|
Ками
Sr. Member

Неактивен
Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
|
 |
« Отговор #1 -: 19-05-2009, 21:03:10 » |
|
Хванах едно предаване по телевизията, в което участваше Емил Елмазов ( човекът, който е написал първите две статии ) и там той обясни, че зърното на лимеца не поглъща никакви химически торове, също така и радиацията не можела да проникне през обвивките му, не се поддава на генно модифициране и че намерените овъглени семена ( който са на около 15 000 години ) имат същата структура, каквато имат и сегашните зърна, т.е. според него това е едно уникално растение, което се е запазило в първоначалния си чистия вид ( или поне такава информация има за сега ). Според него лимец може да се намери свободно в магазините . . . аз още не съм търсила, но като намеря ще го изпробвам и ще ви споделя 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Radula
|
 |
« Отговор #2 -: 19-05-2009, 21:16:11 » |
|
Ками, супер е това! Ако някой знае, нека сподели откъде може да се купи..
|
|
|
Активен
|
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
|
|
|
|
Radula
|
 |
« Отговор #4 -: 20-05-2009, 18:12:40 » |
|
Вери, много ти благодаря. За първи път я чувам тази Билкария. Интересни продукти и масла предлагат и много евтини. Дано са качествени. Ти имаш ли наблюдения върху тези продукти? Пробвала ли си някой?
|
|
|
Активен
|
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
|
|
|
Ками
Sr. Member

Неактивен
Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
|
 |
« Отговор #5 -: 20-05-2009, 22:26:28 » |
|
Много ви благодаря за споделената информация  В началото на другата седмица ще мога да отида на място и след това ще ви споделя какви са ми впечаленията 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вери
|
 |
« Отговор #6 -: 20-05-2009, 22:37:48 » |
|
Нямам, Радулче. Аз, а и половинката, сме само странични наблюдатели в момента от 10 хил км.  Мога само с информация да помогна и естествено с личен опит. Но впечатления и мнения не мога да давам за продукти и магазини в БГ.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Станислава
Young
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: 03-06-2009, 09:06:02 » |
|
Вери, да знаеш как се казва лимеца на английски или на някой друг европейски език? В моя речник излиза като Spelt. Но в статията към която е даден линк по-горе пише, че са в една група, но не са едно и също.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вери
|
 |
« Отговор #8 -: 03-06-2009, 09:12:13 » |
|
На английски си е точно Spelt. А на френски е Epeautre. С тези названия го продават лимеца тук.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Станислава
Young
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: 03-06-2009, 13:42:28 » |
|
В един от линковете по-горе в темата прочетох това: "Еднозърнестия лимец (Triticum monococcum L.) е най-древния вид от групата на покритите или несъщински пшеници. В тази група одомашнени са още двузърнестия лимец (Triticum dicoccum Schrank) и пшеницата спелта (Triticum spelta L.). " От тук се вижда че лимеца и спелта не са едно и също нещо, но са в една група, затова вероятно са много близки. Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение. Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Андрей
|
 |
« Отговор #10 -: 30-11-2009, 11:29:32 » |
|
|
|
|
Активен
|
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите. "A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant
|
|
|
Angie
|
 |
« Отговор #11 -: 30-11-2009, 12:14:31 » |
|
Значи това билооо!! Ако знаете от колко време се чудя как се казва това нещо на български! На немски е Dinkel, на словенски е pira. В Словения е доста популярно. Много е полезно. В България има една фирма, която произвежда матраци и възглавници от обвивките на лимеца : http://www.spelta.biz/ Чудя се, откъде ли взимат житото, и какво правят с него, след като са взели обвивките..Ако някой има желание да проучи...ако ли не, аз мисля като си дойда в България , да им звънна..Все пак те от някъде купуват на едро....
|
|
|
Активен
|
|
|
|
инката1988
Jr. Member

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: 08-12-2009, 12:00:55 » |
|
 Прочетох наскоро една книга за пшеницата и кълнове- Кълновете суперхрана даряваща живот от Юли Драгомирецки. Има доста неща за прочистващите и оздравителните свойства на пшеницата и на други покълнали семенца
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Angie
|
 |
« Отговор #13 -: 08-12-2009, 12:40:07 » |
|
Попадна ми информация, че лимеца съдържа глутен, и който е алергичен, трябва да го избягва. Може би Вери би потвърдила, че ако се покълне, глутена изчезва и няма проблем да се яде. Между другото какво му е толкова на глутена?
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Petko
|
 |
« Отговор #14 -: 08-12-2009, 15:55:30 » |
|
 Прочетох наскоро една книга за пшеницата и кълнове- Кълновете суперхрана даряваща живот от Юли Драгомирецки. Има доста неща за прочистващите и оздравителните свойства на пшеницата и на други покълнали семенца Това е най-добрата книга за кълнове, според специалисти, които познавам. Казвам го, защото общо са 4-5 книгите на тази тематика 
|
|
|
Активен
|
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди
“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
|
|
|
Вери
|
 |
« Отговор #15 -: 08-12-2009, 20:05:21 » |
|
Глутенът при малки деца може да причини цьолиакия- алергия към протеина в житните. Лично аз не вярвам в появата на алергиите просто ей така.  На други места чета, че глутенът води към пристрастяване и че може да затлачи червата, да образува слуз. Затова е хубаво да се ядат покълнали глутеносъдържащите.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
canat
|
 |
« Отговор #16 -: 08-12-2009, 20:11:18 » |
|
Лично аз не вярвам в появата на алергиите просто ей така.  и аз, Bери. Мисля, че ако хората ядяха нормално (здравословни и чисти храни) нямаше да има алергии. Между другото мисля, че са се появили от скоро (поне не е имало такива оплаквания преди)
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вери
|
 |
« Отговор #17 -: 08-12-2009, 20:37:40 » |
|
Храненето на една бременна жена, взимането на синтетични витамини, все по-често се случва да се пият какви ли не лекарства за задържане на плода, после раждане с упойки и т.н., евентуално секцио, даване на адаптирано мялко на бебето, въвеждане на храни твърде рано, даване на месо и млечни / дъщеря ми не е алергична, но виждам положителна промяна откакто и тя е веган; преди много често и се появяваха кашлица и хрема; сега, да чукам на дърво, вече 4-ти месец е напълно здрава /; не на последно място ваксините и даване на антибиотик за добро утро.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
canat
|
 |
« Отговор #18 -: 08-12-2009, 20:50:23 » |
|
книга за пшеницата и кълнове- Кълновете суперхрана даряваща живот от Юли Драгомирецки. Благодаря за идеята, инката1988! Tъкмо си го поръчах, да видим дали ще ме запали за кълнове 
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Angie
|
 |
« Отговор #19 -: 22-12-2009, 09:03:05 » |
|
Покрай темата за озонатора и препоръчания от silversmith форум на xnetbg.com , здравни конспирации, под-тема алтернативно лечение, открих статия за лимеца и свойствата му.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|