Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Орехи  (Прочетена 20964 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


« Отговор #20 -: 10-01-2017, 13:27:42 »

Накратко - отскоро накисвам и аз ядките, преди да ги ям (орехи, лешници и бадеми), но водата от накисването дали трябва да се пие също заради йода ?

Аз изхвърлям водата от накисването. В повечето източници за покълване, включително този сайт http://www.zemianazaem.com/archives/26, съветват да се изхвърля водата.
Струва ми се, само Викторас Кулвинскас пише водата от кисненето на пшеницата да се пие.

Ако искаш да ползваш йода на орехите, накисвай преградките на ореховите ядки в спирт. В нета има рецепти за настойка от орехови преградки.

Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 484


« Отговор #21 -: 10-01-2017, 13:51:25 »

Ирис,
този твои съвет с използването на спирт съм го прочела и аз в различна литература, но аз пък силен спирт не използвам.Така,че нека да прецени Стан какво е най - доброто за него.Но какъв е проблема да се консумират ядките цели, без накисване естествено ? Защото хората , които нямат здравословни проблеми с храносмилателния тракт няма да имат проблем с усвояването на ненакиснати във вода ядки.А ненакиснатата ядка е такава, каквато е създадена, непроменена, ненакисната.Човек винаги желае да променя храната и тази промяна понякога му коства болести и проблеми.Всички храни са толкова променени,че само дивите растения май останаха такива, каквито са били.
Поздрави !
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


« Отговор #22 -: 10-01-2017, 15:56:03 »

Здравей, Ели.

Да, има рецепти за настойки със спирт /както е при прополиса - прави се спиртен извлек, който се приема с вода/, има настойки и с вода /пак както е при прополиса/.

Тук има един материал на руски http://priroda-znaet.ru/nastoyka-na-orehovyih-peregorodkah/, в който обясняват, че при бременни и деца трябва да се употребяват настойки с вода.

Но какъв е проблема да се консумират ядките цели, без накисване естествено ? Защото хората , които нямат здравословни проблеми с храносмилателния тракт няма да имат проблем с усвояването на ненакиснати във вода ядки.А ненакиснатата ядка е такава, каквато е създадена, непроменена, ненакисната.Човек винаги желае да променя храната и тази промяна понякога му коства болести и проблеми.
Относно накисването на ядките и семената давам линкове на три материала, които описват вещества като инхибитори и антинутриенти, изискващи накисване, покълване или ферментация на семена и ядки.
http://www.zdravei.org/nuts-and-seeds/
http://infoobzor.net/archives/12636
http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/zdrave/tymnata-strana-na-hranite

« Последна редакция: 10-01-2017, 16:09:39 от iris » Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 484


« Отговор #23 -: 11-01-2017, 08:42:47 »

Здравей Ирис,
да, и аз съм чела за тези инхибитори, но дали е вярно и дали наистина вредят не се знае.Аз ползвам водата от накисване на ядките, правя и много ядкови млека т.е. смилам ядките с вода.Тези млека са чудесни както за болни, така и за здрави, даже и за малки деца.
Ирис,
накисването според мен е за да се улесни храносмилането на съвременния болен човек, но иначе ядките без накисване е нормално да бъдат консумирани.Господ ги дава така, даже в черупка за по - голяма трайност.А орехът прилича на човешкият мозък, не е случаен факт и това.
Поздрави !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3875


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #24 -: 11-01-2017, 10:03:38 »

Както се знае, сериозните изследвания струват сериозни пари Smiley
А кой ще даде такива пари  за изследване на разни инхибитори и прочие щуротийки,  от които не може да спечели големи пари, както ще го направи от лекарствата..  ухилен
Затова и  се сблъскваме с половинчати знания , като на този доцент , писал статийката от третият линк в поста на iris.
Уж учен човек  да ми казва, че суровите яйца ( жълтъци )  били вредни.. ухилен    ухилен
И че суровите  кайсиеви ядки съдържали отрова..  ухилен  
Отровни, но с тяхна помощ  Джейсън Вейл излекува рака си  намигам А след него - и още стотици други също успяха.
Този доцент май нищо не е чувал за "лечение с натурални отрови".
Но иначе се справя добре с научният жаргон - вместо да употреби думата "варене" , той използва "ХИДРОТЕРМИЧНА  ОБРАБОТКА"  ухилен ухилен ухилен
Явно сложната терминология е единственият му коз  да предизвика доверие  амии... знам ли
« Последна редакция: 11-01-2017, 10:05:34 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


« Отговор #25 -: 11-01-2017, 10:47:58 »

Ели, безусловно, ядковите млека са много вкусни. Тях ги правя, като изхвърлям първата вода, в която съм киснала ядките. Също изхвърлям и водата от накисването на боба, преди да го сваря.

Вероятно не ние, съвременните хора, заради болните си стомаси сме измислили накисването на семената и ядките. Ще се позова на източник от нета с цитат, за да не преразказвам.

“Напоследък все повече популярност набират т.нар. примитивни и „натурални“ хранителни режими, които в максимална степен се опитват да копират диетата и кулинарните практики на приматите (защото те не са били точно хора), живели над 2 милиона години преди нас на същата тази земя.
Основателен въпрос е откъде знаем какво точно са яли тези примати. В общи линии се приема, че археологическите данни, в комбинация с начина на живот на някои примитивни племена от настоящето, дават що-годе приемливо неточна представа за това.
От тези източници знаем, че една широко разпространена практика е продължителното накисване и ферментиране на храни като ядки, житни растения, варива преди консумация. Логиката подсказва, че този тип обработка улеснява последващото готвене и храносмилане, но съвременната наука ни намеква и за едно друго евентуално обяснение за съществуването й.
Запознайте се с антинутриентите”.

Цитатът е от тук http://infoobzor.net/archives/12636.

Бате Бино, погледнах, че доцентът е написал сурови яйца. Предполагам, че е имал предвид сурови белтъци.
« Последна редакция: 11-01-2017, 11:41:37 от iris » Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 484


« Отговор #26 -: 11-01-2017, 12:20:05 »

Ирис,
аз не съм съгласна с твоето мнение, но всеки сам решава.Позовавам се на Божието слово, а не на друга литература.Още в книга Битие е описано,че Бог дава семена, ядки и зеленолистни за храна на човека.И съм сигурна,че в Райската градина храната е била сурова.
Днес има много авторитети, обаче малко хора се позовават на Божието слово.Аз използвам задължително и бобови кълнове, които отричат много хора.Но бобовите набавят основният качествен белтък.Ползвам храната такава каквато я дава Бог, многото книги не дават според мен истината.Ядковите млека ги приготвям заедно с водата от накисването, ядките също ги ползвам с водата от накисването.
Само ,че в България освен моята приятелка Мария май друг строг суровоядец в продължение на почти 30 години няма.Какви ти примати, маймуните нямат нищо общо с хората, теорията на Дарвин е отдавна отречена.
Но много хора днес все още непознавайки истинската вяра се позовават на други източници.
Ако твоето твърдение за тази вода / съдържаща инхибитори / е вярно, то тогава ние с Мария да сме умрели до сега.На нас нищо ни няма, храним се с максимално натурална храна.И много хора следват нашият опит и постигат успехи.
Поздрави !
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


« Отговор #27 -: 11-01-2017, 13:32:34 »

Ирис,
аз не съм съгласна с твоето мнение, но всеки сам решава.Позовавам се на Божието слово, а не на друга литература.Още в книга Битие е описано,че Бог дава семена, ядки и зеленолистни за храна на човека.И съм сигурна,че в Райската градина храната е била сурова.
Днес има много авторитети, обаче малко хора се позовават на Божието слово.Аз използвам задължително и бобови кълнове, които отричат много хора.Но бобовите набавят основният качествен белтък.Ползвам храната такава каквато я дава Бог, многото книги не дават според мен истината.Ядковите млека ги приготвям заедно с водата от накисването, ядките също ги ползвам с водата от накисването.
Само ,че в България освен моята приятелка Мария май друг строг суровоядец в продължение на почти 30 години няма.Какви ти примати, маймуните нямат нищо общо с хората, теорията на Дарвин е отдавна отречена.
Но много хора днес все още непознавайки истинската вяра се позовават на други източници.
Ако твоето твърдение за тази вода / съдържаща инхибитори / е вярно, то тогава ние с Мария да сме умрели до сега.На нас нищо ни няма, храним се с максимално натурална храна.И много хора следват нашият опит и постигат успехи.
Поздрави !

Ели, радвам се да чуя, че нищо ви няма, на теб и на Мария и сте добре от този начин на хранене. Аз бях останала с впечатление, че имаш някакви здравословни проблеми, мисля, че язва и не си на напълно суров режим. Но дано всичко ти е наред, амин!

За да постигнем душевен мир и здраве трябва да имаме чисти помисли и чисто тяло, само с едното не можем да сме здрави и душевно уравновесени.

Човек се стреми към хармония, към съвършенство, към мир, затова се опитва да  разбере природата, като я изучава. Така стига до знания за живота на живата и неживата природа. Така, ако преди време е правел някои неща интуитивно, сега намира отговор и основание за тези интуитивно извършени неща в научните открития.

Ти се осланяш на Бог, като смяташ, че трябва първо той да реши, че трябва да си добре, но също се осланяш на д-р Шиния, който ти казва да събудиш ензимите в ядките и семената или да използваш ферменти.

Аз също разчитам на Бог, но разчитам и на доктор Шиния, и на доктор Болотов и на други, които работят и споделят плодовете на труда си. Затова чета и доколкото мога споделям прочетеното.

Радвам се на всички, и благодаря на всички, които споделят прочетеното и наученото!
« Последна редакция: 11-01-2017, 13:38:37 от iris » Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 484


« Отговор #28 -: 11-01-2017, 14:13:36 »

Ирис,
има моменти, цяла година мога да съм на суров режим.Даже и когато съм с кризи от язвата понякога гледам до колкото мога да съм на сурова храна.Но Мария е 100 % суровоядец.Ние се осланяме на собствен усет, отсяли сме доста неверни информации от много книги и прилагаме това, което тялото ни приема.Собственият усет е най - верният показател за това как действа храната.
Всеки сам обаче може да реши, има това право.Аз взех решение да използвам и водата от ядките - видях,че йодът отива във водата и ядката остава след накисване бяла.А Господ я дава цяла и ненакисната.Но хората я променят.Д - р Шиния има хубави книги, имам някои и съм ги чела.Но аз съветвам хората да отсеят най - доброто, което е за тях.И това отсяване става при тежки здравословни проблеми.Ние с Мирия сме имали много тежки проблеми и затова сме отсяли и за себе си най - доброто от книгите.
Има страшно много противоречива информация за храната, която просто не е вярна.Защото е много трудно да се спазва 100 % суров режим.Не че не може, може обаче нямаш ли проблеми едва ли ? Това го знам от всички хора, с които контактуваме.
Най - верен ориентир е силната молитва и тя показва дали сме на прав път - ако няма усложняване на болестта и проблеми.
Поздрави !
Активен
stan73
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 87



WWW
« Отговор #29 -: 11-01-2017, 15:42:32 »

И аз научавам много от всички Вас и като цяло от форума, за което Ви благодаря ! Smiley
Съобразно наученото от Вас и прочетеното из нет-а, стигнах до решението при накисването на ядките водата да я изхвърлям (визирам предимно тази от накисването на лешници и бадеми), освен от домашните орехи. Нея възнамерявам да я пия заради йод-а.
Относно добавянето на хималайска сол във водата в която се киснат ядките - може ли да използвам вместо това едра, морска (БГ) сол ?
(предполагам това изключва добавянето във водата за киснене на ореховите ядки сол, след като в последствие възнамерявам да я пия ? )
« Последна редакция: 11-01-2017, 15:46:49 от stan73 » Активен

iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


« Отговор #30 -: 11-01-2017, 21:37:29 »

Стан, аз не слагам сол във водата за накисване на ядките. За упътване съм ползвала книгата на д-р Шалер "Покълнали семена. Млади поници".
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 484


« Отговор #31 -: 12-01-2017, 08:51:10 »

Стан,
и аз не слагам сол, по принцип гледам да използвам минимално количество сол.Солта ми вреди, предизвиква ми дразнене и болки в болните органи.Понякога имам дразнене и в очите - бодеж в окото когато дълго време съм ползвала безсолна храна.Имам книгата на д - р Шалер - Покълнали семена, млади поници и ми харесва.Хубави неща има , които човек може да изпробва.Но по принцип аз правя кълновете само с вода, не използвам никаква почва - има доста книги, които описват и използването на почва за покълване, но в градски условия според мен не е много удобно.
Стан,
аз употребявам и ненакиснати във вода ядки.Накисвам ядките поради две основни причини - искам да са по - меки, да са по - лесни за усвояване.Имам проблеми с язва и венци.Но ако човек няма този проблем може да смила сухи ядки в блендера на брашно.
Поздрави !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3875


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #32 -: 12-01-2017, 11:24:09 »

Драги мои, каквато и да е истината за тези антинутриенти, инхибитори и прочие новооткрити "вреди", с което са уплътнили учебните програми на така модерните днес нутриционисти ( брей , че вдъхваща доверие дума..  ухилен )  , - това са незначителни дреболии , на фона на огромният спектър наистина токсични въздействия!
Дори да има неблагоприятно някакво въздействие, тук става въпрос за НАТУРАЛНИ, ЕСТЕСТВЕНИ продукти. Такива ни ги е предоставила майката природа.   слънце И към които човешкият вид е имал на разположение много хиляди години да се приспособи. И да си изгради механизмите за неутрализиране. намигам  
Тоест, дори да са вреди, това са вреди  напълно в регулационните възможности на организма.

Статистиките го доказват безспорно - преди 100-150г хората са били несравнимо по-здрави, в сравнение със сега. ( рак, диабет, сърдечни болести, Алцхаймер..и т.н. - били са много много редки !! )
Е, какво , тогава не са ли яли същите тези инхибитори ?  амии... знам ли     ухилен ухилен  
Но, не щеш ли , дошла "цивилизацията" със всичките си "благинки"  и всичкото здраве  отишло по дяволите   ухилен  
("хранителни алергии" ,"непоносимости" ОТ ЕСТЕСТВЕНА ХРАНА , ..всичко това е проява и провокиране на определена скрита патология, а не е проблем на самата храна  намигам )

И в един момент се появяват някакви нутрициопати  ухилен , които почват да ни убеждават , че не лекарствата, ваксините, електромагнитните полета, микровълните, радиацията, ГМО-то, обездвижването, вредните навици, бягството от природата..  и хилядите токсични въздействия от индустриална храна и отровена околна среда са ни виновни, а именно инхибиторчетата в бобеца и яйцата  са ни проблемът..  ухилен ухилен

Ей, на бате сладките, иска ми се да ми ги подредят в една редичка за да ги погаля един по един по умните главици..


 
« Последна редакция: 12-01-2017, 11:38:09 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


« Отговор #33 -: 12-01-2017, 13:17:26 »

Може, бате Бино, погали ги, докато си пръцкаш след обяда от ненакиснати бобец и ядки.  мммм
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 484


« Отговор #34 -: 12-01-2017, 14:44:43 »

"хранителни алергии" ,"непоносимости" ОТ ЕСТЕСТВЕНА ХРАНА , ..всичко това е проява и провокиране на определена скрита патология, а не е проблем на самата храна  намигам )

Да,
Прав си Бате Бино,
има ли скрита патология има и проблем с усвояването на храната.Аз накисвам ядките и ги смилам заедно с водата, така цялостно са дадени от Господ.Но при мен има патология / язва, проблемни венци / и храната трябва да е по - мека.Иначе имам язвени кризи.Но моето семейство консумира ядките цели и ненакиснати, при тях няма тази патология.А бобовите кълнове също са много полезни.
Преди години обаче здравите хора консумираха предимно постна и то в близост до суровото състояние храна и бяха по - здрави.Но те четяха само Библията, голяма част са нямали и образование.Какви ти книги ? Днес много четем, вярваме на прочетеното без да разсъждаваме сами и затова сме на по - ниско ниво от предците ни.Аз толкова книги за храната съм изчела и продължавам да чета и все повече се удивлявам на следното " Всеки е писал това, което на него му отърва ." Голяма част от тези хора са нямали сериозни проблеми и са писали за храната неща, които не са верни.Имаш ли сериозен здравословен проблем организмът е барометър и сам показва коя храна му действа добре и коя зле.Не е случаен факт, че по болниците хората стават зле именно от храна, от угаждане.И като им кажеш " Яж кълнове " не желаят понеже тази храна не им отговаря на вкуса.Вкусът на всеки суровоядец е променен и нагоден и лично на мен всяка обработена по някакъв начин храна ми действа зле.Даже и да не знам,че е обработена разбирам след нейната консумация.Така съм разбрала,че много БИО храни не са нищо друго, а скъпи и прескъпи обработени, не натурални храни, такива каквито Бог ни ги е дал.
Поздрави !
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3875


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #35 -: 12-01-2017, 19:19:31 »

iris , ти си нова тук и затова няма как да знаеш, че аз още от първите си постове  тук ( 2009 )  съветвам да се накисват ядките.   bleh И си ги консумирам така вече 15 години.  Само че не заради инхибиторите и антинутриентите, а защото на първо място са ми по-вкусни  ухилен , а на второ - по-полезни са заради процесите , (подобни като при  покълване ) , които настъпват в тях  при накисване.
(Само лешниците не накисвам, стават някак гумени. )
За бобеца съм съгласен,  но от ядки никога не съм пръцкал, а и не съм чувал някой да го е правил  ухилен
Ти да не би да имаш някакъв проблем с храносмилането , че  ти действат така?  амии... знам ли
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
ogrizko
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144


« Отговор #36 -: 12-01-2017, 21:32:30 »

Вълнува ме темата за йода и ядките. Понеже мисля, че имам хипотиреодизъм - това означава, че ми трябва повече йод да се оправи проблема, нали?!

Имам няколко въпроса и ако може някой да ми разясни, ще е супер. Първо - доста статии четох откъде организма да си набави йод и се дават доста плодове и зеленчуци там, а се изпускат орехите. Аз ли нещо бъркам, че си мисля, че орехите са най-добрият източник на йод?!
Другото - ами аз си накисвам орехите и наистина течността става кафеникава. Това значи ли, че дефакто нищо не остава в орехите дето ям и само си мисля, че върша нещо?! Тогава май по-добре тях изобщо да не ги накисвам, или според вас е по-добре да се киснат отделно от другите ядки и да се ядат и пие водата. Ама тогава не става ли така, че тялото да приема по по-странен начин комбинацията - орехова вода + орехи ...отколкото само орехи. Имам предвид както зехтина примерно се различава по структура от цялата маслина, нещо в тоя смисъл да се получава от консумацията на йодната вода и самия орех?!
Бате Бино сякаш спомена по-горе, че с мазане се лекувала гуша. Затова и си взех йодна тинктура - може ли примерно да се мажа с нея по врата и щитовидната ми жлеза да си поеме каквото й трябва и да си излекувам по тоя начин хипотириодизма?!
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69


« Отговор #37 -: 12-01-2017, 21:54:50 »

Нова съм, но чета авторитетите с респект /подмазах се/.  Smiley

Нямам проблеми с храносмилането, ако имам, ще помоля за съвет.

Бате Бино, не можах да устоя да не възпроизведа комичната картина - галиш нутриционистите, а те подредени в редица, спираш пред всеки и на всяко спиране пръцкаш. Надявам се да имаш чувство за хумор. Не съдя по себе си за метеоризма, но метеоризмът може би е резултат на дефицит на храносмилателни ензими. Днешните хора хабят ензимите си за какво ли не. Един човек над 40, какъвто си ти, предполагам, който иронизира нутриционистите и накисването /останах с такова впечатление/, е твърде вероятно да има недостиг на ензими.
"В накиснатите ядки се образуват храносмилателни ензими, витаминното и минералното им съдържание се увеличава, а консистенцията им става мека. Всичко това улеснява храносмилането" - от тук http://budha1.blog.bg/recepti/2015/05/03/surovi-bademi-i-nakisvane-bademovo-mliako.1358612

Можем да ядем ненакиснати ядки, няма да умрем, но защо трябва да изразходваме собствените си ензими, като те според една хипотеза, подкрепяна от д-р Шиния, не са неограничени в тялото ни.
Ели е запозната с книгата на доктора и с теорията. Беше писала, че харесва книгата, но може би е имала предвид стила на книгата, а не съдържанието й.
На 30 няма да пръцкаме, на 40 и нагоре може и да пръцкаме в резултат неразумно използване на собствените ни ензими.

Това е обяснението на закачката ми.
 


« Последна редакция: 12-01-2017, 22:51:15 от iris » Активен
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1360


« Отговор #38 -: 12-01-2017, 23:44:01 »

Iris, във форума и за ензимите е написано немалко, а бате Бино освен че пише чете, така, че си е оплел кошницата. Точно сега е момента за консумация на туршийте с млечно-кисела ферментация (кисело зеле, зелени домати със сол), които предотвратяват гнилостните процеси в червата. Аз само от един нахут получих газове, въпреки, че го киснах няколко дни и всеки ден правеше една миризлива пяна. Дори по време на варенето миришеше.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3875


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #39 -: 13-01-2017, 09:51:32 »

Ирис, иронизирам в случая тесните специалисти, които са с претенция за "широк подход" към здравето Smiley
Такъв филм обаче засега няма   ухилен
Шиния и Чиния - добре, но имай предвид, че темата с ензимите и нутриентите.. и т.н.  е  феномен
"сложна материя, но от малка важност"  ухилен  Това да ни е проблемът , както се казва .. ( за пръцкането имам предвид  ухилен )

Огризко, казваш "МИСЛЯ, че имам хипотиреоидизъм" ?
Предлагам когато стане "ЗНАМ, че имам хипотиреоидизъм" ,тогава да забиеш тревогата Smiley Съгласен?
А за йодната тинктура - ти първо си си я купил, а чак после питаш дали и как да я използваш.. амии... знам ли
 
« Последна редакция: 13-01-2017, 09:54:29 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Страници: 1 [2] 3   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: