Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Сушене  (Прочетена 2649 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Nun
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 248



WWW
« -: 29-05-2009, 19:48:21 »

Здрвейте, скъпи суровоядци! Искам да ви попитам за начините на сушене които знаете, като изключим този с уред (дехидрататор, мисля, че беше). Чудя се ако си избера да кажем домати и ги оставя в една чинийка при стайна температура, няма ли да се изсушат? Ако да ще се запазят ли полезните им качества ?
Активен

Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!
Ками
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 303


Знанието се превръща в сила, когато се прилага !


« Отговор #1 -: 29-05-2009, 23:42:20 »

Според мен доматчетата ще се развалят, ще мухлясат или може би първо ще прокиснат . . .  по-успешно ще е може би сушенето на Слънце ( все пак то се прилага и при сушенето на плодове ) и си мисля, че е доста добър и естествен начин  Smiley
Активен
Nun
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 248



WWW
« Отговор #2 -: 30-05-2009, 05:14:42 »

Благодаря ти Ками, ще опитам сушене на слънце, но с плодове първо. Само трябва да изчакам до следващата порция слънчеви дни. Smiley А сушенето на слънце, бих ли могъл да го прилагам когато си приготвям кракери, питки и т.н. ?
Активен

Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!
Ками
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 303


Знанието се превръща в сила, когато се прилага !


« Отговор #3 -: 31-05-2009, 00:20:59 »

А сушенето на слънце, бих ли могъл да го прилагам когато си приготвям кракери, питки и т.н. ?

Може и да стане, но не съм пробвала. То най-вече зависи какви съставки си сложил, а и е като ги сложиш да се пекът, да са на по-тънък слой.
Като има пак слънчеви дни и аз ще експериментирам  намигам
Активен
vladi
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 486



« Отговор #4 -: 31-05-2009, 09:46:53 »

Виждала съм един италианец да суши домати на слънце; изнася ги за пицериите на Ботуша. На подобие на маси, но вместо с плот, покрити с тънка мрежа (не знам дали е била метална или пластмасова). Самите домати бяха нарязани на тънки ивички и нямаха характерния ярко червен цвят, а бяха много тъмни, почернели.

Моят опит се ограничава до сушенето на сини сливи. Разполових ги и ги нанизах на конец, а нанизите закачих на проветриво място. С течение на времето се наложи да ги покрия с тензух, за да ги защитя от мушици. Трайността не мога да определя - много ги обичам и не им дадох възможност да се развалят.  Cheesy
Активен

Ками
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 303


Знанието се превръща в сила, когато се прилага !


« Отговор #5 -: 31-05-2009, 10:01:17 »

Vladi, страхотно е, че си сушиш сливи  Smiley А съхранението - мисля, че ако са изсушени добре, няма да има проблем да се сложат в стъклен буркан и да се стоят там по-дълго време  Smiley
Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #6 -: 31-05-2009, 20:28:49 »

Слънцето трябва да е доста силно, за да стане както трябва, особено за крекерите - пробвах веднъж с тях и се изсушиха може би наполовина - вътре си останаха мокрички. Иначе това е най-добрия начин за сушене. За да не се развалят зеленчуците докато се сушат на слънце им се слага доста сол - тя е консервант. Плодовете си имат консервант - захарта в тях, но и те ако не се сушат както трябва ще се вкиснат.

Ники, освен това може да си сушиш нещата във фурна до 50 градуса. Най-добре е ако слагаш нещата върху кухненска хартия или мрежичка. Така ще станат най-бързо.
Активен

Духът владее материята!
Nun
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 248



WWW
« Отговор #7 -: 04-06-2009, 19:33:14 »

Благодаря на всички ви ! Сега суша ябълки и мини-кракери. Smiley Вчерашните "минита" станаха добре! Smiley
Активен

Имаме силата да променяме всичко и всичко зависи от нас, ние сме Бог!
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: