Токущо мои познати ми пратиха по скайп тези редове по-долу !
Направихме си настойка от зелени орехчета, вече са колкото череши и ги потопихме във водка Зельоная Марка . След 3 часа киснене водката се оцвети в зелено. Решихме да пием разредено и излезнах да купя една 10 литра минерална вода Ракитово. В стъклена чаша напълнена почти догоре с вода Ракитово капнах 20 капки от зелената тинктура от орехи. Водата моментално се оцвети в червен цвят. Гледам реакцията и не вярвам на очите си. Налях чешмянка в стъклена чаша и пак капнах 20 капки . Реакция нямаше течността си става жълто зелена от разредения извлек. Извадих газирана вода Девин от хладилникма, пак няма зачервяване. Купих Хисарска минерална и с нея няма зачервяване.
Косвени изводи:
- протекла е реакция между йода и нефигуруиращия на етикета консервант във водата?
- от естественото находище се излъчва химичен елемент който липсва в останалите води?
Реакцията в чашата е достатъчно бурна за да откаже всеки да го пие това. Писах на производителя с молба най-учтиво да ми дадат инфо какъв химикал слагат с цел предотвратяване на водораслово зеленясване на водата. Отговора не ми хареса, почнаха се някакви баламосваници как водата била светена и как не зеленясвала и нямало нищо вътре. Ако можете да отгатнете факти по темата ?