Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Raw Success  (Прочетена 58635 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #60 -: 27-10-2009, 21:04:52 »

Прецеждане на фреша

Фрешовете са толкова ефективни, защото са просто течност. Усвояването на зеленчукови сокове не нанася никакъв стрес на организма и изисква минимални усилия за храносмилане. Без фибрите, ние постигаме максимално усвояване на хранителните вещества.

Ще  отбележа, че плодовете и зеленчуците ни са замърсени, и тези токсини се натрупват във фибрите. Но тъй като те не присъстват във фреша, не трябва да се притеснявате за токсините в него. Заради това, ако сокоизтиквачката ви не е добра, прецеждайте сока си, за да няма никаква пулпа вътре.

Много, много, много зеленчуци

Разнообразието е начинът, за да сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали. Всеки зеленчук съдържа различни хранителни вещества. По-долу са изброени фрешовете, които ще ви направят успешни суровоядци.  Препоръчва да се прочете книгата на д-р Уокър 'Плодови и зеленчукови сокове". ( част от книгата или да си я поръчате безплатно от :  http://cpecs.com/ Вижте и предната публикация на Svetlio Smiley.   Заради това няма да описвам полезните свойства на различните зеленчуци, а само ще ги изброя:
-   Моркови
-   Моркови – спанак
-   Моркови- спанак- целина- магданоз
-   Целина
-   Моркови- цвекло- краставици
-   Моркови- глухарче- листа от ряпа

Зеленолистните зеленчуци са много полезни. Когато някой пие фреш от тях, виждам как кожата му се заглажда и засиява. Най- великата тайна за красота е пиенето на фреш от зеленолистни и редовните клизми.
Зеленчуковите фрешове са стъпка №1, за да избегнете някоя липса. Моето лично мнение, изследвания и практика сочат, че ДА НЕ СЕ ПИЯТ ФРЕШОВЕ Е ГОЛЯМА ГРЕШКА.

Разбираемо е, че си мислите, че една здравословна диета ви  осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждаете.  Думата „Недостиг„, няма да чуете често от устата на суровоядец. Но поради не достатъчно дъвчене, намалените соли в почвата, ограничения достъп до свежи органични/ био  храни, високото ниво на замърсена околна среда, високите нива на стрес- проблемът с недостига  е реален и за  нас.

Био/ Органик


Консумацията на предимно био храни е ключът на успешната дългосрочна суровоядна диета.
1.Органичната продукция не е покрита с химикали. Средно една не- био ябълка съдържа около  20-30 отрови върху кората си, дори и след като се измие.
2. Свежата био продукция съдържа  средно с 50% повече  витамини, минерали, ензими от конвенциално отгледаните.
3. Имат по-добър вкус.
4. Използването на химикали уврежда здравето и на фермерите.
« Последна редакция: 27-10-2009, 21:06:24 от radosti » Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
benato
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1467



WWW
« Отговор #61 -: 01-11-2009, 10:00:43 »

Вярно е ,много са полезни соковете,но не мога да приема всичко,за чиста монета. Всеки автор казва,това е така,ако не ,ще се разболеете от това,това,онова. По една две чаши е ок,на ден. Природата би ни дала соковете в готов вид,как са оцеляли хората,без скъпи сокоизтисквачки? амии... знам ли внимание Да, при условие,че 50 години си 100% суровоядец,може да има логика,някаква свиркам си
Дъвченето е мнооого важно нещо,отделят се сокове,които започват смилането на храната още в устата,перистилактиката се засилва и отиват сигнали до черния дроб,какви сокове са подходящи за смилане на приетата храна.
Американците много опростяват нещата,това е така,другото е иначе,ако не,си загубен ама че съм
Нещата са много по сложни,не са само проста химия. Да не говорим ,че всеки е индивидуален и няма универсални решения на въпроси и проблеми!
Активен



GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #62 -: 02-11-2009, 19:27:11 »

Прав си, Бенато. И аз често си мисля върху това: искаме да живеем по-прост живот, лично аз махнах куп бяла техника и в същото време блендери, дехидратори, сокоизстисквачки...Колкото по-близо до природата, толкова по-добре. В Природата няма да намерим така концентрирано както сокове, така и разните му подсладители като агаве, стевия, меласа...
Активен
Angie
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 839



« Отговор #63 -: 02-11-2009, 23:22:07 »

Стевията не е ли растение?
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #64 -: 03-11-2009, 00:24:16 »

Да, растение е.
http://biozona.eu/index.php?main_page=index&cPath=30

Активен
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #65 -: 12-01-2010, 18:55:42 »

Продължавам бавно, но славно  помощ

9. Оптимален хранителен прием
Какъв вид и какво количество храна ще ни донесе дълголетие, като имаме предвид и влиянието на околната среда върху пречистеното тяло

Оптималният хранителен прием  е идеалната пропорция между количество и качество на храната, нужни за постигане на дълголетие, в дадена околна среда.

Диетата на Норман Уолкър е най-добрият пример, който намерих, за да илюстрирам Оптималния хранителен прием. Ако си спомняте, има сведения, че той е живял добре и след 100 годишнината си, като е бил на диетата, която ще научите. (Има полемики относно точната възраст на Уолкър. Въпреки това, аз считам, че неговият модел на хранене е оптималният.) Имайте предвид, че той е живял в Прекот, Аризона, в област където околната среда превъзхожда въздуха в един среден град. Да не забравяме, че през годините околната среда навсякъде се е влошила. Ако това продължи с такива темпове, след 50 год. ше живеем на съвсем различна планета, от тази на която е живял д-р Уолкър.  Имайте предвид, че приспособяването се определя в зависимост от мястото, където живеете и от общите условия на Земята.

По-малкото е повече

Най-вероятно, оптималният прием на храна ще е далеч по-малко по  количество, отколкото настоящата ви диета. Оптималната диета всъщност е добре премислена дългосрочна цел. Препоръчва се да постигнете своя Оптимален хранителен прием постепенно, в течение на няколко години. Бавното, но сигурно намаляване на количеството ще помогнат на тялото и духът ви леко  да се приспособят към промяната. Освен това, така ще има по-малка вероятност от хранителни гуляи и други хранителни разстройства.

Върви в крак със себе си

Да ядеш по-малко е основната стъпка към това да се подмладиш. Казано по друг начин, по-малкото количество храна е това, което ви подмладява.  Идеално ще е , ако удължите този процес на намаляване на храната възможно най- дълго, за да можете максимално да се насладите на подмладяващия ефект и жизненост.  Ако намалиш количеството храна и направо  почнеш да следваш  Оптималния хранителен прием, ще елиминираш възможността да се подмладиш. Така ти ще се стабилизираш на това ниво и след време ще почне процеса на остаряване. Освен това ще станеш чувствителен много по-рано към  вида храна и нейните количества. Дай си време и се забавлявай!
В този случай постепенното е по-добро, за да можеш да създадеш изцяло позитивно изживяване, да продължаваш да се подмладяваш, да увеличиш своята жизненост и дълголетие и да задържиш влиянието на околната среда до последно.

Най-дълга продължителност на живота= оптимална диета, Оптимален хранителен прием, най- малко замърсена околна среда

Митове
Всеки човек е индивидуален и затова в никакъв случай няма да твърдя, че всеки трябва да спазва една и съща диета.  Например, ако на някой, който се чувства добре с 2 хранения на ден, му бъде казано да поема повече храна  с оглед на конструкцията / типа на тялото му, това може всъщност да му навреди. Например, голямото  количество емоционална тревожност увеличава метаболизма и създава нуждата от повече хранителни вещества.  Това не се дължи на типа тяло, а е начин за справяне с стреса. Други „лекуват” себе си, като приемат  постоянно храна през целия ден, оправдавайки своя навик с кръвната си група или дори със зодията си.

Някой, който си мисли, че има проблем с кръвната захар, започва да приема по 6 хранения на ден, и с това често хранене  се чувства по-добре, като твърди, че кръвната му захар се е нормализирала.  Всъщност това зависи от нивото на интоксикация. Отровите, които се освобождават по време на „гладуването” може да причинят слабост, треперене и ненаситност.  Постоянното ядене спира това  прочистване и хората се чувстват по-добре.
Наркоманите, които смъркат по 2 пъти на ден, свикват с тази доза. Ако почнат да смъркат веднъж дневно, симптомите като по-малко енергия, депресивност, неизбежно ще последват. Това не е защото тяхната кръвна захар е спаднала. Сега разбирате ли погрешното тълкуване  на симптомите на прочистването?

Веднага щом напълните стомаха си с храна, прочистването спира и вие започвате да се чувствате по-добре!

Ще се случи естествено

Истината е, че когато някой е наистина 100% суровоядец , години наред, след време той естествено се нуждае от по-малко и малко храна.  Няма значение от какъв пол е, с каква конструкция на тялото е или каква кръвна група е. Всеки може да постигне Оптималния хранителен прием, както всеки може да стане и Течнояд. Моята препоръка е да не отивате твърде далеч и да намалявате количеството на храната под Оптималния хранителен прием,тъй като по този начин околната среда ще ви повлияе по-силно и може да ви навреди дългосрочно.


« Последна редакция: 05-05-2010, 15:58:41 от Mep » Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
danito
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 14


« Отговор #66 -: 13-01-2010, 17:25:56 »

Много интересно. Радости, благодаря.  Smiley
Активен
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #67 -: 16-01-2010, 21:30:41 »

10. Оптимални навици

Споделена мъдрост
Не е нужно всеки път да откриваме колелото, когато искаме да подобрим нещата.. Това е нашата човешка природа  да учим чрез личния си опит и чрез опита на другите, добър или лош.
Не съм 100% убеден, че тази книга ще ви предложи изчерпателни напътствания за здравето  и дълголетна жизненост. С това искам да кажа, обаче, че ви окуражавам да се доверите на вашия вътрешен здравен лекар, тъй като само вие знаете какво е най- добро за вас в даден момент. Перфектният план за вас да е усвоявате/ прилагате информация и храни, които сте усетили на интуитивно ниво, че са добри за вас.

В духа на споделената мъдрост, нека да продължим да се учим от самия столетник
Д-р Уолкър живя 118 г..  Какво правилно е направил той?


Диетата на столетника
В книгата си” Вегетариански наръчник за диети и салати”, Уолкър предлага 70 различни салати- неговите любими. Количеството мазнина никога не надвишава 2 супини лъжици с ядки и ½ авокадо, а често само ½ авокадо. А салатите съдържат  максимум ½  чаша (състояща се от различни накълцани на ситно зеленчуци и/или 0-1 чаша плодове.

Както  виждате Уолкър винаги яде по 1 л. храна и малко по количество мазнини и плодове.  Мен все още, неговото количество салати не ме нахранват, затова ги правя по-големи. Аз не бързам да го настигам и да ям под 1.л. , защото знам преимуществата на това да правиш нещата бавно и постепенно.

Преяждане
Д-р Уокър явно никога не преяжда.  Претоварването на стомаха преуморява всички органи на тялото и съкращава живота. Вместимостта на стомаха средно е около 1 л., или 4 чаши. Преяждането дори и с правилни храни, в правилни комбинации, пак предизвиква голям стрес на органите ни. Допълнително, изяждането на прекалено количество разтяга стомаха, и вие ще жадувате повече храна на следващия ден.


Следва...
« Последна редакция: 17-01-2010, 09:04:21 от radosti » Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #68 -: 16-01-2010, 22:05:28 »

 роза и аз благодаря  Smiley
Активен
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #69 -: 17-01-2010, 08:43:59 »

Дъвчене
Норман Уолкър също е поддръжник на флетчеризма. Това означава, всеки къс храна да се дъвчи до течност, докато сама не премине през гърлото, без да се налага съзнателно преглъщане. Обикновено са необходими 32 предъвквания, като зависи от типа на храната. Това дъвчене е дори по-добро за здравето от това да ядете блендирана храна (която е чудесна), защото по този начин храната има по-голям шанс  да се смеси с вашата пълна на ензими слюнка.
Представете си, че се намирате на изоставен остров, с малко количество храна. Вероятно, ще дъвчете храната по-дълго, за да се насладите повече на храната и да усвоите всички възможни хранителни вещества.. Инстинктивно, вие знаете че добросъвестното дъвчене е най- ефективният начин да се нахраните.Колкото по-малко ядете, толкова по-лесно ще постигнете  флетчеризма до точката, в която ще стане автоматично.

Застъпване/ смесване на ядения
Моите проучвания са установили, че д-р Уолкър се е хранил 1 или 2 пъти на ден, плюс фрешовете, като никога не е ял между храненията. Освен ако  зеленчуковият фреш не е бил част от негово ястие, той първо би се уверил, че предната храна се е усвоила, преди да пие фреш отново. Важно е да се избягват  вредите от ферментацията, гниенето и непълното усвояване, които са резултат от смесване на храненията.  Винаги когато е възможно, изчакайте стомахът ви да е напълно празен, преди да поемете още фреш или храна.

Разнообразие
Д-р Уолкър се е стремял да поема разнообразна сурова храна. Различни комбинации от зеленчуци, семена, плодове, ядки. Органични.

Дневна рутина
След събуждане Уолкър е пиел чаша гореща вода с лимон, за а промие черния дроб и бъбриците. След 15-30 мин. Е изпивал чаша портокалов фреш , за да осигури достатъчно количество витамин С, който ще подпомогне регенерацията на неговите съединителни  тъкани.  Витамин С не се произвежда от тялото, затова трябва да се набавя от храната.  След още 15-30 мин, той би изпил своята първа чаша пресен зеленчуков сок. Това е цялата закуска на Уолкър. Обикновено е поемал 1-2 твърди ястия на ден , състоящи се от една малка негова салата и не повече от  450 гр. плодове.
Както виждате това са съвсем малки количества храна, в сравнение с нормалното. Последователен  в своята рутина, той е  удовлетворявал  нуждите на тялото си и е ял достатъчно, така че околната среда да не бъде заплаха за него.  Той е живял в провинцията. Ако беше живял в сърцето на голям град, той би трябвало  да коригира/ промени диетата си, за да се защити от околната среда, и най-вероятно нямаше да живее толкова  дълго.

Концентрирани храни- ядки , семена, кълнове
Още повече, Уолкър  е акцентирал на важността на това да се ядат малки количества семена и кълнове всеки ден, и няколко шепи  ядки всяка седмица.  Добро правилно е да не се надвишава една шепа ядки на ден. Понякога Уокър е изяждал малка шепа ядки като самостоятелно ядене, или със смокини или стафиди, като обяд. Най-добре ядките да са били накъснати цяла нощ, или да са били накиснати, а после дехидратирани. Дехидратратирането ги защитава от мухлясване и така можете да ги използвате след по-дълго време. Бадеми, тиквени семки и лешниците са идеалният избор, понеже са богати на хранителни вещества и имат малки киселинни качества.
Малкото количество семена и ядки са идеалният източник на концентрирани мазнини и протеини за един суровоядец. Те са пълни с хранителни вещества. Както знаете едно растение пораства от едно малко семе. Когато семето се намокри, то започва да покълва. Така то осигурява същото количество хранителни вещества като едно пораснало растение, но и е пълно с Живот.
Освен че са пълни с  хранителни вещества,  протеини и мазнини, концентрираните храни са ключът  към дългосрочния Суровоядски успех, защото те предпазват тялото ни да „отидем” твърде далече, и то прекалено бързо.
Запомнете, колкото по-малко използваме нашия храносмилателен тракт- като ядем по-малко и намалим концентрираните храни- толкова повече се издигаме на по-висока вибрация. Нашата дълбоко замърсена Земя и всекидневният стрес, могат да бъдат увреждащи за нашата чувствителност и значително да ограничат нашата  дълголетна жизненост.

« Последна редакция: 17-01-2010, 09:06:44 от radosti » Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
Лейла
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 313


« Отговор #70 -: 17-01-2010, 10:45:42 »

Много интересно, благодаря Радости.
Активен

Самотата е най-скъпо платената свобода.
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #71 -: 18-01-2010, 10:07:00 »

Радости страхотен труд! Много ти благодаря и аз! flowers2
Активен

Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #72 -: 19-01-2010, 06:22:52 »

Радости, можеш да помислиш да се издаде книгата на български.  намигам
Активен
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #73 -: 21-01-2010, 17:25:55 »

Сурови кози продукти
Д-р Уолкър е бил 100% суровоядец, но не и веган. Неговите рецепти често включвали минимално количество  сирене от непастьоризирано, неварено мляко. За някои негови салати използвал 60 грама сурова козе  извара. Суровото козе сирене е до известна степен слузооразуващо, но може организмът да се справи с него, ако е в малко количество. Козята извара, швейцарското сирене  и подквасеното сирене  са за предпочитане, тъй като са най-малко киселинно-образуващи.Продуктите  от сурово козе сирене  са богати на калций, флуор и тиамин. Калция изгражда нашите зъби и кости, флуора прави чудеса за нашите нокти, кръв, коса и кожа, а тиаминът е най-важен от витамините  Б комплекс, тъй като участва във всички жизнени процеси от нашето раждане до смъртта. Сурово козе мляко изобилства от тиамин.
Откакто съм суровоядец, вече 7 години, аз никога не съм ял козе продукти. От веганска гледна точка, има много зеленчуци, които са богати на калций и флуор, Лично аз вземам допълнително Б-12 и Б-6.

Минерални добавки

Д-р Уолкър е бил голям привърженик на пълния спектър от минерали. Той  обогатявал храната си и фрешовете  с:
- хомеопатичен цинк
- ¼ чаена лъжица от алфаалфа прах, когато е нямал пресен да изстиска на сок
- Дулсе- морско водорасло- в купичка на масата, за да си взема от него на всяко хранене
- Келп- в шейкъра
- Океанска вода (не от вътрешни морета и езера)- няколко капки в течности, салати и други храни

Д-р Уолкър е писал научно за ползите от океанската вода:
„Всичките минерали и химически елементи в морската вода са вече в колоидална или течна форма, и в тяхното свойствено състояние. Всъщност, те са толкова естествено концентрирани, че се изисква минимално количество, няколко капки, за да се витализира и енергетизира  цяла чаша плодов или зеленчуков фреш.
Всъщност ние винаги имаме 0,5 бутилка от Каталинска морска вода в кухнята  (купена от здравословен магазин) и добавяме от нея по няколко капки към всяко ястие, дори към питейната вода. По този начин сме сигурни, че си осигуряваме дневната дажба от необходимите елементи.
От всичките 59 елемента, ние открихме, че цинкът участва в почти всички  човешки функции. „


Следва…
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #74 -: 16-02-2010, 18:43:05 »

Д-р Уолкър използвал  хомеопатичен цинк. Днес ние имаме повече начини да го набавяме, и аз предпочитам да вземам цинк в минералната му форма, тъй като се абсорбира незабавно, поради малките му размери.

….Салатите ми често включват изобилни количества от дулсе и келп, тъй като те изобилстват от морски минерали, които не се срещат в обикновените зеленчуци.

Ето още един откъс от Норман Уолкър относно набавянето на елементите. Той пише, че той и неговата жена се стараят всеки ден да ядат поне 2-3 от посочените храни :

„Липсата или дисбалансът  на един или на повече от елементите се отразява директно върху здравето .  Жизненоважно е  те да бъдат постоянно приемани и балансирани в нашия организъм.  Храните богати на всички елементи са:  алфа- алфа, цвекло, зеле, краставица, морков, capsicum (люта чушка, червена чушка), дулсе, цариградски лешник, келп, артишок, боб мунг, маслини, папая,  шишарки, тиквени семки, воден кресон.  Разбира се, има и други храни, непосочени тук, които съдържат споменатите елементи, но са в по-малки количества, заради това като ядем всички налични свежи плодове и зеленчуци и редовно пием фрешове, можем да бъдем сигурни , че си осигуряваме всички необходими елементи.”

Системно недояждане за дългосрочен успех


В тази книга, писах че системното недояждане означава консумирането на точно толкова храна, колкото е необходимо да се подържа живота, като едновременно с това се осигуряват всички необходими хранителни вещества.  Това е пътят към подмладяването и жизнеността.  Когато някой системно недояжда, като д-р Уолкър, той става от масата с леко чувство на глад.

Когато ядеш малко, усвояването на храната е най-добро.  Тялото може да използва всяка хапка, ако недояждането ви стане навик.  Друг плюс е, че така автоматично  ще започнем автоматично да дъвчим по-внимателно и това води повече „освобождаване” на хранителни вещества и по-добро храносмилане.

Много суровоядци преяждат или ядат по-цял ден, седем дни седмично.  В началото те могат да оправдаят този свой навик с новия си начин на хранене , който е много по-различен и по-добър от предишния.  Все пак, да си суровеоядец е като да се качиш в най- бързия самолет в света. Посоката: Оптимално здраве.
Tялото бързо се изчиства и стабилизира към Суровоядската диета. Ако прекалените хранителни навици продължават, може да се появат симптоми като Кандида, петна по кожата, зъбни проблеми, подуване, умора и т.н.
За да компенсират ефектите от некачественото суровоядство, често суровоядците  използват хидроколонтерапията и поемат  много ензими.  Въпреки, че отначало усещат облекчение, има клопка .  Хидроколонтерапията и ензимите са най-мощните пречистващи инструменти на планетата.  Така те изстрелват тялото си на следващото ниво  и ускоряват изчистването на тялото си , като това се отразява  в по-малката възможност за грешки , а това увеличава симптомите, ако неправилните навици продължат.

НЕ Е лесна задача за повечето хора да намалят храната.  Това може да е много емоционално болезнено за тях.  Но за да се възползвате максимално от положителните ефекти  от 100% суровоядство  и за да прескочите 100 год. трябва да се помъчите да промените навици  си. [/b]


« Последна редакция: 05-05-2010, 15:58:12 от Mep » Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
radosti
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 396



« Отговор #75 -: 05-04-2010, 12:58:26 »

11. Плодове, мазнини и ферментация
Опасно ли е да консумираме твърде много от определенa храна?
Ако го правите постоянно за дълги периоди от време- да.
Особено, ако сте суровояди.


Твърде много плодове

Някои дългосрочни 100% суровояди се натъкват на неприятности, тъй като ядат твърде големи количества плодове. Д-р Биски е бил свидетел на много отчайващи случаи на хора, които са живели години главно на плодове – опадане на зъбите, на коса, недостиг на витамини и множество други заболявания. Ние никога не сме виждали някой дългосрочно да е успял на диета, състояща се основно от плодове. Първите суровоядци, които са се спрели на това хранене, не са се справили добре.

Искам да дискутирам последствията от ферментацията, от гл.т. на приема на плодове и захар. За да ви се изясни по-добре, е важно да разберете, че захарта е ключова за ферментацита. Ферментацията е химическа реакция, която се случва, когато  глюкозата  (захар)  се превръща във въглероден двуокис и енергия. Въглеродният двуокис, дразни нашите клетки и тъкани, ако не се изхвърли.

Всичко, което ние ядем , се разлага до глюкоза  (захар), която се превръща в енергия от нашите клетки. Количеството захар в този процес, определя количеството на ферментацията. Консумирането  на сладки плодове причинява повече ферментация, отколкото яденето на мазнини.  Мазнините бавно се превръщат в глюкоза, давайки ни равномерна енергия, за разлика от плодовете, които действат като шот от уиски.

Ние можем да се справим с определено количество  естествена захар, без проблеми. Всъщност, плодовете и естествените захари, в разумно количество имат алкализиращ ефект върху тялото. Обаче, ако често ядем сладки плодове в огромни количества, високите нива на ферментацията  създава киселинна среда. Забелязал съм, че тези, които основно ядат главно плодове, обикновено не консумират концентрирани храни като ядки и семена. Отбягвайки тези  храни, се доближават по-близо до постенето (fasting) , и това причинява  увеличено клетъчна детоксикация.

Повишена детоксикация+ферментация от свръх захар=  увеличена киселинна среда

Запомнете, че суровоядството  е дългосрочно прочистване  и винаги ще има детоксикация на определено ниво.  Дългосрочно, киселата среда  почва да  извлича алкални соли от костите , за да се справи със свръх- киселинната среда. Това е една от причините дългосрочните плодоядци и суровоядци  да имат проблеми със  зъбите.
Някои мислят, че просто като добавят повече зеленолистни зеленчуци ще решат проблема. Наистина, зеленината помага да се алкализира тялото, като в същото време му осигурява  ценни минерали вещества. Ако някой добави зеленина, но продължава  свръх- консумацията на плодове, в началото наистина ще се почувства по-добре.  Обаче, ако не прочистват чревния си тракт,  след време отново ще се сблъскат със същите проблеми.
Моля, не ме разбирайте грешно. АЗ  ОБИЧАМ ПЛОДОВЕТЕ. Ям плодове всеки ден, те са неотменна част от моята диета.  Дори в редки случаи понякога преяждам с някой плод, но това са изключения и само за едно хранене. Ако преям  с плодове 2 пъти на ден или 2 последователни дни , аз ще усетя  десетократно страничните ефекти.  Има значение какво правите през повечето време, а не малките отклонения.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз
Zlateva, Gali
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 73


Бях гъсеница. Бях какавида. Сега вече летя :)


« Отговор #76 -: 21-05-2010, 22:50:26 »

Изчетох всичко на един дъх, ама май има и още    намигам   очаквам продължението и ти благодаря, Радости!    заповядай, цвете
Активен

за всичко имам време   :-)
veselah
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 30



« Отговор #77 -: 28-05-2010, 12:59:36 »

Чета и ми стана много интересно и на мен,но нещо се замислих над това,което пише,че когато се храниш със сурова храна тялото ти става много по-чувствително към токсините и всички замърсители и дори понякога на е може да се справи с тях ако те се появат. Изглежда сякаш,всъщност хранейки се по-малко и само със сурова храна,тялото ти става по малко способно да се справи с това,което ни заобикаля в най-голяма степен днес,а именно,мръсен въздух,вода,стрес и т.н. Не е ли по добре тялото да се приспособи,понеже това е удивителна негова черта,към средата,в която живее? ???Мисълта ми е,има ли смисъл да си суровоядец ако живееш в центъра на София например,а не сред чисти ливади и поточета.Няма ли това да е пагубно за тялото?Просто си задавам тези въпроси четейки.Ще се радвам на вашето мнение
Активен
Keit
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 105



« Отговор #78 -: 28-05-2010, 13:29:22 »

Смятам, че следващите поколения ще са по-осъзнати от нас и завръщането към природата, както и суровоядството ще са предпочитани. Даже си мисля, че храната ще се предпочита цяла и в натурален вид, а не нарязана, пасирана и смесена. Но... трябва да има някой, който да постави началото - някой, който усеща истината и няма да се подвежда от масовото мнение, някой който не се страхува, че ще остане неразбран и ще бъде нахокан...
Ако се съмняваме в това което правим и не се чувстваме добре, че го правим, тогава ще бъде пагубно и за тялото и за душата.
Активен

С желание всичко се постига!
mariiina
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1462



« Отговор #79 -: 28-05-2010, 13:29:32 »

 :(Горката ни Майка Природа...разчекнахме я да я изследваме, разследваме, проучваме...то не беше, дупки, дърпане , късане, чоплене, асфалтиране...че колко атома има, колко калории, какви вещества, пък и дъл за полезни всичките...А как мислите...тя дали ще си направи труда да измисля и да сътвори вреди!!! амии... знам ли мъдър
Активен

...могъщият се бори само със могъщ...
Страници: 1 2 3 [4] 5 6   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: