Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Маслините?  (Прочетена 14963 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ronin
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 91


« Отговор #20 -: 21-06-2010, 22:28:55 »

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=595.320
Тук съм писал нещо за маслините.
Активен

"Вярата в истината започва със съмнение във всички вярвани до момента истини" Ницше
beelee
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 690


fantomiss


« Отговор #21 -: 22-06-2010, 08:51:16 »

И аз като малка не ядях маслини, бяха ми адски солени и черни Smiley
Иначе ги купувам от една сергия на женския пазар, където само маслини продават.
Активен

Не всички са на мястото си в този форум...
namonaraqnaq
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 140



« Отговор #22 -: 01-10-2010, 14:18:59 »

Обожавам маслини. Smiley

И аз. Чак се чудя как има хора, които не обичат маслини (жена ми примерно). Мистика!
Аз ги бях преяла като дете, много тежко отравяне помня.
Проядох ги отново след 20-тата си година :-)
И сега пак ги обожавам, толкова много ги обичам,  че пак ми се преяжда с маслини, но помня, помня ...
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #23 -: 31-10-2010, 02:55:31 »

Маслини купих 2 кила сурови и сама ще си ги подкиселя... То голяма врътка, надупчва се всяка една маслина, после се слагат във вода, която се подменя всеки ден в продължение на месец за да се изцеди горчивината им... Ако не сте вкусвали сурови маслини, да знаете, че не сте пропуснали нищо... То е няква ужасна горчилка, по-горчиво нещо в живота си не съм вкусвала...

Та след 1 месец като вече не са горчиви ще ги накисна в сол и лимон и за няколко дни са готови... Така си ги правят хората тук, аз съм яла така приготвени маслини малко след подкиселяването им и е нещо невероятно, нито са солени, нито са кисели, хрупкат като ги хапваш... Тези които се продават в България са някви сякаш сварени, толкова меки са станали, може би от дългото седене по магазините... А може и наистина да са варени, защото са цели, а не срязани за да им се източва горчилката както правим ние сега... Тоест тая горчилка как е източена тогава? Може би става по-бързо ако се бланшират или нещо такова...

Въобще ако си зимате маслини, гледайте в буркан и да са разцепени и колкото може по-скорошна дата на производство...

пс: става въпрос за зелени маслини, другите видове не ги знам дали са така горчиви, може да се правят по друг начин
« Последна редакция: 31-10-2010, 02:57:16 от marulka » Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #24 -: 31-10-2010, 05:24:29 »

И ние се мОрим да си направим маслини по гръцка технология. Иначе да, голяма горчилка като са съвсем съвсем сурови.
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #25 -: 31-10-2010, 09:57:17 »

гръцката технология същата ли е? на мен ми се струва ужасно дълго 1 месец да се сменя водата, мисля, че ги правят и с накисване в солена вода и става по-бързо отцеждането на горчилката, но така като че се запазва повече маслината като е само с вода...

днеска ще слагам и няква друга туршия мисля, не се сетих по-навреме, ама то зелето сега взе да става по-евтино... въобще човек ако иска да е сигурен, че е сурово, трябва сам да си слага зимнина... вие какво друго подкиселвате освен зеле, Вери?
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #26 -: 31-10-2010, 13:49:59 »

24 часа само във вода. После 1 месец само в солена вода без да се сменя.
Знам, че в Гърция си взимат директно от морето солена вода за маслините.

А ние: люти чушки, обикновени чушки, карфиол, моркови, чесън, бамя, зелен фасул, патладжан. Мисля, че друго няма.
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #27 -: 04-11-2010, 23:27:00 »

Е, тая технология не е мОрене, само веднъж се сменя водата... На мен едните ми маслини вече са готови, взех ги полуготови, бяха им източвали водата в магазина, аз източих още веднъж само, сложих (бидонче 2кг става дума) 2-3 с.л. сол, 1 к.ч. зехтин и един разполовен лимон и след 3-4 дена седене така вече са готови за консумация, солта съвсем леко е проникнала в тях, просто са нещо невероятно на вкус, час по час се навъртам пред бидончето и си глофвам по няколко маслинки angel Вери, ако ще правите пак маслини, непременно пробвайте и тази технология, мисля, че е много по-добре отколкото да седят цял месец в сол... (като ги гледам и една седмица не знам ще им дам ли да преседят в солта...) мммм мммм мммм
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
kriss
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 229


обичам те ... живот


« Отговор #28 -: 17-11-2010, 13:37:42 »

Майка ми ги нацепваше леко при цеденето , а за дърво в Бг съм виждала маслиново дърво - но незнамдали дава плод , имат го по скоро за уникат в комплекс Елените над двеста годишно мисля че беше - а едно малко дръвченце  Grin
Активен
petia_gol
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 310



« Отговор #29 -: 26-11-2010, 18:40:30 »

Много интересно...как съм я пропуснала тази тема? В двора ни  и навсякъде тук има маслинови дръвчета Така си и окапват на земята. Едни мънички и черни са. Следващата есен ще направя задължително, но някой знае ли по кое време се берат и дали всички видове стават по тази рецепта?
Активен
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #30 -: 27-11-2010, 03:32:14 »

нямам представа за черни маслини... тук само едни жълти намирам, после стават тъмно зелени... по принцип винаги можеш да пробваш да видиш кво ше се получи... то е грехота така да окапват... берат се тоя месец щото предния ги нямаше по пазара...
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Страници: 1 [2]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: