Това със "сигналите на организма " е доста измамно и най-често далеч от реалността , колега Протек. Или поне не е призив, който трябва да се спазва механично от полуграмотни в областта "храна" индивиди.
Попитай който и да е пубертет след като си е облизал пръстите след някой вкусен обяд в Макдоналдс ( пълно меню + Кока кола разбира се ) или Кентъки и ще ти каже ,че сигналите на организма му са чудесни!
После , Дай му да хапне една салатка от прясно зеле и моркови - ще каже "ужас , това не е за мен ,коремът ме боли" .
Можеш да попиташ и онези, дето изпиват по няколко литра бира на ден.(приемаме ,че е храна) И техните сигнали са чудесни
иначе нямаше да ги пият
Ами моят приятел Станимир , който до скоро изпиваше по 10 кафета и 3 литра Кока кола на ден , плюс 4 -5 парчета торта и по два шоколада? Нямаш представа как добре се чувстваше, можеше да работи по 14 часа тежка физическа работа !
Ами аз самият като съм изяждал навремето по 6 порции на обяд (без безалкохолното и десерта) в заводския стол? Чудно ми беше , освен това огладнявах чак на другия ден по същото време .
Дори добре образовани хора правят понякога тази грешка - да се "самоуспокояват" и самооправдават с тези "сигнали на тялото" , напр. моята майка , която е доцент докторфизиотерапевт , със солидни познания и в алтернативната и източната медицина. Като изяде едно парче торта и пийне кафенце , казва същото : " Организмът си го иска, така казва Аюрведа - да си слушаме гласа на тялото , ако искаме сладичко - да си хапнем "
Викам й : " Майко, по времето когато Аюрведа го е казвала , не е имало хабер от рафинирана бяла захар, рафинирано брашно, и хидрирани растителни мазнини. Да не говорим за химиите -подобрители, овкусители, емулгатори, консерванти и т.н. Аюрведа е имала предвид да си подсладиш със сушен плод или мед, или нещо от сорта, то друго не е имало преди 3000 г "
Кой от двамата ни е прав ?
Та дори да става въпрос за избор между здравословна и здравословна храна , пак не можем да разчитаме напълно на тези "сигнали" . Ако стомахът ни е изнежен и дори увреден от дълги години ядене на промишлена неестествена храна, ще му трябва време да се напасне към "новата" и "непознатата" за него - например салата от сурово зеле .
"Ама аз имам колит и не понасям сурово зеле " . Ами , излекувай си колита, за да получиш обективните сигнали на тялото си , защото иначе получаваш някакви лъжовни сигнали.
Темата е голяма. Но най-общо , тази препоръка не е критерият , който трябва да се взема под внимание от средностатистическият индивид. Защото ще го заблуди . По-добре даже да не я съблюдава изобщо. Особено ако става въпрос за пристрастяващи храни като месо, сладки, кофеинови. Това , че тялото "усеща" необходимост, не значи че това е добре за него. Алкохоликът също усеща необходимост да се накваси . Може даже и да не яде..
Иначе е вярно ,че организмът си синтезира това-онова от наличното. Иначе нямаше как да има хора ,които да са на 93 и от 50 г. да са яли само! портокали. (имаше документален филм) и да се чувстват прекрасно при това !
Обаче дали ще има и такива , които 50г да са само на Макдоналдс ?