Форум Земя назаем

Пречистване на духа и тялото => Гладолечение и режими => Темата е започната от: purelove в 28-11-2013, 18:17:57Титла: Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: purelove в 28-11-2013, 18:17:57
Здравейте,

ще се опитам набързо да систематизирам Основните Обичайните Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването. Същите по правило са относително слаби и рядко сериозни. Но считам, че ще е полезно да ги има обобщени. Като своеобразен наръчник за сега прохождащия и начинаещ гладуващ човек

Разчитам на допълвания и поправки :)

√ Главоболие - обикновено с продължителност по-малко от един ден, често срещано в началото на гладуването. Не трябва да се вземат никакви медикаменти за потискане на болката. Студени компреси, киснене на краката в топла вода и масаж на врата би трябвало да го облекчат.

√ Безсъние - доста разпространено в началото на гладуването. Отново не трябва да се прибягва до лекарства за сън.

√ Повдигането и обложеният език са обичайни при гладуване. Ако в началото се за почне със съпътстващ гладуването детоксикационен режим или се изградят навици за извършване на краткосрочни гладувания периодично, тези симптоми (и главоболията) би трябвало постепенно да намаляват силата си, тъй като детоксикацията ще стане нещо обичайно. Механичното почистване на езика, щателното плакнене на устната кухина, измиването на зъбите само с четка или пръст, спомагат за намаляване на симптомите. Гаденето преминава само.

√ Виене на свят, замаяност и сърцебиене са също част от "ранните" симптоми на дискомфорт. Те подчертават нуждата от почивка. Не е препоръчително да се захващате с дейности, изискващи големи физически усилия или концентрация на вниманието по време на гладуването. За да "надхитрите" и спомогнете за нормализирането на тези временни симптоми, може да приложите различни техники на релаксация и бавното дълбоко дишане. Също така е препоръчително по време на гладуването да се надигате бавно от лежаща или седнала позиция и още при първите признаци за замайване да легнете и да си почивате.

√ По време на гладуването може да забележите усилване на телесната миризма, появата на обриви по кожата или суха кожа. Редовни топли, но не и горещи душове, помагат в голяма степен. Състоянието на кожата обикновено се подобрява драматично при редовните кратки гладувания.

√ Повишено отделяне на слуз от лигавиците (носна, вагинална ..) се получава често и по време на гладуване Не трябва да се предприемат мерки за прекратяването му.

√ В ранната фаза на гладуването могат да се появят болки в крайниците и мускулите (познати като "грипоподобен дискомфорт"). Масажът и изпълняването на леки упражнения за разтягане, йога, би трябвало да облекчат тези симптоми, които изчезват от само себе си с прогресирането на детоксикацията.

√ По време на гладуването е нормално да усещате, че ви
e по-студено от обикновено и е препоръчително да обличате по-топли дрехи.

√ По правило чувството на глад изчезва след първия до третия ден на гладуването.

√ Почивката в леглото съвсем не е основна или дори желана част от гладуването, освен ако физическото ви състояние не го изисква. Свежият въздух, слънчевите бани, кратките разходки сред природата и серия леки упражнения са полезни, но прекалените физически усилия (например аеробика, джогинг, колоездене), трябва да се избягват, за да запазим енергията си и да предотвратим "принудителната" дехидратация.

√ Перисталтиката на червата може да престане да функционира по време на гладуването, но това не е проблем. При продължителните гладувания, ако сте страдали от заболяване, свързано с интоксикация на червата, е препоръчително да се прави клизма или иригация на колона, въпреки че това рядко е необходимо.

√ Ако по време на гладуването се получи повръщане или диария, не бива да взимате никакви медикаменти или мерки по прекратяването им. Ще изчезнат от само себе си. От голямо значение е да поддържате оптимално ниво на поглъщаните течности, макар че нуждата може да не е изключително висока.

√ Задължителен е приемът на големи количества течности (вода!) при хора, които са страдали от подагра в миналото. Бъдете предпазливи! Нивата на пикочна киселина в кръвообръщението се повишава по време на гладуване. Големите количества вода ще предотвратят развитието й по време на гладуването, дори ако нивата й станат относително високи.

√ Добре е да се избягва гладуването точно преди или по време на менструация, тъй като процесът на детоксикация може да доведе до по-силно кървене, увеличаване на дискомфорта или забавяне началото на менструация. Ако ви изненада по време на гладуване, не е необходимо да прекъсвате/елиминирате гладуването!

√ Диабетиците от тип 1 НЕ трябва да спират инсулина. При тях следва да се тества РЕДОВНО нивото на глюкозата и да се регулира приема на инсулин според намалените потребности на организма по време на гладуването. Диабетиците от тип 2 също трябва да се подлагат на редовни проверки, но при тях нивата на кръвната захар се нормализира до няколко дни след започване на гладуването.

√ Хората с бъбречната недостатъчност трябва да бъдат особено предпазливи. Тъй като това е патология, която поставя твърде големи изисквания спрямо редуцираните функции на бъбреците. Да, заболяването реагира положително на гладуването и е полезно като част от общата стратегия да се подпомогне нормализирането на функциите им (имам приятелка, която го прави) , но дебело подчертавам КРАТКОСРОЧНИ гладувания (до 7 дневни !!!).

√ С повишено внимание трябва да се отнасят и хората с дефицит на ацилкоензим дехидрогеназа (ДАКД). Това е напоследък доста срещан ензимен дефект, който затруднява организма при преработването на мастните киселини, мобилизирани по време на гладуването. Лесно може да го разпознаете по цвета на урината. В такива случаи урината има много светъл цвят, което е необичайно за ранната фаза на гладуване, точно когато се преработват най-голям брой отпадъци (кетони). Обикновено се съпровожда с обилно повръщане и крайна летаргия. В този случай не са препоръчителни дългосрочни гладувания над 48ч.

√ Силно противопоказно е да се взимат каквито и да е медикаменти по време на гладуване, тъй като могат да настъпят непредвидими реакции. Токсични агенти (лекарства) комбинирани с гладолечение могат да причинят токсично увреждане на бъбреците преди всичко. Всякакви антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни лекарства, аспирин, орални хипогликемични лекарствени препарати, антикоагуланти, химиотерапевтични, бета блокери, против високо кръвно налягане, трябва да се спрат по време на гладуването. Такива хора следва да редуцират поетапно зависимостта си към тях, да намалят лекарствата и да предвидят максималко отдалечен във времето период , през който да се подготвят за безопасно прекъсване на медикаментозното лечение. Веднага след като медикаментите бъдат спрени без опасност за здравето, едва тогава може да пристъпите към гладуване и гладуването да започне.

√ Всеки, който редовно използва алкохол, тютюневи изделия, наркотици, трябва да се детоксикира много внимателно и да се откаже от порока си, преди да си помисли за дългосрочно гладуване. Трябва да сте напълно сигурни, че сте залостили вратата на вредните си навици и сте ги победили напълно. Краткосрочните гладувания съчетани с други методи на детоксикация биха били по-полезни за Вас в началото. С тях може да положите основите и сложите началото на процеса

√ Специфичните характеристики на клиничните резултати са непредвидими по време на гладуването, тъй като индивидуалните показатели се променят в зависимост от общото здравословно състояние и текущите медицински проблеми.
Общата оценка на клиничните тестове съгласно модифицирания общ начин на функциониране на човешкия организъм, разбира се ползва обща стратегия при навлизането му в стадий на детоксикация. Общата постановка/стратегия, в която се изменят показателите е следната:
-Нивото на чернодробния ензим се повишава независимо дали страдате от конкретно чернодробно заболяване или сте здрави.
-Нивата на холестерола и триглицерида обикновено се повишават, когато се мобилизират мастните запаси, нивото на пикочната киселина също се увеличава (всички тези признаци трябва да се нормализират след гладуването).
-Регистрират се по-високи нива на кръвната захар в началото на гладуването. С напредването на дните спада и се нормализира.
-Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) обикновено се понижава по време на гладуването, докато повечето показатели на пълната кръвна картина остават стабилни, ако поемането на течности (вода!) е адекватно.
-Увеличеното относително тегло на урината обикновено е признак за недостатъчно поемане на течности. По време на продължителното гладуване в урината могат да се открият множество необичайни (отпадни) продукти - мътилка, песъчинки.
-Нивата на инсулина и тиреоидния хормон обикновено спадат по време на гладуването, докато хормонът на растежа се увеличава (освен при много затлъстели хора). Други хормони, чиято секреция обикновено също се увеличават, са серумният мелатонин (подпомагащ съня и намаляващ стреса), глюкагонът, кортизолът и плазменият норадреналин.
-Кръвното налягане обикновено се понижава, теглото намалява и пулсът се забавя.
-Получава се забележително подобрение на имунната функция, особено в първите 36 часа. Повишават се нивата на Т-лимфоцитите и лимфокините, отчита се занижен фактор на комлемента и антиген-антитяло комплексите, повишават се нивата на хемоглобина, подобрява се НК клетъчната активност, повишава се моноцитната и бактерицидната активност, чувствително се увеличава и резистентността към заболявания в периода след гладуването.

√ С напредването на гладуването начините по които става става използването на разнообразните източници на енергия, при индивиди със стандартно тегло, се променят, по следния начин:
-Протеини - между 64 и 84 гр. дневно в ранната фаза на гладуването, като намаляват между 18 гр. и 25 гр. по време на същинското гладуване.
-Мазнините като източник на енергия се променят от 100 - 140 гр. на 160 - 200 гр. дневно.
-Използваната глюкоза пада от 100 - 180 гр. на 80 гр. дневно.
-Усвояването на натрий се променя от 1,6 - 1,8 гр. на 0,02 - 0,035 гр. дневно.
-Калият намалява от 1,6 - 1,8 гр. на 0,4 - 0,6 гр.
След започване на гладуването:
-Остатъчната храна, която се храносмила в момента, се използва като енергиен източник и стига за четири до осем часа.
-Запасите от гликоген в черния дроб привършват за период от около 12 часа.
-Аминокиселините, които са свободно достъпни, като енергиен източник се изчерпват за около 48 часа.
-Протеините, които се извличат от мускулите, могат да снабдяват с енергия тялото около три седмици, ако се използват единствено за производството на глюкоза, и до шест месеца, ако останат само „задължителните" им функции, докато мастните запаси и кетоните доставят повечето енергия.
-Триглицеридите (мастните киселини) при един средностатистически индивид би трябвало да стигнат за около два месеца, ако се използват като гориво.Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: emo75 в 28-11-2013, 19:32:33
Много добре систематизирано и изложено. Поздравления!

Само една вметка, която може би не е толкова важна: драстично  повишение на имунитета се наблюдава след 8-9-ия ден от гладуването, когато е преминала първата ацидозна криза. Склонен  съм да го приема, защото когато бях болен от грип, симптомите започнаха да отшумяват едва след 5-6-ия ден, а след ацидозната криза бях в перфектно състояние; освен това /вече съм го споделял във форума/ случи ми се да преболедувам есенен вирус на 6-ия ден от водно гладуване, с последващо усложнение - отит; що се отнася до болките в главата и нарушенията в съня - честно казано зависи много от ситуацията. И на 12-ия ден от гладуването сънят ми е доста накъсан. Все пак трябва да се има предвид, че моят опит в тази сфера е доста скромен: 5-6 осемдневни гладувания, 2-3 десетдневни и 3 дванайсетдневни, плюс десетина четиридневни. При мен лично не се получава очакваната лекота след първата ацидозна криза - в смисъл, да, чувствам се далеч по-добре, но не достатъчно, за да не ми пречи на ежедневната работа и поради тази причина обикновено спирам на 13-ия ден. Последният път /юни тази година/ ми се гадеше и драйфаше зверски на 12-ия ден, беше доста неприятно.
Освен това забелязах по себе си, че критичен за имунитета период е около 5-7-ия ден от захранването: на два пъти с гладуване мачкам вирусите, но след това, като ми се изкашля някой в момент на захравнане и отново бера ядове.  :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: purelove в 28-11-2013, 19:50:45
Емо, имунитета е лисича дупка :) Това, което ти описваш за тласъците да се чувстваш като Херкулес, илюстрира имунния праг (готовността на организма ти ГЪВКАВО да отреагира). Това е така безспорно. На 36-я час от опит споделям, че не можете да се почувствате като супергерои. Клиничната картина по-скоро илюстрира сухото гладуване (или по скоро неправилно съм определила и използвала определението "чувствително" ). Но човешката природа прилича на празно гнездо, празна ниша..., която чака да се заеме от човешкия опит и поведение. Така че човек може да промени всяка своя способност и качество, променяйки заложеното му.

Телата ни са различни. А тялото, като био-механичен костюм   :) , си има свой собствен интерфейс и свои собствени вградени програми за поведение и функциониране.  Разбира се това е много обобщено и образно казано, гледайте по-широко на тази метафора , понеже се опитвам само да опиша силуета на ситуацията. А именно колко са различни телата ни.  :Confus_3:


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: бате Бино в 28-11-2013, 22:07:50
Лунно  момиче, би ли споделила , това изцяло твоя разработка ли е , или са използвани някакви източници на информация?  Понеже стилът е доста формален, като от учебник..  а присъства и силно специализирана терминология ( напр. "иригация на колона"), та затова ми стана любопитно. :)  
От друга страна , нашата си Медицина не се занимава  с гладуване  ( Забранено е от Закона за Здравето, а и никога не го е препоръчвала официално.. :) ) , а пък е написано доста "медицинско" ... , много интересно наистина :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: purelove в 28-11-2013, 22:11:17
Не е от учебник ..


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 28-11-2013, 22:20:14
ти лекар ли си или нещо, свързано с медицината?


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: бате Бино в 28-11-2013, 22:21:44
Погрешно ме разбра  :) И децата знаят , че учебник за гладуване у нас не е издаван. Все пак, това е много специализирана материя , няма как  всичко това да се формулира  по този начин, освен ако не е на база някаква информация от специализирана литература  или поне от  гладолечители-МЕДИЦИ с огромна практика . ( Тези ,които не са медици, не биха използвали точно такава терминология)
Ако не искаш, не казвай..., не че толкова държа, важното е , че  постът ти   и така ( без източник )  си е много ценен и полезен.
Но нали знаеш, и ние ще го препращама на наши познати, а  хората лошо се научиха - все искат източник и авторитети , иначе не вярват .. :) :)  


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: бате Бино в 28-11-2013, 22:23:13
ААААА, добре дошла отново при нас, "лунно момиче"   :flower:
  Вероятно сме го заслужили  :surpris_23: ..  завръщането на високият стандарт и силните постове  ?


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Пром&#
Публикувано от: purelove в 28-11-2013, 22:30:40
Бобо :) , медицината РУХВА.. Стана на парчета.. На РУИНИ! И биологията ПОТЪВА! И Физиологията! Потъват, потъват  като Титатик!
Затова  - Събудете се!!!!! Няма наука! Сами сме си, не разбирате ли! Дерзайте и споделяйте.
Аз го правя, можете го и вие ;)


P.S. Радвам се да те "видя" :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: бате Бино в 28-11-2013, 22:50:46
Разбира се. Съобразявам се , щом такава е молбата ти.  То не му е тук мястото ( после може да го изтрием)  но понеже ти тук го разказа... Та , поздравявам те за... , то това твоето си е жив подвиг!  
( Но добре , че се поразговорихме... защото сега ако някой ме пита, знам как да го успокоя , че точно на този източник на информация може да има доверие. (http://s12.rimg.info/65608ea58a700293011792b3a8daa268.gif) (http://smayliki.ru/smilie-817914567.html)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 28-11-2013, 22:58:07
някои смятат, че да се издържа само на слънце може да стане само с намеса на сили, извън човешкия организъм.
един вид, може това за някакъв друг етап от човешкото съществуване да е възможно, но не и докато човекът е в тяло от плът и кръв... без намесата на тия сили...


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: purelove в 28-11-2013, 23:10:21
Искрена  :) Всеки организъм е направен, за да може да преодолява различни предизвикателства. Всеки организъм има вградена в системата си гъвкавост към околната среда. С други думи телата ни имат изконна издръжливост към промени. Тялото има имунна система.., има системи, които се грижат за устойчивостта на системите, които пазят активното равонвесие; има системи, които усвояват промените и пригаждат организма към тях и така нататък. Когато човек  няма нито средствата, нито методите, нито ресурсите да се справи с възникващите около него предизвикателства, дори те да са все още потенциални, тогава разчита на "извънземните"  tooth :)  Интелектът на човека е онова, което му осигурява повече ресурси, средства и методи за съществуване.  Човек е зависим от нещата, които Не знае за себе си.  :) Защото непознатото за човека е той самия ! Ние не сме машинки посветени на храненето и почивката. Т.е. живата материя не е само общо-телесен енергиен баланс. Здравето е разумна политика на цялостния (хомеостазисен) баланс в организма и болестта е грешка в тази политика. Едни го постигат с хляб и зрелище, други с помощтта на компанията на партньорите по жизнена сила – слънце, чиста почва, вода и въздух  :)  Но ако едно знание не минава през тялото, значи е просто слух.  :police:


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: salvaje в 28-11-2013, 23:29:22
Разбира се. Съобразявам се , щом такава е молбата ти.  То не му е тук мястото ( после може да го изтрием)  но понеже ти тук го разказа... Та , поздравявам те за... , то това твоето си е жив подвиг!  
( Но добре , че се поразговорихме... защото сега ако някой ме пита, знам как да го успокоя , че точно на този източник на информация може да има доверие. (http://s12.rimg.info/65608ea58a700293011792b3a8daa268.gif) (http://smayliki.ru/smilie-817914567.html)

Бате Бино, по-мистериозни изказвания от теб до сега не бях чел. И на мен ми е интересен източника, но доколкото разбирам, молбата е да не се споделя.  ;D


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: бате Бино в 29-11-2013, 00:01:21
Да , отстрани вероятно е "мистериозно" ,salvaje   :-[  Но аз мисля , че стана ясно -в случая  източникът е "лунното момиче". :)
Ще цитирам една друга личност от интернет пространството ( Мартина се казва , има си собствен блог..)
 Та тя беше пуснала точно този коментар към коментара на един друг коментиращ, дето настояваше ( и той като нас  :) ) за източника за някакви данни , цитирани в една статия..
Аз виждам ползите, а не ме интересува кои са източниците. Много често източникът е нашата собствена опитност и години практика, четене, проучване. Докато се превърне в твое лично знание. Така че – поздравления за полезният материал. КОйто е с отворено съзнание – извлича ползите. КОйто не – търси под вола теле.  

Аз лично нямам нищо против  да търся "под вола теле" , защото много често съм го намирал.. :Content_4 - emotloader:, а те надушвам, че и ти си като мен, но в тоя случай - толкова казват, толкова ще ползваме  :surpris_23:
Достатъчно настойчиво попитахме  toothТитла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 29-11-2013, 00:04:58
благодаря ти. Лунно момиче!
това, до което аз съм стигнала е, че болестта е винаги последица от греха на човека, греха, както е дефиниран в библията и в частност - греха на незаинтересованост към собственото здраве и начините за поддържането му.

пречистванията и гладуванията са основата за поддържането на добро физическо здраве, което е важно, разбира се, но още по- важно е здравето на духа, което е тема, доста дълга и широка, че и дълбока!  :)

когато говорех за сили извън човека, нямах предвид извънземни, не и в смисъла, който се влага обикновено.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Андрей в 29-11-2013, 06:00:24
Информацията щеше да е още по-ценна, ако освен изброяването на "страничните ефекти и промени", и какво да се прави, беше направен опит и да се обясни какво всъщност става в организма.
Информацията звучи логично и пълно. Сериозните автори на книги го правят.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: purelove в 29-11-2013, 10:11:01
Не съм автор на книги, а нормален потребител във форум  tooth

беше направен опит и да се обясни какво всъщност става в организма.

Пиши и допълвай. Темата е отворена и имаш реалната възможност да го направиш.Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Тихия в 29-11-2013, 10:50:54
Радвам се да те видя отново. Споделяш безценна информация. Който има сетива ще оцени. Да минеш само на прана веднага след раждането, е истинско геройство. Вярвайки, че реалната борба се води в мислите ни, се подготвям ментално за този момент. Не е далеч, признавам.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Роми в 29-11-2013, 11:55:18
Тихи, с кого се бориш в мислите си и за кой момент се подготвяш, ако не е тайна?


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Пром&#
Публикувано от: Ros в 29-11-2013, 12:16:11
Лунно момиче, радвам се за твоето присъствие във форума и се надявам да продължаваш да споделяш своите знания и опит - те са много ценни и полезни.  :thankyou:
За мен ти си била и си оставаш слънчево момиче! :love_026:


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: purelove в 29-11-2013, 13:15:52
Благодаря, Рос  :flowers2:

Тихия, статия за теб http://psihobg.com/?p=2706  :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Тихия в 29-11-2013, 18:43:18
Благодаря ти за статията. Много интересна е.
Роми, не четеш внимателно приятелю.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Роми в 30-11-2013, 12:10:21
Благодаря, Тихи, за милия приятелски отговор!  :Content_14:
Виж обаче как, в желанието си да ме упрекнеш, пропусна възможността да ми разясниш замисъла на твоето изказване.

В действителност, един толкова конкретен въпрос, зададен по същество, сам по себе си говори, че човекът, който ти го задава, очевидно внимава в това, което чете.

Днес ако искаш, за твое улеснение, мога да ти задам въпроса по друг начин:

- Подготвяш се ментално да водиш борба в мислите си или се подготвяш и ти да минеш само на прана?

И за да не будим недоумение у колегите, които не следят целия развой на темата, нека уточня, че вчерашният ми въпрос, както и днешният, са подбудени от това твое изказване: "Да минеш само на прана веднага след раждането, е истинско геройство. Вярвайки, че реалната борба се води в мислите ни, се подготвям ментално за този момент. Не е далеч, признавам."

Ако намираш нещо нередно във въпросите ми или по някакъв начин те плашат, кажи ми и ще спра.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 30-11-2013, 15:22:46
хайде, Роми, не си прав! :)
не замазвай сега нещата!  / ето, и аз ти отговарям приятелски, макар да знам, че ти изобщо няма да ми отговориш и то защо - само, защото в един свой пост отбелязах, че не си спази обещанието да постнеш нещо в следващия си пост :) /

беше ясно какво иска да каже Тихия ( един от малкото пъти, в които е почти кристално ясен, макар и по толкова мътна тема като слънцеядството  ;D / - че, тъй като, войната е на ниво ум, то той се готви да воюва на ментално ниво по повода, който е открил в предното си изречение - да преодолее всякакви пречки, непозволяващи му да живее само на слънцеядство!

защото, иначе, извинявай много, но за какво по- точно ще се готви той?
да воюва на ментално ниво заради самата ментална война???
нали трябва да има и конкретен повод за тази война... е, той е посочил повода!

бъди здрав!


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Роми в 30-11-2013, 23:30:22
Искрена, от такова застъпничество Тихия не се нуждае. Правиш му лоша услуга като принизяваш въпроса до нивото на елементарната логика, която и без друго е очевидна за всеки. Какъв е смисълът да говорим за нея!

И ако за теб е оправдано да не схванеш подтекста на моите въпроси, от него очаквах да го забележи. Затова опитах да акцентирам върху изразената от него вяра в необходимостта от "борба" (ти също се подведе и заговори за "война").

Но такава вяра е ненужна. Да не кажа и вредна. Защото подхранването на нагласата, че те очаква водене на реална борба, вече създава условия за появата на пречки, срещу които да се бориш. И колкото по-упорита е тази вяра, толкова по-трудно преодолими пречки ще срещаш.

Тихи, допускаш и още една грешка във въпросното изказване. Използваш множествено число: "Вярвайки, че реалната борба се води в мислите ни". Откъде си сигурен, приятелю, какво се случва в мислите на другите хора? Борба се води само в главата на този, който вярва в тази борба и се оставя да бъде въвлечен в нея.

Иначе не съществува никакъв универсален императив, който да принуждава някого да се бори. Предполагам, знаеш ги тези неща, но може би онзи ден възторгът от героизма на Лунното момиче ти е дошъл в повечко.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 01-12-2013, 00:12:50
благодаря за отговора, все пак, Роми!
ако не съм разбрала нещата правилно, съжалявам, не е трябвало да се намесвам тогава!    :flower:
 
като се замисля, Тихия не е прав относно това, че реалната борба се води в мислите ни, защото тя се води реално не само в мислите, въпреки че умът е наистина едно голямо бойно поле също!

но и ти не си прав относно "не съществува никакъв универсален императив, който да принуждава някого да се бори", защото на практика всички ние, щем, не щем, сме във война и неутрална територия няма, така че... принудени сме да се бием, та ако ще и да не го осъзнаваме....


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: purelove в 01-12-2013, 00:18:34
Мога ли да попитам какво общо има това с темата , която пуснах? Създайте си тема общи приказки  и се изявявайте там със словестната еквилибристика и чат, моля !


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Diego de la Vege в 03-12-2013, 11:06:51
Тихия, статия за теб http://psihobg.com/?p=2706  :)

Щеше да е почти нАучно звучащо, ако автора не бъркаше меланин с мелатонин  tooth


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: kiti13 в 06-12-2013, 13:18:29
Привет на всички съфорумци! Много полезна информация има в този форум, за което съм благодарна, че мога да прочета.
Бих искала да поставя въпроса за ацидозата, ацидозния пик и как да разпознаем момента кога да прекъснем гладуването.

Ще се редвам да чуя от по-опитните как разпознавате ацидозния пик, след който решавате да прекъснете гладуването, за да не се компрометира резултата от цялата работа. Знам, че всичко е строго индивидуално, но все пак има и общи неща! Аз съм в провеждала твърде кратки гладувания, и мисля, че досега не съм стигала до такъв пик, само съм чела, че е съпътстван от:
- спиране на сваляне на теглото;
- някакви по-изострени реакции на организма - физически или психически, или изостряне на някакво по-ново или по-старо прекарано заболяване.

На осми ден от гладуването съм - първите 3 дена бяха пълно сухо, оттогава съм на водно/уриново (пия, колкото ми се пие, не се наливам с по 2-3 литра) и честно казано досега не съм усетила друго, освен обичайната немощност, по-лесно изморяване, леко завиване на свят при рязко ставане, голям студ (особено последните 2-3 дни), силно обложен език (отново от днес, такъв беше през първите 3 дни, когато бях на сухо, после леко избледня, но днес пак е силно обложен), накъсън сън, макар и сравнително ползотворен.
Единствената болежка, която забелязвам от 3-4 дни, и едва тая нощ се усетих откъде идва, е една болка в дясното ребро отпред - преди 4 години си бях пукнала реброто и месец и половина ме боля по същия начин, та явно организмът връща лентата назад, което ме навежда на още един важен въпрос:

Доколкото съм чела, при гладуването първо се проявяват най-скоро прекарани болежки и заболявания - т.е. в хронологичен ред отзад напред. Така ли е наистина или е пак индивидуално?

Т.е. с една думи въпросите ми се отнасят до това КОГА ДА ПРЕКЪСНЕМ ПРАВИЛНО ГЛАДУВАНЕТО, КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ЗНАЦИТЕ НА ТЯЛОТО, ЗА ДА НЕ РАЗВАЛИМ РЕЗУЛТАТА ОТ ЕВЕНТУАЛНО ПОСТИГНАТОТО?

Благодаря предварително на включилите си!


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Kalia в 06-12-2013, 16:42:51
Да допълня - за хората,които са конституция вата по аюрведа трябва да внимават с гладуването.Моя колежка, която е много слаба и е вата се пробва да направи повече дни и колабира. Имаше и неприятни последици. Сега прави по 1 ден сухо на седмица и казва, че има голям ефект.Тази година има над 40 дни сухо (не поредни,а като цяло).


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: kiti13 в 06-12-2013, 16:55:02
Според мен това, което казва Кали, е относително.
Факторите са твърде много - кое как кой е спазил, в какво състояние му е бил организмът преди гладуването и прочие. А, Кали, колежката ти колко дни е гладувала преди да колабира? Но, иначе да, препоръчват хората вата да не гладуват повече от 7-10 денонощия, а това се води КРАТКО ГЛАДУВАНЕ  :) Според мен, колабирането може да се е дължало и на силна интоксикация, неизчистен организъм преди началото на гладуването, което при едни малко по-дебели хора би се изразило просто в силни физически болки някъде в  тялото.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Тихия в 06-12-2013, 19:41:43
Скъпа   Кити,
Би ли споделила защо гладуваш?


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: kiti13 в 06-12-2013, 21:35:49
Тихия, гладувам по няколко причини, но едва ли на някой ще му е толкова интересно да го занимавам. Интересуват ме принципните положение ;-)

Освен това, обичам да ходя по планини, а там храната тежи ;-)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Тихия в 06-12-2013, 22:23:08
Питам те, защото гладуването е крайна мярка, особено продължителното. За човек, чийто организъм е отровен от боклучави храни, гладуването може да е дори фатално. Добре би било да се започне постепенно спиране на отровните храни, повтарям постепенно и след като организмът е поел по пътя на пречистването необратимо, да практикуваш краткотрайни гласувания. Иначе рискът е оправдан според мен, само при сериозни и застрашаващи живота заболявания.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 06-12-2013, 22:38:39
Питам те, защото гладуването е крайна мярка, особено продължителното. За човек, чийто организъм е отровен от боклучави храни, гладуването може да е дори фатално.

краткото гладуване никога не може да е фатално, дори за съвсем начинаещ.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: sis в 07-12-2013, 09:20:43
Искрена, кратко гладуване е до 3 дни, момичето пише , че е ОСМИ ден.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: DeNiro в 07-12-2013, 10:15:03
Не мислите ли, че "Основните Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването" изумително много приличат на абстинентен синдром? Защо ли е така при положение, че храната е просто едно удоволствие?


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: titan в 07-12-2013, 10:20:24
Тихия , някак си усещам,че ти не си гладувал никога повече от 3 дни , а и за  толкова се съмнявам, прав ли съм ? Гладуването не е крайна мярка, а наложителна - 2 пъти в годината по 21 дни и няколко пъти по 10 дни.
Колкото по-малко храна приемаме , толкова по дълго и качествено ще живеем. Оня ден ми зададоха най-глупавият въпрос в живота  ми за пореден път, а именно - Какво ще правиш ако живееш много дълго ?


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: kiti13 в 07-12-2013, 11:07:43
Питам те, защото гладуването е крайна мярка, особено продължителното. За човек, чийто организъм е отровен от боклучави храни, гладуването може да е дори фатално. Добре би било да се започне постепенно спиране на отровните храни, повтарям постепенно и след като организмът е поел по пътя на пречистването необратимо, да практикуваш краткотрайни гласувания. Иначе рискът е оправдан според мен, само при сериозни и застрашаващи живота заболявания.

Благодаря ти за грижата, Тихия! Състоянието ми е далеч от застрашаващо, всъщност сигурно е по-добре от това на много хора, дето щъкат по улиците. Организмът далеч не е толкова замърсен, така че, споко, ок съм си. Но включването ми по тази тема беше относно ацидозния пик и прекъсване на гладуването :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: kiti13 в 07-12-2013, 11:09:51
Искрена, кратко гладуване е до 3 дни, момичето пише , че е ОСМИ ден.

Sis, понятията не са важни, важно е кой какво и колко понася като гладуване.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Тихия в 07-12-2013, 12:37:55
Титане, приятелю,
Цялата работа е в мярата. Съобразяване на добрите практики с индивидуалността и обратното. Ето защо абсолютизирането на нещо и правейки го норма, не смятам, че помага генерално. Ти говориш за корелацията между намаляване на храната и продължителността на живота. Съгласен съм, че тя съществува. Но аз мисля, че тя е толкова възможна, колкото повече ти се изолираш от тази каша, наречена общество. Защитавай горещо дългите гладувания, но позволи в мислите си поне, някои да се чувстват добре и щастлив  без тях. Колкото до това какво гладуване практикувам, едва ли влизаме тук да си мерим дължината на гладуванията и спрямо тях да преценяваме чии съвети са по полезни.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: titan в 08-12-2013, 13:41:10
Тихия, използваш  чуждици, които неразбирам, обичам родния си език и се старая да ползвам само него.
Разбирам, че  не гладуваш и това си е твоя работа. Уважавам това твое желание, което не променя обаче лечебната МОЩ на глада :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: titan в 08-12-2013, 17:35:22
http://duhovno-razvitie.com/knigi/2013/12/08/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Ето друже какво мислят и други хора :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: purelove в 08-12-2013, 18:09:00
„Да се откажеш от приемането на храна и напитки е повече от удоволствие, това е радост за душата”.  :)

 :flowers2:


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: nortifox в 08-12-2013, 18:12:23
Точно тогава сърцето пирува и царува.....


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: salvaje в 08-12-2013, 19:23:20
http://duhovno-razvitie.com/knigi/2013/12/08/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Ето друже какво мислят и други хора :)

Явно молитвите на Искрена имат ефект, щом даваш линкове където цитират 'светото писание'.  ;D


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 09-12-2013, 00:33:32


Явно молитвите на Искрена имат ефект, щом даваш линкове където цитират 'светото писание'.  ;D

той и друг път е давал линк към книга, чийто автор е вярващ.  :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Kalia в 09-12-2013, 08:29:07
За гладуването на вата пише и в другите книги за гладолечението.
Колежката ми не се храни неправилно-даже напротив,но е изключително СЛАБА като конструкция и лесно уморяема.
А и когато си на работа, а не си почиваш постоянно ситуацията се усложнява. :Confus_3:
За друга особеност по време на гладуването бих искал да пиша. Миналата седмица направих 2 дни гладуване.Първия ден мина добре (сухо гладуване), но на втория сутринта се събудих с адски огън в гърдите. Навън беше -10 градуса,а в мен +50  tooth. Изпих набързо 500 грама СТУДЕНА вода и след това цял ден не пих, но вечерта резултатът не закъсня -болки в гърлото,хрема и повръщане. Храних се на другия ден на обяд.
Основната ми мисъл беше, че когато се гладува трябва да се пие само ТОПЛА вода и да се пази организма от студ и хора, които са вирусоносители (то не е и добре да се събираме с много хора).
Дано съм била полезна. :fluretaa:
Имам въпросче ;D към Искрена - дали гладува? Защото Исус е гладувал 40 дни. :whistling2 - emotloader:


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: titan в 09-12-2013, 11:28:48
Iskrena само раздува, но не гладува :)) хахахах ти пък  tooth  tooth tooth  tooth


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 09-12-2013, 14:08:33
не дрънкай без да си видял и без да знаеш  :(
няма да тръгна да се хваля колко гладувам и какво правя, но не ти прави чест да говориш без знание за дадено нещо.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: titan в 09-12-2013, 19:55:11
 tooth  tooth  tooth


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 10-12-2013, 01:24:16
Титан, радвам се, че в тоя нерадостен свят съм зарадвала някого!  :)
ето, виж колко много радост грейна тъдява  ;D


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 10-12-2013, 01:37:17
" Имам въпросче  към Искрена - дали гладува? Защото Исус е гладувал 40 дни. "


Кали, последователите на Исус трябва да ходят в Неговия път, да и постенето е нещо, което трябва да правят, като истинският пост е неядене и непиене, това е така, права си.
НО, има една съществена разлика между вашето сухо гладуване и поста, ако и да са еднакви откъм неприемане на нищо, а именно - мотивът!

при вас мотивът е личното здраве, докато при поста мотивът надхвърля това и се простира отвъд себецентризма - цели се смиряване на душата с всички добри последици от това, с което се търси прослава за Бога, а не за човека.

и така, аз не мога да афиширам гладуването си просто защото в повечето случаи то не е само гладуване, а пост.
даже на близките си не казвам.

16 А когато постите, не бивайте унили, като лицемерите; защото те помрачават лицата си, за да ги виждат човеците, че постят; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.    
17 А ти, когато постиш, помажи главата си и умий лицето си,    
18 за да те не виждат човеците, че постиш, но Отец ти, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: titan в 10-12-2013, 08:23:10
Iskrena, нали разбираш какво безумие е да прославяш Бога :) Пред кого да го прославяш след като той е създателя на всичко,има ли нужда най-висшето  да бъде прославяно ?  Много смешно ми звучи :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 10-12-2013, 23:41:58
Титан, ако ти би знаел поне малко колко велик е Бог, тогава би разбрал, че да Го прославяш не е нищо друго, освен невъзможност да не го правиш!Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: DeNiro в 11-12-2013, 00:31:40
Искрена, това са големи глупости. Няма душа и тяло, защото всичко е едно цяло. Мислите, чувствата и емоциите са биохимични процеси на тялото. Естествено, че мотивът за гладуване е личното ми здраве. Няма нищо по-важно за мен от собственото ми тяло. И това е така, защото моето тяло съм самият аз. Крайно време е светът да захвърли това глуповато разделение душа-тяло.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: iskrena в 11-12-2013, 01:05:39
както искаш, щом си решил, че си просто едно тяло...  то няма какво да тормозиш душата си с друго    :surpris_23:


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: DeNiro в 11-12-2013, 22:06:10
както искаш, щом си решил, че си просто едно тяло...  то няма какво да тормозиш душата си с друго    :surpris_23:
Можеш ли да посочиш поне едно реално доказателство, че това което наричаш душа може да съществува самостоятелно извън тялото? Замисляла ли се защо когато тялото страда от физическа болка сме разстроени и умили, тоест и "душата" страда. Души и богове не съществуват в смисъла в който тези две понятия са тълкувани от религиите. Извинявам се за отклонението от заглавието на темата. Просто ми омръзна да чета религиозни писания.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: titan в 11-12-2013, 23:47:45
не се прахосвайпоискрена, тя НЕ РАЗБИРА какво иказваш, иначе не е лошо момиче  tooth


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: DeNiro в 12-12-2013, 00:16:47
Искрена има правото да си вярва в каквото си желае, но лично аз предпочитам да престане да ме облъчва с вярванията си при положение, че същите не са свързани по никакъв начин със същността на темите коментирани в този форум.


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Пром&#
Публикувано от: Га в 13-12-2013, 22:34:20
Здравейте!
Някой има ли информация доколко е нормално да се повишат стойностите на билирубина и какви последствия може да имат свръх високите му стойности за организма?Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Лози в 08-01-2014, 14:32:53
Благодаря Л.М. Много полезна информация!


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: del4o в 28-01-2014, 16:27:52
Привет на всички съфорумци! На осми ден от гладуването съм - първите 3 дена бяха пълно сухо, оттогава съм на водно/уриново (пия, колкото ми се пие, не се наливам с по 2-3 литра) и честно казано досега не съм усетила друго, освен обичайната немощност,
Здравей ! Би ли споделила как приключи с това гладуване, колко дни изкара, как беше сънят ти, студено ли ти беше  и как се чувстваш сега, ако може малко по-подробно?! :love_028:


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: kiti13 в 28-01-2014, 17:13:36
Привет на всички съфорумци! На осми ден от гладуването съм - първите 3 дена бяха пълно сухо, оттогава съм на водно/уриново (пия, колкото ми се пие, не се наливам с по 2-3 литра) и честно казано досега не съм усетила друго, освен обичайната немощност,
Здравей ! Би ли споделила как приключи с това гладуване, колко дни изкара, как беше сънят ти, студено ли ти беше  и как се чувстваш сега, ако може малко по-подробно?! :love_028:

Онова гладуване приключи по моя преценка успешно като за първи път толкова дни - цели 10, представи си,  :), прекъснах, защото взех да изнемощявам (Вата доша съм отвсякъде - 7-8 кила свалих за това време, при изходно тегло 52 и ръст 170 и тежка костна система), но си бях решила да не се напъвам, а да изкарам колкото мога, и така ден по ден, все пак си изкарах 10 дни. Ацидозна криза не мога да кажа, че усетих, освен, че ме заболя стара травма (преди 4-5 години, даже изначално не се сетих, че е от тази травма и се чудих какво ми е) от пукнато ребро, която болка няколко дни след гладуването изчезна - подозирам, че при следващо гладуване с такава или по-дълга продължителност тази болка пак ще се появи, тъй като книгите думат, че появила се болка по време на гладуване, за да изчезне напълно, трябва да изчезне по време на самото гладуване, а при мен не беше така, щото го прекъснах. Защо казвам успешно - защото година и половина по-рано през лятото пак бях опитала с по-дълго, тогава едвам изкарах 6 дни, и прекъснах по същата причина, изнемощяване, но тогава през цялото гладуване се чувствах много зле, докато сега не беше така. Само през втория ден почивах и лежах, но не знам и дали е било само от гладуването, защото първият ден го прекарах в 24-часов работен ден на компютъра, така че си бях и от това доста изморена. От третия ден нататък гледах да ходя, да кажем по 5 км, нещо такова. Имай предвид, че казват, че гладуването лятото се понасяло по-леко, отколкото зимата. Е, при мен, това този път не важеше. Даже като се замисля, лятото с толкова много вкусни плодове и зеленчуци, ми се струва, че даже си е по-трудно, ама въпрос на преценка, воля, инат, ако щеш. Та след онова неуспешно 6-дневно, се надъхах пак, до голяма степен благодарение на постовете на Л.М., за които съм много благодарна.

След 10-дневното, проведох още едно „частично“ сухо както му викат - 3 денонощия и половина. В момента съм на четвъртото денонощие пак частично „сухо“ и смятам утре да го прекратявам. Гледам при тия кратките поне единият ден да се падне Екадаши, нали се води благоприятен. От това последното първите два дни въобще не ги усетих като гладуване, едва на 3-то денонощие, т.е. вчера, ми беше по-изнемощяло, но при гладуването моят най-голям проблем е сънят, будя се много и не спя добре, боря се с това да не му обръщам внимание, но и вчера си походих към 5 км, и днес пак. И смятам по-късно вечерта пак да си походя  към 5 км. Иначе работният режим не го нарушавам, но той е в седнало положение. Главата ми си работи нормално ;D, само дето се отвличам много на чета във форума за опита на другите хора и да видя какво е или не е приложимо при мен.

Та ако някой ми сподели как да се преборя с безсънието по време на гладуване, ще съм му много благодарна...


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Rainy в 28-01-2014, 22:17:53
Поредните изчерпателни насоки... Впечатлена съм.

Имам един въпрос. Аз в момента не гладувам, но съм преминала изцяло на суровоядство след плодовото разтоварване. Ако сметнете, че не е по темата, преместете го,  но тук ми се стори най-удачно да го задам.

В ранната фаза на гладуването могат да се появят болки в крайниците и мускулите (познати като "грипоподобен дискомфорт"). Масажът и изпълняването на леки упражнения за разтягане, йога, би трябвало да облекчат тези симптоми, които изчезват от само себе си с прогресирането на детоксикацията.

От сутринта гледам умно на болките в гърба и обаждане на бъбреци. Не съм настинала... Последните не са ме тормозили много. Последните две-три години направиха две-три кризи, които ги „лекувах“ с топло, много вода и спазмолитици/болкоуспокояващи. Нямах време да се разкарвам по изследвания... Гърба (и раменете) са ми традиционно слаба зона, обаче. Сега и двете се обадиха, като категорично не съм се излагала – уж – на настинки.

Според вас дали суровоядството има нещо общо? Знам, че на въпроса не може да има еднозначен отговор, но ми е чудно... Сега изпих два но-шпа, после едно обезболяващо, ще си сложа един термофор в кръста както сутринта и вода. За утре вечер ще си букна един дълбок масаж на гърба и раменете. Там се търпи, макар че не е приятно.

Иначе се чувствам великолепно, гледам в посока да го продължа още известно време, за да свикне съвсем организма ми и да се насоча със страшна сила към постепенното гладуване :) Лека идея за безсъние, но не е болка за умиране изобщо.

Вторият въпрос е именно за периода на гладуване.

Хората с бъбречната недостатъчност трябва да бъдат особено предпазливи. Тъй като това е патология, която поставя твърде големи изисквания спрямо редуцираните функции на бъбреците. Да, заболяването реагира положително на гладуването и е полезно като част от общата стратегия да се подпомогне нормализирането на функциите им (имам приятелка, която го прави) , но дебело подчертавам КРАТКОСРОЧНИ гладувания (до 7 дневни !!!).

Определено не се считам за човек с бъбречна недостатъчност, но е факт че съм имала три кризи за три години. Не драстични, щом съм ги изкарала на крака, но бяха неприятни. Аз така или иначе засега не планирам повече от 7. Целта ми е 5 дни на този етап. Обаче...

Силно противопоказно е да се взимат каквито и да е медикаменти по време на гладуване, тъй като могат да настъпят непредвидими реакции. Токсични агенти (лекарства) комбинирани с гладолечение могат да причинят токсично увреждане на бъбреците преди всичко. Всякакви антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни лекарства, аспирин, орални хипогликемични лекарствени препарати, антикоагуланти, химиотерапевтични, бета блокери, против високо кръвно налягане, трябва да се спрат по време на гладуването. Такива хора следва да редуцират поетапно зависимостта си към тях, да намалят лекарствата и да предвидят максималко отдалечен във времето период , през който да се подготвят за безопасно прекъсване на медикаментозното лечение. Веднага след като медикаментите бъдат спрени без опасност за здравето, едва тогава може да пристъпите към гладуване и гладуването да започне.

Ако и тогава ме свият бъбреци – ще ми е трудно да ги държа – какво правим с обезболяващите? Бъбреците наистина неприятно болят.

Благодаря наистина!

P.S. М.Л., уникална си :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Nelli в 29-01-2014, 07:28:38
От бъбречна криза до бъбречна криза има разлика голяма, но  Марулка май беше -тя има опит с  топла минерална газирана вода.
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=598.msg38884#msg38884
Това лято и аз пробвах като нея с големи количества сода, без обезболяващи  и хапове, кризата отмина за няма и два дни, а ми беше схванат гърбът изцяло. Понякога кризата идва от недостатъчна хидратация на организма, от негативни преживявания...


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Rainy в 29-01-2014, 08:25:10
Нели, сърдечна благодарност! Прочетох с интерес... О, от криза до криза разлика бол, категорично. Но болката си е болка. Аз съм ужасно упорит човек, но ще ми е трудно като Марулка без грам обезболяващо. Ако гладувам, обаче, това би било проблем. Беше ми интересно дали само суровяството биха могли да се предизвикат такива реакции в гърба и бъбреците. Но и като Марулка не обичам и не искам да ходя по лекари. Само когато съм наистина принудена... Затова всеки съвет е добре дошъл! :)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: Kalia в 29-01-2014, 09:02:23
Та ако някой ми сподели как да се преборя с безсънието по време на гладуване, ще съм му много благодарна...
Няма как. По време на гладуване по принцип се спи по-малко.
Например днес ми е втори воден ден,а през нощта спах малко и сега ми е :Confus_3: Но...просто трябва да се изтърпи. :peperudi:
А ти можеш ли да споделиш как протича гладуването ти! По-точно - как се справяш в работата?Моята работа също е на бюро. Аз планувам едно по-дълго гладуване и се чудя дали да не си взема болнични??? ::)


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: benato в 29-01-2014, 09:39:29
На сух глад се спи малко. Нещо сериозно ли лекуваш?


Титла: Re:Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването
Публикувано от: kiti13 в 29-01-2014, 11:56:02
Та ако някой ми сподели как да се преборя с безсънието по време на гладуване, ще съм му много благодарна...
А ти можеш ли да споделиш как протича гладуването ти! По-точно - как се справяш в работата?Моята работа също е на бюро. Аз планувам едно по-дълго гладуване и се чудя дали да не си взема болнични??? ::)

Привет, Калия

Как се справям - гладуването не ми пречи. След като направих първото си 10-дневно през декември след първите 3 дни си работих както обикновено, имай предвид обаче, че работя вкъщи, така че ако ми се полегне, си полягвам :-) Иначе това последното 3-4 дневно сухо почнах да се разхождам всеки ден сутрин и вечер по 5-6 км или както дойде - тая сутрин беше голям кеф на снега :) Имай предвид обаче също, че аз в ходене съм що-годе тренирана, ходим ако не редовно, то често по планините, мисля, че при гладуване мога да мина и едно поне 20 км, ама не го правя от липса на време. Освен това студеният въздух ме освежава. Изпитвам трудност да тичам или ако правя някакви елементарни йога също, защото леко се задъхвам. Малко ми се забавят движенията, но това принципно е плюс за мен, щото като типична вата, съм като една стрела напред-назад. При мен безсънието е примерно спя 3-4 часа добре и после се будя, после може пак да заспя, пак да се събудя и така. Едната нощ си сложих електрическа възглавница на кръста и сякаш помогна при заспиването...Опитвам се да се абстрахирам от умората и така. А и след като Л.М. ми писа, че е напълно нормално безсънието при гладуване, поради това, че организмът се разбалансира, а не е нормално да се спи нормално, ептен се успокоих. Ами просто трябва да се изтрае. Но нямам опит в по-дълги гладувания, ще пиша по-нататък, ако успея да проведа такива, на което се надявам.