Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Крем супа от карфиол  (Прочетена 5177 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« -: 30-05-2010, 19:51:56 »

Снощи направих готвена крем супа от карфиол  свиркам си и се зачудих дали днес не мога да направя сурова такава. Оказа се, че мога - с ей тия две ръце и един кухненски робот.

Взимаме половин "глава" карфиол. Почистваме го и го нарязваме на по-дребни парчета. Не си играем да е много на дребно. Изчистваме 3-4-5 домата и ги нарязваме на едро. Добавяме половин глава лук и, по желание, чесън. Хвърляме всичко в голямата купа на робота при S-образния нож и го развъртаме докато се нареже много на ситно. По желание си тананикаме стария хит на Ина - "Върти, сучи"(линк).

Сега е време цялото нещо да мине и през блендера. При мен стана на две порции - изсипах половината съдържание в каната на блендера, сложих малко вода, сол, зехтин и лимонов сок и пасирах докато стана съвсем фино. Същото направих и с другата половина. Накрая добавих и босилек.

Стана адски вкусно. Усещам, че съм напипал голям хит в летните манджи.  ам-ам

Забележки:
  • Количествата са "на фантазия". Слагайте по малко и опитвайте често, докато го нагласите на вкус.
  • Сложете толкова вода, че да сте доволни от гъстотата на "супата". Сигурно можете да сложите повече сочни домати, вместо вода, но съвсем без вода няма да стане.
  • Босилекът ми хрумна на момента. Тъй като много обичам кимион, определено ще го пробвам и с кимион. Няма начин да стане гадно. търкалям се от смях
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #1 -: 30-05-2010, 20:42:35 »

супер идея  Ице, до сега студена супа не съм  правила, но карфиол много обичам и непременно ще опитам рецептата  заповядай, цвете
Активен
Лейла
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 313


« Отговор #2 -: 30-05-2010, 21:06:08 »

освен ако не е вносен карфиола, няма как да е летен хит защото е зимен зеленчук...
Активен

Самотата е най-скъпо платената свобода.
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« Отговор #3 -: 30-05-2010, 21:32:08 »

освен ако не е вносен карфиола, няма как да е летен хит защото е зимен зеленчук...

Ама нали го има в магазина?  ухилен ухилен

Всъщност, като писах това за летния хит, доволно потривах ръце, че съм открил интересна студена супа за лятото. Мисля да пробвам скоро по същата технология и нещо като гаспачо с домат, морков, чушка, краставица, тиквичка или каквото там ми попадне.
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
Томирис
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1170


Лунатик!


« Отговор #4 -: 30-05-2010, 21:35:36 »

Не съм виждала карфиол бая отдавна из пазарите...
Активен

"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« Отговор #5 -: 31-05-2010, 10:25:48 »

Не съм виждала карфиол бая отдавна из пазарите...

Понеже живея сравнително близо до единия от магазините Hit, и често пазарувам от там. На щандовете имат карфиол целогодишно.
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
oum le dauphin blanc
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 548



« Отговор #6 -: 31-05-2010, 14:35:41 »

Много добре звучи. Що се отнася до летните супи преди няколко дни много ми се прияде таратор. Чудех се какво да сложа вместо мляко и накрая метнах 2 тиквички в сокоизтисквачката - стана супер.
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #7 -: 31-05-2010, 18:45:28 »

Вместо мляко, ядково такова.
Активен
oum le dauphin blanc
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 548



« Отговор #8 -: 31-05-2010, 20:53:02 »

Много ми е наситено като вкус ядковото. Предпочитам да си по пийна отделно.
Активен
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #9 -: 01-06-2010, 14:59:32 »

Делфинче пробвай със слънчогледово кисело мляко. Чудесно се получи! По-хубав от истинския таратор стана.
Активен

petia_gol
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 310



« Отговор #10 -: 02-09-2010, 11:24:19 »

Днес пробвах рецептата, страхотна е. браво, аплодирам

Виждам, че коментарите са стари, но къде има рецепта за това слънчогледово кисело мляко. Рових във форума, но не намерих.
Активен
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #11 -: 02-09-2010, 13:07:52 »

Никъде не съм писала рецептата но аз го направих с накиснати слън.семена и реювеяк 1:1. Всичко се блендира и се оставя за един ден в буркан на топло за да ферментира.
Активен

petia_gol
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 310



« Отговор #12 -: 02-09-2010, 20:06:15 »

Благодаря за бързия отговор,  Деси flowers2 и прости глупавият ми въпрос, но какво е реювеак?  :surpris_23:Предполагам закваска? Из форума четох, че може да се използва соева за първия път?
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #13 -: 03-09-2010, 04:57:32 »

Rejuvelak e ферментирала пшеница най-общо казано.
Активен
petia_gol
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 310



« Отговор #14 -: 04-09-2010, 00:04:30 »

Благодаря за отговора flowers2
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: