Уау!
Досега не съм се сблъсквал с възгледите на закостенелите месоядци, може би защото не допускам какви да е хора в обкръжението си - "покажи ми приятелите си, за да ти кажа що за човек си" е сентенция, която използвам за мото в живота си. Но освен приятелите, и начинът на хранене/пиене е крайно показателен в това отношение.
Моето мнение е, че вегетарианската диета, нетрадиционна сексуална ориентация, външен вид или всичко друго, което ни прави различни, е най-силното ни оръжие в живота. Действа като РАЙД срещу нежелани гадинки и вредители и в същото време ни прави безкрайно толерантни към различните, в това число и нетолерантните към нас.
Също така смятам, както повечето от вас, че помощта се дава, когато бъде поискана - хубост на сила не става и това си го доказвам със собствения опит - не станах веган отведнъж. А за да държиш на здравословна диета трябва да имаш 1) желание, 2) познание и 3) воля/самоконтрол. Много важно също така е и да държиш егото си вързано в задния двор, защото ако ти липсва едно от 3-те, лесно може да се развилнее и да нахапе невинни люде. А именно това според мен се е случило в прословутата тема.
Обичам и да вярвам, че вселената е многоизмерна, състои се от множество реалности и подкрепя напълно нашите убеждения, като предлага доказателства в тяхна подкрепа. Затова и винаги ще има доказателства "за" и доказателства "против".
Вегетарианството/веганството/суровоядството не са само начин на хранене, а и философия и начин на живот, както много от вас са установили. И според мен, част от тази философия включва прословутото "каквото почукало, такова се обадило" - т.е. да се държим с останалите по начина, по който искаме и те да се държат с нас. Ясно е, че ако нападнем месояден или спиртопиен
рядко бихме получили добро отношение и реакция. Също както и подсъзнателната нагласа "ние сме по-добри, ние сме по-умни, ние сме по-зрели" ще даде същия резултат и ще предизвика същото поведение и нагласа в "опонента" ни. Според мен всичко във външния свят ни отразява емоционалното ни състояние, нашия вътрешен свят и ако като вегетарианско общество получаваме подобен feedback от ответния фронт, значи някъде вътре в нас, като колективно съзнание, има необходимост от промяна. И както винаги, промяната започва отвътре!
Просто нахвърлих малко мисли, надявам се, че не звучат проповеднически или като опит да порицая някого. Целта ми не е била такава, а по-скоро да пренесем дискусията на по-дълбоко ниво!
Поздрави!