amazonian
|
 |
« Отговор #20 -: 05-01-2010, 18:17:01 » |
|
Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение. Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.
И аз се поразрових и открих, че от всички тези разновидности, най-стара е Triticum monococcum или Einkorn wheat и е с най-голяма устойчивост против генетично модифициране, т.е. с най-нисък полиморфизъм (възможност за случайно вариране на гените). В българските сайтове някъде под лимец се разбира тази разновидност, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0, а на друго място под лимец се разбира Triticum spelta http://zdraveya.com/kakvo-e-spelta.html. В статията на Емил Елмазов в Янтра се споменава именно спелта - може би той отглежда това. Той също споменава и Камут, което всъщност е търговска марка на Kamut International. Според Уикипедия, самата спелта е резултат от хибридизация, т.е. на Triticum monococcum с други житни разновидности и съдържа глутен, макар и по-малко от широко използваната хлебна пшеница, докато Triticum monococcum не съдържа!!! Та бих искала да знам, какво всъщност се предлага в България? Днес проверих в магазина за здравословни храни на Лавеле 22 в София и ми казаха, че по принцип имат лимец от Германия, но в момента е свършил. Интересно, какъв точно сорт е това?
|
|
« Последна редакция: 05-01-2010, 20:06:25 от amazonian »
|
Активен
|
|
|
|
Ortodoksalen_Anorektik
|
 |
« Отговор #21 -: 31-01-2010, 19:40:19 » |
|
Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение. Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.
И аз се поразрових и открих, че от всички тези разновидности, най-стара е Triticum monococcum или Einkorn wheat и е с най-голяма устойчивост против генетично модифициране, т.е. с най-нисък полиморфизъм (възможност за случайно вариране на гените). В българските сайтове някъде под лимец се разбира тази разновидност, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0, а на друго място под лимец се разбира Triticum spelta http://zdraveya.com/kakvo-e-spelta.html. В статията на Емил Елмазов в Янтра се споменава именно спелта - може би той отглежда това. Той също споменава и Камут, което всъщност е търговска марка на Kamut International. Според Уикипедия, самата спелта е резултат от хибридизация, т.е. на Triticum monococcum с други житни разновидности и съдържа глутен, макар и по-малко от широко използваната хлебна пшеница, докато Triticum monococcum не съдържа!!! Та бих искала да знам, какво всъщност се предлага в България? Днес проверих в магазина за здравословни храни на Лавеле 22 в София и ми казаха, че по принцип имат лимец от Германия, но в момента е свършил. Интересно, какъв точно сорт е това? Имам камут, спелт и на Елмазов от билкарията боклучавите натрошени зърна. Изказвам мое неангажиращо мнение. Продукта е със силно преувеличени теоретично и недоказуемо качества. Понеже е екзотичен, пазарната му цена достига над 20 лева за килограм. При допустима цена от лев - два за пшеница първо качество, целта е да се шуми с този продукт за да се създаде търсене.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вери
|
 |
« Отговор #22 -: 01-02-2010, 00:08:17 » |
|
Мисля си, че проблемът по-скоро е в това, че пшеницата я генно-модифицират, докато другите 2 култури- не.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Allegra
New
Неактивен
Публикации: 3
|
 |
« Отговор #23 -: 03-05-2010, 20:00:17 » |
|
Ето тук има повече информация за Лимеца - www.bulgariansm.com
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Томирис
|
 |
« Отговор #24 -: 03-05-2010, 21:16:25 » |
|
Мисля си, че проблемът по-скоро е в това, че пшеницата я генно-модифицират, докато другите 2 култури- не.
Именно. Това му е от най-полезните свойства. Всякакви други суперлативи са просто реклама. В днешно време всичко трябва да се изкара панацея за да му обърне някой внимание. Психика на купувача.
|
|
|
Активен
|
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
|
|
|
Keit
|
 |
« Отговор #25 -: 05-05-2010, 12:26:14 » |
|
Скоро си купих "Динкел" /0.5 кг за 5.5 лв/. Скъпичък ми се видя, но реших да пробвам. Омеква по-бързо от пшеницата и се дъвче много по-лесно а и вкуса му сякаш е по-нежен.
|
|
|
Активен
|
С желание всичко се постига!
|
|
|
titan
|
 |
« Отговор #26 -: 06-05-2010, 08:22:21 » |
|
Важното е да е нежен
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Allegra
New
Неактивен
Публикации: 3
|
 |
« Отговор #28 -: 08-05-2010, 11:01:27 » |
|
Лимец или Спелта? Съществува известно объркване между лимец и спелта. Спелтата е хибрид между няколко зърнени вида, но лимецът е най-древният сорт жито, непроменен от 10,000 години.
И латинските наимонования са различни Triticum monococcum (Лимец) и Triticum Spelt (Спелта) Лимеца е с много по-ниско съдържание на глутен и с по-високи хранителни стойности.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Keit
|
 |
« Отговор #29 -: 08-05-2010, 12:49:47 » |
|
В книгата си за лимеца, Елмазов пише :"Разликите между еднозърнестия лимец и пшеницата спелта са предимно ботанически, морфологични, а показанията им като лечебни храни почти се покриват". Затова дадох линка за спелтата...
|
|
|
Активен
|
С желание всичко се постига!
|
|
|
|
|
Томирис
|
 |
« Отговор #32 -: 08-05-2010, 17:15:19 » |
|
Възможно е да има минимални разлики между сортовете според географското положение. Все пак не говорим за култивирани растения.
|
|
|
Активен
|
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
|
|
|
mitri
New
Неактивен
Публикации: 5
|
 |
« Отговор #33 -: 19-07-2010, 17:53:00 » |
|
Лимец, спелта или динкел е едно и също. Аз съм си купувал хлебче от динкел в Германия и искам да ви кажа, че вкуса е невероятен, леко киселее и се приема от организма много по леко от останалия хляб. В Германия от динкел правят стотици неща ( хлебчета, макарони, сладки, кафе ) и каквото се сети човек. Тука малко се спекулира със спелтата все още и цените са много високи. Eто един сайт с хубаво инфо и от мен: www.nitrobg.com 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Томирис
|
 |
« Отговор #34 -: 19-07-2010, 18:51:57 » |
|
Българското име е капладжа ако не се лъжа;)
|
|
|
Активен
|
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
|
|
|
Petko
|
 |
« Отговор #35 -: 20-07-2010, 18:07:27 » |
|
Лимец и спелта са различни зърна. Много близки, но спелта е с много твърда обвивка и е невъзможна за покълване, а лимецът спокойно може да се хрупа както ядки, без дори да го накисваме 
|
|
|
Активен
|
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди
“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
|
|
|
amazonian
|
 |
« Отговор #36 -: 20-07-2010, 22:43:54 » |
|
Различни са, въпреки че се говори за отглеждане на лимец в България, не съм сигурна, дали става дума за Triticum monococcum или има объркване на понятията. Спелта е Triticum aestivum var. spelta. Triticum monococcum (лимец ) е diploid, а спелтата е hexaploid, т.е първият вид има само една двойка хромозоми, вторият - три двойки. Малкият набор от хромозоми е в основата на неподатливостта към модифициране на гените, като все пак спелтата е по-близо до лимеца от съвременната твърда пшеница (Triticum durum), която има набор от 28 хромозоми.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Petko
|
 |
« Отговор #37 -: 21-07-2010, 22:51:14 » |
|
amazonian, благодаря ти за детайлния и интересен отговор 
|
|
|
Активен
|
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди
“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
|
|
|
vesselin777
Sr. Member
  
Неактивен
Пол: 
Публикации: 364
what noone knows - nobody sees
|
 |
« Отговор #38 -: 25-07-2010, 17:07:47 » |
|
Т. monoccum - 2n=14 ; диплоид T. spelta - 2n=28 ; хексаплоид T. aestivum - 2n=46 ; хексаплоид
|
|
|
Активен
|
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
|
|
|
Petko
|
 |
« Отговор #39 -: 15-08-2010, 13:07:34 » |
|
Как обичате да си приготвяте лимеца?
|
|
|
Активен
|
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди
“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
|
|
|
|