Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Зеленчуци - снабдяване  (Прочетена 8230 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
namonaraqnaq
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 140



« Отговор #20 -: 09-09-2010, 10:45:14 »

... но в българското село 95 % от хората са абсолютни дебили ...
Сигурно е така, но нима процента в градовете е по-малък?
Освен това, никой не е застрахован от рак. Нездравословното хранене е някакъв фактор, но трябва да ви кажа, че имам баба на 96 - коренячка софиянка, не сяда на масата без месце, яде само бял хляб, защото черният бил за сиромасите и простолюдието, водила е заседнал начин на живот, никак не е фен на салатите инак плодове си похапва за десерт ... Е? Имате ли обяснение. Дори все още се храни с нейни зъби.
Активен
Томирис
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1170


Лунатик!


« Отговор #21 -: 09-09-2010, 12:33:50 »

namonaraqnaq, по принцип не обичам да употребявам думата "съдба", но си мисля че подобни неща играят роля в случая за това колко години ще живеем. Не мисля, че в случая гените са виновни, тъй като много деца на столетници си умират млади. Пък и тая баба една по-голяма част от живота си го е изживяла по коренно различен начин, което не може да не е оказало влияние. Като малка не се е тъпкала с "Барни", не е работила в офис, нито се е блъскала из транспорта на мръсна София. Пък и белият хляб, макар и рафиниран, преди 50 години, мисля, е бил с една идея "по-невреден", както и всеки подобен продукт.
Активен

"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
namonaraqnaq
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 140



« Отговор #22 -: 09-09-2010, 13:35:45 »

Напротив, напротив - цял живот е живяла в София, там е родена, израсла и т.н. Т.е. живяла е в София, включително и в мръсна София, почти 100 години. Работила е в офис също така. И на всичкото отгоре яде всякакви боклуци, откакто ги има на пазара, нищо, че не е закърмена с тях. Но понеже яде такива неща от самото им зараждане, можем да преположим, че с израждането им е придобила имунитет :-)
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #23 -: 09-09-2010, 21:29:44 »

Абе тя и моята баба ме учудва , но месо един-два пъти седмично .Обаче нещо я хвана склерозата на 92 , счупи си таза и вече 2 години лежи и само ме пита кой съм ..миличката , нерешителен
Активен
Томирис
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1170


Лунатик!


« Отговор #24 -: 10-09-2010, 08:12:00 »

Моята баба, пък, беше свикнала да се храни "стабилно" - по пакетче масло на закуска, манджи, месо, сладки неща. Но по-скоро я довърши не храната, а прекаленото доверие към лекарите - боготвореше ги и пиеше каквото й предпишат. Чак накрая се усети да пие билки, които й помогнаха за някои проблеми, но вече беше много късно. Майка й се е хранела що-годе нормално за селска жена (1-2 пъти в седмицата домашно пиле, свинско по Коледа), но пак прекаленото доверие в съвременната медицина я е разболяло. Прядядовците и другите прабаби са били сравнително здрави и са доживяли до 90.
Като се замисля и аз като ходех по лекари все болна бях. Сега ако случайно се разболея се оправям как знам и по-леко минавам.

Не е само храната първоизточника на всички болежки, но определено е фактор. Както и околната среда и начина на живот. Земеделският живот пак е свързан със стрес - ако не ти стане реколтата си на огромна загуба. И все пак, мисля че светогледа на хората занимаващи се с подобна дейност (поне в миналото) е бил съвършено различен.
Активен

"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"
paraborn
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 9



« Отговор #25 -: 21-10-2010, 16:06:40 »

Здравейте!

Някой беше казал, дето всеки се ражда, с различно пълна кошница със здраве. Някои цял живот пазят малкото което имат и не успяват, други цял живот се мъчат да го съсипят и пак трудно става. 

 мъдър
Активен

Андрей
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 217



« Отговор #26 -: 28-10-2010, 15:36:50 »

Здравейте!
А защо мислите, че живота по селата е по-добър. В смисъл по-здравословен. Преди време бях чел( или гледал) за едно проучване, резултата от което показваше,  че по села, ферми и земеделски райони обстановката е много по-токсична в сравнение с градовете. Защо? Защото точно тази токсична храна, която купуваме от магазините и пазарите се произвежда точно там. Отравянето там е директно от водата, въздуха и храната. Няма значение как си гледаш гадината. Когато на съседното поле или съседа ти започне да пръски, вятъра го носи и при теб. Влиза в питейната и поливната вода. Измъкване няма.
Е по-друго е ако живееш в чист планински район...
Активен

Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #27 -: 28-10-2010, 22:06:42 »

Абе тя и моята баба ме учудва , но месо един-два пъти седмично .Обаче нещо я хвана склерозата на 92 , счупи си таза и вече 2 години лежи и само ме пита кой съм ..миличката , нерешителен

Такова тежко счупване води до дезориентация при възрастните хора, едва ли има нещо общо с храненето.
Активен
amazonian
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 240



« Отговор #28 -: 28-10-2010, 22:18:31 »

Абе, хора, от къде се снабдявате със зеленчуци?
И имате ли някакви критерии за качество?
Случва ми се вече два пъти да се натровя - веднъж доста сериозно с броколи от Била и този уикенд - с краставици от пазара.

За зеленчуците - освен от пазара, не виждам от къде (в апартамента няма как да си правя градинка), но през лятото в много комплекси в София все още могат да се берат плодове - сливи (джанки) и ябълки, останали от някогашни зеленчукови градинки. Направо не мога да повярвам колко раждаше сливата около блока - от две малки дръвчета всеки ден към две кила сладки плодове в продължение на три седмици през август! Съседите за моя радост не се включват, гледат ме все едно съм луда. Щом спряха сливите, почнаха ябълките. После събирахме орехи целия септември. Така че и за жителите на кутийките се намира по нещо  браво, аплодирам Всъщност отглеждаме и зелен лук от глави стар лук, отдавна се каня да си засадя и магданоз. Всеки с възможностите си  слънце
Активен
Страници: 1 [2]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: