Форум Земя назаем

Пречистване на духа и тялото => Здраве => Темата е започната от: бате Бино в 02-07-2012, 11:48:07Титла: МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 02-07-2012, 11:48:07
Днес както си седях, изведнъж се сетих, че имам още една темичка за споделяне.. :)
С подръчни средства  бях сглобил преди време някакво продуктче, което без да претендира за изчерпателност и високи стандарти, все пак е достатъчно информативно за да спомогне за изграждането на някой и друг извод..( а също и за актуализирането на съществуващи концепцийки и убежденийца :) )

 Темичката е тук:
http://dox.bg/files/dw?a=657c7ec6ac

Възможно е на някого да му се стори, че съм наблегнал на тъмните краски, като светлите умишлено съм пропуснал.. тоест - само да критикувам  без да  хваля..
Абсолютно съм съгласен с тази забележка и за да докажа, че да хваля ми е даже още по-приятно, отколкото да критикувам, следващата ми разработка ( някой ден) ще бъде - "ОДА ЗА СЪВРЕМЕННАТА МЕДИЦИНА". Защото същата тази медицина има и извънредно големи заслуги за спасяването на толкова много човешки (  а и животински :) )  животи, както и за облекчаване състоянието на неизлечимо болни, възрастни, инвалиди  и прочие онеправдани от съдбата ( или от случайността) субекти..

Но какво да направя , забелязал съм, че когато някой каже - " Имам две новини, с коя от тях да започна?" , почти винаги се започва от лошата.. :) :)
 
Ето малко от съдържанието , подбрано на случаен принцип, колкото да се придобие представа.. :

  

Болниците – поглед „отвътре”

„Болницата – това е Храмът на Смъртта на Съвременната Медицина, следователно едно от най-опасните места на земята.  д-р Р. Менделсон
 
++ В болницата има микроби, които няма да срещнем никъде из града. Хранителни отпадъци, вехтории, биологични отпадъци, отстранени тъкани от операционните и моргата, дамски превръзки, плаценти, органи, ампутирани крайници, използвани памперси,катетри, секрети,спринцовки, фекалии – всичко това е събрано в една сграда , лети надолу по един и същи отходен канал, събира се и се изхвърля от едни и същи хора, имащи свободен достъп до болничните стаи, до кухнята, до лабораторията и моргата.  Тази опасна ситуация се усилва от това, че болничната система за отопление и климатизация разнася праха и микробите из цялата болница.  
++Лекарите са още по-големи разпространители на болести. Те се движат от болен към болен , държейки в ръце шпакли, спринцовки, и пренасяйки частички  от тъкани на пациентите.Маските им още в първите 10 мин така се зацапват ,че стават почва за отглеждане на бактериални култури, а не за защита от тях.
++ Ежегодно в САЩ от вътреболнични инфекции умират около 15000 човека. Както и при смъртните случаи от медикаменти, сътрудниците на болницата ще манипулират статистиката,  ако пациент умре от вътреболнична инфекция. Почти никога отговорността не се понася от лекарите или персонала. Винаги я стоварват върху посетителите.
++ В болниците объркват всичко, включително и пациентите. „Преди години моят брат постъпи в болница за операция на херния. Отидох в стаята му малко по-рано и ужасен видях,че той не е там. Веднага разбрах какво е станало и изтичах долу в операционната. Както си и мислех, той беше там вместо друг пациент.Спаси го само това ,че този друг пациент трябваше да  бъде жена- за отстраняване на матката. „  
++  В болниците всичко е бъркотия. Бъркат крайниците, които трябва да ампутират, медикаментите ,които  ги дават не на когото трябва, храните ,когато става въпрос за строга диета. Бъркат дори и децата. Не минава и година да не се появят статии във вестниците . Няма такъв лекар, поработил дори малко в родилното отделение, който да не е виждал как сестрите бъркат децата и как майките им правят забележки.
++ В болниците не само бъркат хората – тях ги и губят.” Вестниците често пишат как са намирани мъртви пациенти в асансьора и в рядко използвани бани”. Р.Менделсон.
++ Друга опасност в болницата е да станем жертва на нещастен случай. „ В една от крайградските болници на Пенсилвания работниците разменили местата на тръбите за кислорода и тръбите за азота в инженерната мрежа на реанимационното отделение.На пациентите на които бил нужен кислород, се подавал азотен окис и обратно. Цели шест месеца никой не забелязал тази неизправност. Болничната администрация признала вината си за 5 смъртни случая, , но заявила ,че други 35 смъртни случаи  не били свързани с тази неизправност. Някои от пострадалите уж били вече мъртви при пристигането си в болницата, а останалите били в толкова тежко състояние ,че все едно кислородът нямало да им помогне..”
++Болничните порядки са проява на пълно неуважение към човешкото достойнство. Там трябва да свалим дрехите си и да облечем пижама, която ни прави неприкрито уязвим за всякакви прегледи и нападения на лекари, сестри и персонал. През повечето време трябва да лежим. Не може да се излиза и влиза по собствено усмотрение. И трябва да ядем това,което ни дадат. И да спим в една стая с чужди хора, при това с болни чужди хора. ( Спомням си когато бях войник в Плевен, ми се наложи да постоя известно време във военната болница. Там беше задължително долнището пижама да се носи на голо ,без бельо. Веднъж се изсипаха цяла група студентки за да видят с очите си как лекарят раздвижва глезена на един от войниците.  Когато момчето понече да си навие крачола на пижамата за да покаже глезена си , лекарят  го сгълча да махне цялото долнище на пижамата . Момчето се подчини неохотно ( все пак се надяваше на домашна отпуска)  преглътвайки  унижението. )
,  В заключение пак ще цитираме д-р Менделсон :  „ Вашият престой в болницата от момента, когато сте влезли там до момента ,когато сте излезли или сте били изнесени – ви оказва тежко психологическо въздействие , подобно на урочасването или вуду-проклятието. Независимо дали съзнавате това или не,но и процедурите и самата болнична атмосфера по-скоро ще предизвикат срив на силите и духа ви, но не и да вселят надежда и подкрепа. Тук няма откъде да дойде оптимизъм – вие виждате лицата на страдащи и умиращи, а също лицата на тези , които трябва да наблюдават техните страдания и смърт.  Виждате обезличени болнични служители, превърнати в роботи. И вас ви обезличават в приемната, превръщайки ви в набор от цифри и симптоми.Вие  оставяте зад вратите на болницата собствената си индивидуалност. Ефектът от всички тези психологически инжекции се състои в това, че вие губите всяка способност да контролирате своето здраве.Вашите похитители ви изолират, отчуждават, наплашват, потискат иви карат да се чувствате толкова неуверени ,че безпрекословно да се подчините на всяко тяхно желание. Когато влизате в болница, вие се предавате: Това съм аз и съвсем не е по силите ми да си помогна. Вие трябва да ме спасите .Вие сте моето спасение.„  Поглед и към лекарите.  
Самото звание лекар предполага,че го носят честни, предани на своето дело, отговорни, здрави и талантливи хора.  Дали наистина всички от тях са такива ?
++  В САЩ Резултатите от формалните тестувания на лекарите показват ,че  не могат да дадат правилен отговор на всеки трети въпрос.
++ По отношение на етичността на лекарите беше казано достатъчно в първа глава. " Лекарите отдавна са показали ,че не се отвращават от лъжата и дори от фалшификацията на резултати от изследвания , когато заплащането е достатъчно високо."  Р.Менделсон"
++ "Близкото приятелство между лекари и нелекари  е рядко явление. Следователно, на лекарите рядко се налага да отстояват своето мнение пред хора , несподелящи възгледите им и с друга гледна точка. Затова лекарите могат да разработят своята философия в относителен покой, като от време на време извършват набези в обществото за прокарване на своите идеи и бързо след това отстъпват под прикритието на други лекари, които уж споделят същите възгледи "
++ Разбира се , лекарите преглеждат своите пациенти. Но те не виждат в тях хора. Отношенията между лекар и пациент напомнят по-скоро отношения между господар и роб, тъй като лекарят изисква от пациента пълно подчинение. ( Струва ни се познато)  В такава обстановка не може да има надежда за  равностоен обмен на мнения. Професионалната отчужденост кастрира чувствата на лекаря , а неговият вътрешен свят е неспособен да възприеме обикновените човешки отношения и ценности. Лекарите рядко общуват с други хора от някаква друга позиция , различна от професионалната. Те причисляват себе си към каймака на светското общество.
++  " В медицинските университети прониква определен тип личност - човек ,неспособен и нежелаещ да общува с хората. "Избраниците" ги принуждават да преуспяват, но на тях не им стига воля и честност да окажат съпротива. На йерархията на властта са нужни студенти, които ще преминат обучението си пасивно ,задавайки само тези въпроси ,на които на преподавателите е удобно да отговорят. Обикновено това означава да се задава всеки път само по един въпрос"
++ "Всички сме забелязали  едно характерно качество у болшинството от лекарите - високомерие. Вероятно подсъзнателно въприемат авторитарното поведение на своите преподаватели. "Неувереността в себе  си, която започва със страха от изпитите и атестациите, от това да не поставят грешна диагноза или да допуснат лекарска грешка..завършват с пристрастяването към стимулантите и алкохола. А необоснованото от нищо чувство за собствена изключителност, започнало с лекото високомерие към другите, има своя логичен край в назначаването на смъртоносно опасни процедури - заради липса на уважение към живота и здравето на пациента " казва д-р Р.Менделсон.
++Характерна е също лекарската "солидарност" . Когато  в болницата се открие сериозна лекарска грешка, за нея не се докладва на здравните органи. Не се случва също и колги да се дасе оплакват от некомпетентността на свои колеги. Д.р Менделсон дава пример за един хирург от Ню Мексико. Хирургът отстранил грешният канал на жлъчния мехур и пациентът умрял. Всички разбрали какво е станало , но лекарят не бил наказан. Дори не го научили да извършва правилно операцията , защото  след време той пак извършил същата операция- отново неправилно   и отново пациенът  умрял. Пак нямало наказание или урок по хирургия . Едва след като този лекар убил по този начин трети пациент, било направено разследване, което довело до загубата на лиценза.  
++  Лекарите нямат достатъчно време . Според изследване на Списанието на Американската мед ицинска Асоциация ( 20.01.1999) обичайното взаимодействие между лекар и пациент трае 23 секунди ( !) преди да бъде прекъснато. Лекарите не се интересуват от медицинската ни история и не обръщат внимание на всичките ни симптоми, тъй като те невинаги пасват на предварителната им идея за болестта.Най-често те вече пишат рецептата преди още да сме приключили с обяснението на проблема и не си правят труда да слушат ( това лично съм го изживявал многократно)  . Навън чакат още толкова много пациенти за преглеждане. На практика диагнозата се поставя през първите 30 сек.от прегледа-  лекарят вече е избрал начина си на действие- независимо дали е правилен или погрешен .
 Д-р Р. Менделсон: „Лекарят ще изгуби две секунди за да напише рецапта, а обсъждането с пациента на неговото хранене, физкултура, работа и душевни проблеми, ще отнеме много повече време и лекарят ще успее да приеме много по-малко пациенти. При системата за заплащане на парче бързото решение на проблемите с помощта на химията носи очевидни финансови изгоди – и за лекаря, и за аптекаря , и за производителя на медикамента.  „
++ Лекарят никога не губи - губи пациентът.
лекарите избягват обвиненията по най-парадоксален начин, като заявяват че техните провали са следствия от техните успехи. Те казват : "причината у нас да има толкова много  слепи диабетици е тази , че ние преуспяхме в удължаването на живота на тези диабетици. " ( Темата ,че диабетиците биха могли да се излекуват от диабет с натурални средства и да не стигат до ослепяване , разбира се , е табу.)  Така това  "затова пък успяхме да им удължим живота"  ще бъде използвано всеки път ,когато не се справят успешно с болестта и пациентът дори умре.
++Неоценимата помощ на жаргона.  Лекарите се защитават помужду си най-добре с помощта на жаргона, който не се отличава от всеки друг жаргон на тесен кръг от хора.  Основната функция на такъв език е да държи в неведение тези , които не влизат в кръга на непосветените. Ако ние разбираме всичко, което лекарят говори на нас и на други лекари, неговата власт отслабва. Така когато се разболеем заради болнична мръсотия , лекарят заявява ,че имаме ВБИ , а не вътреболнична инфекция. Така ние не се ядосваме на болницата а даже се чувстваме в превилегировано положение ,че сме болни от болест с такова изискано наименование.  Познаването и използването на  терминологията определено облагодетелства лекаря. Слушайки го , ние неволно се усещаме  глуповати   и се убеждаваме ,че лекаря наистина има някакви тайни свръхспособнасти. Терминологичната изолация цели също за това да лиши човека от правото на участие в собственото му лечение! ( пациентът не бива да се намесва в хода на ритуала , така и така нищо не разбира от терминологията , за какво му е да бъде информиран.  Защото когато се споделя информация, се споделя и властта. )

[/i]


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: черен гарван в 02-07-2012, 12:48:41
благодаря, доста интересно ..дръпнах го веднага и това  :whistling2 - emotloader:


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Theodora в 02-07-2012, 13:48:07
Koлкото и негативен, поста си отговаря на истината. Казвам го, като човек, който си е прекарал стабилна част детството по болници, заради 3 пневмонии, един куп контузии и какво ли не. Може би, заради това съм толкова анти настроена към стандартната медицина. Темичката задължително ще се прочете! Голямо благодарско отново!


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Zloqd в 04-07-2012, 20:31:05
Цитат
Лекарите рядко общуват с други хора от някаква друга позиция , различна от професионалната. Те причисляват себе си към каймака на светското общество.
Каква ирония. Ако ги нямаше лекарите хората щяха да водят по здравословен живот и нямаше да се водят по акъла на някой с бяла престилка. Ако ги нямаше адвокатите (другите, които се смятат за каймак) по-малко хора щяха да се решават да извършат престъпление. Т.е. без този каймак обществото като цяло щеше да е по-здраво във физическо и в социално отношение.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: hdeshev в 04-07-2012, 22:12:00
...
Каква ирония. Ако ги нямаше лекарите хората щяха да водят по здравословен живот и нямаше да се водят по акъла на някой с бяла престилка. Ако ги нямаше адвокатите (другите, които се смятат за каймак) по-малко хора щяха да се решават да извършат престъпление. Т.е. без този каймак обществото като цяло щеше да е по-здраво във физическо и в социално отношение.

И накрая ще останем програмистите - истинския каймак на обществото.  tooth tooth tooth

Като сме тръгнали да говорим за "каймаци" за очистване - да не забравяме банкерите и шоузвездите.  :Content_4 - emotloader:


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: titan в 05-07-2012, 03:53:41
Ахахахаха банкери и шоу звезди - каймакът на помията :)))


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: somelier в 06-07-2012, 08:39:56
Банкерите не са ли едни много образовани хора, с необходимост да следят всички фондови и стокови борси по 18 часа на ден ?  А шоу звездите май са едни хора с талант да забавляват хората.

Човек дори и добре да живее опира рано или късно до бялата престилка. 


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: titan в 06-07-2012, 09:32:32
Хех , значи от твоят пост можем да направим 2 заключения :
1. всеки, който живее добре рано или късно опира до бялата престилка
или
2. хората не живеят добре и затова опират до бялата престилка :)


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: somelier в 06-07-2012, 10:29:31
Хех , значи от твоят пост можем да направим 2 заключения :
1. всеки, който живее добре рано или късно опира до бялата престилка
или
2. хората не живеят добре и затова опират до бялата престилка :)От моя пост ще си направиш извода че след малко като се измориш да чатиш и излезеш на разходка, докато вървиш по тротоара  завеян от текущото гладуване, изведнъж някой дрогиран младеж с токущо подарена от баща му банкер спортна кола може да те метне на близкото дърво с колата или направо да те съедини с дънера.   Точно тогава единственото нещо, за което ще се сещаш е колко бързо ще дойдат беелите престилки да те сглобят.

Не знам дали си забелязал но масата хора едни 80 % от населението на земята не живее добре. А тези които имат неограничени кинти също могат да бъдат ухапани от акула докато се къпят с яхтата някъде, или да им накацат мухи по опашките от лангуста на палубата и да гепят тежка дезинтерия или да скъсат сухожилия ако надуваемия дюшек се спука внезапно, или  да се възпали някоя гърда със силикон от много мачкане.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: titan в 06-07-2012, 10:41:36
 tooth аз като гладувам се разходжам само в парка , където няма коли , но предимно седя в йогистка асана и медитирам, чета или гледам комедии. Пазя енергията си :)  Има и такива случаи , в които белите престилки - хардуеристи вършат чудесна работа , поклон пред труда им.

За останалото съм отново 100 % съгласен с теб. Даже общувайки с много богати хора винаги или да речем в 99% от случаите ми прави впечатление как тези хора не умеят да живеят добре. Гълтат хапове , не могат да спят и въобще не ползват състоянието си , за да се радват на живота ???  Скоро бях при едни - построили къща за поне 2 милиона Евро и толкова са угрижени с работа,задачи, проблеми,грижи, че нямат време за себе си и дори за това, което искат да направят. Бързо пресметнах,че  трябва да имат поне 5 милки минимум при тези инвестиции и отново се зачудих защо се подлагат на такива простотии , а не си живеят живота?


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Zloqd в 06-07-2012, 20:39:27
Като имах скъсан менискус ме отремонтираха (а на рехабилитаторите шапка им свалям). Медиците наистина имат техническа възможност да поставят диагноза, но проблема е там че не си правят този труд - направо назначават лечение насляпо а и в повечето случаи лечението е по методите на средновековната инквизиция.

Човек дори и добре да живее опира рано или късно до бялата престилка. 
Това се опитай да го обясниш на нашия съфорумник xvisible. Преди да иде при белите престилки е бил здрав, а сега е нетрудоспособен. А със сигурност си нямаш идея какво става и в психиатриите - там хората се пристрастяват мъм медикаментите, но не се подобряват...


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: somelier в 06-07-2012, 21:58:40
Като имах скъсан менискус ме отремонтираха (а на рехабилитаторите шапка им свалям). Медиците наистина имат техническа възможност да поставят диагноза, но проблема е там че не си правят този труд - направо назначават лечение насляпо а и в повечето случаи лечението е по методите на средновековната инквизиция.

Човек дори и добре да живее опира рано или късно до бялата престилка. 
Това се опитай да го обясниш на нашия съфорумник xvisible. Преди да иде при белите престилки е бил здрав, а сега е нетрудоспособен. А със сигурност си нямаш идея какво става и в психиатриите - там хората се пристрастяват мъм медикаментите, но не се подобряват...
Ще потърся кой е Xvisible   за да се запозная с неволите му.  За психиатрите знам че не могат да направят нищо и влошават нещата.  Съдружника ми имаше годеница която го заряза и искаше да се самоубива. Лудо влюбен  а тя го зарязала защото искала 20 минути, но той и осигурявал 5 не можел повече. Отиде на психиатър от хапчетата предписани срещу 150$  на час не можеше дори да кара кола .  Влоши му се зрението и получи кръвоизлив докато гледа телевизя в тях.  Добре че ми звънна, някак с фъфлене успя да ми звънне за да го закарам до болницата. Разбивах вратата за да вляза и го намерих на земята в локва кръв. Звънял на бърза помощ но заради фъфленето не дошли, но понеже видях номера му като ми звъъна чатнах какво става.  Така че не ми разправяйте, отровители с хапчета против депресии има навсякъде.  Сега е добре всичко е наред, позакърпи се с нещата които му купих за митохондриална подкрепа, заглади косъма и се радва на живота.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Zloqd в 06-07-2012, 22:24:59
Ще потърся кой е Xvisible   за да се запозная с неволите му.
Трябвало е да започнеш да четеш темата за ваксините поне от този (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=553.msg50525#msg50525) пост.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: hdeshev в 07-07-2012, 11:36:33
Както и предната тема за гладуването, тази също е на ниво.  :Content_14: :Content_14:

Днешния пост (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=553.msg57991#msg57991) на XVisible за антителата съвпадна с историята за СПИН, която бате Бино много интересно развива вътре. Имаме ли си отделна тема във форума за това? Звучи ми като огромна измама цялата работа с тази "болест".


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: titan в 07-07-2012, 12:26:14
В Германска нова медицина също се пише за тотална измама.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 29-07-2012, 10:40:13
Попаднах на интересен материал. Този път на "пиедестала" не  е самата медицина, а фармацевтиката. Но нали те двете са ,(както се изразяват децата) "дупе и гащи" , не си струва да откриваме нова тема.. :)
 Според изискванията на форума , материали, които не са на български, се придружават от превод. Няма как, съобразил съм се и отделих някой час за превод.. :weight_lift:

Много често чуваме някой да се позовава: " В еди кое си МЕДИЦИНСКО списание се твърди , че..."
Естествено , едни от най-често обичащите да се позовават на тези източници, са нашите стари приятели - лекарите :)
Но да видим на какво всъщност се позовават те ... :)Guardian Unlimited © Guardian Newspapers Limited 2004
http://www.guardian.co.uk/society/2003/dec/07/health.businessofresearch
(http://pravda-pro-spid.blogspot.com/2012/05/blog-post_22.html)

ФАРМАЦЕВТИЧНИ  КОМПАНИИ  НАЕМАТ ПИСАТЕЛИ-ПРИЗРАЦИ   ДА  ИМ ПИШАТ  СТАТИИТЕ   А ПОСЛЕ  СЛАГАТ ПОД ТЯХ ИМЕНАТА НА  АВТОРИТЕТНИ  ДОКТОРИ.

Стотици статии в медицински списания , които уж са писани от учени и лекари, всъщност принадлежат на няколко подставени автори , получаващи заплата от фарм. компании. Разследването е на OBSERVER.
Списанията, тези „библии” на професията , имат огромно влияние върху това какви препарати ще изписват лекарите  и  с какво ще лекуват в болниците. Но Обсървър е намерил доказателства, че много от статиите , писани от така наречените „независими учени”  са писани от писатели, работещи към агенции, получаващи огромни пари от фармацевтичните компании за натрапчивите и досадни реклами на лекарства.
Според пресмятанията , почти половината от статиите, публикувани в тези списания са писани от такива подставени автори. В тези случаи лекарите , подписали тези статии получават щедро възнаграждение за „арендата” на репутацията си, а тези писатели остават в сянка.  Целта е ясна - въздействие  върху цялото лекарско съсловие  , че е необходимо да се изписва  посоченият  в статията препарат. ( Посочен от „независим”  учен.. )
През февруари „Медицински журнал на Нова Англия”    (New England Journal of Medicine)  беше принуден да се откаже от статия, публикувана от няколко автора от Имперския Колеж в Лондон и Националния институт за сърце. (Статията е засягала лечението на вид сърдечно заболяване.)
Изяснило се , че няколко от изброените под статията автори нямат нищо общо с изследването! Уловката била разкрита чак тогава , когато един от изброените „автори” - немският кардиолог Х.Зегевис се обадил в редакцията и казал, че той такава статия  никога не е писал  в никакъв вариант!
 В друга статия (  публикувана в мед. списание „Хранителна фармакология” )  се цитира „приносът”  на д-р Маделин Фраме , но не се споменава , че тя е старши ( медицински) писател  към компанията  AstraZeneca.  В статията  се одобрявало използването  на препарата за язва Омепразол ( произведен от AstraZeneca )  игнорирайки предположенията , че този препарат води до по-сериозни странични ефекти отколкото аналогични на него препарати.
В този отрасъл смелчаците  , готови да разобличат лъжата , не са много. Сюзанна Риз, пом. редактор в агенцията за писане на медицински статии, където работила до 2002, била толкова обезпокоена от това , което и видяла да се прави там, че писала до Британския медицински журнал:
„Агенциите са готови на всичко за да скрият факта , че статиите , които те пишат и после  се дават  на  списания   и на конференции, се пишат от сътрудници на фармацевтични ковпании, а не от авторите , с чиито имена са подписани. Статиите ,писани под чужди имена доста често успешно се публикуваха - не винаги , но последавотелно.”  Риз казва , че нейните ангажименти били да контролира  в статията, пристигаща по електронен път, да не се споменават никакви източници за проведеното изследване.   - „Съгласно установения ред, преди отпечатване на статията, в електронен вид се изтриваха имената на  истинските  й автори и се заменяха с предоставените от фармацевтичната компания  имена на лекари , като някои от тях може да са нямали никакво участие в написването й”  
Медицински писател, работил в няколко агенции:  „Действително понякога фарм. компании плащат за написването на обзорна статия, поддържаща определен препарат..После намират авторитетен лекар, чието име поставят отдолу и статията се подава за отпечатване. „Съгласен съм , че това е неетично , но така правят всички „

Психиатрията е една от областите , в които проблемът с писането на статии с чужди имена, става все по-сериозен . Когато д-р Дейвид Хили от Университета в Уелс се занимавал с изследвания за възможната опасност от антидепресантите, към него с предложение се обърнал представител на фармацевтична компания. В електронно писмо , показано от Обсървър, се казвало: „За да намалим вашето напрежение до минимум, ние помолихме нашият писател  на база на публикувани вече ваши материали, да направи чернова на вашата бъдеща статия. Ето , прегледайте я ”
 Статията представлявала 12 страници обзор  за предстояща конференция. Там Хили фигурирал като единствен автор, нищо че никога не бил виждал статията.  Той я прочел , но бил недоволен от възторжените хвалебствия на  съответното лекарство и предложил изменения.
Отговорили му че е  пропуснал „някои търговско значими подробности”. В крайна сметка поръчковата статия била представена в първоначалния си вид на конференцията и в списанието по психиатрия , подписана от друг автор...

Хили казва, че тази измама става все по-честа: „ Според мен поне 50 % от статиите за лекарствата , които се публикуват  в големите медицински журнали , са поръчкови. От това , което съм прочел в тях, преценявам,  че става дума за обикновени рекламни статии, финансирани от фарм. компании.”
В  САЩ в хода на възбудено срещу PFIZER дело за престъпление, ( наемане на агенции за написването на статии)  били представени  вътрешни документи  , касаещи лекарството  Zoloft. В някои от статиите,чакащи публикуване,  липсвало само едно - името на автора. В полето , където това трябвало да бъде посочено, имало отметка от три букви  - TBD, която Хили разчел като абревиатура на „предстои да бъде уточнено”  
 «to be determined»)
/    tooth /
Д-р Ричард Смит  , редактор на „Британски журнал за медицина” признава:  „Поръчковите статии са сериозен проблем. Фармацевтичните компании ни правят на глупаци. Много трудно е да установим  истинските автори , защото компаниите винаги намират начин  да действат под прикритие”


Ако забелязвате, статията се намира в блог "ИСТИНАТА ЗА СПИН", където добруват доста материалчета по темата , но всичко е на руски , няма как да ги преведа , защото не съм намерил още фармацевтична компания , която да ми плати  :)


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 29-07-2012, 11:20:33
Ице ,имаме тема за Спин. Днес даже съм я попълнил,беше взела да запустява  :)
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=305.msg58438#msg58438


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: hdeshev в 09-08-2012, 00:42:41
Сигурно не сте пропуснали скандала (http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/07/02/1858100_glaxosmithkline_prizna_za_ogromna_zdravna_izmama_v/) и глобата за ГлаксоСмитКлайн отпреди месец. Сега наред (http://dnes.dir.bg/news/globa-podkup-pfizer-11747621?nt=6) са Пфайзър с подкупи за лекари (в това число и в България).


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Antonia в 12-08-2012, 23:34:48
http://www.bbc.co.uk/news/health-19111700#sa-ns_mchannel=rss&ns_source=PublicRSS20-sa

А това е една публикация на BBC за изследване на лекари в/у механизма, по който химиотерапията стимулира растежа на раковите клетки. Слагам я тук, защото е проява на официалната медицина. И си мисля, че се е появила, за да "се изпусне парата" в лекарското съсловие и сред противниците: един вид - знаем, че има и недостатъци (!) това лечение, но е само при някои пациенти, а пък и ние работим в тази посока; а химиотерапията остава, защото няма алтернатива  :pensif_29:
Или на вас ви звучи по друг начин?


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 04-11-2012, 10:07:53
Тук предлагам една много добра , според мен, разработка. Колегата ivan ianev я монтира като  отделна тема
( http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=6796.msg59753#msg59753 )  но понеже касае "същността на медицината" , я копирам и тук. Позволявам си да променя заглавието й.


МЕДИЦИНАТА НЕ БИ МОГЛА ДА СИ ОСТАНЕ МЕДИЦИНА, СЛЕД  КАТО Е  СТАНАЛА БИЗНЕС


ПЪРВО ЗА ЛОГИКАТА
Логиката предполага предположение, което при приложение на практика дава съответния резултат. Когато той не е налице не се сърдете на фактите, а търсете логиката на друго място. Ето един пример. Предположение: Напредъкът на медицинската техника и технология спомагат за повишаване здравния статус на населението. Приложение на практика: Звучи добре но резултати има само при животоспасяващи ситуации. А да си здрав не означава само да си жив :) . Извод: Съвсем очевидно е, че здравето не е следствие на технологичния напредък в медицината.
СИСТЕМАТА
Всеки е чувал за СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. Някои я одобряват, други не, но е факт, че тя регулира отношенията между търсещите здраве и всички останали, от които зависи какво ще получат първите. За да изясня ситуацията нека първо видим участниците, т.е. компонентите на тази система:
1.   Пациенти  – те са тези, без които системата губи смисъл.
2.   Здравни заведения – там болните очакват да възстановят здравето си.
3.   Индустриални предприятия – те произвеждат медицинска техника и лекарства.
4.   Аптеки, дрогерии и т.н. продаващи лекарства.
5.   Държавата – тя създава механизъм за регулиране на отношенията в системата /включващ законодателство, здравна каса, надзор .../.
И така, за да не ви измъчвам хващам бика за рогата задавам фундаменталния въпрос: Какъв е характерът на тази система? Каква е тя изначално? И веднага отговарям. Това е търговска система. Ще се обоснова защо.
1.   Всеки, решил да предоставя здравни услуги, медицинска апаратура, лекарства и т.н. се регистрира като търговец, т.е. той е първо търговец и после какъвто и да било друг.
2.   Всички участници в системата влизат помежду си в търговски взаимоотношения. Получаващият услугата я заплаща независимо дали на 100% сам или в някаква степен чрез здравната каса. Не се заблуждавайте, държавата е най големият клиент на регистрираните в системата търговци и има чисто търговски връзки с тях.
Какво следва от горните констатации:
1.   Участниците в системата се подчиняват на търговските правила и търговската логика.
2.   Критериите за оценка на работата на системата трябва да изхождат от гледна точка на търговията.
Стигам до моята логика: Системата работи добре. Ще кажете: Как така, като населението все повече боледува. И веднага ви припомням – това е търговска система! Оценявайте я според търговските критерии.!  Колко процента от доходите си харчи българинът за здравеопазване?  Вероятно най-високият процент в ЕС е у нас. Ето Ви го най-добрият показател за оценка. За онези, които възнегодуват, че игнорирам здравето ще кажа: Замислете се къде то има място в търговията. Не виждате? Лошо! Здравето е най-добрата реклама за този вид търговия!

ЧОВЕКЪТ В СИСТЕМАТА

Нека сега Ви изясня позицията си относно ползващите услугите в здравеопазването. Не бързайте да отричате системата. Това е все едно да отречете държавата или себе си. Тя /системата/ реално съществува и докато не я променим ще се налага да се съобразяваме с нея. Забележете, не казвам да й се подчиняваме, а да се съобразяваме с нея.
Първото и основно нещо е да научим кои сме, т.е. каква е нашата позиция и каква роля играем. Независимо, че ни наричат пациенти, ние сме клиенти! Нали така се определят участниците в търговския процес, които потребяват стоки и услуги. И след като сме такива би следвало да изясним какво означава това. Когато някой търси нещо на пазара обикновено има предвид да намери най-доброто на поносима цена. А знаем ли кое е най-добро за нас?

ТЪРГОВЕЦЪТ В СИСТЕМАТА

Сега да изясня позицията на търговеца. Той ще ви обясни кое е най-добро за Вас, но винаги ще има предвид, че гони първо собствените си интереси, т.е. ако нещо не е добро за него то той няма въобще да Ви го предлага.
Едно кратко отклонение. Винаги са ни учили, че докторите са голяма работа, трябва винаги да ги слушаме и никога да не оспорваме предписанията им. До къде ни е довело това? Отковорете си сами. Обаче не забравяйте! Докторите са или търговци, или служители в търговски предприятия. Когато действията им противоречат на търговската логика, системата ги отстранява.
Връщам се към търговеца. При него идва клиент, възпитан да слуша безропотно дадените му указания. Мечтана ситуация! Когато клиентът не знае кое е най-добро за него знаете ли какво получава? Ами най доброто за търговеца. Не си мислете, че това винаги е най-скъпото или онова с най-голяма печалба. Подценявате добрите търговци. А тези в здравеопазването са наистина такива – от най-добрите! ПЕРФЕКТНИЯТ ТЪРГОВЕЦ ЩЕ ВИ ПРЕДЛОЖИ ОНОВА, КОЕТО ЩЕ ВИ НАПРАВИ ПОСТОЯННИ КЛИЕНТИ!!! Дори само това да проумеете ще е имало смисъл да пиша тези редове.

АПТЕКИТЕ, ДРОГЕРИИТЕ И ДРУГИТЕ ТЪРГОВЦИ НА ДРЕБНО В СИСТЕМАТА

Тях не ги бройте за фактор. Те зависят от поведението на големите в бизнеса, които на практика притежават и големите вериги аптеки /най-често с подставени лица, за да замаскират конфликта на интереси/. Изпълняват ролята на трансмисия между производители и клиенти. Личният им принос в системата се състои в продажбата на лекарства на онези, които не искат лекарски съвети или не могат да си ги позволят. За лекарствата с рецепта заслугата на докторите е решаваща.

ДЪРЖАВАТА В СИСТЕМАТА

Тя приема съответните нормативни актове, регулиращи отношенията в системата и контролира тяхното прилагане. Онези, които си мислят, че държавата определя правилата са доста заблудени. Крупните производители имат лостовете за управление в ръцете си и дали ще има един или друг вид регулация зависи само от тях. Държавните чиновници по правило са ниско платени и съответно корумпирани /България е на челно място по корупция в ЕС/ и приемат онова, за което са получили съответния стимул.

ПРИЧИНАТА, СЛЕДСТВИЕТО И ЛОГИКАТА В СИСТЕМАТА

С оглед изяснените позиции на страните в процеса, наречен здравеопазване нека гледаме без розови очила случващото се около нас. Без болни няма система за лекуването им, а без тяхното увеличаване не е възможен растеж и подобряването на търговските показатели. Следователно без системата да създава болни няма как да оцелее и да се развива. От което пък следва, че първа грижа на системата е да създаде условия за развитието на болести.
Да дефинираме понятието болест така както го разбират докторите. А то накратко е „съвкупност от симптоми”. Някой питал ли се е какво е симптом. Аз ще ви кажа. Това е реакция на организма т.е. по същество той е следствие. Колко от вас се питат за причините, пораждащи го? Какво правят докторите? Онова, което търговската система очаква от тях – борят се с болести т.е.насочват се изцяло към симптомите /следствието/, а не към причините. Защото без причини няма болест, а без болест системата рухва.
Нека вземем за пример най-баналното. Грип. Индивидът Х вдига температура, кашля, изпитва неразположение и т.н. Идва доктора и казва, че  това е грип и трябва да се лекува като се свали температурата със съответното лекарство, да се спре кашлицата с друго лекарство и да се убие вируса с антибиотик. Голям процент от клиентите /наречени пациенти/ спазват това указание. И какво следва? Според  медицината, ако няма отрицателна реакция към някое от лекарствата, след няколко дни грипът отминава. А питали ли сте се какво става, ако не спазите указанията на доктора и пиете чай с мед и лимон? Ами същото, само че без опасността от усложнения. Не е случаен вицът, че грипът при прием на медикаменти отминава за седем дни, а без тях - за една седмица. Има обаче една огромна разлика. Когато организмът се справи сам с елементарната болест грип, той изгражда имунитет, за разлика от медикаментозното лечение. А естествено изграденият имунитет е враг № 1 на системата, защото намалява броя на болните.
Когато на някой му светне лампичката и попита доктора за причината ще получи стандартното обяснение, че вирусите разболяват хората. Е да де ама и аз гълтам всякакви вируси, но не се разболявам. След като докторът бъде притиснат в ъгъла със съответната логика си признава, че причината за болестите е отслабването на имунната система. Питате се дали той ще промени поведението си след разговора. Не разбира се! Гладен ли да остане?  :essen:

РАЗВИТИЕТО НА СИСТЕМАТА

Няма да се спирам на историята на фармацевтичната индустрия. В интернет има достатъчно информация за желаещите да я намерят. Ще се спра на условията предполагащи сегашния възход на системата на здравеопазване. Здравните услуги повишават оборота когато се увеличава броят на хронично болните и особено на онези с повече от едно заболяване т.е. те са необходимо условие и най-важната предпоставка за „здравето” на системата. Иначе казано не може да се очакват големи приходи от здрави хора, а от мъртви още по малко. Истината е някъде по средата.
И така как здравната система  подсигурява развитието си? Т.е. как от здрави хора се произвеждат пациенти? Има няколко метода:
1.   Култивиране на убеждения у здрави хора, че са болни. Например настинката бива третирана като болест, а тя е най-обикновена предпазна реакция на организа. Някои доктори дори предписват антибиотици „за всеки случай”. Замислете се и за други такива и сами ще ги откриете. А дали е случайно, че преди да роди, жената ползва „болнични”?
2.    „Борба с болестите”. Както вече отбелязах, според съвременната медицина болестта е съвкупност от симптоми т.е. от реакции на организма. Докторите броят за излекуван онзи, при който са туширани симптомите. При този метод причината за болестта остава и не само, че не се подобрява, но и след време се проявява в нова, обикновено по-тежка болест. Например: когато при хрема бъде предписан медикамент за отпушване на носа, неговото действие е преди всичко да запуши порите, през които излизат секретите, а с тях и доста токсини, които оставени в тялото ведно с токсините на самия медикамент са предпоставка за отслабване на вътрешните органи и причина за нови болести.
3.   Разрушаване на имунната система още от най крехка възраст чрез имунизации, ваксиниране и т.н. „мероприятия”. Няма да се спирам подробно да обяснявам какъв е механизмът на действие на подобни гадости. В интернет вече има достатъчно информация, вкл.  документални филми. Интересуващите се ще ги намерят лесно. Даже напоследък се опитват да наложат в САЩ доживотна задължителна ваксинация против няколко вида болести.

МИСЛЕНЕТО И ДЕЙСТВИЕТО

И така, какво да направим, за да подобрим положението си. По-правилният въпрос е: Какви условия трябва да създадат хората за да могат да подобрят и опазят здравето си въпреки системата?
1.   Мислене. Под това аз разбирам да се прави разлика между причина и следствие и да се търси логиката помежду им. За съжаление повечето от нас не са на това мнение. За мнозинството мисленето означава при определен проблем да потърсят готово решение, измислено от някой друг. Ами ако този някой друг е измислил и проблема с идеята да предостави после и „решението” му?
2.   Изясняване на това що е здраве и какво е нужно за опазването му.
Според мен здравето не е просто липса на симптоми. То е динамично състояние, изискващо ежедневни грижи за поддържането му в оптимални или поне достатъчно приемливи граници. На първо място умствена, психическа и душевна устойчивост и уравновесеност. Там, където не е налице може да се постигне чрез съответните практики. След това да следим какво влиза в нашия организъм и какво излиза от него /вода, храна, въздух, напитки, цигари мисли, чувства, емоции/и да сме наясно от какво е нужно да се „лишим” в името на качеството ни на живот. Не на последно место е и двигателната ни активност. Все пак човекът е динамична система.
3.   Изграждане на навици за поддържане на добро здраве. Без тази точка горните две са без смисъл. Тук идва и трудната част. Повечето от онези, които разбират всичко до тук не стигат до никъде, защото не предприемат нищо.

СЪЗНАНИЕТО И ПОДСЪЗНАНИЕТО

Действията на хората се управляват от два вида мислене:
1.   Съзнателно мислене. То командва онези наши действия върху които сме се съсредоточили пряко. Това най-често се случва когато работата има елементи на творчество и по-малко рутинни действия.
2.   Подсъзнателно мислене. Него бих го определил като квази мислене /т.е. не същинско мислене/. При него действията /по правило над 70% от тях/ се ръководят от навиците.

СИЛАТА НА НАВИЦИТЕ

Казвам, че изграждането на навици е най-трудната част от пътя към здравето, защото съм го забелязал при над 90% от онези, които се съгласяват с моята логика. Освен съгласието е необходима и промяна на начина на живот т.е. отказване от стари навици и изграждането на нови. Навикът се изгражда чрез повторение. Необходими са /според психолозите/ поне 6 месеца през които новото действие да се извършва съзнателно. Иначе казано трябва да се осъществи рекултивиране на подсъзнанието чрез съзнателни действия в продължителен период от време.
Кои са основните пречки:
1.   Стари навици – за да отшумят е необходимо дори повече време, отколкото за изграждането на нови такива.
2.   Околна среда – страх от подигравки, сътресения при редуциране или прекратяване на отношения с онези, които ни пречат да се променим, вероятност от неприемане на промяната от най-близките.
3.   Преодоляване на зависимости – не става въпрос само за наркотици, алкохол и цигари. Много от нас не осъзнават от колко неща са зависими. Ето два примера: Първият е храни със силни добавки за овкусяване /колко хора се интересуват има ли ги в продуктите, които купуват и дали и как се изписват на етикетите/. Вторият е гледане на телевизия. Някой интересува ли се как влияе на мозъка. Екрана излъчва на определена честота. Запознатите с материята са наясно, че това е честотата на която работи и подсъзнанието. Помислете малко и ще се досетите за още много други примери.

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ?

Ами първо мислете и после действайте. В древността някой беше казал: „Мисля, следователно съществувам”. Всъщност тези редове са за онези, които мислят, пък дори и да не е правилно и логично, но все пак се опитват. Така като проследят логиката на един успял да запази и поддържа здравето си човек ще е малко по-лесно да намерят своя път към пълноценен живот. А останалите? Ами те не съществуват! toothТитла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: ivan ianev в 06-11-2012, 10:08:22
Към бате Бино с уважение!

Днес намерих време да изчета твоята статия. За някои може да е интересна. На мен не ми казва нищо ново. Все едно чета нещо от д-р Атанас Гълъбов или някой от малкото като него. Поводът да напиша "Здравето и логиката" са именно такива четива. На пръв поглед всичко е смислено и подредено. Достоверно са посочени източниците. Дотук добре, но какво следва? Читателите цъкат с език, някои псуват докторите, други системата, трети фармацевтичната индустрия, но като цяло 99,9% продължават да си киснат в блатото, въпреки че вече са погледнали надолу и са го забелязали.
Онова, което липсва на подобни четива е именно здравата логика. Ще се обоснова. Никъде не забелязах да се споменава, че при така наличните обстоятелства резултатът не е възможно да е друг. Липсва ми и фундаментът, върху който е изградена системата. Това е вярата на хората в нея. Точно вяра, а не мисъл, логика, наука, практика или каквото и да било. Тя не се нуждае от доказателства. Култивира се от най-ранен стадий и трудно се изкоренява. Първа и най-съществена задача на медицината е да гради и поддържа вярата. За целта са впрегнати образование, наука, медии и самата система на здравеопазване. В съзнанието и подсъзнанието на хората се имплантират вредни по същество убеждения, представени като неоспорими. Такива са: докторите най-добре знаят какво е добро за нас; нашето излекуване винаги трябва да е по лекарски надзор и според официално допустимите практики; за някои състояния е по добре пациентът да не знае... да не продължавам, че са много.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: ivan ianev в 06-11-2012, 10:43:39
Към бате Бино с уважение! /продължение/

Забелязал съм, че след подобни четива хората осъзнават до някаква степен положението си на жертви, но продължават да възприемат системата като даденост, а себе си като обект, от който не зависи нищо. С времето всичко отшумява в съзванието и то отново се превзема от старите догми.
Задавам си въпроса: Какво от това? Защо да пишем като ефектът е минимален. Аз отидох малко по-далеч. Попитах се: Защо ефектът клони към нула. Отговорът ме потресе: Хората отказват да мислят!!! Може би забързани в ежедневието си или уплашени от евентуални промени. Тук причини мога да изброявам безкрай.
Реших да напиша възможно най-кратко, ясно и на разбираем език за неща, представяни умишлено като прекалено сложни. Не случайно официалният език на медицината е латинският.
Наскоро в един филм ме порази фразата /според мен страхотно попадение/: Ако запитате рибата какво й прави впечатление наоколо, последното за което ще се досети е да каже „вода”. Затова нека тръгнем от очевадните неща и да доказваме, че сме мислещи индивиди. Всеки ден! Не по поръчка.
Написах „Здравето и логиката” с идеята да провокирам мислене. Не е задължително аз да съм най-правият, но нека хората да проверят.
Поклон пред всички като бате Бино, осмелили се да повдигнат завесата на заблудите!


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: titan в 06-11-2012, 12:56:18
Виж сега Иване :) по принцип глупакът си заслужава съдбата. Когато около теб има информация и ти сам не вземеш нещата в свои ръце, а оставиш друг да се разпорежда със съдбата и здравето ти единствено сам си си виновен и заслужаваш да страдаш поради глупостта си. Всеки човек, който има поне малко ум в главата търси информация, варианти и средства за решение на проблемите си. Така съществува системата от древни времена. Умният осъзнава,че не може да промени системата сам, но може да излезе от нея и да бъде страничен наблюдател.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: hdeshev в 06-11-2012, 13:06:27
...
Задавам си въпроса: Какво от това? Защо да пишем като ефектът е минимален. Аз отидох малко по-далеч. Попитах се: Защо ефектът клони към нула. Отговорът ме потресе: Хората отказват да мислят!!!
...

Всъщност има хора, които мислят. Просто са много малък процент. Но това е нормално -- във всички области на знанието и във всички епохи от времето е било така. Не бива това да ни демотивира и да ни отказва от опитите ни да им помагаме, нали?

Давам пресен пример - този уикенд бях на една програмистка конференция, където (както обикновено) пооблъчих малко с алтернативни възгледи за храненето и здравето. Свикнал съм повечето хора да ме гледат като странен екземпляр, от който е по-добре да седиш надалеч и вече не ми пречи. За двата дни, които бях там, обаче, се срещнах и поговорих с трима наистина заинтересувани човека, които бяха наистина тръгнали по пътя на събуждането. Та... струва ли си да се правиш на маймуна пред 100+ човека, за да стигнеш до правилните трима? Да!


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: titan в 06-11-2012, 13:27:40
И аз така си мисля Христо, освен това има и ефект ,че след време те ще почнат да се замислят при поредния проблем. Ще се сетят за теб, няма начин :) Болката не прощава.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 06-11-2012, 14:35:22
Благодяря , Иване. И аз споделям напълно мненията дотук.  По-образно казано, според мен форуми като нашият помагат на тези , които са "на кантар".  Но за останалите, както казва един френд - "колкото и да се мъчиш, няма да можеш да научиш кучето си да чете" .


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 07-11-2012, 11:48:02
Според мен най-добре е казано тук:

http://www4bg.dr-rath-foundation.org/articles/laws_of_the_pharmaceutical_industry.html

Законите на фармацевтичната индустрия

Основните принципи на фармацевтичния “бизнес с болести.” Фармацевтичната индустрия няма финансов интерес да предотвратява често срещани заболявания – поддържането и увеличаването на болестите е предпоставка за растеж на печалбите в тази индустрия.

1. Фармацевтичната индустрия е инвестиционна индустрия , водена от интересите на акционерите за печалба. Подобряването на човешкото здраве не е движеща сила в тази индустрия.

2. Фармацевтичната индустрия е изкуствено създадена и стратегически развивана в продължение на един век от същите инвестиционни групи, които контролират нефтохимическите и химически индустрии в световен мащаб.

3. Огромните печалби на фармацевтичната индустрия се базират на патентоване на нови лекарства. Тези патенти по същество позволяват на производителите на лекарства произволно да определят печалбите от своите продукти.

4. Пазарът на фармацевтичната индустрия е човешкото тяло, но само докато в него има болести. По този начин поддържането и увеличаването на болестите е предпоставка за растеж на печалбите от тази индустрия.

5. Ключова стратегия за постигане на тази цел е разработването на лекарства, които просто третират симптомите , а избягват лечението или елиминирането на болестта. Това обяснява защо повечето лекарства с рецепта нямат оказана ефикасност и просто целят да отстранят симптомите.

6. За да разширят още повече пазара си, компаниите непрестанно търсят ново приложение  за лекарства, които вече са на пазара. Например обезболяващият аспирин на Байер сега се приема от 50 милиона здрави американци заради илюзията, че  предпазва от инфаркт.

7. Друга ключова стратегия за разширяване на фармацевтичните пазари е предизвикване на нови болести чрез лекарства. Докато краткосрочно се прикриват симптомите, повечето лекарства по рецепта, приемани от милиони пациенти причиняват множество нови заболявания като резултат от техните известни дългосрочни странични ефекти. Например всички лекарства, които понижават холестерола повишават риска от рак, ако пациента е приемал лекарството в продължение на няколко години.

8. Известните фатални странични ефекти на предписаните лекарства са четвъртата водеща причина за смърт в развития свят, като първите три са инфаркт, рак и удар (списание на Американската медицинска асоциация, 15 април 1998). Този факт не изненадва никого, тъй като патентите основно се издават за нови синтетични молекули. Всички синтетични молекули трябва да бъдат детоксикирани и изхвърлени от тялото, но това често не се случва и резултатите са епидемия на сериозни и фатални странични ефекти.

9. С увеличаването и задълбочаването на болестите се разраства и пазара на фармацевтичните фирми. Превенцията и третиране на причината за болестта намалява дългосрочната възвръщаемост, следователно това се избягва и дори възпрепятства от тази индустрия.

10. Най-лошото от всичко е, че изкореняването на болестите в същността си е несъвместимо и диаметрално противоположно на интересите на фармацевтичната индустрия. Изкореняването на болестите ще унищожи инвестиции за милиарди долари и в крайна сметка ще елиминира цялата индустрия.

11. Витамините и други ефективни природни терапии, които оптимизират клетъчния метаболизъм заплашват фармацевтичния “бизнес с болести”, тъй като се целят в клетъчната причина на най-често срещаните днес болести, а тези природни вещества не могат да бъдат патентовани.

12. През повече от сто годишното съществуване на фармацевтичната индустрия витамините и другите есенциални нутриенти с определени фактори в клетъчния метаболизъм са най-жестоката конкуренция и най-голямата заплаха за дългосрочния успех на фармацевтичната индустрия.

13. Витамините и други ефективни природни терапии, които успешно предотвратяват болести се несъвместими с интересите на фармацевтичния  “бизнес с болести.”

14. За да защитят стратегическото развитие на инвестиционния си бизнес от заплахата на ефективните природни и непатентовани терапии, фармацевтичния бизнес в продължение на повече от един век използва безскрупулни методи като:
(1) Скриване на животоспасяваща информация от милиони хора. Недопустимо е днес толкова малко хора да знаят, че човешкото тяло не може да произвежда витамин C и лизин, двете ключови молекули за стабилността на съединителната тъкан и за превенцията на болестите.
(2) Дискредитиране на природните терапии. Най-срещаният метод е чрез PR кампании, организирани от фармацевтичния картел, който разпространява лъжи за измислени странични ефекти на природните вещества – молекули, използвани от природата в продължение на хилядолетия.
(3) Забраняване със закон разпространяване на информация за природните терапии. За тази цел индустрията е вкарала лобисти на ключови политически позиции на ключови пазари и страни - водещи износители на лекарства.

15. Фармацевтичният “бизнес с болести” е най-голямата измама и заблуда в човешката история. Обещаният от компаниите продукт “здраве” не се доставя на милионите пациенти. Вместо това “продуктите” най-често доставят обратното: нови болести и често смърт.

16. Оцеляването на фармацевтичната индустрия зависи от елиминирането на всяка цена на ефективните природни терапии. Тези непатентовани терапии са станали избор на милиони хора, въпреки обединената икономическа, политическа и медийна опозиция на най-голямата инвестиционна индустрия в света.Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Shine в 07-11-2012, 16:03:31
Сега покрай малкия ми се налагаше да ходя по-често при личния лекар за прегледи. Страхотно много хора отиват и чакат чинно да им изпишат в рецептурната книжка поредното лекарство. Ужасяващо е как не виждат, че затъват все по-навътре в болестта.
Преди време майка ми беше сменила джипито, а аз така и не разбрах къде е кабинета и след две три години пак я сменихме, тогава велики смени бяха  :)
Много ми хареса статията ти бате Бино. Тя отразява дългогодишните ми убеждения, че лекарствата не помагат.  Вече не мога да се сетя откога не съм пила, дано и занапред бъде така! Пожелавам здраве и щастие на всички!  :heart_2:


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 07-11-2012, 21:24:33
Благодаря, Shine.
Покрай теб се сетих за едно джипи и аз. Не за моето ( то е подбрано по други критерии :) ) , а за една симпатична иначе лекарка, при която ходих преди седмица по друг повод.  Тя иначе се има за "алтернативно" мислеща .. O0
Но това не й пречи да набива ваксини и да предписва самосвали с хапчета  :Appetit_17:  Позаприказвахме се  и , както е забелязал и д-р Менделсон, повечето лекари май наистина си вярват, че правят най-доброто за близките си . Та лекарката каза - " Ако не бяха лекарствата , майка ми отдавна щеше да е умряла." Майка й се случи в същия момент да е и тя там, та взе да кима в знак на съгласие и одобрение и пак похвали дъщеря си , че е велика. Питам - "И колко лекарства пие майка ти сега? "  Тя отговаря, ама с гордост - "ЦЯЛА ТОРБА!" И показва торбата, която майка й наистина носи със себе си ! Вътре някакви кутийки с капачета с номерца за да не пропусне някое от хапчетата. А аз докато се свестя,   не се сещам какво остроумно да й отговоря , зациклих, глътнах си граматиката  :)  
После поспорихме пак малко за ползата и вредата от хаповете и ваксините, опитах се да й кажа , че в нашия форум има истински хора, които почти са преодолели тежки болести само с натурални методи, например диабет, Множествена склероза и т.н., но тя ме изцака с пословицата " една птичка пролет не прави" , без да се сети , че  за да има успех с някоя "алтернативна" методика ,трябва все някой да я е пробвал  :) ,нещо като тотото - за да спечелиш, трябва поне да участваш :)
После се сетих , че във вестник "Доктор"  прочетох  интересно и за Валя Балканска - супер благодарна и вечно признателна била на докторите , които я спасили от всякакви болки и й  "ИЗЛЕКУВАЛИ"  жлъчката и щитовидната жлеза , с които имала проблеми дълги години. Можете ли да се сетите как (аджеба) са ги излекували?  :surpris_23:  Ама вие пък , както обикновено ги лекуват - изрязали ги .. :essen:  


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: ivan ianev в 07-11-2012, 21:45:44
Моето Джи Пи е гинеколог. Един сред малкото в доктори, които познавам. Беше ми подръка когато ставаха записванията. Той с учудване ме попита: Защо аз? Обясних му, че при който и да се запиша няма да ползвам услугите му за друго освен за вадене на медицинско удостоверение. Иначе един път в годината пием по бира, за да не си забравим физиономиите.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Zloqd в 03-03-2013, 23:27:14
Операциите вече се заплащат в натура. Може и от по-рано да има такива работи, но аз чак сега разбрах.
Ето какъв е случая: една позната на майка ми ходила да се оперира в частна клиника заради проблем с панкреаса и евентуална киста на яйчник и като излязла от упойката и казали, че е останала с един бъбрек по-малко.


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 04-03-2013, 00:13:55
 :o :o :o Малее, какво е това чудо, разкажи по-подробно.  Болен ли й е бил? Ама то и да е болен, нали трябва първо да я питат..


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Zloqd в 04-03-2013, 01:08:22
Засега информацията ми по въпроса е съвсем оскъдна а предполагам, че и потърпевшата не знае много повече. Ако разбера подробности ще пиша.
По принцип човек научава постфактум каква е цената на операцията - имаше един такъв случай преди 15-20 години с един професор по медицина:
Човека имал брадавица на лицето и останалите докторя (повечето от тях негови бивши студенти) му предложили "дай да я резнем набързо".
Като се събудил от упойката видял, че е с гипсирани крака и зашит гръден кош, а брадавицата си стояла на лицето му, защото бил алергичен към упойка и колабирал. Докато го карали към реанимацията обърнали количката-носилка и му счупили краката. Накрая му отворили гръдния кош да му правят сърдечен масаж...


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: бате Бино в 04-03-2013, 23:06:06
Тук наистина не знаеш дали да се смееш или да плачеш  ::)  :laugh:


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: shofilev в 05-03-2013, 01:16:42
Тая работа с бъбрека може да се окаже и чиста търговийка - особено ако е в частна клиника. Ще ти вземат един бъбрек, разбира се ще ти кажат, че е бил толкова зле, че ако не са го махнали на момента, вече да си мъртъв и т.н. Пък ти иди разбери дали има и капка истина в това - как ще знаеш? Е, после може бъбрекът да замине на съответен пациент срещу съответната сума, ама то е, защото той също е бил на умиране и те просто са го спасили човечеца, не че нещо друго... Колко му е да направят преди операцията на нищо неподозиращ пациент и някои допълнителни изследвания, без той да може да се усети?! Тъй де, то можеш ли да знаеш дали всички изследвания са наистина необходими за конкретната операция?

Дано това да са само мои фантазии, но не бих изключил и такъв сценарий :(

Какво ли не вече може да се очаква! Ето, вижте и това: http://grigorsimov.blog.bg/politika/2013/02/26/kyde-otivat-placentite-pypnite-vryvi-i-kryvta-im-nasitena-s-.1058242 (http://grigorsimov.blog.bg/politika/2013/02/26/kyde-otivat-placentite-pypnite-vryvi-i-kryvta-im-nasitena-s-.1058242). Не знам доколко така точно стоят нещата, но ако е така, лоша работа. >:(


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Люба в 05-03-2013, 11:33:00
Като бях на 15 ми разказаха такъв случай.Съвсем случайно,просто жената беше много потънала и искаше да сподели с някой


Титла: Re:МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)
Публикувано от: Zloqd в 03-06-2013, 00:30:25
10 странни медицински процедури: http://vbox7.com/play:90ab5e9306 (http://vbox7.com/play:90ab5e9306)