Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Сос от чесън  (Прочетена 4370 пъти)

kriss

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 229
  • обичам те ... живот
Сос от чесън
« -: 23-05-2009, 14:37:09 »

6 скилидки чесън, сок от четвърт лимон, сол, смлян черен пипер, 3-4 супени лъжици зехтин
/към рецептата има и жълтък на яйце , но смятам че може и без него /
Чесънът се обелва и счуква. Прибавят се солта и пиперът. Към сместа се добавя сокът от лимон, /жълтъкът/ и лимонът.
 Всичко се разбърква докато добие вид на майонеза.
Това е любима рецепта на Пикасо / това информативно /
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Сос от чесън
« Отговор #1 -: 23-05-2009, 16:06:20 »

без жълтъка мисля, че няма да добие консистенция на майонеза, чудя се с какво може да се замени, което е също така лигаво и слепващо ??? някой ако има идея...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Сос от чесън
« Отговор #2 -: 23-05-2009, 17:47:43 »

Малко смляно лененено семе накиснато във вода.
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Сос от чесън
« Отговор #3 -: 25-05-2009, 00:12:31 »

При дресингите, които искам да станат по-кремообразни винаги добавям малко ядки - кашу, орехи, слънчогледови или тиквени семки... каквито имам. Става наистина кремообразно - трябва да се бърка на високи обороти (ако не разполагаме с високи обороти, добре е ядките да се понакиснат във вода преди това). Дори може да стане като дип като се сложат повечко ядки.
Активен
Духът владее материята!

M_nik

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 27
Re:Сос от чесън
« Отговор #4 -: 01-08-2009, 18:17:15 »

Такова сосче правеше баба ми за Бъдни вечер, но слагаше (както каза Мер) счукани орехи. Мачка се в дървено хаванче чесън със сол, добавят се счукани орехи и малко водичка и се мачка до побеляване. Страхотна разядка и изяжда доста крекерчета (навремето постна питка) ;)
Активен

canat

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 524
Re:Сос от чесън
« Отговор #5 -: 02-08-2009, 03:22:31 »

Аз пък не разбирам, защо трябва да е мътно, облачно или там каквото казвате. На мен харесва да виждам какво ям. Защо да трябва да прилича на майонеза? Тя не е кой знае какво. Ако искате да е по-пикантно добавете разни тревички, има толкова видове. (примерно добавете мащерка, босилек, мърджьорам, розмарин или мента. Опитайте, резултатите ще ви изненадат приятно!)
Активен

canat

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 524
Re:Сос от чесън
« Отговор #6 -: 04-08-2009, 13:39:23 »

мисля, че малко авокадо би му добавило "майонезен" вид
Активен
 

Страницата е създадена за 0.077 секунди с 23 запитвания.