Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 4 [5] 6 7 8   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Сусамов тахан  (Прочетена 124086 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #80 -: 10-04-2011, 23:42:39 »

Хубаво е да знаем значението на някоя дума, когато я употребяваме:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD
http://en.wikipedia.org/wiki/Tahini

Преди години много често се употребяваше следното словосъчетание:
сив бронзов металик
Активен
homo futurus
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 241


Бъдещето е на Вегетарианците!


« Отговор #81 -: 11-04-2011, 07:24:26 »

Линковете на Orto са показателни как сме си побългарили значението на думата Тахан и в БГ тя се използва за всякаква паста получена от смлени ядки.
Активен

Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !
Valja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


« Отговор #82 -: 11-04-2011, 08:41:08 »

А няма ли възможност човек да си приготви сусамов тахан в домашни условия? Нали съдържанието му е само сусам? Или се изисква сложна технология? Аз съм правила нещо подобно от смлян сусам, смесен с мед. Но има леко горчив вкус.
Активен
homo futurus
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 241


Бъдещето е на Вегетарианците!


« Отговор #83 -: 11-04-2011, 16:18:34 »

Нормално е да има горчив вкус той сусама си е горчивичък.
Ако си го правила с печен сусам ще е още по горчив.

Вкъщи трудно можем да си направим сусамов тахан Понеже няма как да смелим сусамовото семе без да го разредим с вода така че можем да си направим разреден сусамов тахан.

Този който обсъждахме по горе представлява чист смлян сусам не разреждан с нищо- за да си го направиш ще ти трябва професионална техника за мелене.

Активен

Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #84 -: 11-04-2011, 20:38:48 »

http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=618.0
 намигам
Активен
homo futurus
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 241


Бъдещето е на Вегетарианците!


« Отговор #85 -: 11-04-2011, 21:05:07 »

Много хитро са се сетили - да го разредят със сусамово масло.
Така ще стане по маслен от купешкия но поне няма да е разреден с вода.

Ето и едно клипче как става но в този се слага лед и пак се получава разреден с вода.
http://www.youtube.com/watch?v=Fbw4YsV0gXo&feature=related

В Линка на Вери са решили проблема с слагането предварително на тахана в камерата.
Активен

Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #86 -: 11-04-2011, 21:41:48 »

Да, и с лед сме го пробвали. Smiley

"В Линка на Вери са решили проблема"
Всъщност това е нашето семейство.  намигам
Активен
homo futurus
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 241


Бъдещето е на Вегетарианците!


« Отговор #87 -: 12-04-2011, 06:14:17 »

Eeee стига бе СУПЕР
Колко е малък света !
Много се изкефих като видях как сте качили тези клипчета - Качвайте още хората имат нужда да видят нещата за да им повярват това което сте направили е много готино и полезно.

Поздравления!
Активен

Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #88 -: 12-04-2011, 11:20:22 »

Поздравления и от мен за семейството на Вери! :flowers2:Сърдечно благодаря за ценната и онагледена рецепта!
Активен

Valja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13


« Отговор #89 -: 12-04-2011, 11:33:13 »

Много полезно клипче.  flower
Активен
Ortodoksalen_Anorektik
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 667


бивш Ортодоксален Аноректик


WWW
« Отговор #90 -: 12-04-2011, 22:47:51 »

Много полезно клипче.  flower

И аз съм на същото мнение.  Дълго мислих дали си заслужава да се купува Vitamix 5200 .  Милен много усилия вложи за смилането, направо без ръце остана да лашка с буталото.  В блендера ми с двете перки, смилането е само съ едно натискане и то супер фина каша пюре. Цеената на Vitamix  е БИО!
Активен

Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #91 -: 13-04-2011, 02:04:34 »

Пусни клипче да видим... ухилен
Активен
homo futurus
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 241


Бъдещето е на Вегетарианците!


« Отговор #92 -: 13-04-2011, 08:09:27 »

Ето клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=-BzncVJsjMQ
http://www.youtube.com/watch?v=npq0bbZY5kA&feature=related

Къде са тези две перки вижда се само една.
Активен

Дълбока безметежност,
печален идеал.
Проблясък в тъмнината ме пробуди ...
Разкривайки, че досега съм спал !
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #93 -: 13-04-2011, 08:26:47 »

В блендера ми с двете перки, смилането е само съ едно натискане и то супер фина каша пюре. Цеената на Vitamix  е БИО!

Блендер с две перки Ъъъ?  Да не би да са една над друга? Gorenie маи имаха такъв модел! Едната смила отдолу, а другата в средата на блендера и става по-бързо и лесно.
Активен
Gerity Borisova
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 27



« Отговор #94 -: 25-06-2011, 16:51:07 »

В магазините на СБА също има суров таханов сусам! И е много качествен и го видях на добра цена ! пОНЕ В Добрич е доста евтин! свиркам си свиркам си flowers2 flowers2
Активен
violetblossom
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74


« Отговор #95 -: 14-10-2012, 11:49:47 »

Да, взимала съм от този от CBA, но той е арабски и никъде по опаковката не пише да е суров. Става въпрос за този в жълтите пластмасови опаковки, нали?
Да запитам и аз, какви са критериите, по които разбирате, че един тахан е суров? По-точно за вкусът и консистенцията? Споменатият от СБА има консистенция на олио и много силно се утаява на дъното, като утайката не е люспеста, а като тахан халва. Ъъъ?
Активен

Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3936


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #96 -: 14-10-2012, 12:08:56 »

Мога да ви препоръчам един много по-оригинален вариант за консумация на сусам. "Светна" ме  на него Вальо Тасков, докато бяхме на семинара в Търново. Понеже за много хора таханът е тежък  за ядене ( аз лично не мога да изям повече от две лъжици, особено ако е и с мед) , Тасков ми даде да пробвам от неговия еликсир. Нямаше да повярвам, че е толкова вкусно, ако не бях пробвал.
Състои се от  20% смляно ленено семе и 80% смлян сусам( олющен + нелющен в някаква пропорция, забравих точно, но не е толкова важно, това се нацелва) с добавен съвсем малко мед.  Става чудна храна, с която можеш да закусиш даже. И не го мислиш какъв е бил сусамът ,който са сложили в буркана тахан разните добросъвестни производители Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
shofilev
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #97 -: 14-10-2012, 22:43:00 »

Точно навреме! Мислех да забъркам тахан с мед в по-голямо количество, че ме мързи да го правя често, но сега ще пробвам този вариант - звучи ми доста добре.
Ако някой иска тахан от суров сусам, може да намери в арабските магазини на ул. "Цар Симеон" на Женския пазар - става дума за София.
Активен
taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 121



« Отговор #98 -: 24-01-2013, 16:38:36 »

В някакъв онлайн магазин за сусам (или мед), четох че са намерили идеалната пропорция между мед и тахан (сусам). Аз съм пробвал 1-2 пъти, но повече ми харесва да си ги мажа едно върху друго. Все пак ако някой знае за пропорцията - да пише.

Това с лена ми хареса, но няма как да си го направя (само с блендер ли става?). Варианта е да си намеря и ленен тахан Smiley

Ето един материал за сусамовия тахан:
http://dreamland-bg.com/index.php?topic=3842.0
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3936


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #99 -: 24-01-2013, 22:02:36 »

"Идеална пропорция" ми звучи като "идеалната жена" - един я харесва слаба , друг я иска налята.. търкалям се от смях
Пробвай Таурус това , което отскоро съм усъвършенствал - на Вальо Тасков рецептата, само че той го яде сухо , а аз  му наливам вода и го ям като каша. (сурова каша)
1. Сусам (белен + небелен  в някаква пропорция)
2. ленено семе стрито
3. трици ( ленени , пшенични)
4 медец
Постоява 5-10 мин. във водата и се отпуска.
Триците омекотяват натрапчивия вкус на тахана.
Няма процентно съдържание  Smiley   Както и да го направиш , все е вкусно  ам-ам
Това си е готова закуска -  засища, бързо се приготвя.

Възможно е и други съставки да му се добавят и да става още по-добро, експериментирайте. Ето аз се сетих за триците, без тях става доста тежичко заради сусама. Кълнове например ако се добавят , ще стане направо "закуска за шампиони"  Smiley
« Последна редакция: 24-01-2013, 22:06:22 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Страници: 1 2 3 4 [5] 6 7 8   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: