Форум Земя назаем

Общи теми => Сподели, разкажи или просто напиши => Темата е започната от: Tzi-Bo в 12-02-2015, 22:55:02



Титла: Зехтин
Публикувано от: Tzi-Bo в 12-02-2015, 22:55:02
Здравейте, бих искал да споделя една опитност и да ви помоля за съвет....
 Купих си хубав зехтин от верига магазини, но намален, като излязох от магазина пише, че е е най-добър до 03.2015г. - тоест до края на месеца трябва да го изпапкам...
 Обикновенно намалените зехтини са към края на срока си на годност, а със времето зехтина си губи качествата - не купувайте намалени зехтини защото те с намалена към липсваща пълноценност.
 Въпросът към вас е колко най-много зехтин мога да приемам дневно ? срещали ли сте вид пречистване при което се приема само зехтин /изключвам пречистването на черния дроб/.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Евгени в 12-02-2015, 23:57:41
Виж тази тема: http://www.zemianazaem.com/archives/194


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: benni в 13-02-2015, 18:29:39
Здравейте, бих искал да споделя една опитност и да ви помоля за съвет....
 Купих си хубав зехтин от верига магазини, но намален, като излязох от магазина пише, че е е най-добър до 03.2015г. - тоест до края на месеца трябва да го изпапкам...
 Обикновенно намалените зехтини са към края на срока си на годност, а със времето зехтина си губи качествата - не купувайте намалени зехтини защото те с намалена към липсваща пълноценност.
 Въпросът към вас е колко най-много зехтин мога да приемам дневно ? срещали ли сте вид пречистване при което се приема само зехтин /изключвам пречистването на черния дроб/.
Каква марка то4но е твоят зехтин? А и какво коли4ество? Според мен няма огранинения за употребата на зехтин. Ние ползваме само зехтин,но наШият е домаШно произведен, така не има голяма разлика от тези закупените. Не съм се ограни4авала, но не ми е и оставал. ;)


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: тревОпасен в 17-06-2017, 18:02:58
Това са глупости.Много време съм бачкал в Гърция.Пресния зехтин(до година)не се употребява освен като лекарство.Редовно съм ползвал  2 и 3 годишен,който се съхранява в огромни еднотонни стари дървени линове с капаци отгоре в мазата на шефа ми.Плюс това студено пресован зехтин не съществува.Технологията е на 26 градуса като последно им смениха дестилаторите с някакви италиански на 18 градуса.Всяка година кисна във фабриката и чакаме и гледаме процеса.Шефа ми прави по около 8 тона зехтин на година.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Elia в 19-06-2017, 09:18:37
Здравейте,
аз мисля,че в термина " Студено - пресован " става въпрос за извличане на зехнина при температура по - ниска от 55 - 50 градуса.А иначе ползвам зехтин за язвата и не го ограничавам, но и не съм имала проблем от неговия прием.До 1 ч.ч. дневно / прием на части / според мен може да се приема.При тежки кризи така го приемам.
Поздрави !


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: тревОпасен в 19-06-2017, 19:42:39
Баща ми се излекува от язва на дванадесетопрстника така.15 минути преди хранене супена лъжица стрита на прах градинска чубрица.(с малко кисело мляко че му било гадно)След месец язвата я нямаше и сега яде люти чушки ,чесън и изобщо всичко.А преди алмагела му стоеше в хладилника постоянно.Казал съм на поне 20 човека за това и се бех зарекъл да не казвам повече.Никой не пробва дори.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Elia в 20-06-2017, 07:18:41
Здравей Тревопасен,
благодаря ти за отзива.Ще пробвам с чубрица, в момента имам проблем със стомаха и с язвата.Не съм чувала за използване на чубрица на прах.Но сушените червени люти чушлета наистина помагат.Вече много хора ме посъветваха да пробвам и този лек.Аз пробвах, но не мога повече от 5 чушлета да консумирам на едно хранене.А явно трябва повече - до 10 - 15 чушлета.Така ми каза един човек, който е имал проблеми и кръвоизливи с язва на стомаха и дванадесетопръстника.Излекувал се е с люти чушлета.Ще изпробвам чубрицата, имам и ще смеля още тази вечер, защото сега съм на работа.Аз обаче не използвам млечни продукти и може би ще пробвам да я взема най - напред смляна в сухо състояние.Ако не мога ще я разтворя в някакъв сок.
Поздрави и сърдечно благодаря !


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: тревОпасен в 20-06-2017, 15:11:33
Чубрицата на прах леко налютява,може и да има общо с това за лютите чушки.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Elia в 21-06-2017, 07:13:53
Здравей Тревопасен,
пробвах чубрицата на прах, взех я в сухо състояние.Малко трудно се преглъща, но успях да я преглътна.Сигурно помага и за язва.Миналата година една жена ми каза,че тя лекувала венците и много хора си подобрявали състоянието на лигавиците с отвара от чубрица.Не усетих лютивина, но ще продължа да я употребявам поне 2 - 3 месеца за да видя ще има ли резултати.
Поздрави и благодаря много !


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: бате Бино в 21-06-2017, 08:14:21
Привет, Тревопасен.
 (И добре дошъл, ти си съвсем отскоро при нас  :fluretaa: )

Казал съм на поне 20 човека за това и се бех зарекъл да не казвам повече.Никой не пробва дори.
 

А защо наруши "заричането" все пак?  :)

За съжаление , така стоят нещата, да.. :-\  
Ние тук също казваме много неща, но (почти) никой не ще да чува..  tooth
(Надпис на парче плочка, изровена на територията на древен Картаген: "Всеки пише-никой не чете"  tooth )

Знаеш ли защо е така? Проста психология..
Защото обикновеният, НЕЗАПОЗНАТИЯТ в материята  човек, вярва само на АВТОРИТЕТИ. Като под "авторитети" тук се има предвид - титли, натрапвания  по телевизията, постоянно бълване на статии.. ( като например   "диетолог №1 проф. Байкова препоръчва: .."  tooth tooth )  
И така дори най-вярната информация, предоставена от  непозната личност, ще остане нечута..
Ако не беше така, никой нямаше да дава пари за реклама или за да го пуснат по телевизията..

Пак по "твоя случай" :) :
Не страдай , че не си бил чут от 20 човека..! Възможно е да те чуе 22-ия !  :pensif_29: Или  33-ия.. ;)
( след като не са чули 20те, явно не е трябвало да чуват..  tooth tooth  Явно им е писано да се помъчат, да поохкат.. )
 Важно е къде и на кого споделяш :)
Ето , ти сподели ТУК и веднага беше чут  :love_006 - emotloader:

Ние помагаме не защото очакваме одобрение , което да ни погали егото .
(Нормално, човещинка си е ..:) всички имаме такава потребност) , а просто защото смятаме, че така е правилно. И защото така се харесваме в собствените си очи.
А който ТРЯБВА да чува, той ще намери начин да чуе ..  ;)    tooth
 
 


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: тревОпасен в 21-06-2017, 17:24:43
Честно,впечатлен съм ,че Elia дори е пробвала.Аз пиша отскоро но отдавна чета форума.Аз самият съм допускал много грешки през годините.Може би ще си направя дневник.Когато си сам,всичко е по -трудно,ако е имало кой да ми казва какво точно да правя и как да се храня,направо незнам.Радвам се че има хора като Вас.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: iris в 22-06-2017, 15:26:01
Това са глупости.Много време съм бачкал в Гърция.Пресния зехтин(до година)не се употребява освен като лекарство.Редовно съм ползвал  2 и 3 годишен,който се съхранява в огромни еднотонни стари дървени линове с капаци отгоре в мазата на шефа ми.Плюс това студено пресован зехтин не съществува.Технологията е на 26 градуса като последно им смениха дестилаторите с някакви италиански на 18 градуса.Всяка година кисна във фабриката и чакаме и гледаме процеса.Шефа ми прави по около 8 тона зехтин на година.
Може и да са глупости, но си мисля, че всяка пресна храна е по-ценна от преседялата две три години. Не случайно ползват пресен зехтин за лекарство гърците, пък на другите казват "много е хубав този дето е на две-три години, ние от него ползваме за ядене". Не е случайна и приказката, че когато се родял грък, евреите плачели. :)
И да не забравяме думите на Хипократ, един велик грък, че “Храната трябва да бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна”.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: тревОпасен в 22-06-2017, 17:11:44
Приятелю,пресния зехтин е много силен и горчи много,в него всичко е концентрирано,затова гърците го ползват само за лекарство.Обикновено те ядат 2 и 3 годишен,недей си мисли че са будали.Аз лично съм ял всякакъв но пресния е много силен.Говоря ти че съм бачкал там където се прави най-хубавия зехтин на планетата.Опитвал съм всякакви и био и кви ли не.Само че растението взима не само от тора с който го ториш а и от самата почва микроелементи ,има значение микро и макро климата на мястото има значение дали се торят и с какво дали се поливат и колко,нещата са сложни не си мислете че ей така и хоп.Плюс това ако видиш как се събират ще кажеш от тва дърво не става повече ...ама става и през година дърветата са отрупани.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: iris в 23-06-2017, 08:37:46
От гледна точка на кулинарията и гастрономията вкусът е качество. Но от гледна точка на биологичната стойност на храната, вкусът и качеството са различни ... категории.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Elia в 23-06-2017, 10:19:28
Приятели,
аз също мисля,че колкото е по - прясно едно масло / зехтин или друго / толкова е по - лечебно.Но понеже хората ползват маслата и за готвене те ги оставят да престояват понякога и с години.Не съм ползвала току - що приготвен зехтин, който е студено - пресован.Но както казва Тревопасен съм сигурна,че горчи и е със силен вкус.Понякога съм купувала студено - прасовани зехтини с много силен аромат и вкус и според мен тези зехтини са най - лечебни.
Преди години купувах току - що направен шарлан / слънчогледово нерафинирано олио / от един цех.Това олио също е с много силен аромат и вкус на слънчоглед, не става за готвене, но пък е най - лечебно.Просто всяко ястие приготвено с него ще има силен аромат на слънчоглед.
Така,че ние ползваме маслата за готвене, но според мен ако искаме да се лекуваме с тях трябва да ползваме само тези, които са извлечени чрез студено пресуване и са произведени възможно най - скоро.Престоят ли маслата дълго време според мен ще губят все повече и повече лечебните си свойства и действие.
Поздрави !


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: тревОпасен в 23-06-2017, 20:17:53
Значи процедурата е следната.Шефа ми примерно има км 200 декара маслинови насаждения за зехтин(маслината е друга,дребна е плода първо е зелен после потъмнява).Обаждаш се във фабриката.Дават ти дата и час.Ние караме чувалите и ги стоварваме на двора.Отиваме на датата и часа.Вкарват НАШИТЕ маслини и ги пускат на лентата.Ние чакаме.Питат ни дали ще си земеме зехтина или ще го продадем на фабриката.Взимаме си го и плащаме за ишлемето,те имат малка цистерна с помпа,карат ни го до в къщи ,пускат помпата и зехтина се озовава в огромните стари еднотонни линове в мазето.После ние си го ползваме и шефа ми го продава СКЪПО на разни германци и туристи.
Ако обаче го продадем на фабриката,там го караштисват и аз не знам с какво и после се озовава в търговската мрежа.Така че...това за което ви говоря няма как и откъде да се купи.Затова и см толкова отворен по темата.Щото ми е втръснало.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: ogrizko в 24-06-2017, 10:55:49
Баща ми се излекува от язва на дванадесетопрстника така.15 минути преди хранене супена лъжица стрита на прах градинска чубрица.(с малко кисело мляко че му било гадно)След месец язвата я нямаше и сега яде люти чушки ,чесън и изобщо всичко.А преди алмагела му стоеше в хладилника постоянно.Казал съм на поне 20 човека за това и се бех зарекъл да не казвам повече.Никой не пробва дори.
Благодаря за споделеното.
Обаче ми възникнаха няколко леко тъпи въпроса, които все пак смятам да задам:
1. Понеже темата е за зехтина ...тази рецепта за чубрицата има ли нещо общо със зехтина? Т.е. не разбрах дали чубрицата се комбинира с прием на зехтин ...или основната лечебна съставка си е чубрицата и вече ако човек иска да не му е сухо... си комбинира с нещо - мляко, зехтин и т.н. .... ?
2. Това градинска чубрица ...същото ли е каквото си е чубрицата? Или между "чубрица" и "градинска чубрица" има някаква разлика? Т.е. ако взема някакъв пакет с чубрица дето се слага на пържолите примерно, ще свърши ли работа?!
3. За колко горе-долу време се е излекувала язвата на баща ти?
4. Дали лечението важи за всякакъв вид язва, или конкретно за тази на дванадесетопръстника?
Надявам се да имаш време да отговориш :)

Добавка:
Забравих и въпроса за зехтина. Понеже четох някъде, че тоя зехтин по магазините не бил много добър и масово се продавал топлиннообработен като уж студенопресован:
1. Има ли нещо вярно в това твърдение според теб?
2. Може ли да препоръчаш някаква марка от магазинната мрежа дето по вкус си усетил примерно, че се доближава наистина до студенопресован зехтин?


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: тревОпасен в 25-06-2017, 17:07:19
Най-обикновена градинска чубрица стрита на прах.Ако ти е гадно с кисело мляко.След около месец язва нямаше.Колкото до зехтина ,да не пише pomace,това е от костилки(една част),да е по-гъст и тъмно зелен,това е.Не се анажирам да ти кажа марка,има и много фалшиви тоест съдържанието е далече от обявеното.И да зехтина няма нищо общо с язвата на баща ми.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: ogrizko в 25-06-2017, 18:10:35
Добре, благодаря за отговора :) Някой ако има по-сигурен и може да каже марка ...да казва, само да не работи към същата компания tooth tooth
Ако не, ще гледам поне да не пише pomace.


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Elia в 26-06-2017, 11:06:38
Здравейте Тревопасен и Огризко,
да, знам ,че в Гърция произвеждат зехтин от специални сортове маслини.Имам позната там и тя ми е разказвала някои неща за зехтина.Знам обаче,че в някои домакинства има специални домашни машини за производство на зехтин.Обикновено зехтинът, който е по - гъст, с по - силен аромат и тъмно зелен е хубав и качествен.Някои от испанските и гръцките зехтини от маслини каламата са такива.Обикновено цената, както и това,че на етикета е посочено СТУДЕНО - ПРЕСОВАН  или ЕКСТРА ВЪРЖИН е гаранция за добро качество.
Поздрави и лека седмица !


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Vov в 16-07-2017, 19:23:23
Аз пък мисля следното за зехтините и за всички видове олио:
1. Всички изцедени олиа са отделени от естествената си среда (плод, костилка, семка, ядка, каквото и да е).
2. Поглъщаме ги без тази среда.
3. Следователно те влизат в нас без обичайните си ензими, витамини и най-различни други съставки.
4. Предишните 2,5 милиона години сме ги яли цели - с ядките, костилките и т.н.
5. Еволюционно, в нашите ДНК (дезоксирибонуклеинови киселини) са изработени механизми за усвояване на тези масла, но с всичките си съставки, НЕ отделно извлечен зехтин, олио и пр.
6. Някой има ли мнение защо и как точно рициновото масло предизвиква очистителни реакции? А защо се препоръчва сутрешно продължително жабуркане на устата с олио или зехтин?


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Elia в 17-07-2017, 07:19:33
Вов,
да, наистина е най - добре да се консумират ядките или маслините, а не да се извличат маслата.Обвивката на ядките е такава,че запазва самата ядка от повреда за дълъг период от време.Хубаво е периодично да се счукват ядките, а не наведнъж големи количества.Така по - добре според мен се запазват всички необходими вещества и ферменти в тях.
Но с течение на годините човек все повече и повече обработвайки храната се е научил да я изменя, да извлича само определени съставки.Тази промяна води до промяна и на здравето на хората.Именно промяната на храната днес води до тези проблеми, с които всеки ден се сблъскваме.Това е едната причина за болестите.А другата причина според мен е,че човекът днес НЕ ЖЕЛАЕ да живее по Божиите закони.
Иска му се да живее по свои пътища, своя воля без да се съобразява с първоначалните закони дадени ни от Бога в 10 - те Божии заповеди и в Светите тайнства - Свещенство, Брак, Монашество, Кръщение, Елеосвещение и др.
Жабуренето с мазнина извлича отровите от тялото, затова се препоръчва да се прави всяка сутрин.С рициново масло се правят и компреси на болни органи.Това съм чела в една книга за лечение с това масло.
Поздрави !


Титла: Re:Зехтин
Публикувано от: Vov в 18-07-2017, 18:07:31
Да, Ели, хората винаги си мислим, че можем да подобрим божиите неща... суетност, горделивост, невежество, дори откровена глупост.
Последното се отнася особено до безропотното, безкритично приемане на предлаганите, красиво опаковани, съблазнителни и пр. НЕЩА ЗА КУПУВАНЕ. "Защо да ям слънчогледови семки, като мога (ми предлагат) - само "есенцията" - само олиото, а другото, кюспето, отпадъците... ги няма. Тоест, мисълта, че някой е направил храна - по-добра от колкото Бог, не ни притеснява изобщо.

Когато концентрат като олио, зехтин, рициново и др. масло потече и покрие стените на устата ни, на червата... то запушва пори и отвори и така прекратява обичайните движения на телесни течности. Тялото се стреми да възстанови нормалното си състояние и бързо изхвърля големи количества слюнка, лимфа, течности, за да отмие задушаващата гадост. При тези значителни усилия, се изхвърлят и голямо количество боклуци. В червата пък, голямото количество изхвърлена (отделена) течност улеснява изакването на наличната в червата храна.

Сега е лесно да разберем, че поглъщането на супер - свръх екстра върджин зехтин е или вредно или безполезно. Независимо, че имаме изградени вкусови динамични стереотипи. Те не се различават от стереотипите на пушачи, кафеджии, алкохолици, наркомани и др.п.

Съвсем друго е приемането на отлично сдъвкани сурови (или ферментирали, покълнали...) маслини, слънчоглед, орехи, лен, бразилски орех и пр. Те си съдържат всички природни ензими, витамини и минерали, за обработката на които всички хора сме ЕВОЛЮЦИОННО приспособени - последните 2,5 милиона години...  :flower: