"...при разграждането на наситените мазнини остава свободен атом водород, който се свързва с вдишвания и циркулиращ в кръвта кислород и образува чиста вода! Така организмът набавя водата, която му е нужна.... Верно е, че организмът набавя калций от костите, но това той прави и при водното гладуване и го прави точно толкова, колкото му е необходимо! Необходимостта от калции при сухото гладуване не е по-голяма, отколкото при водното(калцият не участва в производството на вода H2О в организма). Освен това, в повечето от нас(особено по-възрастните) по костите(особено по ставите) имаме отложен излишен калций под формата на шипове(мнозина ги имаме без да го знаем). Това е излишният калций, който организмът не е смогнал да изхвърли от тялото преди да му сложим нова храна и той го е оставил "на депо(до поискване) по костите(обикновено на ставите). При гладуване(водно или сухо) организмът разгражда шиповете, преди да пипне костите.
Делчо, имам няколко напомняния, може и да не отговаряш, абе, всичко може:
1. Какво се случва с кислорода, когато НЕ е необходимо част от него да се ползва за производството на вода? Това, нашето тяло, да не е кофа с кислород? Да си вземаме за разни нужди...? Кислородът в кръвта се използва за носене от червените кръвни телца до всяка клетка, за да живее тя нормално... Недостигът на О2 (кислород) е силно нежелателно, вредно - за продължително време.
2. От какво се определя "необходимостта от калций" в телата ни? (Тук говоря само за аварийната необходимост от калций при сухо въздържане от храна.) Тегленето на калций от костите (вкл. първо шипове, израстъци, дискови хернии...) се случва САМО като спасително средство за намаляване на киселинността! Като аварийно-спаситело средство. И усиленото му потребление се дължи на прекалено голямата киселинност на тялото. А тя е ...силно пагубна и нанася множество вреди...От никъде не следва, че потребността от калций е еднаква при "сухо" и "мокро" възд. от храна. И НЕ е вярно.
Може и да не разпростираме обсъждането твърде, но отдавна е известно, че при възд. от храна без вода, капилярите почват да се ...повреждат, меко казано, след третия ден.
Като цяло, продължавам да вярвам, че вредите от т. нар. сухо възд. от храна, са мнооого повече от ползите. И за начинаещи, и за напреднали. Всеки обаче сам си отговаря за себе си, сам си прави здраве или - друго...
Но, приемане на желаното за действително НИКОГА не го превръща в такова.