Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Кефир във вода,сок алтернативи  (Прочетена 8914 пъти)

nadia

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2
Re:Кефир във вода,сок алтернативи
« Отговор #20 -: 28-10-2010, 08:28:15 »

И аз благодаря! Аз имах гъба, но ми умря и не разбирах защо - горе пише да не се плакне с хлорирана вода, а там където живеех беше направо бяла...
Ако на някой от София гъбката му се размножи, може да ми метне малко, вече не живея там  :Confus_3:
Храня я с домашно мляко, един съсед на вилата ми има крави. От горепосочените симптоми не съм имала, а и аз съм изпивала по цифра чаши, много е вкусно :)

Здравейте, ако искате гъба се обадете по Skype nchotorova От София съм, ще ви дам.
Активен

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Кефир във вода,сок алтернативи
« Отговор #21 -: 28-10-2010, 10:03:55 »

У нас имаме кефирена гъба, расте си..като гъба, въпреки, че баща ми я прецежда през метална решетка. Чела съм че и с вода не трябва да се изплаква, а на други места-че точно с вода трябва да се плакне. Според мен зависи от качеството на млякото и на водата, а може би и от самата гъба, човек трябва да пробва,за да я разбере как функционира.
Активен

amazonian

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 240
Re:Кефир във вода,сок алтернативи
« Отговор #22 -: 28-10-2010, 22:34:36 »

Аз имам комбуча, но нещо не ми харесва напитката. Все още си я гледам - мога да дам на някой, ако иска (в София съм).
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Кефир във вода,сок алтернативи
« Отговор #23 -: 29-10-2010, 00:14:20 »

Кефир с растително мляко така и не направихме. Но камбуча да. Не е кой знае какво. Даже успяхме да я развалим и хвърлим. Не беше хубаво уплътнен буркана и разни мушички си бяха снесли яйцата.
Активен

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Кефир във вода,сок алтернативи
« Отговор #24 -: 03-11-2010, 23:43:34 »

Ето малко интересна инфирмация, от човек във форум относно гъбата, но описанието на получаването на заводско мляко е доста интересно:

аз да допълня от скромния си 6-месечен опит: според мен причината да не става
добре кефира е ниските температури от около месец. В стаята е около 20 градуса и
засега става, но в началото когато паднаха около 17-18 и при мен се получи почти
прясно мляко, почти кисело.
Другата причина според мен е самото мляко - аз също ползвах Ханско, до един
момент ставаше, но предполагам, че пускат в търговската мрежа не съвсем еднакво
като качество мляко и затова понякога не става добър кефир. След доста четене за
начина на производство на "заводското" мляко разбрах следното - истинското краве
мляко се обезмаслява, изважда се маслото, което е най-скъпото в целия процес, и
чак след това в големи басейни, с вече обезмаслено мляко, сиреч нещо като
полу-вода и мляко, започват да прибавят масленост. Така може да се контролира с
точност маслеността на суровото мляко от 0,1% до 1,5%. Така че, до 1,5%
масленост може да се счита че млякото е истинско. И след това идва голямата
измама на родните млекопроизводители.
Млякото което е с масленост 3% не се прави с добавяне на още повече мазнини, а с
хомогенизиране и добавяне на сухо мляко. И затова често такова мляко кефирената
гъба не го харесва и нищо не става от него, въпреки че си мислим - колкото
повече масленост, толкова по-добре. Аз от мляко с 1,5% получавам достатъчно гъст
кефир, та чак се изненадвам. И вече избягвам да купувам мляко с 3% масленост.
Но от домашно краве мляко не правя кефир, защото установих, че с подквасването
се засилва и мириса на обор, и ми е малко гадничко да го консумирам. Та така...
Активен
 

Страницата е създадена за 0.137 секунди с 22 запитвания.