Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Тъмнозелено зеле  (Прочетена 13323 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Тедко
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 23



« -: 16-03-2010, 23:31:53 »

Привет приятели,

Предполагам много от вас, четейки чуждестранна литература за суровоядството, сте попадали на различни видове плод/зеленчук, които не сте засичали на нашия пазар. Едно от тях за мен е тъмнозеленото зеле - най-общо казано, тъй като има много подвидове. Например:

Къдраво зеле:



Савойско зеле:



Spitfire cabbage:



Myatt Offenham cabbage:



Китайско зеле Пак Чой:



и много други ...

Лично аз само като ги гледам, започвам да слюноотделям обилно. Може би темата ще бъде леко оффтопик без да напиша какви са преимуществата и ценните вещества в този зеленчук, но смятам, че всеки, който върви по пътя на суровоядството, е наясно колко ценни и важни са тъмнозелените зеленчуци. Който пожелае може да добави повече информация.

Това, което ме интересува, е дали се предлагат по българските пазари, тъй като досега аз не съм виждал. Забелязах, че се продават техните семена за посев, така че е съвсем логично някаква част от реколтата да се предлага на пазара. И тъй като на мен лично ми е омръзнало от марули и спанак, ще бъда повече от доволен да добавя тези красавци в диетата си! мммм

Поздрави!
« Последна редакция: 17-03-2010, 19:32:50 от ТΞD » Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #1 -: 17-03-2010, 01:50:00 »

Особено първото от изброените е много полезно- къдравото или на англ. kale.

Знам, че савойското се предлага на бг пазара. А Марулка (една наша съфорумка, която се загуби последно време Smiley ) беше си отгледала в градината пак чой.
« Последна редакция: 17-03-2010, 01:52:56 от Вери » Активен
Ortodoksalen_Anorektik
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 667


бивш Ортодоксален Аноректик


WWW
« Отговор #2 -: 17-03-2010, 02:42:23 »

Всички видове от картинките са апетитни.  В България виреят основно два вида: Македонско нитратно твърдо зеле, и бяло българско  сладко и меко зеле.
Balev-BIO  ако раздаде семена по селата и сключи договор за изкупуване на продукцията може и да опитаме скоро. 
Активен

Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u
zigzag
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 237



« Отговор #3 -: 18-03-2010, 01:44:26 »

Да предположим:Имам няколко декара и с много любов и грижи засявам и отглеждам няколко тона къдраво и савойско зеле.На есен отивам по борси и по пазари.Какво се случва когато с моята продукция застана до обикновеното зеле,което се готви със свинско,сарми,слага се за кисело и турший?Малкото пресрамили се да питат "какво е това?"-решават,че е подобре от нашето си зеле за свинското.От няколкостотинте полусуровоядци из цяла България се появяват трима и аз им подарявам колкото могат да носят.Четири ресторанта купуват по няколко килограма за атракция,а аз продължавам да ям всеки ден зеле с отчаяна надежда да не го хвърля.Нататък...
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #4 -: 18-03-2010, 07:59:51 »

Обаждай се и на нас за зелето  браво, аплодирам
Активен
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #5 -: 18-03-2010, 08:21:57 »

Това последното зеле незнаех,  че така се казва- Пак Чой, видях го миналия ден в Кауфланд, но листата бяха намачкани и не ми привлече желанието да си взема, пипнах го само- много нежни листенца.
Активен
ribkata
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 309



« Отговор #6 -: 18-03-2010, 11:03:49 »

Vtoroto, toest savojskoto, spored men ne e osobeno vkusno, a i e dosta tvardo, za salatki ne stava dobre. Tuk v Italia ne se smiata za interesen zelenchuk, daze ti go podariavat na pazara, poniakoga ne go plashtam kogato kupuvam drugo ot moia chovek na sergiata, nodariava mi ili tova ili vrazka magdanoz, ama az predpochitam magdanoza, tova zele posle za sedmiza ne moga da go doiziam sama.
"svetlite" vidove gi obicham poveche, surovi v salatkata sa po vkusni i hrupkavi.

p.s. poslednoto i az ne znaeh che e vid zele. Prilicha mnogo na edin vid deto tuk se kazva "coste" (le coste) - stava i po visoko ako se ostavi da raste; mnogo e vkusno leko zadusheno na para, svetlata chast na stablata ostava hrupkava, a zelenite lista sa po meki, malko nabodobiavat spanaka, no s po delikaten vkus.
« Последна редакция: 18-03-2010, 11:09:56 от ribkata » Активен
ribkata
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 309



« Отговор #7 -: 18-03-2010, 11:43:10 »

а това е любимият ми сезонен зеленчук - радикио. Този е супер вкусен в салата, свеж и леко пикантен, като го почнеш просто няма спиране  ам-ам
и отговаря на принципа "избирай първо местните продукти"

Вади се в Тревизо, затова и този сорт се нарича Тревизански, има ранен и късен, вторият се бере от края на ноември през цялата зима

И да добавя че е защитен от местен Консорциум, има наистина здрава и дълга традиция, правят му и festa празник по разните села и градове, изобщо тачен и обичан продукт;
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #8 -: 18-03-2010, 17:29:02 »

Радикиото го има тук по италианските магазинчета. А ние сме в такъв квартал, където предимно живеят италианци и гърци. Харесвам го. Цикорията също харесвам.
А Пак чой има разновидности и са под други имена.
Активен
green flower
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 448


Remember your dreams!


WWW
« Отговор #9 -: 12-09-2010, 18:25:29 »

Здравейте,
пиша тук, за да не отварям нова тема...Не можах да намеря никъде във форума инфо по въпроса...
Знаете ли откъде мога да си купя къдраво зеле (kale) в БГ? Нещо удрям на камък в търсенията си... Ъъъ? За догодина ще връча едни семена на баба ми и ще приключа с ядовете и тегелите по пазари и пазарища най-накрая в търсене на прословутото къдраво зеле намигам...Вече се чувствам като на поход за Светия Граал с това кале, в месеци на самотно обикаляне  ама че съм
Благодаря ви предварително и дано някой да знае Smiley)))
Активен

Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #10 -: 12-09-2010, 19:37:28 »

Green flower, заповядай!
http://www.gradinarstvo.hit.bg/l_zele.html
Активен
green flower
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 448


Remember your dreams!


WWW
« Отговор #11 -: 08-11-2010, 00:45:30 »

Мерси, Svetlio, чак сега виждам отговора ти! Аз попаднах на този сайт и съм предупредила баба ми да търси семена или аз ще и купя и догодина да сее  Cheesy, няма измъкване! Щеше ми се да си купя сега за ядене, ама не намирам.
Активен

Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #12 -: 08-11-2010, 00:52:21 »

а ти сигурна ли си, че ще ти хареса на вкус това нещо? да не стане така баба ти да ти насади 100 кила зеле и после да се чудиш кво да го правиш...

то и аз така правих веднъж, без да знам кво е пак-чой си насадих 100 корена в градината, ма то пък се оказа много приятно на вкус, добре, че не съм попаднала на семена манолд примерно, че тогава кво щях да правя не знам ухилен
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
novak
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5


« Отговор #13 -: 13-09-2015, 13:44:05 »

Да повдигна тази доста стара тема. От къде си намерите къдраво зеле (kale) в София? Обикалях на доста места и никъде не мога да намеря.
Активен
novak
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5


« Отговор #14 -: 15-09-2015, 14:16:40 »

Никой ли не знае? Има ли някой от София? Някой чете ли тази тема?
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: