Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: храни, които задължително се обработват термично?  (Прочетена 5152 пъти)

Zlateva, Gali

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
  • Бях гъсеница. Бях какавида. Сега вече летя :)

 :)   По-здрави, приятели!

От няколко дни разсъждавам върху едно нещо и понеже само с моите си разсъждения няма да стигна до заключения, та реших да ви питам и вас

Знаете ли кои храни не могат да се приемат в суров вид, защото са вредни/отровни и могат да се консумират само след термична обработка?

И аз не знам що за въпрос е това и къде да го сложа...та го цопвам тука    ;)

 :peperudi:
Активен
за всичко имам време   :-)

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318

Боб , фъстъци
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Бъбрековиден (червен) фасул и фъстъци. Няма да се отровиш ако ги опиташ сурови, но не е препоръчителна консумацията им в този вид и в големи количества.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Renki6

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 21

Картофи.Сока от суров картоф е полезен,но суровия картоф е отровен.
Активен
"Аз съм единствената,която мисли с моя ум.Аз съм властта и силата в моя живот!"

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Ето какво казва Wikipedia:
Цитат
As the consumption of raw foods gains popularity, some potentially unsafe foods have re-entered the diets of humans. However, the following list includes many foods which are rarely promoted by the educated proponents[citation needed] of raw foodism, especially beans or legumes.

    * Buckwheat greens are toxic when raw, particularly if juiced or eaten in large quantities by fair-skinned individuals. The chemical component fagopyrin is known to cause severe photosensitivity and other dermatological complaints.[33]
    * Kidney beans, including sprouts, are toxic when raw, due to the chemical phytohaemagglutinin.[34]
    * Alfalfa sprouts contain the toxin canavanine.[35]
    * Some types of raw cassava or cassava flour can be toxic.
    * Raw eggs contain avidin, a vitamin B7 or biotin inhibitor, which can cause “egg white injury”. As many as 24 egg whites would have to be eaten to inactivate biotin. Avidin is denatured by heat.[36][37]
    * Raw seeds of the genus Lathyrus (peas), can cause lathyrism.
    * Raw Brassica species can contain glucosinolate.
    * Several seeds contain poison, such as apricot kernels, which contain the toxin amygdalin. See Seed#Poison_and_food_safety
    * Raw parsnips contain furanocoumarin.
    * Raw foods, particularly raw meat, may contain harmful bacteria and their associated bacterial toxins.[38][39] Other parasites and viruses may also be present, such as Toxoplasma,[40] Trichinella,[41] or rotavirus,[42] which may cause serious foodborne illnesses.
    * Raw milk may contain Mycobacterium bovis (which can cause non-pulmonary tuberculosis) [citation needed] and Brucella bacteria that cause undulant fever and spontaneous abortion.
    * Raw sweet potato, cabbage, cauliflower, turnips, rutabaga, canola oil, cassava, pinenuts, mustard, millet, soybeans and peanuts contain small amounts of goitrogens which can interfere with iodine metabolism and worsen hypothyroidism.[43]
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Zlateva, Gali

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
  • Бях гъсеница. Бях какавида. Сега вече летя :)

хехе..ама аз съм била голям експериментатор   tooth

хапвала/пийвала съм си сурови фъстъци, яйца /когато бях малка/, кайсиеви ядки, сурово мляко, а тази зима си правех сапата от корени и в нея почти винаги имаше и по 1/3 настърган не голям картоф   :) tooth

Благодаря за споделената информация! Ще си обмисля аз тази зимна салата от корени да е без картофа. Другите неща вече не ги хапвам...само от време на време си пийвам сурово мляко от краварника на село    ;)

По-здрави, приятели!    :peperudi:
Активен
за всичко имам време   :-)

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Кайсиевите ядки се ядат сурови стига да не горчат.

Това също не малко ме учудва:
"Buckwheat greens are toxic when raw"
...
има и други неща, но нещо нямам желание за писане, умуване и чудене.
Активен

beelee

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 690
  • fantomiss

Ами да, то в края на краищата се усеща...
Активен
Не всички са на мястото си в този форум...

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!


Това също не малко ме учудва:
"Buckwheat greens are toxic when raw"

Май се имат предвид листата, въпреки че не знам кой ги яде...
Аз напоследък се почувствах зле от един покълнал по-екзотичен вид боб и съответно го изхвърлих. Вече ще покълвам само сортове, в които съм сигурна.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Поници от елда има и суровоядците ги ядат. Аз също съм яла. Скоро не съм си правила.
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!

И аз специално се учудих за пониците от елда. Иначе от кълновете нищо ми няма.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Аз не съм се и сещала да ям поници от елда. Все пак не е толкова опасна - фототоксична за хора с по-чувствителни кожи.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/

Аз не съм се и сещала да ям поници от елда. Все пак не е толкова опасна - фототоксична за хора с по-чувствителни кожи.

Тялото има голям резерв да издържа на какви ли не малтретирания с несвойствена заместителна храна и то доброволно при пълно разнообразие, в  отсъствие на военен режим. Никой не може да докаже вече кое е полезно и кое не, остава всеки да си хапва каквото му харесва. 
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Antares

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 172

Аз напоследък се почувствах зле от един покълнал по-екзотичен вид боб и съответно го изхвърлих. Вече ще покълвам само сортове, в които съм сигурна.

Томирис, какви сортове боб покълваш? Веднъж гледах в едно предаване рецепта за нещо като бобово пюре с подправки, направено от суров покълнал боб "черно око". Намерих такъв, но още не съм опитвала да го покълна и въобще боб суров досега не съм яла. Покълвам само мунг, той ми е много вкусен и ми се отразява добре, той се води и като зелена соя май.
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!

Баш "черно око" покълвах. Покълва лесно, не е лош на вкус, но определено имах неразположения след консумацията му. Ако искаш пробвай, няма да се отровиш и може да ти понесе по-добре.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
 

Страницата е създадена за 0.112 секунди с 23 запитвания.