Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Свежо песто с крес и рукола  (Прочетена 4899 пъти)

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем

Ето и горе-долу рецептата на пестото:

крес
корени от магданоз
листа рукола
листа от глухарче
скилидки чесън
тиквени семки
много лимонов сок
шарлан
малко соев сос
2 фурми

Всичко се пасира :)

А салатата е от домати, краставици, маслини, червена маруля, листа цикория, зелен лук.

Активен
Духът владее материята!

Nel

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 80
  • Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста м
Re:Свежо песто с крес и рукола
« Отговор #1 -: 31-05-2009, 17:28:11 »

Извинявам се за въпроса,но още не ми е позната позната тази материя та какво е крес.
Сори за невежеството ама нали с питане ще разбера.

Иначе Мер пак много вкусна идея.
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Свежо песто с крес и рукола
« Отговор #2 -: 31-05-2009, 19:46:54 »

Това е зелена подправка, някои я знаят като крес, или кресон, или латинка, но наистина не е много известна, ползва се най-вече за кълнове (особено в Германия - луди са по нея).... По принцип много се връзва с италианската кухня. Ето малко снимки:





Аз тази година си засадих в градината и имам доста от нея.
« Последна редакция: 31-05-2009, 19:49:15 от Mep »
Активен
Духът владее материята!

Nel

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 80
  • Мъдрецът сочи луната, а глупакът гледа в пръста м
Re:Свежо песто с крес и рукола
« Отговор #3 -: 31-05-2009, 20:20:09 »

Аха,след латинка се сетих,мерси за пяснението Мер
Активен

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Свежо песто с крес и рукола
« Отговор #4 -: 01-06-2009, 00:29:31 »

И аз мерси, и аз не знаех какво е, но съм забравила да питам  ;D
Много вкусно изглеждат и салатката, и пестото!! :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059
Re:Свежо песто с крес и рукола
« Отговор #5 -: 21-06-2009, 12:50:37 »

Искам да попитам в тази рецепта за градинското глухарче ли става въпрос?Онова жълтичкото,за неговите листа ли?Чувала съм/ако за него говорим/,че бялото мляко,което пуска като го откъснеш е отровно,но нямам никаква представа дали е така.
Някой наясно ли е по въпроса с глухарчето? ;)
И рукола откъде да си набавя,приятелчета?
Help me :-*
Активен

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Свежо песто с крес и рукола
« Отговор #6 -: 21-06-2009, 13:50:12 »

Василечне, рукола със сигурност ще намериш в Пикадили, но има и по някои по-екзотични пазарски сергии или плод-зеленчуци. Последно аз си взех от Пикадили. :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

radosti

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 396
Re:Свежо песто с крес и рукола
« Отговор #7 -: 21-06-2009, 14:09:04 »

А глухарчето е друго- култивирано...
На мен лично руколата не ми харесва на вкус  ::)
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Свежо песто с крес и рукола
« Отговор #8 -: 21-06-2009, 20:45:22 »

Досега съм хапвала само листа от диво глухарче (също с жълто цветче) - могат да се хапват по 3-4 листа, не повече. И всъщност не съм сигурна, как изглежда градинското глухарче, ако е нещо различно от дивото.
Рукола има и в Била и другите подобни вериги, но не винаги, има дни, в които няма. На четвъртък пазара също има рукола почти целогодишно на 2 сергии.

Руколата бива няколко вида - хапвала съм 2 вида досега - с широки листа и с по-тесни - по-мек вкус има сорта с тесните листа, широколистната рукола е по-натрапчива и пикантна. Забелязала съм, че не всички хора харесват руколата, всъщност от всички мои познати само аз я харесвам. Също съм забелязала, че в Италия, Англия и Германия доста се тачи и ползва.
Активен
Духът владее материята!
 

Страницата е създадена за 0.105 секунди с 23 запитвания.