Ами пак Аюрведа , Ице. Съвсем прости неща , защо само аз да съм запознат, всички трябва от там да тръгваме , ако ще правим нещо за здрвавето. Дори и за съня , препоръките трябва да са индивидуални - вата може да подремне по обед, защото енергийката й по природа е ограничена, за разлика от пита-кафа например, където енергия има в колосални мащаби и на нея това не й се налага.
(Достатъчно добре го демонстрира нашият премиер , който е тъкмо пита-кафа и никой не може да отрече, че този човек има уникална работоспособност. Дали се справя по същество , не коментираме, то е друг въпрос
)
На Томирис , може и да не й изглежда здравословно, но в Китай повсеместно се спи по обед, разказа ми го д-р Шакола, специалист по китайска медицина.
И ето - пак трябва проблема да се изследва с мисъл - за китайците може би е здравословно, но за чернокожите и арабите например да не е. Защо? Като цяло , нивото на тестостерон ( който е основното "гориво" за голяма мощност) при "дръпнатите" очи е много по-малко в сравнение с нивото му при чернокожите.
( Това става ясно и когато последните бъдат любезни да ни покажат някои техни вторични полови белези
) Затова и проявите на агресия ( изнасилване например) са много по-малко статистически в източните страни , в сравнение с останалите . ( това е факт)
Огромното болшинство китайци, виетнамци и прочие ,както знаем, са ниски и слаби с недоокосмени лица. Кой е виждал висок широкоплещест брадат виетнамец? Как ви звучи "виетнамец-кечист "? Няма такова животно. Ето и обяснението защо в Китай е добре да се спи по обед, а в Оман - не.
( Разказвали са ми за оманец, който на 33 г. ВСЕКИ ДЕН прави секс по ЧЕТИРИ ПЪТИ. При това - не на веднъж ,а на закуска, след работа, след фитнеса и преди лягане ! При това , той го прави за удоволствие , не работи това..
Жената , която ми го разказа , е издържала само месец , после се помолила "да поразредят" секса , но мъжагата се обидил , решил че тя не го обичала достатъчно..
Да кажеш на човек с такъв чудовищен тестостерон ,че е добре да си подремва след обед, значи да се подиграеш с него )
Та по същество за биоритмите . Ако сме решили да подремваме по няколко пъти на ден , то е ясно - ще ни се освободи свободно време през нощта. Какво се случва тогава обаче?
Както се знае, различните органи са активни през различни периоди в денонощието. Когато например храносмилателният огън е най-силен по обед - в 12 ч. а ние сме решили тогава да спим - излизаме извън баланса - щом ще спим по обед, значи ще трябва да ядем по друго време , когато смилането на храната не е така пълноценно ,както по обед, когато трябва да се изяжда най-голямата порция. Или пък ще се окаже , ( математически със сигурност) че ще спим или веднага след ядене ( което е лошо) или ще ядем веднага след събуждане ( което пак е лошо) .
А пък по нощите когато няма да ни се спи , ще трябва да насилваме организмът да прави нещо друго , докато той тогава е в период на усвояване на храната и му трябва енергия и покой. Разбира се - включително и да ядем през нощта.
Което си е направо абсурд.
Та такъв противоприроден режим с времето може да нанесе сума поразии, включително и разбалансиране на дошите ( вата, пита ,кафа. Вата най-вече, тя е най-чувствителна към спазването на режима на хранене и покой )
Не че не може да се приложи , но просто няма кой да го аргументира , освен ако не е третокласник, наскоро научил се да смята с калкулатора.