За първи път е изграден комплекс за възстановявяне на здравето, съчетаващ уникални природни условия с една самобитна българска система за здравословно хранене, осигуряваща живот без болести и лекарства.В центъра за първи път в България се практикува уникална здравословна система за хранене (системата на видово – човешкото хранене), която се основава на идеята за специална хранителна формула, отредена от природата на човека, Хомо Сапиенс, гарантираща живот без болести и лекарства. Днес тази формула е известна на опитен екип от специалисти, които са я разработили в практически доказана кулинарна система за хранене, включваща естествена храна от растителен произход и автентични български млечни продукти.Още Хипократ твърди, че лекарството трябва да бъде храна, а храната – лекарство. Днес науката осъзнава отново, че храната е основната екологична връзка на човека с природата и от нейното качество на първо място зависи дали ще бъдем здрави или болни.
Системата на видово – човешкото хранене е базирана на международна научна традиция – Натурална хигиена, която установява, че има един основен човешки стил на хранене, специфичен за Хомо Сапиенс, който природата ни е отредила и който гарантира живот без болести и лекарства.
Здравословният режим на живот се състои от изготвяне на индивидуална разтоварителна, физио-терапевтична и хранителна програма, която не води до развитие на болести и връща добрата форма на здравите.
Прилагат се множество физио-терапевтични процедури, йога упражнения, лечебен туризъм, каланетика, тибетски упражнения, водни процедури, масаж и акупресура, съчетани с преходния средиземноморски климат на южното черноморие, където е разпложен Здравния Център "Vita Mores". Провежда се редовен квалифициран лекарски и диетологичен контрол.
Основната формула на живота- естественото хранене, приложена към болния и здравия човек, по лек и неусетен начин възвръща неговото здраве и спокойствие.
Коя е тази храна и кой е източника?
Как човек може да живее без болести и без лекарства?
Как можете да възстановите Вашето здраве, тегло и красота?
Това можете да осъществите в действащия здравен център Vita Mores в Св. Влас.
В здравния център е създаден кухненски блок, предназначен за естествено рационално хранене на гостите на хотела. Под контрола на специалист по лечебно хранене и на лекар диетолог са разработени менюта за всички възрастови групи в зависимост от здравословното им състояние и начина на живот. Комплектните менюта са съставени от следните групи хранителни продукти, които са на основата на вегетарианска млечна кухня:
1. Плодове – ябълки, круши, дюли, череши, ягоди, кайсии, праскови, сливи, пъпеши, дини, грозде и други
2. Салати - краставици, домати, пиперки, моркови, зеле, маруля, спанак, лапад, червено цвекло, гулия, алабаш, ряпа и други, подправени с листни подправки
3. Зеленчуци – картофи, моркови, кервиз, гулия, прясно зеле, червено цвекло, зелен фасул, бамя, грах, тиквички, карфиол, броколи, пиперки и други
4. Оризови – неолющен ориз, елда (гречка), булгур, овес
5. Семена - слънчогледово, тиквено, сусамено, люцерно, копърово, просо, ленено
6. Ядки – бадеми, орехи, лешници, фъстъци, царевица, кашу
7. Бобови – боб, леща, соя, нахут
8. Мазнини – краве масло, зехтин, сурово екологично пресовано олио
9. Сол – калиева, натриева във съотношение съобразни изискванията
10. Млечни продукти – козе сирене, козе мляко, биволско сирене, биволско мляко
11. Сушени плодове – фурми, сини сливи, кайсии, смокини, стафиди
Всички тези хранителни продукти са обработени чрез изкисване, покълване или в натурален вид и са превърнати в предястия, ястия, полуфабрикати, десерти. При преработката се използват специални технологични процеси с лечебна цел. Диетолозите са разработили до 100 рецепти за хранене, съобразени с българската национална кухня. Разчита се на хранителните продукти, произведени в България при естествени климатични условия.