Форум Земя назаем

Общи теми => Книги => Темата е започната от: бате Бино в 31-10-2013, 22:32:47



Титла: "пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: бате Бино в 31-10-2013, 22:32:47
Пуснаха нова книга , някой ако иска да я прочете и да поразкаже.
http://hermesbooks.com/pshenicata-maskiranijat-ubiec.html


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: purelove в 20-11-2013, 13:55:45
Д-р Мария Генкова-Папазова за „Пшеницата – маскираният убиец” от д-р Уилям Дейвис

http://fmplus.net/uploads/archive/306_-r_mariia_papazova_20.11.2013.mp3


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: Тихия в 20-11-2013, 20:24:38
Уникална информация. Същият Ротшилд установява контрол върху фармацефтичната индустрия в началото на миналия век. Коментарът е излишен.


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: Андрей в 21-11-2013, 10:22:55
Всъщност тази информация не е съвсем нова. Може във въпросната книга да са направени по обстойни
проучвания и да се дават доказателства, но много истински природни земеделци(Фукуока, Холцер, Рьоделбергер) пишат по темата.
В общи линии това за което говорят е, че новите сортове плодове, зеленчуци и зърнени, както и новите породи животни
се селектират(а сега и генно модифицират) с цел по-голямо натрупване на въглехидрати, белтъчини, витамини,
минерали, млякодобив, месодобив. Всяка една от тези модификации води до дисбаланс. Имунитета на растенията пада,
привличат се повече насекоми-"вредители"(от по-сладките плодове например). Такива растения и животни могат да се
отглиждат само със системното прилагане на препарати за подхранване, защита и лечение.
Възниква въпросът - "Как продуктите от такова дисбалансирано растение или животно със слаб имунитет, което
е неспособно да защити себе си ще се отразят на мен?"
Няма нужда от отговор, той е ясен!


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: todor.mitkov в 22-11-2013, 23:16:28
http://www.uploadmb.com/dw.php?id=1385154539
Ето я книгата на английски. Има интересни идеи и става за четене.


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: ribkata в 23-11-2013, 12:07:38
 :flowers2: благодаря
въпрос малко офтопик, към тези които като мен не смятат напълно да изключват житните...знаейки че всички вече са на риск генно модифицирани, как се ориентирате вие? аз като взимам зърно от биофермер пак няма гаранция че е ок, а напоследък разбирам че и оризът е подобряван и са плъзнали нови сортове.
мога да си смилам аз семената или да правя кълнове и само домашно хляб, но с какво?то не остана друго, ако и жито, просо, ръж та и ориза елиминираме, в зимния сезон какво ще остане?
 само лимеца, дето се писа че устоява на опитите за генно модифициране?


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: alexbg в 31-12-2013, 11:22:14
  До момента не съм толкова убеден във вредността на пшеницата, колкото въпросният лекар обяснява в книгата. Със сигурност пшеничните изделия са една от главните причини за наднорменото тегло, но към тази група спадат захарта, както и всички храни с висок гликемичен индекс.
  Подозирам е истина това, че пшеницата има "наркотичен" ефект, подобно на млякото и млечните продукти, но дори да приемем това за факт, то по никакъв начин не отхвърля хранителните качества на растението.
  Д-р Дейвис не отхвърля само храните, съдържащи рафинирано пшенично брашно. Той отхвърля пшеничните кълнове, брашната от пълнозърнеста пшеница, както и всички хранителни продукти, които съдържат дори минимални количества пшеница. Книгата преспокойно може да бъде озаглавена "пшеничен геноцид" и то най-вече на вида Triticum aestivum (обикновената пшеница).
  Допускам, че пшеничните изделия имат негативен ефект върху определена група индивиди, отключвайки автоимунни механизми, подобни на тези при цьолиакията. Приемам, че пшеницата е един от главните фактори за наднорменото тегло (но не заради друго, а поради това, че е главният източник на въглехидрати за съвременния човек), особено при генетично предразположени индивиди. Но не бих бил толкова краен и категоричен като д-р Дейвис, дотолкова, че да издам книга, чрез която публично и безапелационно да отхвърля пшеницата като хранителен източник.
  И още нещо, с което приключвам коментара - малко се спекулира с терминологичия израз "генно-модифицирани храни/организми". Под ГМО в публичното пространство се разбира промяна в генома чрез използването на биотехнологични методи - "насилствено" отстраняване или прибавяне на гени с цел отстраняването/придобиването на определени качества и белези. Пшеницата не е ГМО в този смисъл на думата. Съвременната пшеница е получена чрез естествено опрашване на различни видове пшеница (род Triticum). В биологията това се нарича рекомбинация.
  Надявам се за в бъдеще честната и безпристрастна наука да ни даде повече информация за това по какъв начин съвременната пшеница въздейства върху човешкия организъм.


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: бате Бино в 31-12-2013, 12:28:09
Алекс, дай първо да прочетем книжката и после да коментираме ;) Знаеш, когато човек се позапознае , най-често му се пренареждат аргументите :)
И за кравето мляко доскоро се считаше , че е здравословно ( или поне  - не толкова проблемно..) но вече се установи съвсем друго..   ;D
А с "честната и безпристрастна" наука  ще имаме все по-големи проблеми във времената на глобализъм и монополизъм. Честният човек, независимо дали е учен или обикновен "пролетарий" :)  по презумция е беден и няма как сам да си финансира изследванията и затова допира до други..
Но дори и да има средствата ( като Хари Хокси,който е бил милионер още през 1920 ) ,пак не успява да си извърши изследванията , ако се случи те да застрашат нечий интерес ( в случая - онкоиндустрията)  :-\


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: alexbg в 31-12-2013, 12:31:52
Бате Бино, коментирам я, защото я прочетох.


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: бате Бино в 31-12-2013, 12:44:45
Браво! Нахвърли накракто ( докато ти е още прясно :) ) и ако не ти тежи разбира се :) , основните му доводи на доктора.  За всички ще е полезно. 


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: alexbg в 31-12-2013, 12:49:35
Възможно най-накратко - пшеницата е виновна за повечето от социално значимите заболявания - диабет, наднормено тегло, артрит, сърдечно-съдови заболявания. Причината за това е "ГМО" пшеницата, която са създали преди няколко десетилетия с цел по-голям добив и резистентност срещу болести.
П.С. Чел съм книгата преди няколко месеца, когато излезе на пазара, така че не знам дали за теб това е "прясно". :)


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: titan в 31-12-2013, 14:10:00
Тоест ти не си съгласен с автора , така ли ? Как мислиш , защо на децата болни от аутизъм като им спрат глутена и има видимо подобрение ?


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: alexbg в 31-12-2013, 14:28:47
Тоест ти не си съгласен с автора , така ли ? Как мислиш , защо на децата болни от аутизъм като им спрат глутена и има видимо подобрение ?

Не, просто не бих бил толкова краен на негово място. Но това съм аз. Колкото до диетата без глутен и казеин при деца с аутизъм - има доста противоречиви резултати. При някои има драстично подобрение, при други - пълна ремисия, при трети - нулев резултат. Което отново показва, че пшеницата се явява вреден фактор, но при определена група индивиди. Още много изследвания и наблюдения са нужни преди да отхвърлим с лека ръка пшеницата. Поне така мисля аз, не ангажирам никого с мнението си.


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: titan в 31-12-2013, 15:28:32
Аз да ти кажа освен негативни резултати от глутена други не съм срещал, посочи ми линкове, където са отразени позитивните резултати , за да ги проверя,че се заинтересовах сериозно, моля!


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: alexbg в 31-12-2013, 15:40:31
Аз да ти кажа освен негативни резултати от глутена други не съм срещал, посочи ми линкове, където са отразени позитивните резултати , за да ги проверя,че се заинтересовах сериозно, моля!

  Не говорим просто за глутена. Говорим за пшеницата като цяло. Явно е, че глутенът, когато е в определени граници или притежава определена структура, не се явява като опасност за организма, както например е при лимеца. Ами пшеничните кълнове или wheat-grass-а? Защо толкова хора, занимаващи се с природна медицина, ги препоръчват?
  Предполагам, че доста хора имат висока поносимост към глутен и за тях консумацията на пшеница не е проблем. Ако не беше така, то нямаше да има здрави хора по земята.
  Държа да отбележа, аз не съм защитник на пшеницата. Не твърдя, че и тя мащабно погледната не е вредна. Но все си мисля, че са нужни още изследвания в тази сфера, за да твърдиш категорично, че никой човек по земята не бива да яде пшеница, ако не иска да се разболее от автоимунна болест, сърдечно-съдова болест, диабет и т.н. Така че, моля, не ме изкарвайте краен. Просто съм възпитан и научен да мисля малко по-критично, в такава среда съм израсъл, което може би ме е ощетило, но това е животът.


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: Евгени в 25-10-2014, 20:32:16
Книгата я има преведена на български в библиотека "Спиралата".
http://www.spiralata.net/booklist.php?fieldFrom0=20&LangID=0&Letter=%C4


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: zinaida в 27-10-2014, 21:20:24
Благодаря за линка -книгата за мен беше изключително полезна, (макар в нея да има неща, с които не съм съвсем съгласна)  и носи ценна информация , която заслужава да бъде прочетена .  :pensif_29:


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: бате Бино в 27-10-2014, 22:56:52
Сподели с какво не си съгласна , Зинаида, не се притеснявай :)


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: zinaida в 28-10-2014, 17:31:21
Ами съвсем банално е - на места пише, че например  трябва да се консумира сирене .... Може би защото аз съм се психясала на тема вредни храни и таквиз наглед дребни неща ми вадят очите  :Confus_3:
Иначе аз и друг път съм писла , че нямам чак такива мащабни знания, свързани със световната коснпирация (не само срещу здравето ),  за да анализирам надълго и нашироко книгата със задълбоченият  погед (какъвто имат част от регистрираните във форума ). Моят прочит е като на редови читател , така че моля те Бате Бино (ти знаеш че си ми Гуру в живота ) не ме засрамвай  :bleh


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: бате Бино в 28-10-2014, 19:30:04
Ее, Зинаида, ти си тоя , който засрамва,  с тези комплименти..  :-[ :-[
Моята благородна идея беше да мина метър с четенето поне на тази книга, като някой ,който я е чел, да я  резюмира накратко   :angel:
Но  ти напипа изкусно оправдание , с което да се измъкнеш   (http://s.rimg.info/3f80eddacfafe4bf8150dede314717ac.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.13868.html) "Редови " читател не чете такива книжки..(http://s19.rimg.info/a4dc46b0bc54bcd81b03219712621abc.gif) (http://smiles.33bru.com/smile.156094.html)  
  


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: zinaida в 28-10-2014, 20:57:13
Ами той alexbg я е резюмирал съвсем накратко , но малко по-разширено :  има отделена доста обширна информация относно заболявания като диабет , аутизъм и шизофрения и по-конкретно са описани случаи какво се случва при изключването на всички пшенични храни ( в случая изчезване на симпоми до пълно излекуване) и съответно при връщането обратно в менюто им -влошаване. Много подробно в книгата е обяснено какво конкретно в пшеницата има пагубно действие върху организма. Като начело е глутена и след него още редица субстанции( поне за мен като имена и механизъм на действие бяха неизвестни) . По доста интересен начин е направен паралел между наркозависивите и хората консумиращи пшеница ( под всевъзможните й форми)  , и по -точно факта че ,както при венозното поставяне на Налоксон ( антидот на хероина ) на зависим взел свръхдоза , изчезват еуфористичните ефекти , по същият начин Налоксон ,инжектиран на здрави хора, хранещи се с пшеница , намалява желанието за още и още тестени изделия и по-конкретно насладата от консумацията им , защото се свързва със същите опиоидни рецептори , с които и наркотиците и ги блокира.
Отделена е доста голяма част на болните от цьолиакия, и по-подробно е обяснено че този вид глутенова непоносимост може да се прояви на 35 на 40 и т.н години , като през това време да е протичала безсимптомно.
Има описани реални истории на хора, оплакващи се от най-различни симтоми , като единствено изключването на пшеничените изделия за дни ,води до пълно излекуване.
Това, което лично мен ме успокои е че автора е пощадил лимецът ( защото от доста време той е единствената форма на брашно , от което в къщи приготвям хляб ( с квас или сода) и пише че за него всички тези вредни въздействия са намалени до минимум или липсват. Имаше още доста неща , но това се сещам в момента.


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: бате Бино в 29-10-2014, 00:14:02
Виждаш ли как се справяш  :pensif_29:

"Отделена е доста голяма част на болните от цьолиакия, и по-подробно е обяснено че този вид глутенова непоносимост може да се прояви на 35 на 40 и т.н години , като през това време да е протичала безсимптомно."  
Да, в един момент компенсаторните механизми отслабнат  и се появяват изненади, които биват приписвани на бацили , на погрешни мисловни модели , на липса на обич и т.н.  :-\

Това, което лично мен ме успокои е че автора е пощадил лимецът
Правилно, защото той е такъв, какъвто  го е  проектирала природата.
А  селектирваната , "подобряваната" и  уйдурдисвана по всякакъв човешки начин пшеница ни вреди, защото  май твърде много хора прочетоха " Изкуството да бъдеш Бог"

"Това , което земята ражда - за него тя е майка. Това , което ти садиш - за него тя е мащеха"
( http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=591.msg71986#msg71986 )


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: Mitko5ko в 25-09-2016, 21:03:35
Здравейте,

на всички!
Искам да изкажа някои свои мисли по повод Цьолиакията, Безглутеновото хранене и т.н.
Съгласен съм, че донякъде модифицираните от човека житни култури са променили своите свойства.
Белите брашна, маята, деминеразлизацията на всички храни и т.н. НО ! какво ми прави впечатление?!
Получава се следното: нарочват се едни храни за вредни, тръгват едни големи списъци със забранени храни.
Хора с цьолиакия почват да се записват за специални храни и се чудят какво да ядат. И то такива хора, които никога не са се задълбочавали в концепциите на естественото хранене и въобще не се замислят и вярват само на "официалното". И си казвам "абе мамка му!!, как така се нарочват толкова много храни в тия списъци, а там не попадат глутаматовите съединения, флуор, всички консерванти, захар, рафинирано олио и т.н.???"

Кое ме провокира ли ? Ами от 7-8 месеца спрях да си купувам хляб от масовите магазини, независимо какво пише в него има ли мая няма ли, черен, оранжев, с моркови.. и т.н. знаете ги, пакетиранки, много полезни и т.н. на мраморна/каменна пещ и прочие, да ама на мен все ми беше нещо зле и си викам може да е от глутена и от маята. След като гледах няколко клипчета с биохимика Катрин Райд, се замислих сериозно, че трябва действително да пробвам по някакъв начин или сам да си правя хляба или от специализирани фурни. Обикновено след житен режим карам месец и нещо без хляб и съм много добре. В един момент обаче реших само хляб с квас да си взимам, дори да не е с лимец или си правих в къщи със сода или без сода- само вода сол мед кимион, да речем. И наистина някак си се чувствам по-енергичен и не мисля и да припарвам до друг хляб, освен при някакви по-екстремни обстоятелства, в каквито не рядко попадам. Въобще се старая пакетирани храни да не употребявам. И други познати са ми са се оплаквали от хлябовете в магазините, без да са запознати в детайли, просто са ми споделяли. На скоро една позната ми сподели, че на детето й (около две год.) са й поставили диганоза цьолиакия и нещо от сорта 95 % непоносимост към глутена. И тя просто се чудеше какво да ядат, защото цялто семейство трябва да създава безглутенова среда и поръчват по специални линии болнични разни брашна и подобни и ги готви вкъщи, хляб в пекарна и всичко останало без глутен. Дори лимец не можела да дава. Аз веднага й казах независимо всичко да пробва, поне е вкусен. Започнах да извеждам тезата си, че това според мен е малко пропаганда с глутена, не че отричам непоносмиостта към глутена, напротив., но смятам, че причината е някъде другаде, в консервантите, млечните храни, остнаалите гадории, лабораторно синтезирани химии и така изреждайки споменах и ваксини и точно в този момент тя сподели: "Ами тя получи симптомите точно след една от ваксинациите"
Та, мисълта ми е, че според мен това с глутена е едновременно маркетингова пропаганда и способ да отклонят човешкото внимание от истинските причини за неразположението на много хора към казеина, глутена и т.н. и по някакъв начин ми се ще това да им повече обществен отзвук и дебат, защото много хора просто сляпо вярват на това, което "Официално" им се казва.

Благодаря! Мили хора!
Извинявам се за хаотичното писане, не претендирам и за точност в терминологията ми, но все пак ми се ще да се замислите!


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: бате Бино в 25-09-2016, 23:38:14
Митко, тази книга е за вредата от пшеницата.  А за други вредни продукти  са написани други книги. 
А иначе, ти прочете ли книгата?  ;)


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: Elia в 26-09-2016, 13:31:43
Митко,
и аз имам една позната,чието дете има непоносимост към глутена.И тя е изпаднала в такива затруднения - какво всъщност да консумира детето и.Тази непоносимост според мен е някакъв вид болест, с която официалната , а и неофициална медицина за момента не лекува.Царевичният грис и просото не съдържат глутен, елдата също, киноата.Но скъпи храни не всеки може да си позволи.Затова при такива страдания човек трябва да се позамисля и за други неща освен начин на хранене.Имам позната, наша съседка,чието дете няма още една година и е алергично към всички видове млека дори и майчина кърма.А от растителните млека също получава някакви проблеми с храносмилането и червата.Ето тук трябва хората да се замислят как живеят, защо им се случват тези неща, как да победят тези тежки страдания.Но докато не ти се случи трудно влизаш в положение на страдащия.Жената се чуди какво да дава на толкова малко дете, не е шега работа.А дори и лекарите се чудят.Такива деца трябва строго да спазват определена диета, иначе може да се стигне дори и до фатален край.
Аз правя хляб от покълнали житни - лимец, овес, ръж и става бързо, много вкусен е без мая.А преди години правих хлебчета  от брашно, подправки, зехтин и вода.Пекат се в предварително загрята фурна в намазнена тава/ тавата с мазнината се загрява предварително /, обръщат се, сплескват се като кюфтета.Когато изстинат се съхраняват в найлонова торбичка в хладилник.Претоплят се преди консумация, защото стават твърди.Но  трябва да имаш машинка, която да смила зърната на брашно тогава, когато ще правиш хлебчетата.Така е най - добре.Има такива машинки .
Поздрави !
Поздрави !


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: Mitko5ko в 26-09-2016, 21:54:04
Не съм я прочел книгата. Ще я прочета. Може би не беше тук мястото за това ми "изказване". Знам, че има и други книги, но въпросът е, че това се случва на хора, които не четат и не се интересуват по принцип нито от "другите" книги, нито подобни и им се дава информация "официално". Именно защото ми се струва много сериозно и не шега, просто смятам, че някакси нещо умишлено се потулват истинските причини и тази вълна се мултиплицира по целия свят и не се говори за цялостните начини за завръщане към здравето. Знам, знам, че това е така и с други сериозни (малко или повече) заболявания и сякаш откривам топлата вода, но явно всичко ми е плод на емоциите, щото ми е гадно като видя няква група във фейса за здравословно хранене някой поства рецепта за пържена чушка бюрек, обаче е без глутен нали. Надявам се, да се открият и други алтернативи за справянето с това заболяване, особено за малките деца е много сложно положението.
Благодаря!
Поздрави!


Титла: Re:"пшеницата - маскираният убиец"
Публикувано от: Vov в 29-09-2016, 15:15:51
Те са открити, дори никога не са били закрити. Необходимо е човек някак си да спре да се ръководи само от препоръките на лекарите и от "някой каза: "газ, мас и оцет"...".
За наша радост, човечеството непрекъснато успява да съхрани и развие своите древни знания - как да живее здраво.
Европеизираният/американизиран човек обичайно е в плен на разни препоръки и производители на храни, докато не пострада силно и не реши, че е време сам да се погрижи за здравето си (на децата си)... И намира отговори за всичко. НО, НЕ СТАВА с 5 изречения, нито за 3 дни.
Дерзай и ще стане.  :flower: