванат от общото подкиселяване!( и вече не са алкални )  И тогава, когато са закислени,  в тях:  1. се отлагат соли . и 2. се разрушава хрущяла.
Тихий, оказва се, че е така наистина  :-[,  аз го научих едва оня ден от лекцията на руската лекарка.  


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: inDoLiNa в 07-11-2013, 11:41:14
Ph на урината варира в доста широк диапазон от 1 до 14.За нормални стойности са приети от 6.0 до 7.0 - леко киселинна.Хората,които консумират месо започват да изхвърлят с урината пикочна киселина, която се вижда на седимента (лекарите не го приемат за проблем, докато не започнат болки в бъбреците ).При кисела урина разтворимостта на пикочната киселина намалява, в бъбрека се утаяват кристали от пикочна киселина и се образуват бъбречни камъни ( тоест при постоянни стойности под 5.0 ).Но има и други видове камъни в бъбреците,при които лечението е силно алкализиране на урината.
Лаборантка съм и ми е било интересно,как се променят стойностите през деня.Сутрин си е в норма, а през деня понякога е неутрална или алкална.Затова най-добър показател си е първата сутрешна урина.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Diego de la Vege в 07-11-2013, 11:49:25
Може ли едно въпросче към grow и inDoLiNa, виждам че сте медици, та все се каня да питам някое MD, от къде вземате тези базови (нормални) стойности за кръв, урина, слюнка, сперма, ензими, коензими, хормони, мормони и всякакви путкимайни? Казвате например, "нормалното" РН на едикакво си е толкова, на едищоси е в такива граници ... капиш? Как става ме интересува? Вземате например един средностатистически човек (или 1000) и мерите или вземате 1000 клинично здрави (демек без изразени болестни състояния) или 1000 напомпани спортиста или 1000 йогини или 1000 американци макдоналджии явили се на обявата или какво? То е ясно, че така пише в учебниците, ама пише ли там, на каква база (с какво изследване) са определени тези неща?

Извинявайте за офтопа, ама то и без това темата вече нема нищо общо с рецептите на суровоядците  tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Тихия в 07-11-2013, 12:31:08
Одобрявам въпроса, без да харесвам тона с който е зададен. Последното столетие на хората е внушавано непрестанно, че медицината и в частност лекарят знае всичко. Не ми се дори пише на тази тема. Както се казва: " Най-лесно се умира с лекарска помощ", каквото и да значи това.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: inDoLiNa в 07-11-2013, 12:41:57
Не съм MD, но до колкото знам, световната здравна организация определя референтните стойности за клиничните лаборатории.Повечето проби се изработват с реактиви,чиито фирми производители информират за техните параметри.Затова и в различните лаборатории има и различни референтни граници, но за най-честите изследвания почти няма разлика.
Но какво причиняват на хората ( маймуни и други животни ) за да достигнат до тези стойности, нямам представа.  :Confus_3:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 07-11-2013, 13:55:22
Диего,  внимателно  с изразните средства тук.  :police: Ти сигурно по инерция.., тъй като вероятно постваш и в други форуми, където цинизмите са въпрос на чест..
Иначе въпросът ти е много уместен. Според мен ,"еталоните" нямат обединяваща ги логика. Някои са нацелени успешно, други  са "заварено положение" , което се е оказало изгодно , макар да е ясно , че е пълна бутафория. Имам предвид такива "еталони"  като калорийният дневен прием ( набързо съставен преди 130 год. и оттогава не е мръднал  tooth ) ,   теглото ( там също е зловеща неграмотност - приравняват се хора от различни типове - вата, пита  кафа, които  имат съвсем различна "норма" за тегло и за още ред други показатели..) температурата и др.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Diego de la Vege в 07-11-2013, 15:20:17
Тих, тонът ми е 100% добронамерен, хубава работа, добре си бъбрим и благодаря на grow и inDoLiNa за компетентните мнения, просто наистина ми беше интересно, кой човек (група хора) са взели за еталон и дали този еталон се променя във времето. Всъщност, повода беше нещо което прочетох (не мога да го намеря, иначе щях да го пусна), ставаше въпрос, че референтните стойности на кръвна захар (ако не се лъжа) са се повишили в сравнение с тези от преди 50 години, т.е. ако един човек преди 50 години са му измерили висока (според тогавашните норми) захар и са го диагностицирали като начална фаза на диабет, то днес ще го изкарат клинично здрав.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: grow в 08-11-2013, 01:26:10
Добър въпрос за ставите ,grow. Проблемите за тях идват точно когато прихванат от общото подкиселяване!( и вече не са алкални )  И тогава, когато са закислени,  в тях:  1. се отлагат соли . и 2. се разрушава хрущяла.
Тихий, оказва се, че е така наистина  :-[,  аз го научих едва оня ден от лекцията на руската лекарка.  
   Това не са ли тези натрупвания на пикочна киселина следствие от прием на храни богати на пурини. Според медиците това е резултат от ензимен недостиг,един вид като даденост по рождение за даден индивид. Аз все си мисля,че това с недостига на ензимите би трябвало да може да се повлияе,не непременно с намаляване или изключване на храните стимулиращи го.
   Д. Уотсън в труда си от чаналото на 70те год на миналия век е изследвал какво влиянието оказват храните върху емоционалото/ментално състояние и частност тези богати на пурини,че карат нервната система да работи в оптимални граници при хора с бърз метаболизъм.
   Други изследователи обясняват като причина за пълнотата именно свръх киселинността. За да възстанови състоянието на хомеостаза на организма и да неутрализирайки свръхкиселинността я свързва или с Ca (като го извлича от костите и го трупа по депа вразлични части на тялото,тумори,рак..и т.н.) или с мастите (като трупа масни запаси),нали така.
   Болотов пък вместо алклизиране,предлага да се окисляваме на воля,с консумация на туршии,кисели краставички,подправки като оцет и сол наволя. Ще изплува истината рано или късно :)

Може ли едно въпросче към grow и inDoLiNa, виждам че сте медици, та все се каня да питам някое MD, от къде вземате тези базови (нормални) стойности за кръв, урина, слюнка, сперма, ензими, коензими, хормони, мормони и всякакви путкимайни? Казвате например, "нормалното" РН на едикакво си е толкова, на едищоси е в такива граници ... капиш? Как става ме интересува? Вземате например един средностатистически човек (или 1000) и мерите или вземате 1000 клинично здрави (демек без изразени болестни състояния) или 1000 напомпани спортиста или 1000 йогини или 1000 американци макдоналджии явили се на обявата или какво? То е ясно, че така пише в учебниците, ама пише ли там, на каква база (с какво изследване) са определени тези неща?

Извинявайте за офтопа, ама то и без това темата вече нема нищо общо с рецептите на суровоядците  tooth

   Отговора който би следвал има общо точно и с офтопа който посочваш Diego. Какво имам предвид,когато човек задълбае за това какво е белтък,как се усвоява,разгражда,къде,защо,какво му се случва по пътя от входа до изхода,стига и до отговорите на някои от зададените въпроси несъмнено рано или късно или по точно какво е метаболизъм и как се случва той. Почти съм сигурен,че за база е взет животински източник на протеин,заради по пълния аминокиселинен(алкално-киселинен) профил,неслучайно и Болотов посочва като връщане оптималната функция на черния дроб продукти от животински произход-меса,яйца,а защо ли,ето ги въпросите а кои са отговорите!. И въпреки,че на всеки тялото работи на различни обороти метаболизма е отговорен процесите вътре да се случват в определен ред и в конкретна среда(алкално-киселинна) и след като хора които са добри в това което правят,хората с епруветките и микроскопите са достигнали до конкретни цифри и са приети за база,хора като нас не медицински лица,не и по професия,може би само по призвание,е приемливо да се считат за надеждна информация.
   Сега вече за инсулина преди 50г. незнам какви са били референтните му стойности,той е мощен хормон,ако умее да се владее разумно май върши чудеса. Интересно ми е тези дет го бочат директно в стомаха дали му се страхуват толкова и дали следят кръвните показатели на захарта толкоз често. Хората в днешно време вдигат нивата му целодневно и са много жизнерадостни на вид,когато са в състояние на диабет. Препоръчват да се внимава с добавката high fructose corn syrup,че държи кръвната захар дълго висока,то така или иначе да се консумират самостоятелно захари не го дават като оптимално именно заради резките скокове и спадове в нивата. От друга страна и с алтернативите като храна е добре да се внимава като плодове-фруктоза,твърдат че се метаболизира единствено в черния дроб и излишъка се натрупва за разлика от глюкозата която се метаболизира в мускулите.  :surpris_23:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 08-11-2013, 11:15:42
Да, grow, знаем , че медиците за много състояния имат прекрасни оправдания - "Причината е неизвестна", "по наследственост", или както казваха в болницата всеки път на  баба ми: - "на нервна почва"  tooth tooth
Тоест - от пациента нищо не зависи, затова - "Я вземи тези лекарства , ама ги купи от аптеката дето е на ъгъла в ляво!"  tooth tooth

Има много изследвания за "еуфорията" от месото. Пурини, пикочна киселина.. всичко това стимулира! Навремето много велики творци са били подагрици ( свръх натрупване на пикочна киселина) Има много връзки и м-у месо и престъпност ( почти всички престъпници били страстни месоядци. ) , както и м-у сладко и престъпност - заради хипогликемията, която е част от процеса на метаболизиране на бялата захар - задстомашната жлеза не може винаги точно да прецени колко инсулин да отдели,когато става въпрос за много бяла захар,  отделя повече отколкото трябва (за да се застрахова, все пак това не е натурален продукт! , към който да се е напаснала еволюционно ) , което води до временна хипогликемия, сътояние доста непредсказуемо..

Болотов е странна птица, да . Но той първо не е медик, нито биохимик, лечителството е негово хоби, така че може и като нищо да е посбъркал тук-таме :)  Дали е възможно човек да бъде гений в толкова области? Студен ядрен синтез, електродинамика , нова химична таблица на елементите..и в един момент - лечителство  :surpris_22:
Прави впечатление , че земляците му  медици-натуропати не го цитират много-много в лекциите си .. :-\ ;)
(Цитират  Мечников, Залманов, Павлов, Уголев, Вернадский, но Болотов.. :-\ )
  


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: Nature_Boy в 08-11-2013, 12:18:45
Интересни неща споделяте  :Content_14: Аз съм в процес на тестване и т.н. кое как влияе на тялото ми, защото поне за мене са доста персонални нещата в тази насока, но се радвам че суровоядния ми режим само за 6-7 месеца вече почна да дава доста сериозни резултати и все още не съм напълно спрял инсулина, но почнах някви символични дози да си бия, дори мога и без тях, но захарта ми е около 8-9, а искам да ми е по-нормална. Не съм свикнал с такава и не се чувствам добре. И засега суровоядство в комбинация с нискогликемична диета доста добри резултати дава и евала на всички, които практикуват и споделят кое как е в тва хранене и т.н. и за мене поне е наистина лечебно и тялото наистина може да се регинерира само  :Content_22:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: salvaje в 08-11-2013, 22:44:40
И въпреки,че на всеки тялото работи на различни обороти метаболизма е отговорен процесите вътре да се случват в определен ред и в конкретна среда(алкално-киселинна) и след като хора които са добри в това което правят,хората с епруветките и микроскопите са достигнали до конкретни цифри и са приети за база,хора като нас не медицински лица,не и по професия,може би само по призвание,е приемливо да се считат за надеждна информация.

...приемливо да се считат за надеждна информация...  :Content_4 - emotloader:. Това наистина ме разсмя.

Прочети The China Study. Там Кембъл обеснява как участвал в изготвянето на доклад, в който трябвало да публикуват препоръчително процентно съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини в дневната диета и шефовете му казали, че всичко под 30% (не помня точно цифрата, но мисля че беше толкова) за протеини би означавало, че доклада никога няма да се пубкликува, защото би навредил на интересите на млечната и месна промишленост.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: grow в 09-11-2013, 00:23:02
Да, grow, знаем , че медиците за много състояния имат прекрасни оправдания - "Причината е неизвестна", "по наследственост", или както казваха в болницата всеки път на  баба ми: - "на нервна почва"  tooth tooth
Тоест - от пациента нищо не зависи, затова - "Я вземи тези лекарства , ама ги купи от аптеката дето е на ъгъла в ляво!"  tooth tooth

Има много изследвания за "еуфорията" от месото. Пурини, пикочна киселина.. всичко това стимулира! Навремето много велики творци са били подагрици ( свръх натрупване на пикочна киселина) Има много връзки и м-у месо и престъпност ( почти всички престъпници били страстни месоядци. ) , както и м-у сладко и престъпност - заради хипогликемията, която е част от процеса на метаболизиране на бялата захар - задстомашната жлеза не може винаги точно да прецени колко инсулин да отдели,когато става въпрос за много бяла захар,  отделя повече отколкото трябва (за да се застрахова, все пак това не е натурален продукт! , към който да се е напаснала еволюционно ) , което води до временна хипогликемия, сътояние доста непредсказуемо..
Болотов е странна птица, да . Но той първо не е медик, нито биохимик, лечителството е негово хоби, така че може и като нищо да е посбъркал тук-таме :)  Дали е възможно човек да бъде гений в толкова области? Студен ядрен синтез, електродинамика , нова химична таблица на елементите..и в един момент - лечителство  :surpris_22:
Прави впечатление , че земляците му  медици-натуропати не го цитират много-много в лекциите си .. :-\ ;)
(Цитират  Мечников, Залманов, Павлов, Уголев, Вернадский, но Болотов.. :-\ )  
   Те както си ги предписват така ги приемат и лично,имат вяра в положителния ефект,практични хора са,бързо решават проблема :)
   Не знам подробно автобиографията на Болотов,може би защото не е част от колектива затова и авторитетите не го споменават/признават,още една причина ние да го направим :) Може и шарлатанин да е а може и да е успешен експериментатор. Наскоро като звънях да питам в едно от издателствата дали не планират да пускат нов тираж с негови писания,ме питаха дали бил жив все още :) човека планира да живее до 200-250г а едва 100 не е направил.

И въпреки,че на всеки тялото работи на различни обороти метаболизма е отговорен процесите вътре да се случват в определен ред и в конкретна среда(алкално-киселинна) и след като хора които са добри в това което правят,хората с епруветките и микроскопите са достигнали до конкретни цифри и са приети за база,хора като нас не медицински лица,не и по професия,може би само по призвание,е приемливо да се считат за надеждна информация.
...приемливо да се считат за надеждна информация...  :Content_4 - emotloader:. Това наистина ме разсмя.

Прочети The China Study. Там Кембъл обеснява как участвал в изготвянето на доклад, в който трябвало да публикуват препоръчително процентно съдържание на въглехидрати, протеини и мазнини в дневната диета и шефовете му казали, че всичко под 30% (не помня точно цифрата, но мисля че беше толкова) за протеини би означавало, че доклада никога няма да се пубкликува, защото би навредил на интересите на млечната и месна промишленост.

salvage ако съм успял да те развеселя с нещо,това само ме радва,положителните емоции са важно нещо :)
   Тука за маркетинг,мениджмънт ми се струва става въпрос,което няма как посоката и причината е ясна. Не съм чел това произведение,изнамерих го току що,но ще го погледна. Чел съм обаче електронните книги които предлагат някои от здравословните гурута практикуващи в момента и е лесно да се хване посоката на която клонят. Твърдейки точно за протеина че прекомерната консумаця водела до рак като за тях прекомерно е прием на 300-400гр./ден,кой консумира такива количества без да са обвързани със спорт. От друга страна същите препоръчват 60-70гр./ден като напълно достатъчно.
    Протеините с пълен профил били с висок термичен индекс и тялото хабяло енергия да ги разгражда до съставните им части,и затова не били за препоръчване,тези с непълен профил били достатъчни. От дългосрочната консумация на високо енергийна храна-протеин се изтощавали надбъбречните жлези от производство на хормони,а нищо не се споменава тъпчейки в тялото плодове всекидневно,целодневно панкреаса дали си запазва функциите. Всеки си хваща гледна точка и си бута в една посока,обективно ли е така :)


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 11-11-2013, 13:10:29
grow би ли разказал за панкреаса повече ? Защо като се храниш с повече плодове би могъл да си изгуби функциите или поне да има няква такава вероятност ?


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: grow в 11-11-2013, 15:54:17
grow би ли разказал за панкреаса повече ? Защо като се храниш с повече плодове би могъл да си изгуби функциите или поне да има няква такава вероятност ?

   От много разкази най-много да разсмеем някой,по-добре  :D,отколкото  :'(
Точно така Nature_Boy многото плодове,достатъчно количество е за препоръчване,но многото и хаотично приети не е добре,води до не пълноценно усвояване и фермент,което активира лоши бактерии в червата. Фруктозата в плодовете самостоятелно не води до големи повишения в нивата на инсулина,за сметка на това излишъка от нея товари черния дроб особено ако гликогеновите депа са понапълнени вече,а което е лошо за черния дроб е лошо и за панкреаса.
   Ако те интересува материята ето ти нещо: "Orthonutrition" или с други думи- "правилните храни в подходящото време и в оптимални количества" за даден човек,всичко е индивидуално. Задълбай тука,това би било от някаква полза,най-малкото за разбиране на физиологията или по-скоро психично-химичния отговор на тялото.
   Както и да е консумирането на натурални въглехидрати,захари е за предпочитане пред пакетираните такива,така че keep it natural boy! :)


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: Nature_Boy в 12-11-2013, 10:08:11
Благодаря. Ще го видя. И понеже само един сайт намерих с такова име, предполагам не е книга :D Иначе и аз смятам че в равносието е тайната  ;D За тва най-добре да не се вманиачава човек и да стига някви крайности  :Content_22:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: titan в 12-11-2013, 17:24:48
Прав си колега , трябва да има отрова , за да се подържа равновесие, не може да си само 100 % здрав, трябва и да си болен половината от времето на живота ти , това е равновесието. Иначе ставаш краен като мен - само здрав, клично, психично, вечно, абсолютно, перманентно, хронично , но здрав, без равновесие - крайност.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: grow в 12-11-2013, 23:24:49
Прав си колега , трябва да има отрова , за да се подържа равновесие, не може да си само 100 % здрав, трябва и да си болен половината от времето на живота ти , това е равновесието. Иначе ставаш краен като мен - само здрав, клично, психично, вечно, абсолютно, перманентно, хронично , но здрав, без равновесие - крайност.

Титан май е от тая доша дет може и да не яде и да не пие и пак продължава да мърда,брей какъв момък  tooth

Благодаря. Ще го видя. И понеже само един сайт намерих с такова име, предполагам не е книга :D Иначе и аз смятам че в равносието е тайната  ;D За тва най-добре да не се вманиачава човек и да стига някви крайности  :Content_22:

Orthonutrition е термин използван в ортомолекуларната психиатриа и медицина,
много полезни неща са написани именно в книга,инета само не е напълно достатъчен. ;D


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: iskrena в 12-11-2013, 23:34:36


Титан май е от тая доша дет може и да не яде и да не пие и пак продължава да мърда,брей какъв момък 

 tooth
як момък, бодра душа, ма няма и избор - чака го далечно отплаване   tooth

иначе, и аз съм се чудила как живее момъкът - не яде леп, ядките такива, онова такова, това онакова, изобщо... май главно на слънце, въздух, медитации и изучаване на бг го кара, а скоро и на испански   tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядц&
Публикувано от: Diego de la Vege в 15-11-2013, 12:19:30
... Всичко това го цитира (от Голямата Руска Енциклопедия !) проф. Огулов на тази лекция:
http://www.youtube.com/watch?v=CAlirGWidhQ
...

Бива си го този Огулов, прегледах още няколко негови клипчета и ми направи впечатление следното, той възхвалява медта (метала), като средство против гъбички, което е на 180 градуса с теорията на Х. Кларк, която я анатемосва ... за същото. Ха сега де ...


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: grow в 15-11-2013, 13:20:55
   Слушам,слушам почти нищо не му разбирам,не и в смисъл,но предполагам казва,че алкално-киселинния баланс се регулира от бъбреците като основна буферна система на тялото. Където голямо значение заемат елементите Na и K, първият е алкален,другия киселинен,или чрез реабсорбцията на Na и изхвърлянето на ненужния K благодарение на хормона Алдостерон синтезиран във външната част на надбъбречните жлези.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 18-11-2013, 01:33:31
Радвам се titan че си намерил своя път. Всеки си е различен и мойта гледна точка е че трябва да се храня здравословно, но не и да се вманиачавам на тази тема. То дори има такова заболяване - орторексия. Аз не смятам да го имам...тааа примерно между един хубав плод и една мазна свинска пържола винаги ще избера плода, но в моя свят хаха това че си опитал една хапка от пържолата че и ако ще 1 път в годината там дори да си изял такава пържола няма да умреш от това...за кво живееш ? Постоянно по на някой правилата да живееш ли и постоянно да се ограничаваш и т.н. Трябва да си правиш хубавото...а поне за мене свободата е едно от най-хубавите неща...и всеки сам си решава...живи и здрави  :Content_22:


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: titan в 18-11-2013, 11:22:08
Натуре бой, прав си, всеки сам си решава как да боледува , как да се трови, как да умре и как да живее. Смоуспокоението, което те държи в зоната ти на комфорт няма да те държи вечно здрав. На 40 ще почнеш със серозните дилеми  tooth - проста статистика :)


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 18-11-2013, 12:44:36
Така е, но аз смятам най-малко до 200 да живея хаха и от 6 годишен пазя подобна диета. Не 100% суровоядство, но беше доста строга и здравословна, а сега е вече наистина както трябва...и незнам как ще стане това с 40 годишнината. Аз съм още в процес на тестове, но като цяло оздравях от диабет, ако си наясно за какво става дума, защото това е нещо много сериозно, а ти ми говориш от нз си кво съм щял да се разболея и незнам си как съм се тровил...и бих ти препоръчал като незнаеш нищо за даден човек, просто да не говориш глупости и така...и също като си маниак на тема здравословно хранене, аз не съм длъжен да ставам същия. Както посочих, дори има и заболяване в тази насока, така че сам прецени кой е болен и кой не е  tooth


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: titan в 18-11-2013, 20:47:38
е как от 6 годишен спазваш здраволовен режим , а пък си се разболял от диабет. И все пак си боледувал, а аз никога не съм , някаква разлика да намираш ?


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: iskrena в 18-11-2013, 22:47:13
не забравяй, че не всички хора имат еднакъв бекграунд, Титан - на някои са им необходими значително повече усилия, за да постигнат нещо, което други, почти без усилие или дори с усилие в отрицателна посока, постигат.

ако не беше живял природосъобразно, тоя човек можеше вече да не е сред живите, предвид какво го е сполетяло с правилното хранене / ако изобщо неговото е било такова /.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 19-11-2013, 13:27:31
Няма значение. Реагирах така защото много се дразня, когато някой, който не ме познава тръгне да говори за мене. Както и да е...а иначе аз от 6 годишен пазя диета, защото от тогава съм диабетик и все още съм принципно, но захарта ми в повечето случаи вече е в нормата, но пак има леки колебания и за тва и се боря...а диетата на диабетиците не е точно 100% суровоядство, но е подобна. Аз и сега съм на 90% някъде де суровоядство, защото не ми понесе 100%-вото, а и трябва да знаеш какво правиш, а аз имам какво да уча още, но се чувствам много по-добре и дава и резултати това хранене. Ей тва че не всички пречистващи процедури съм правил, но сега чета по тая тема и това също ще почна скоро да правя и дано резултатите станат още по-добри.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: titan в 19-11-2013, 20:39:35
Добре де Натур бой, извинявай ако съм те засегнал, не целя това. Зная,че земната ябълка лекува диабета, тя съдържа инулин и може да регенерира панкреаса 100 % , другото име е топинамбур. Вкусна е , аз ям доста, съдържа много елементи ,които няма откъде другаде да ги набавяш по това време :) Пробвай в тази посока.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Nature_Boy в 20-11-2013, 13:51:56
Няма нищо и ти благодаря за съветите. Ще ги потърся тези неща и ще ги пробвам  :Content_22: Аз сега като чета Малахов и голяма надежда имам, че с неговите схеми за чистене трябва още по-добре ще станат нещата...да видим...


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: taurus в 14-12-2014, 18:44:06
С лакмусова хартия (+урина) достатъчно точен метод ли е за следене на pH-то на организма?
Примерно ако измеря един зелен чай... с лакмус (или pH метър - имам достъп до такъв) - и се окаже с pH=3.4 (примерно) - това означава ли че като краен ефект ще подкисели организма - лимона го дават обратното (кисел е, но дава алкализиращ ефект върху организма)?!


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: бате Бино в 14-12-2014, 19:52:46
Не си се сетил, taurus , че сам можеш да си отговориш като се тестваш след като имаш PH метър. Вички течности в организма не можеш да тестваш, но урината - можеш. По нея би могъл да се ориентираш.  
 Но предполагам, че няма да си цял ден само на един зелен чай ? Тоест - значение ще имат и останалите продукти , които ще прецениш като достойни да влязат в стомаха ти.  ;)
Лакмусът не е точен, ( че е и скъп на всичко отгоре ) , по-добре е с уред да се правят замерванията. (Има по 50 лв на пазара ) 


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: grow в 15-12-2014, 01:27:23

    Taurus дълъг път те чака, единственото нещо за мерене което имам е лакмусова хартия, мерил съм и урината, може би и слюнката не помня вече, но като че ли най-подходяща е за водата която вкарвам в тялото.

   Не казваш за какво ти трябва информацията от замерването, какво си намислил, ако поразтърсиш информация ще видиш, че различните храни и напитки имат различни характеристики, едни може да са киселинни и след като са в тялото да оставят киселинни следи а други въпреки че са киселинни да оставят алкални следи в тялото (лимона), в зависимост от елементите които съдържат и преобладават в тях. Дали обаче всички алкални храни оставят само алкални следи е друг въпрос.



Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Hospitalier в 17-12-2014, 09:03:54
 Taка и е не разбрах коя е билката мама му стара!


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Zloqd в 18-12-2014, 21:03:14
От един агроном научих, че ако искам да възстановя лакмусова хартия за да я използвам повторно трябва да я препикая - това означава, че лакмусовата хартия не може да мери Ph на урината.


Титла: Re:Въпрос за месото и рецептите на суровоядците.
Публикувано от: Iveta в 18-12-2014, 23:45:53
Ами мери. Друг е въпросът колко точно :)