Форум Земя назаем

Суровоядство => Витамини и минерали => Темата е започната от: Vicky в 28-02-2016, 12:22:19Титла: Йод
Публикувано от: Vicky в 28-02-2016, 12:22:19
Здравейте,

Чета ви от години, но не съм писала (характер или липса на увереност да споделям мнение).  Имам понижена функция на щитовидната жлеза от 11 години и съм правила многократни опити да спра приема на заместващ хормон и да се излекувам, независимо от твърдото мнение на нашите "лекари", че това е невъзможно. Вегетарианка съм от 6 години и се чувствам прекрасно, но преустанових опитите да не приемам заместващ хормон докато бях бременна и кърмех. Сега отново започнах да търся варианти, тъй като второто ми детенце се роди с понижена функция.
Преди една седмица си правих изследване за нивата на йод в моя организъм и се оказа, че съм на долна граница. Има безкрайно много информация в нета, колко вредно е това и до какви заболявания води. За съжаление, съм пропуснала да чета за йода, не съм се изследвала по време на бременността и сега ще се опитам да променя нещата за бебчо през кърмата.
Исках да попитам тук, дали някой е приемал йодис концентрат при ниски нива на йод в организма и имало ли е полза? Или би могъл да ми препоръча друг вариант, като нямам много вяра в кафявите водорасли на хапчета.
Благодаря!


Титла: Re:Йод
Публикувано от: миа в 28-02-2016, 16:00:57
Здравей, Вики, след 6 години вегетарианство, как я караш?
Увеличили ли сме приема на глутен, във вид на тестени и  сладки храни, увеличаваме или намаляваме стреса?
Приемай сурови орехи, морска сол, зеле и мисля, че бебчо ще е доволен от към йод. Дай му и много любов и спокойствие с кърмата.

"Какво може да направи всеки от нас, за да запази максимално дълго функцията на щитовидната си жлеза:

*намалете поне с 50 % приема на въглехидрати с храната. Така се редуцира необходимостта от отделяне на инсулин, който от своя страна активира образуването на Т3.

*до колкото е възможно, ограничете стреса- кортизолът(стресов хормон) води до намалена функция на жлезата.

http://www.selenabg.com/index.php/2008-07-29-07-54-24/1640-2009-05-25-18-31-21.html


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Elia в 29-02-2016, 14:57:31
Вики,
можеш да приемаш йод, който е естествен и си правиш всяка година ликьор от зелени орехчета.Аз правя зелени орехчета, които разрязвам и поставям в мед.Също е добре и ликьорът да се прави с мед.Този натурален йод е много полезен за много заболявания и затова всяка година трябва преди да станат орехите за бране да си набираш дребни, колкото лешник или малко по - големи орехчета.При липса можеш да използваш и листа на орехи, които да пиеш като чай.По 1 листо в чая се слага като се слагат и други билки.
Поздрави !


Титла: Re:Йод
Публикувано от: бате Бино в 29-02-2016, 15:15:55
Очаквах някой да поясни , че през устата не е най-добрият начин за прием на йод  ;)


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Elia в 29-02-2016, 16:16:32
Бате Бино,
използвам този ликьор не само аз , а и много други хора.Йодът помага и заздравява язви, помага още за много други неща.Този ликьор от зелени орехчета яприемат много хора дори за повишаване на имунитета и преди години също знам,че се беряха и правеха тези орехчета като ликьор.Днес също познавам хора, които си правят.Даже използват този ликьор за още куп проблеми.Една колежка така си лекува болен зъб, а също и е много полезно не само орехът като ликьор да се приема.Ореховите листа стават за вани , при настинки и пневмонии, при силна кашлица също помага ликьорът.
Поздрави !


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Vicky в 29-02-2016, 18:25:10
Здравейте,

Да уточня към Миа, че не съм увеличила тестото, захарите и се чувствам чудесно. Правих си доста изследвания и се оказа, че само йода ми е в долна граница. След три години, в които имам две бременности и кърмене (2г), нямам дори липса на желязо. (и нито един кариес, което изуми моята зъболекарка:)). И три месеца след второто ми раждане си върнах фигурата, без специален режим.

Относно ликьорът от зелени орехчета, четох за две неща, които ме притесняват. Първо от къде си набавят йод орехите, като вече почти няма в почвата и второто е как преценяваме дозата.

Бате Бино, как трябва да се приема йод? За йодис концентрат пише, че мога да го слагам във ваничката на бебчо.


Титла: Re:Йод
Публикувано от: бате Бино в 29-02-2016, 21:57:31
Vicky , първо да те поздравя за добрата форма след бременностите.  :flower:

Второ, аз винаги напомням нещо, с което мнозина вече се сблъскаха - в различните лаборатории могат да ти измерят най-различни стойности на каквото и да било  tooth ( веднъж във Военна Болница , Варна ми измериха 1.50 кръвна захар , което значи , че трябва да съм умрял  tooth ) Лабораториите в страната не са акредитирани, в смисъл - всеки си ползва някакви методики с различна степен на достоверност. Няма общи стандарти все още. Така  че  в друга лаборатория очаквай друга стойност :)

Трето, повечето ни параметри са ДИНАМИЧНИ , в един момент се измерва една стойност, в друг момент на деня - съвсем друга. И това е нормално! ( Затова за важните параметри се прави 24 часов "профил" )  

Четвърто  - "на долната граница" не значи , че имаш проблем. Виж, ако е ПОД долната граница , тогава е друго  tooth  

Но нищо не пречи да си добавим йод, аз съвсем скоро почвам, имам малко да допроуча.  Почти всички сме в недостиг.  :-\  А това е извънредно важен елемент!

Най-добре се усвоява   йодът, нанесен върху кожата- гърди, корем.  И най-вече в областта на щитовидната.
Още предимства: По този начин никога не може да се предозира! Организмът  си дръпва колкото му трябва и в който момент прецени  ;)  Освен това , по скоростта с която изсветлява намазаното можем да следим състоянието на жлезата. Бързо изсветлява - значи жлезата е "жадна" .  Трябва обаче да е под формата на калиев йодид. (Допълнително ще ви кажа защо точно под тази форма. Но и вие търсете! В момента изследвам доколко е важно йодът в калиевият йодид да е органичен.
Калият Е органичен - от картофено брашно. Вари  се  и в него се слага йода. )  
Ровичкал съм дълбоко в руски отзиви и в практика на натурални лекари и се разказват какви чудеса е свършил този метод  - дългогодишни патологии на щитовидната  са отшумявали! Нищо , че ендокринологът е предрекъл: "цял живот на хормони!"   :pensif_29:  
Какво да прави човекът - това са го учили , това и той учи  :surpris_23: Самодейността в Медицината не се толерира :)
( А то има си хас - ще вземе някой да открие нещо хем евтино , хем наистина  ефикасно  tooth )


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Elia в 01-03-2016, 11:26:17
Вики,
можеш да си набавиш йод чрез вани с орехови листа.Но аз правя и орехчета с мед както ти писах.Дозата е 1 ч.л. на прием.Или 1 с.л. както прецениш.Но това зависи и колко често се приема тази доза.Може веднъж седмично, което е различно от веднъж дневно.Пробвай, измери си пак нивото и ще установиш как лично на теб ти действа.Но вече съм убедена в доброто действие на ликьора от много хора и за различни проблеми.А орехът по принцип си съдържа йод.Още когато аз съм се родила и един педиатър е посъветвал моята майка да ме къпе във вода, в която да слага отвара от орехови листа.За засилване на имунитета, защото съм родена много малка и седмаче.Така,че има полза от тези вани.
Поздрави !


Титла: Re:Йод
Публикувано от: cherry в 01-03-2016, 14:22:13
Вики,
можеш да си набавиш йод чрез вани с орехови листа.Но аз правя и орехчета с мед както ти писах.Дозата е 1 ч.л. на прием.Или 1 с.л. както прецениш.Но това зависи и колко често се приема тази доза.Може веднъж седмично, което е различно от веднъж дневно.Пробвай, измери си пак нивото и ще установиш как лично на теб ти действа.Но вече съм убедена в доброто действие на ликьора от много хора и за различни проблеми.А орехът по принцип си съдържа йод.Още когато аз съм се родила и един педиатър е посъветвал моята майка да ме къпе във вода, в която да слага отвара от орехови листа.За засилване на имунитета, защото съм родена много малка и седмаче.Така,че има полза от тези вани.
Поздрави !
Elia,може ли да напишеш пак рецептата със зелени орехчета?По кое време се прави?
Благодаря предварително!


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Elia в 01-03-2016, 16:24:05
Чери,
ще ти напиша рецептите утре.Имам ги записани.Орехчетата се берат когато са с големина на лешник или малко по - големи.Трябва да се наберат определен брой орехчета.Но понякога, когато се изпусне срока за брането може и орехчетата да са по - големички - например колкото един бадем.Но наистина засилват имунитета, помагат при язва, болни венци, болни зъби.Също така могат да се използват за простудни заболявания, ние винаги ги правим и ги използваме през зимата и не само тогава.А и имам познати, които редовно ги използват при много здравословни проблеми.А ваната с орехови листа също много помага.Самите орехи, които берем когато узреят приличат на човешкия мозък и засилват паметта, ореховото масло лекува язви и гастрити.
Поздрави !


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Vicky в 01-03-2016, 17:26:59
Бате Бино, безкрайно благодаря за отговора!

Ще започна да проучвам този метод с мазане на щитовидната жлеза. Ще се опитам да намеря някой натурален лекар, ако трябва и до Русия ще отида. Не толкова за мен, но не мога да си представя да продължа да тъпча бебчо с хормони. По наставление на иглотерапевката ни, спрях хормона на бебчо, но задължително трябва да намеря с какво да му стимулирам жлезата, за да започне да работи както трябва. Иначе рискувам детето да не се развие добре..
Напълно съм съгласна, че на нашите лаборатории резултатите са абсолютен фарс. Скоро в Токуда ме изкара, че ТАТ ми е 0, а преди месец в друга лаборатория беше 33.....(нямам коментар дори). Незнам до колко да вярвам и че на детето са завишени ТСХ, но излизат много над нормата във три лаборатории (естествено с различни стойности)...
Йодът, за щастие, го пращат в Германия. Това е една идея, че може и да са достоверни резултатите. Свързвайки ги с моя проблем със щитовидната жлеза, бих се съгласила, че имам недостиг. Най-вероятно, почти 10 години на изкуствен хормон, с леки прекъсвания, жлезата е започнала да атрофира и сега ще ми костват много усилия да я науча да работи пак. Надявам се да е възможно.

Но пак, най-голямото ми усилие в момента е да намеря начин бебчо да се развива като едно здраво и умно човече!


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Vov в 01-03-2016, 21:45:12
Хм, не виждам да споменавате приемането на орехи - през устата...?
Малко се изкисват -2 - 4 часа (както Бино каза отдавна  :pensif_29:), изсушават се върху кърпа и после се ядат, старателно сдъвкани... Хем имат и много,много други полезни съставки, хем всичките са органични.
За много малки деца - след като почнат да се захранват - по мааалко (1 ч.л.) ситно смлени непосредствено преди храненето, смесени с вода, кис. мляко и пр.


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Elia в 02-03-2016, 09:57:52
Чери,
ето рецептата за ликьора.Имам 2 рецепти, можеш да си избереш която ти харесва.
РЕЦЕПТА 1 :
40 зелени орехчета, 11/2 литра силен ароматизиран алкохол / гроздова ракия /, 1 - 2 карамфилчета, малко парче канела, кафява захар - на вкус.
Орехчетата се измиват и нарязват на 1/2 - нки.Заливат се с алкохола в стъклен, затворен съд.Добавят се канелата и карамфила и съдът стои затворен на тъмно и хладно 6 месеца.Всяка седмица се разклаща .След това се прецежда през няколко ката марля и се разрежда с подсладена вода до искания градус.Не трябва да е много силен и сладък.Няколко години се запазва без да губи вкус и качества.
РЕЦЕПТА 2 :
Бутилка с широко гърло се напълва с нарязани орехчета.Слагат се подправки - карамфил, канела, лимонова кора и се заливат със силна ракия.Течността трябва да покрие орехчетата.Така на стайна температура стои 1 месец.След това се прецежда и разрежда с ракия 1 : 3.На всеки литър течност се добавя сироп от 250 гр. кафява захар и 100 мл. вода.След разбъркване се прецежда през няколко ката марля, докато се избистри.Съхранява се на хладно.Колкото повече отлежава, толкова по - добър става.
Аз нарязвам орехчета и заливам с мед.После добавям лимонов сок.Може да пробваш и с др. подсладител, напр. Агаве или кренов сироп.
Ядките като се накиснат на орехите водата става кафява, което показва,че йодът остава във водата.Най - добре е да се пие орехово мляко, добре действа и не създава киселини или др. проблеми.
Поздрави !


Титла: Re:Йод
Публикувано от: TodHuk в 02-03-2016, 10:43:40
Elia,
И ние горе-долу го правим така, но ползваме вместо захар мед. Проблем ли е това?


Титла: Re:Йод
Публикувано от: cherry в 02-03-2016, 12:13:55
Благодаря,Елиа :flowers2:
"Аз нарязвам орехчета и заливам с мед.После добавям лимонов сок.Може да пробваш и с др. подсладител, напр. Агаве или кренов сироп."
А това нещо като сладко ли е? И как се консумира.
Защото ликьора е хубаво нещо,но аз не пия алкохол... :whistling2 - emotloader:


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Elia в 02-03-2016, 12:29:50
Чери,
аз също не пия никакъв алкохол.Използвам ликьора дори за жабурене, така пак се поема йод през лигавиците.Освен това го правим много слабо алкохолно питие.И го вземаме при нужда - силна простуда, за билни зъби, венци и за язвата.
Преди време опитах да сложа орехчетата в мед, нарязани.Те си пускат сока и става не гъсто сладко, а леко разреден мед ако е течен меда става като питие.Може да се добави и лимонов сок и така става добре.Взема се при нужда , но може и една седмица да се взема, после да се прекъсне.После пак и така.Аз вземам по 1 ч.л. .
Може обаче да се използва и кленов сироп или агаве.Тази година като станат орехчетата ще изпробвам и с тези подсладители да видим какво ще стане.Но ликьорите са изпробвани и са трайни.
Но наистина алкохолът дори и да не се пие, а само да се жабуриш с него е добър дезинфектант за цялата устна кухина.Дори познавам хора излекували язви с този ликьор.Затова и аз го вземам за язвата.
Поздрави !


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Elia в 02-03-2016, 13:10:25
Tod nuk,
и аз ползвам мед, баща ми е пчелар и почти захар не използваме.Но самите рецепти така съм ги преписала.Може подсладителя да е различен, няма никакъв проблем.Още повече, има и диабетици и за тях подсладителите са проблем.Така,че според случая се прави напитката с орехчета.
Поздрави !


Титла: Re:Йод
Публикувано от: Vicky в 02-03-2016, 19:33:06
Vov, започвам и осъзнат прием на орехи. Досега се хранех с ядки, но сега започвам с нашенския орех, както приемам бразилския.

Благодаря и за рецептата за ликьора!


Титла: Re:Йод
Публикувано от: бате Бино в 03-03-2016, 10:43:34
Вики, помисли здраво над това, което ще ти напиша.  
До този момент някой от лекарите каза ли ти , че проблемът за намалената функция на жлезата би могъл да е не в НЕДОСТИГЪТ на йод, а в неговата лоша РЕЗОРБЦИЯ ( ВСМУКВАНЕ и УСВОЯВАНЕ )  в тънките черва?  ;)
В този вариант на хипофункция колкото и да добавяме йод, той пак не достига до жлезата!
Или - достига в минимални количества, за  които са необходими обаче сериозни количества йод, приет през устата ( или през кожата) . Но това пък носи голям риск за предозиране!
Това е втората причина за хипофункция- неусвояване!
Първата е ясна - недостиг на йод.


А след като това се проявява и при бебето , е много вероятно да става въпрос  за "вторият вариант" хипофункция - неусвояване на йод.
Защо вторият вариант?
Защото неусвояването  БИ МОГЛО да бъде наследствено, докато недостигът на йод- НЕ Е !  ( "недостиг " не е патология. Той е фактор за нея! ) За недостиг на йод при бебе е абсурд да се говори! Значи проблемът трябва да се търси другаде.
Защо  йодът не успява да се усвои  в тънките черва  - е все още недобре изучен казус, но поне насочва вниманието в правилна посока! А и има практика за преодоляване на проблема - работи се  в насока тънко черво, което няма нищо общо вече с йода!!

Същото е и с много други минерали - наивно се заключава, че става въпрос за недостиг, докато причината е в проблем в усвояването!  Ако например  щитовидната жлеза не работи добре и не отделя хормона тиреокалцитонин - тогава калцият от храната не се усвоява , дори да го приемаме с килограми!
 Затова и при жените в климакс остеопорозата  е чест проблем  - не защото не приемят калций, а защото жлезата е вече обременена ( фактори за това:  недостиг на йод, емоционални фактори, радиация)  и в резултат калцият не се усвоява.


Титла: Re:Йод
Публикувано от: бате Бино в 03-03-2016, 14:22:42
И най-лошата възможност, за която не искаме да мислим, е  - детето да е наследило от майката отслабена  щитовидна жлеза. ( с понижена собствена функция заради добавяне на синтетични хормони отвън)


Титла: Re:Йод
Публикувано от: donna в 08-03-2016, 21:21:27
Здравей Vicky,

моя позната с понижена функция на щитовидната жлеза, намали дозата на хормона, като приемаше всеки ден смляно ленено семе с чаша вода. То регулира хормоните.

Има Шуслерова сол - Kalium jodatum № 15 - която се приема за подобряване усвояването на йода в различни потенции, в зависимост от това дали щитовидната жлеза е с хипо- или хипер- функция. Но не съм сигурна, дали солите от 12 до 24 са внесени в България, а и трябва човек да се консултира с лекар, ако приема тези над 12 номер, да не ги приема безразборно. Ако случайно решиш да приемаш такава сол, бих те посъветвала евентуално да се обърнеш към д-р Пашкулев за съвет, той е запознат и със солите над 12 и лекува с тях, ако не греша - той самия ги приготвя.

При употребата на зеленолистни организмът ни губи йод, това също е важно да се знае.

Аз когато съм настинала или с грип, си мажа гърба във вид на т.нар. решетка  на 2 см. отдалечена от гръбначния стълб и много ми помага. Случвало се е да попие моментално, тогава се мажа още 2-3 дни, докато останат белези от йода по кожата. Имам познати, които са лекували така пневмония за 2-3 дни...Йодът действа като чистач за клетките.
Дали са ти хубави съвети нагоре, действай! :)


Титла: Re:Йод
Публикувано от: бате Бино в 08-03-2016, 23:18:33
Дона привет, радвам се , че си се отказала да напускаш   :Content_22:
Сериозно се интересувам дали има ПОНЕ ЕДИН , излекуван от д-р Пашкулев или от който и да е друг с помощта на шуслерова сол  ( без значение кой номер) от ХИПЕРФУНКЦИЯ !  И на второ място - от хипофункция, която е с причина ЛОШО УСВОЯВАНЕ НА ЙОД!  

Пояснявам какво имам предвид под "излекуван" :  :)
Човекът бил болен десетина години - в един момент пил шуслери - ,  и .. излекувал се завинаги ,без да има нужда вече нито от шуслери , нито от хормони.. тоест - станал здрав точно както преди да се разболее.
 

Поне един отзив искам да прочета! Или да чуя за някого. Веднага се качвам на колата и отивам да се запозная с него лично!


Титла: Re:Йод
Публикувано от: donna в 09-03-2016, 00:18:18
Не ми плюй солите, бате Бино :), всичко е възможно. Защо не, като се лекуват толкова много заболявания и с тяхна помощ, да не помогнат и тук? Аз ги ползвам вече 4 години и знам какво значи да приемаш нещо със соли и какво е да го приемаш без соли!! Организмът полека-полека се възстановява и започва да си функционира без тях.

А за д-р Пашкулев - не знам, обади му се и го попитай :). Аз съм ходила на преглед при него и съм много доволна, но не се сетих да го попитам тогава дали има излекувани пациенти с намалена или увеличена функция на щитовидната жлеза, съжалявам :surpris_23:. Но има случаи, в които е необходимо да се взема йод в йонна форма. Дали е необходимо в този случай - ще каже лекар като Пашкулев примерно, за друг не се сещам в момента :surpris_23:. Но ако си сериозен и ти се пътува - да поразпитам тук-там :)?


Титла: Re:Йод
Публикувано от: бате Бино в 09-03-2016, 08:50:53
Дона, препоръчително е  да четеш по-внимателно, с оглед - да схващаш по-вярно написаното  ;) И да не се стига до изопачаване .  
Попитах за КОНКРЕТНИ състояния.
 И САМО ПОПИТАХ  без да ДАВАМ ОЦЕНКА  ;)

Същото става , както и при пърхута , (дето обявих награда да ми покажат  поне един излекуван! :) )- ама нямало как да няма , ама всичко било възможно.. ала бала ала бала, общи приказки  tooth  

Поразпитай по моя въпрос когото искаш, аз съм на линия и чакам.
Това, че си доволна от Пашкулев, не значи че той лекува успешно хиперфункция с Ш. сол ;)
Както , ако Иванчо има дълги уши, не значи , че е магаре .    Нали така?  :kisss:

И от това, че тези соли лекуват ДРУГИ заболявания, не следва , че лекуват и щитовидната.
Това е опростена "логика" , която често се прилага, когато липсва познание.
(Но не е добър подход, мое наблюдение.  )Титла: Re:Йод
Публикувано от: donna в 09-03-2016, 14:00:11
А ти чете ли внимателно, схвана ли това, което аз написах, бате Бино? ;)

Нали за това говорим - солите се приемат, когато организмът лошо усвоява нещо си, за да започне да го усвоява пълноценно. А към Пашкулев насочих за съвет - той е по-запознат със влиянието на солите, има повече опит, сам ги приготвя и може да каже - е ли лечимо заболяването с тях, или не е. Дали има излекувани пациенти на тази тема - той си знае.

Аз не бях писала известно време във форума и напълно бях забравила, че бате Бино винаги е прав tooth. Дори когато не е прав tooth.

Това, което е трябвало да напиша, съм го написала. Опитах се да помогна на човек в беда, съвестта ми е спокойна. Дали той ще приеме съвета, вече решава сам.

Хайде, със здраве! :flower:


Титла: Re:Йод
Публикувано от: бате Бино в 09-03-2016, 20:19:09
Дона, няма повод да си гузна , че си направила нещо нередно :)  Че да се извиняваш :)

А аз, разбира се , че не винаги съм прав, но е добре  да даваш АРГУМЕНТ  кога и защо не съм,  :)
а не само  общи заключения и общи приказки, което всеки го може  tooth
Да оставим , че в конкретният случай изобщо не виждам повод за тази реплика , аз само поисках  определена информация  :surpris_23:  За какво точно съм твърдял , че съм прав?
Явно ти е идвало отвътре да ми отговориш  все пак някак си и понеже за друго не си се сетила   ;D
( Дето има един лаф - "седя, седя и на магарето  "чуш" викам "  tooth )Титла: Re:Йод
Публикувано от: Vicky в 11-03-2016, 14:26:16
Бате Бино,

Обърнах внимание на коментара ти за тънките черва. Преди бях чела доста, че всички здравни проблеми идват от пропускливи черва или общо казано от проблеми със стомаха. В тази връзка, най-вероятно си много прав, но ще трябва да го докажа за себе си.
Започнах прием на йодис концентрат, който не би трябвало да може да се предозира. След месец ще си пусна нови изследвания за йод и това ще покаже дали да го усвоявам или не. Не се сещам за друг тест.
За стомаха, започнах прием на провиотик, тъй като той спомага и срещу кандида. Друга сериозна причина за проблеми със щитовидната жлеза.

За бебчо, абсолютно съм сигурна, че проблема идва от мен, но тъй като вече го има, предпочитам да се съсредоточа в лечението му, отколкото да задълбая в чувството за вина. Това го оставям на децата, като порастнат (нали за всичко са виновни мама и тати:))).

На този етап, смея да кажа, че виждам подобрение в неговото състояние от иглотерапията на която ходим. Кръвообращението му се подобри, крайниците се стоплиха, имаше стафилокова секреция от очите, която преборихме на 98%. Сега остава да го докажа подобрението с кръвно изследване, което ще пусна края на месеца. Дай Боже всичко да е наред!

Колкото до шуслеровите соли. Лекувам сополи на баткото с тях, но за по-сериозни неща не видях подобрение. Разбира се, всеки случай е индивидуален.