Форум Земя назаем

Суровоядство => Здравословно хранене => Темата е започната от: Mia в 02-02-2015, 07:21:35



Титла: Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mia в 02-02-2015, 07:21:35
Здравейте!
Вчера попаднах на тази статия и ме заинтригува Системата за рейтинг на възпалителния фактор на храните, която е създадена от магистърът по диететика Моника Рейнагел. Извинявам се, ако вече е обсъждана такава тема, но като човек с хронични болки и възпаления /ревматоиден атрит/, алергии, а вече и остеопороза, търся начини и съвети за облекчаване на състоянието си.
Странно ми се стори, че в таблицата която е изработила Моника Рейнагел,  повечето от храните които консумираме, дори и приетите като здравословни, имат възпалителни свойства, затова исках да я обсъдим с вас, като хора с по-голям опит в здравословното хранене.

"Можем ли да контролираме възпалението?

Днес - "по-скоро да"

Мнозина световноизвестни експерти по хранене са си блъскали главата по въпроса с цел да изстискат отговор "ДА!". Някои от тях са Бари Сиърс (Хранене в ЗОНАТА), Андрю Уейл (Eating Well for Optimum Health), Д-р Никълъс Периконе (The Science of Nutrigenomics for Glowing, Wrinkle-Free Skin and Radiant Health at Every Age).

Най-прагматичният отговор обаче  като че дава магистърът по диететика Моника Рейнагел. Причината да посочвам нея е практично-приложната й формула и база данни с храни, реализирана като патентован софтуер.
Става дума за реализирания след книгата й "The Inflammation-Free Diet Plan" софтуер с име - IF Rating System, което ще преведа като Система за рейтинг на възпалителния фактор на храните.

Възпалителен фактор на храните

Когато започнах да пиша статията, нямах предвид конкретната патентована формула. Проучванията ми обаче показаха, че подобно на гликемичния индекс (собственост на австралийски здравен университет), и тази система е създадена и развивана под авторски патент. Лошо няма - това е западният начин на развиване на науката, затова след разясняване нуждата от контрол върху възпалителното влияние на храната, продължавам статията с описание на вече стандартизирания "фактор на възпаление" от Моника Рейнагел.

За системата IF

Формулата за калкулиране на IF RatingTM включва повече от 20 различни фактора, които въздействат върху възпалителните или противовъзпалителните свойства на храните, включително:

    количествата и вида на мазнините;
    количества на есенциалните мастни киселини (омега-3, омега-6, омега-9);
    витамини, минерали и антиоксиданти;
    гликемичен индекс;
    противовъзпалителни съставки.

Всеки от по-горе изброените фактори добавя точки (сумиране) към крайната стойност при сравнение с референтна база данни, измерваща вид вещество : количество : ефект, в крайна нетна цифра.

Позитивният резултат предполага противовъзпалителни свойства, а негативният - възпалителни. Няма горна граница (цифра) в базата данни, а силата на възпалителния фактор се увеличава пропорционално на цифрата.
Класификация по IF

Стойност    Действие
200 и повече    Силно противовъзпалително
101 до 200    Умерено противовъзпалително
0 до 100    Слабо противовъзпалително
-1 до -100    Слабо възпалително
-101 до 200    Умерено възпалително
-201 и по-малко    Силно възпалително

Силни страни и възможности

    Дава възможност да се предскаже и контролира влиянието на храната върху възпалението и имунитета при здрави хора;
    Позволява да се контролира храната при хора с хронични възпаления и специфични диетични нужди;
    Позволява контрол както на отделни храни, така и на порции, рецепти, менюта и нетно изчисление за ден.

Слаби страни и ограничения

    Изисква записване и планиране на храната;
    Изисква прецизно измерване на храната;
    Изисква комбиниране на храни на дневен принцип.

Къде да намеря и ползвам системата?

Можете да разгледате базата данни на IF factor на фирмения сайт inflammationfactor или да видите профила на всяка храна в nutritiondata.com. Продава се и приложение за iPhone.
Кое е по-добре: положителен, отрицателен или относително нулев възпалителен баланс в менюто?

Според създателката на системата идеята не е да елиминирате всички храни с негативна стойност, а да балансирате храната си така, че в крайна сметка да сте с леко положителен баланс.

Положителният баланс обаче невинаги е най-доброто решение при боледуване, затова съобразете менюто си с моментното си здраве. Не на последно място, не забравяйте, че факторът на възпаление е само един от критериите за здравословно меню."

http://www.bb-team.org/articles/4475_vazpalitelen-faktor-na-hranite#ixzz3QYrzLxHa


Ето и сайта на който може да се изчисли възпалително/противовъзпалителния фактор на храните:

http://inflammationfactor.com/look-up-if-ratings


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Vov в 02-02-2015, 19:22:23
Ааа какво точно е възпаление?  ;)


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mia в 03-02-2015, 03:10:17
Ааа какво точно е възпаление?  ;)
Нарушена функция на даден орган.  ;)


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: cherry в 03-02-2015, 08:58:14
Здравейте!
Вчера попаднах на тази статия и ме заинтригува Системата за рейтинг на възпалителния фактор на храните, която е създадена от магистърът по диететика Моника Рейнагел. Извинявам се, ако вече е обсъждана такава тема, но като човек с хронични болки и възпаления /ревматоиден атрит/, алергии, а вече и остеопороза, търся начини и съвети за облекчаване на състоянието си.
Тези болести се лекуват успешно с гладолечение и подходящо хранене... :peperudi:
В книгите на Пол Брег може да се прочете за човек на име Евънс, който е страдал от тежък артрит и невралгия - бил е трудно подвижен.С помощта на водно гладуване и подходящо вегетарианско хранене той се е превърнал в един здрав и съвсем нов човек. Записал се е на уроци по танци със съпругата си, даже спечелил конкурс по танци...  :Content_14:


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: zinaida в 03-02-2015, 09:10:21
Добре де...мисля си аз....
Ако си пусна изледване на кръв и в частност левкоцити на гладо, за контрола.
Хапна една от храните с висок отрицателен знак (силен възпалителен ефект) и след 1-2 часа отново повторя изследването.
На другия ден хапна от храна с висок положителен знак (нисък възпалителен ефект) и отново повторя изследването.

По логика би трябвало трите резултата да са различни ?

 


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Vov в 03-02-2015, 09:11:30
Хм, в моите представи за възпален орган/област от тялото говорим, когато е зачервен, подут, и с по-висока температура...
Зачервяването е от нахлуване на повече кръв - да донесе повече бели кръвни телца...
Подуването е от повечето лимфа,
Температурата е - за да се убият по-лесно микроорганизмите, разпознати като чужди и вредни...

А микроорганизмите поначало са се размножили извънредно, понеже са намерили МНОГО ХРАНА, т.е. излишни/вредни боклуци, неусвоени и неизхвърлени.
Най-чест пример при голяма част от хората е възпалени сливици, гърло...

Ако това е вярно, храните, които улесняват възпалителните процеси, ни помагат да се очистим.
Изключение са много остри, тежки, масирани възпаления, с които предварително занемареният, замърсен и съответно изтощен организъм не може да се справи. В тези точно случаи е добре да знаем кои храни да отбягваме - временно.
(Имам пред вид само естествени храни, не тези, които обичайно ни продават).  :flower:


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Евгени в 03-02-2015, 10:12:39
Хм, в моите представи за възпален орган/област от тялото говорим, когато е зачервен, подут, и с по-висока температура...
Зачервяването е от нахлуване на повече кръв - да донесе повече бели кръвни телца...
Подуването е от повечето лимфа,
Температурата е - за да се убият по-лесно микроорганизмите, разпознати като чужди и вредни...

А микроорганизмите поначало са се размножили извънредно, понеже са намерили МНОГО ХРАНА, т.е. излишни/вредни боклуци, неусвоени и неизхвърлени.
Най-чест пример при голяма част от хората е възпалени сливици, гърло...

Ако това е вярно, храните, които улесняват възпалителните процеси, ни помагат да се очистим.
Изключение са много остри, тежки, масирани възпаления, с които предварително занемареният, замърсен и съответно изтощен организъм не може да се справи. В тези точно случаи е добре да знаем кои храни да отбягваме - временно.
(Имам пред вид само естествени храни, не тези, които обичайно ни продават).  :flower:

Съгласен съм изцяло с Вовата, но с едно доуточнение. Процесите, които протичат в тялото при храненето на микроорганизмите в телата ни води до възпаления не поради прекомерното им размножаване като такова само по себе си, а защото е отслабен имунитета на организма, т.е. тези процеси не могат да бъдат овладени като едновременно с това организмът да поддържа нормалното си състояние. Възпаленията са извънреден режим за възстановяване на нормалната вътрешна среда и изискват ограничаване на останалите функции, за да разполага тялото с достатъчно енергия.


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mia в 04-02-2015, 09:02:16
Съгласен съм изцяло с Вовата, но с едно доуточнение. Процесите, които протичат в тялото при храненето на микроорганизмите в телата ни води до възпаления не поради прекомерното им размножаване като такова само по себе си, а защото е отслабен имунитета на организма, т.е. тези процеси не могат да бъдат овладени като едновременно с това организмът да поддържа нормалното си състояние. Възпаленията са извънреден режим за възстановяване на нормалната вътрешна среда и изискват ограничаване на останалите функции, за да разполага тялото с достатъчно енергия.

Да, истината е, че при различните хора, храните действат различно върху техните организми. При някои тези възпаления се проявяват още в детска възраст, докато при други - никога.


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mia в 04-02-2015, 09:10:35
Хм, в моите представи за възпален орган/област от тялото говорим, когато е зачервен, подут, и с по-висока температура...
Зачервяването е от нахлуване на повече кръв - да донесе повече бели кръвни телца...
Подуването е от повечето лимфа,
Температурата е - за да се убият по-лесно микроорганизмите, разпознати като чужди и вредни...

А микроорганизмите поначало са се размножили извънредно, понеже са намерили МНОГО ХРАНА, т.е. излишни/вредни боклуци, неусвоени и неизхвърлени.
Най-чест пример при голяма част от хората е възпалени сливици, гърло...

Ако това е вярно, храните, които улесняват възпалителните процеси, ни помагат да се очистим.
Изключение са много остри, тежки, масирани възпаления, с които предварително занемареният, замърсен и съответно изтощен организъм не може да се справи. В тези точно случаи е добре да знаем кои храни да отбягваме - временно.
(Имам пред вид само естествени храни, не тези, които обичайно ни продават).  :flower:

Да, болестите и болките ни показват, че грешим, че това не е правилният път за нас. Но след като при различните хора, храната влияе по различен начин върху телата им, е ясно, че всеки сам трябва да търси своя път и че няма общовалидни правила. Освен правилото е да не ядем "боклучави" храни... Въпреки че и то като гледам не е общовалидно, защото познавам хора ядящи предимно готови, пакетирани, нездравословни храни, но нямат никакви здравословни проблеми. Но същевременно много заболявания като диабет и ревматоиден атрит, се появяват дори и в ранна детска възраст, за съжаление.
Напълно подкрепям, че здравословното хранене, трябва да почне от най-ранна възраст, защото нашите тела не са пригодени за изкуствените храни, създадени през последните години. Но при някои хора, явно гените мутират и придобиват имунитет към нездравословните храни.  :essen:


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: cherry в 04-02-2015, 10:39:50
Въпреки че и то като гледам не е общовалидно, защото познавам хора ядящи предимно готови, пакетирани, нездравословни храни, но нямат никакви здравословни проблеми.
На колко години са тези хора? И откога се хранят така?
Защото повечето хора,които познавам след 40 години вече имат по някое не толкова безобидно заболяване,
да не говорим че около 5-6 мои набори,познати си отидоха за полследните 3-4 години и то доста набързо... :surpris_25:


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mia в 06-02-2015, 07:05:00
Въпреки че и то като гледам не е общовалидно, защото познавам хора ядящи предимно готови, пакетирани, нездравословни храни, но нямат никакви здравословни проблеми.
На колко години са тези хора? И откога се хранят така?
Защото повечето хора,които познавам след 40 години вече имат по някое не толкова безобидно заболяване,
да не говорим че около 5-6 мои набори,познати си отидоха за полследните 3-4 години и то доста набързо... :surpris_25:
Познавам хора от различни възрасти, които се хранят така. Да, вярно е, че голяма част от хората имат по някое заболяване, но има съвършено здрави хора, които се хранят нездравословно.
Явно, причината за болестите не е само в храненето. Според мен, има и независещи от нас, кармични причини и всяка болест ни е заложена по рождение. Но разбира се, това не ни пречи да се опитваме да подобряваме кармата си.


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: бате Бино в 06-02-2015, 11:30:11
Явно, причината за болестите не е само в храненето. Според мен, има и независещи от нас, кармични причини и всяка болест ни е заложена по рождение. Но разбира се, това не ни пречи да се опитваме да подобряваме кармата си.

Разбира се , че не е само храненето. Пред него има няколко други причини даже  :)
Първата е психиката (нервната система, стреса, лошите емоции )
 Дори двигателната активност е преди него. Запознавайки се със системите на легендите натуропати - Амосов и Микулин, всяко съмнение отпада..И двамата залагат на физическата активност , чрез която мощно подобряват здравето си , доживяват до 88 /Амосов/ и 91 / Микулин / , но в невероятна физическа и "интелектуална" форма, активни до последно! Тренирали са до последно! Храненето им е било просто "разумно" ,без да са спазвали никакви "ензимни фактори", "зони" ,Аюрведи, и хранене по "кръвни групи" . Микулин е бил с инфаркт на 50 и е бил "пътник", Амосов към 45 - също. Микулин успява на 80 да изглежда по-млад , отколкото на 60. / има снимки и в книгата му "активно дълголетие, и в нета по руските сайтове /  

Миа, нещо интересно да споделя. И аз много съм се чудил как някои са така здрави ,без да правят нищо..
Обаче с някои от тях успях да поговоря по-"интимно" ... ;) И се оказа , че единият гълта хапчета за кръвно от 20 г, другият гълтал хапчета против киселини от 20 г...,  а на други хора ,просто енергията е много силна за да потиска отдавна налични в организмите им дисфункции и патологии, които ще се "взривят" все някога във времето .  Не  знам на какво сде дължи, но при някои хора - веднага всичко им избива на повърхността и те го виждат като болести още от ранна възраст , а други - изведнъж свършват за много кратък срок/ напр. на 62 / след като цял живот не са се оплаквали от нищо. Много ми е интересно  на какво се дължи този  природен феномен.
 


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Ros в 06-02-2015, 12:19:10
............................................................
Явно, причината за болестите не е само в храненето......

На същото мнение съм.

Даже ми е странно, как иначе уважавани от мен специалисти в областта на здравословния начин на живот , поставят храната , като единствено определяща здравето на човека.  :)Сигурна съм , че не е от недостиг на нужните им знания.

Убедена съм, че психиката е на първо място и определяща живота, като цяло . :pensif_29:



Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: iskrena в 06-02-2015, 12:52:02

На колко години са тези хора? И откога се хранят така?
Защото повечето хора,които познавам след 40 години вече имат по някое не толкова безобидно заболяване,
да не говорим че около 5-6 мои набори,познати си отидоха за полследните 3-4 години и то доста набързо... :surpris_25:

Чери, една от възможните причини на физическо ниво са ваксините.
и мои приятели си отидоха преди да навършат и 40 даже.

друга причина за лошия физически бекграунд - преждевременното прерязване на пъпната връв в родилните домове, при което ценни хормонални фактори не постъпват в кръвта на бебето и то е лишено от голяма част от имунитета си за цял живот, защото те няма как да се изградят у него повече...  и после карали децата физиологична жълтеница /иктер / бла- бла...

НО, разбира се, както аз неведнъж също съм подчертавала, главната причина за болестите е духовна / не душевна, има разлика/.
душевните болести също се дължат на духовна причина и аз, лично, имам опитности в това отношение.

а защо много от лечителите атакуват на физическо ниво - ми, просто това е, до което са стигнали и толкова могат.
усилията на физическо ниво са нужни също, но те пак са продиктувани от разбирането, че трябва промяна в хранене, пиене, въздух, режим, а самото разбиране отново не е във  физическата област.
колкото по -  нависоко се отиде  в йерархията дух - душа - тяло, толкова по - бързи и ефактивни резултати може да се очакват.


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: DeNiro в 06-02-2015, 13:55:04
Физическата активност е от огромно значение за здравето. Живота е движение и движението е живот, това е ясно. Въпросът е защо едни са жизнение и енергични, а други лениви. За мен отговорът е елементарен, а именно: ЗАЩОТО ЕДНИ СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО, А ДРУГИ С ДЖЪНК ФУУД! Следвайки тази логика пак стигаме до извода, че отново храната е определящият и основополагащ фактор.


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Vov в 06-02-2015, 14:16:22
друга причина за лошия физически бекграунд - преждевременното прерязване на пъпната връв в родилните домове, при което ценни хормонални фактори не постъпват в кръвта на бебето и то е лишено от голяма част от имунитета си за цял живот, защото те няма как да се изградят у него повече... 
а защо много от лечителите атакуват на физическо ниво - ми, просто това е, до което са стигнали и толкова могат.
усилията на физическо ниво са нужни също, но те пак са продиктувани от разбирането, че трябва промяна в хранене, пиене, въздух, режим, а самото разбиране отново не е във  физическата област.

Да, в родилните домове продължават да правят ужасни неща с оправданието, че това е цената за постигане на много по-важни от тях ("А искате ли бебето да умре?...) и подобни.

От една страна, нормално и възможно е възстановяване на здравето да започне от физическо ниво... От друга - как да почне това възстановяване, ако човек сам не е дозрял, прозрял и пожелал да подобри здравето си; тоест, в неговото съзнание, при сегашното недобро хранене и пр., вече е блеснала искрата на възвисяването... Е, и тогава той/тя си намира лечител, ръководител, понякога започва с лекари... И целият път нормално започва от физическо ниво.
НО, по време на дейностите за пречистване на физ. ниво, както всички тук знаем, настъпват и множество други промени. Не бих отделял толкова строго лечебни, оздравителни дейности на едно ниво от друго... Те си вървят заедно, но в началото превес има едно, после - друго, и така, докъдето можем да се извисим... :flower:


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: iskrena в 06-02-2015, 15:05:32
Физическата активност е от огромно значение за здравето. Живота е движение и движението е живот, това е ясно. Въпросът е защо едни са жизнение и енергични, а други лениви. За мен отговорът е елементарен, а именно: ЗАЩОТО ЕДНИ СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО, А ДРУГИ С ДЖЪНК ФУУД! Следвайки тази логика пак стигаме до извода, че отново храната е определящият и основополагащ фактор.


не, по- скоро въпросът е - защо едни ИЗБИРАТ неправилни неща за живота си, а други - правилни!
въпросът опира до свободната воля, дори и когато иде реч за избора на храна и движение.

затова храната НИКОГА не е основа за нищо, тя е следствие.


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mia в 07-02-2015, 19:56:38
Физическата активност е от огромно значение за здравето. Живота е движение и движението е живот, това е ясно. Въпросът е защо едни са жизнение и енергични, а други лениви. За мен отговорът е елементарен, а именно: ЗАЩОТО ЕДНИ СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО, А ДРУГИ С ДЖЪНК ФУУД! Следвайки тази логика пак стигаме до извода, че отново храната е определящият и основополагащ фактор.

По принцип, по-голяма част от хората се хранят с джънк фууд, но не при всички има здравословни проблеми. Факт е, че ако вземем за пример една група от хора хранещи се по един и същи начин, не всички ще страдат от едно и също заболяване.
Моят брат например, се храни само с джънк фууд, пуши по две кутии цигари на ден, яде много сладко и тестени храни, но няма никакви заболявания, а е на 50 години. Познавам и много други като него.
Явно, при различните хора, храната действа по различен начин.


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mia в 03-04-2018, 16:46:10
Закупих си една интересна и полезна книга, свързана с възпалителния фактор на храните.

(https://i3.helikon.bg/products/6685/20/206685/206685_b.jpg)

Авторът д-р Рафаел Келман е лекар интернист и пионер в областта на холистичната медицина и основател на Центъра за интегративна и функционална медицина „Келман“

В нея той, както и други лекари нутриционисти, твърди, че заболяванията тръгват от червата и са свързани с храните които приемаме.

Противовъзпалителната диета изключва напълно за три седмици храни като мляко, яйца, всички зърнени и бобови храни, както и зеленчуци които имат високо съдържание на нишесте.



Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: ogrizko в 03-04-2018, 21:38:53
Не ме привлича книгата. На мен ми писна вече навсякъде да се говори за сваляне на тегло и за високо кръвно. Аз съм 178-60 в момента и ми се иска да кача, а постоянно свалям откак се храня вегански напоследък. И кръвното искам да ми е нормално, а не ниско ...а почти навсякъде се говори все за високото кръвно. Явно, което е по-масово и се продава повече - за него има смисъл да се пише! Бойкот на тая книга, щом дори в заглавието са ми сложили пак отслабване ...ако бяха сложили качване на кг със здравословно хранене, можеше да я взема!  >:(


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mupo в 03-04-2018, 21:51:37
Възможно ли е просто да не ядеш достатъчно? Пробвай няколко дни да се проследиш в https://cronometer.com/  по макроси и виж дали трябва да увеличиш приема на нещо.

Поздрави!


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: бате Бино в 03-04-2018, 23:31:17
Излишен труд ще е , Миро :) Огризко е запознат с Аюрведа, наясно е какво трябва да е храненето на хора тип "вата". Аз също не мога да кача. Вата са винаги слаби. ( а след 60, когато влязат във възрастта "вата", стават и сухи ) И това е тяхна норма, точно както "кафа" - да са масивни (дебели).
А веганското хранене - естествено , че ще доведе до сваляне на килограми. Без значение какъв тип си , винаги сваляш. Месото и тестото са храните , които най-вече водят до напълняване. Спреш ли ги - ако си вата - ще свалиш най-много 3-4 кила, но ако си кафа, може да свалиш и 30 :)  

Всякакви таблици  за "еталонно тегло" са необективни , ако не са организирани по типове хора. Различните типове  имат различна норма. Дори и една и съща храна да приемат цял живот, човек от тип "кафа" ще тежи доста повече в сравнение с човек тип "вата". Единият  до живот ще има проблем с отслабването, а другият - с качването :)


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: Mia в 04-04-2018, 08:40:25
Не ме привлича книгата. На мен ми писна вече навсякъде да се говори за сваляне на тегло и за високо кръвно. Аз съм 178-60 в момента и ми се иска да кача, а постоянно свалям откак се храня вегански напоследък. И кръвното искам да ми е нормално, а не ниско ...а почти навсякъде се говори все за високото кръвно. Явно, което е по-масово и се продава повече - за него има смисъл да се пише! Бойкот на тая книга, щом дори в заглавието са ми сложили пак отслабване ...ако бяха сложили качване на кг със здравословно хранене, можеше да я взема!  >:(
Тъй-като по-голяма част от хората масово са затлъстели и трупат лесно килограми, учените търсят причините и изхода от това.
Причините да не пълнеят хора като теб, се крие в генетиката им, за което пълните хора могат само да им завиждат. :essen:
Не ти остава нищо друго, освен да ядеш храните които се забраняват на пълните хора.


Титла: Re:Възпалителен фактор на храните
Публикувано от: ogrizko в 04-04-2018, 10:37:51
И защо да ми завиждат?

Всъщност, бил съм 95кг навремето ...може и това да ме е подтикнало тогава да се замисля за храненето си! Аз ям изключително много! Едва ли има много хора дето са способни да изядат 2 големи дюнера наведнъж...или 5 пици пак наведнъж ..като сега по размери не знам как да ги определя, но със сигурност поне малко по-големи от парчетата пица дето ги продават като парчета tooth

Така че явно и аз мога да качвам като се храня нездравословно и лакомо... въпросът със свалянето на килограми е свързан повече с това да се храниш със здравословна храна и по здравословно време! А хората искат да си ядат каквото си обичат и не искат да го оставят ...признавам, че и на мен не ми беше лесно с пиците, дюнерите, баунтитата, шоколадите и какво ли още не... обаче реших да ги оставя! Трябваше ми доста време обаче ...да се упражнявам в здравословното хранене! Докато ми се промени и мисленето, и рецепторите за вкус и кой знае какво още ...падал съм в джънк капаните и пак съм ставал и така! Важното е да не се отказваш и да вървиш в правилната посока! Повечето искат да стане лесно обаче ...да са 10 дни на череши да речем и после да са вечно слаби tooth Еми, просто няма как да стане... и затова и ме дразнят такива заглавия! Туй е написано само да се продава книгата и едва ли действително ще има трайно отслабнали! Ако беше само заглавието за микробиома, можеше и да я погледна книгата! Но просто аз искам да качвам кг, така че да го д...ха автора книгата не е за мен :whistling2 - emotloader: