Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: koe e surovo?  (Прочетена 13269 пъти)

Zlateva, Gali

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
  • Бях гъсеница. Бях какавида. Сега вече летя :)
Re:koe e surovo?
« Отговор #20 -: 29-05-2010, 13:31:18 »

Аз знам, че всичко, което не е минало топлинна обработка е сурово. В този смисъл меда, млякото и някои сирена са също сурови. Има и меса и риби, които са сурови, разбира се - примерно паламуда, дето го веят на терсите в Созопол    ;) 

Най-интерсното, което знам по темата "Сурово" е, че ако се консумира сурово месо може да се набавя и витамин С, но трябва да се вземе предвид, че витамин С се разгражда много бързо - тоест - ако се храним по този начин трябва да хапваме животните на момента    tooth

Това с последното бе с лек шегаджийски тон, а сега по-насериозно    :)   Изпизлването на метални прибори променя със сигурност храната, но не мисля, че е добре да се отива в крайности. Ние все пак живеем в свят, където освен металните прибори, които влияят на храната ни има много повече неща, които ни съпътстват и ако живеем с идеята да сме "чисти", то може би е добре да започнем да позлваме "чисти прибори" по отношение на матерята, но се предполага, че ги и чистим с биологични чисти продукти и отпадъчната вода не замърсява Земята и т.н. и т.н. и не на последно място е, че ние сме с чисти умове, с чисти сърца и с чисти намерения    :)   всичко е хубаво да е чисто и до колкото по-далече стигне, толкова ще сме по-близо да Майка си - Земята. Може би е най-добре да се опитаме да вървим в няколкото възможни посоки на "чистенето" и да вървим с малки, но стабилни крачки и да се радвам на лекотата си на движение    :)

...сигурно не звучи много ясно, ама не е проблем    :)   може би последния абзац го написах за себе си    :peperudi:

Хубав ден!    :Content_22:
Активен
за всичко имам време   :-)

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:koe e surovo?
« Отговор #21 -: 29-05-2010, 16:51:06 »

Меда и млякото в общия случай се пастьоризират.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:koe e surovo?
« Отговор #22 -: 29-05-2010, 17:38:58 »

Меда и млякото в общия случай се пастьоризират.
Медът от пита би трябвало да е единствения суров, който се предлага на българския пазар? Достъп до сурово мляко имам, но ще ме изселят от нас като потенциален паразитоносител ако взема да го пия. Пък и не знам дали спазват необходимите хигиенни изисквания съответната кравеферма.
Сушениците, суджуците, луканките, пастърмите, някои италиански и испански шунки - би трябвало да са сурови. Само че в купешките месо почти няма, така че със сигурност и нищо сурово няма. Сурова е уж и пушената сьомга, но за нея не съм чувала приятни неща - консерванти, вредни вещества при опушването и т.н. Чирозите, които споменаваш са сурови, но май се намират само "домашно" производство".
Въобще, по-лесно е да си веган-суровояд и по-безопасно. Или пък непълен суровояд - вегетарианец.

Аз пък обичам да ям с ръце. Но не винаги е възможно. Да не говорим колко хора се "гнусят" като те видят да ядеш с ръце. Странна работа е това "културата", нали?
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Zlateva, Gali

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
  • Бях гъсеница. Бях какавида. Сега вече летя :)
Re:koe e surovo?
« Отговор #23 -: 29-05-2010, 18:40:17 »

Децата пък пият мляко от кравите на село, което мляко не е пастьоризирано, а само охладено до някаква температура /в момента не се сещам до колко градуса се охлажда/. Друг е обаче въпроса, че по принцип млякото не би трябвало да се приема след три годишна възраст, защото тогава се спира производството на ензима, който разгражда прясното мляко. Тоест...по-добре е да не приемата мляко. Аз все още давам на хлапетата, когато сме на село, но иначе у нас дъщеря ми употребява соево мляко, а малчо е на бебешко+соево    ;)   и кърма, когато поиска    ;D
Активен
за всичко имам време   :-)

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:koe e surovo?
« Отговор #24 -: 29-05-2010, 18:49:56 »

Някои хора (най-вече европейците) произвеждат лактаза дори и след 3 годишна възраст, тоест нямат проблем с усвояването на прясното мляко. Нещо като адаптивен белег заради по-суровите условия и годините на номадски живот. Демек, ако не чувстваш никакъв дискомфорт след консумацията на прясно мляко (обикновено симптомите на непоносимост се появяват до половин-един час) произвеждаш достатъчно лактаза. Купешкото мляко, обаче, трябва да се избягва по всякакъв начин, първо защото е преработено, второ че кравите ги тъпчат с боклуци и трето, защото не е мляко.
По-добре да не се дава на децата соево мляко. Доста е изписано за вредите от соята, пък това което е в кутийте е пастьоризирано, овкусено, обогатено и прочее. Приятно е на вкус, но е боклук. На мен лично често ми става лошо от него. Най-добрата алтернатива са домашните ядкови и зърнени млека.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:koe e surovo?
« Отговор #25 -: 29-05-2010, 19:34:23 »

Да, на децата по-добре бадемово или конопено или друго ядково мляко.
Мед тук се намира суров без да е необходимо да е директно от питата.
Активен

blade

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 57
Re:koe e surovo?
« Отговор #26 -: 29-05-2010, 19:53:29 »

Суров мед има и в България, обаче трябва да не е от магазина, а директно от познат пчелар.
Вярно, че почти всичкият мед е центруфугиран, но ядковите млека и всичко, което се приготвя например с блендер е в същото положение ;)
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:koe e surovo?
« Отговор #27 -: 29-05-2010, 20:28:11 »

М/у центрофугиран и пастьоризиран има разлика. Първият е и суров.
Активен

mills

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
Re:koe e surovo?
« Отговор #28 -: 31-05-2010, 14:53:25 »

много се радвам, че се започна дискусия по моята тема - научих и доста интересни факти.  :)
все пак си купих сокоизтисквачка и ща не ща, ще се ползва  :Appetit_4:
колкото повече чета за суровоядството и за здравословното хранене, въобще, толкова повече се убеждавам, че нищо в живота не е лесно...като за начало реших да премина на изцяло сурова храна, като включа някои немазни млечни продукти, месото го изключвам като алтернатива изобщо, сурови морски дарове също може. влязох в един от големите хипермаркети и се уверих, че аз всъщност НИЩО не мога да си купя, за да спазя решения от мен режим...в суров вариант нищо не се продава от морското уж там изобилие! или е пълно с Е-та, или е мариновано в неизвестна субстанция, или изобщо не е това, за което се води ("мариновани скариди": заместител на скариди, птичи протеин, нишесте), някои от най-любимите ми зеленчуци бяха замразени, незнайно от кога и незнайно колко пъти...на тофуто нямаше обозначение (което по закон е задължително), откъде идва соята и дали е гемеонизирана...в крайна сметка напълних един плик с розови доматки, взех една туба минерална вода и приключих пазаруването....ще се радвам да споделите ВИЕ как се справяте с покупките, на кое наблягате, кое препоръчвате и т.н. Ще ми е любопитно, наистина! Поздрави! Мила  :Content_22:
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:koe e surovo?
« Отговор #29 -: 31-05-2010, 16:09:55 »

За млечните продукти те съветвам да са си с нормална масленост - такава, каквато я дава животното. Ако искаш "обезмаслени" просто премахвай каймака или разреждай с вода, но не купувай т.н. "Low fat" продукти.
На всички марки тофу пише без ГМО. Ако има някое от по-евтините и несертифицирани, на което да пише ГМО само от него ще взимам - поне са честни производителите :Content_4 - emotloader:

mills, единственият начин да се храним наистина здравословно е сами да си отглеждаме храната, което е невъзможно за градски жители като нас. Така че ако не искаш да си само на вода, трябва да правиш компромиси. Според мен действието на всяка отрова се неутрализира до известна степен ако се спазва определен режим и дори начин на мислене. Ако си суровоядка дори на ГМО домати пак ще си по-здрава от средностатистически хранещия се.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:koe e surovo?
« Отговор #30 -: 31-05-2010, 18:06:51 »

Как се справям...ами отне ми година, за да се спра на определени магазини и фирми. На принципа проба-грешка. В момента почти всичко купувам био. Само с някои плодове и зеленчуци правя компромис.
Млечни, меса, морси деликатеси не се купуват. Неща в опаковки много много рядко. Тофу био, ядково мляко, ако сме на път, царевичен чипс.
« Последна редакция: 31-05-2010, 18:08:56 от Вери »
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:koe e surovo?
« Отговор #31 -: 31-05-2010, 18:14:25 »

Вери, някъде бях чела, че разни плодове като ананаса, например, няма смисъл да се купуват Био, защото не поемали никакви вещества.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:koe e surovo?
« Отговор #32 -: 31-05-2010, 18:44:24 »

Да, има такива. И авокадото също. Анджи беше пускала тук във форума таблица.
Исках да кажа, че домата, примерно, не винаги ми е био. Зависи от цената. Бананите пък винаги са био.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:koe e surovo?
« Отговор #33 -: 31-05-2010, 18:54:36 »

Май за доматът е от по-голямо значение да е био. Все пак това са първите ГМО растения. Бананите май само ги обработват с разни газове за да зреят.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:koe e surovo?
« Отговор #34 -: 31-05-2010, 18:57:32 »

Бананите поемат и много пестициди. Освен това има експлоатация на детски труд.
За домата е така. Затова казах, че правя компромиси. Ръководя се от цената.
Активен

Миоджералвомбо

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 484
    • блог за сериозни хора
Re:koe e surovo?
« Отговор #35 -: 31-05-2010, 20:35:39 »

Бананите поемат и много пестициди. Освен това има експлоатация на детски труд.
За домата е така. Затова казах, че правя компромиси. Ръководя се от цената.
Бих искал да попитам,каква е гаранцията според теб ,че в производството на ананаси,например няма детски труд?Или на който и да е друг плод и зеленчук,,авокадо и други южни такива?Как си сигурна къде са раборили деца и къде не ,като тия държави които произвеждат екзотичните плодове,почти винаги са от третия свят?
Активен
Трудно се намира черна котка в тъмна стая особено, ако и нея я няма вътре. Поздрави от Палма де Майорка

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:koe e surovo?
« Отговор #36 -: 31-05-2010, 21:41:37 »

По-горе не съм писала нищо за ананаса, нито за който и да е друг плод или зеленчук.
Писах, че се водя главно от цената. Ако можех, щях всичко да купувам био или fair trade. Ако можех, щях някои неща сама да си ги произвеждам, но на този етап не мога. Та така. Писах, че с някои плодове и зеленчуци правя компромиси. Почнах да повтарям едно и също нещо като папагал.
Активен

Zlateva, Gali

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
  • Бях гъсеница. Бях какавида. Сега вече летя :)
Re:koe e surovo?
« Отговор #37 -: 31-05-2010, 22:35:13 »

 :)   И аз гледам да купувам основно био продукти. Тофу не харесвам и не купувам изобщо. Правя компромиси с някои храни, на които не пише, че са био, но тогава просто купувам по-малко. Ако пък храната е био и за това е по-скъпа - пак вземам по-малко. Това точно обеснявах на дъщеря ми днес, че е по-добре да се яде по-малко, но по-качествена храна. Дано да ме е разбрала.

Отделно ние имаме доста корени домати и ягоди, които са наше производство. То все още не може да се кажа "производство", защото имат само цвят, а не плод, но все пак след време ще се радвам на прясно откъснати домати. направо съм луда фенка на прясно откъснатите домати, дето ти омирисват ръцете... хммм...

 :peperudi:
Активен
за всичко имам време   :-)

mills

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 10
Re:koe e surovo?
« Отговор #38 -: 01-06-2010, 11:18:30 »

а лесно ли ви беше на веганите да откажете месото и млечните продукти? при мен беше много странно, защото аз съм страхотен хищник: от дете ям месо на поразия, можех само с това да се изхранвам, години наред всеки ден съм яла основно месо. Ако не можех по някаква причина да си набавя месото за деня изпадах в нервни кризи. един ден буквално се събудих с мисълта "не обичам месо"...бях толкова убедена в твърдението си, все едно някой, докато спя, ме беше "убедил", че не понасям месо. това се случи преди месец и оттогава не съм вкусила месен продукт не искам и да виждам такъв. млечните продукти не са ми по вкуса по принцип, но не мога без кисело мляко и моцарела. та въпросът ми е как се справихте с премахването на животинските продукти и, освен че сте се почувствали здравословно по-добре, някой правил ли си е медицински изследвания да се види как се отразява подобряването на качеството на храната върху организма? мерси предварително  :Content_22: :peperudi:
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:koe e surovo?
« Отговор #39 -: 01-06-2010, 14:52:24 »

Аз много постепенно отказах млечните без никакъв стрес . Постепенно им намерих заместители  в лицето на ядкови шейкове и ядкови сиренца. Сега нямам възможност да си правя но не се сещам за тях. Организмът ми вече не ги иска просто. Ако хапна примерно малко сирене в салатата и на следващия ден имам слуз в гърлто която иска да излезе веднага.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.09 секунди с 23 запитвания.