Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 4 5 6 7 [8]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Сусамов тахан  (Прочетена 95337 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3742


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #140 -: 07-12-2013, 15:51:16 »

Феликс, то ако има отговор, няма да е само "според мен" , ами ще е на база някакви надеждни авторитети Smiley
Честно казано,това ми се е запечатало от лекциите за храненето, които един приятел водеше през 1995 ( на база Америк. Натурална медицина, ) , имаше във Варна т.нар. "общество за природосъобразен начин на живот".. и понеже литература липсваше, пращаха ни директно от там разни "еретични" книги, (вкл. и на П.Дюзбърг за измисленият СПИН Smiley )
Та сега специално го питах на скайпа, какво е имал предвид, но и той не може да се сети  нерешителен
Обаче отговор ( макар и половинчат) аз веднага мога да дам и сега - ако става въпрос за термично обработени растителни масла ! Виж , ако ще са студено пресовани , тогава е друго , и остава заедно да търсим отговора , ако е важен Smiley 
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Тихия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 737


Болката е неизбежна. Страданието - по желание.


« Отговор #141 -: 07-12-2013, 18:04:33 »

То съчетанието "голямо количество" е твърде общо, за да разсъждаваме по темата.
Активен

Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
feliks
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 121


« Отговор #142 -: 20-12-2013, 01:49:08 »

Да, това за термично обработените растителни мазнини е вярно. С изключение на кокосовото масло. Но аз по принцип и на студено пресованите растителни масла не съм привърженик. Хич ги нямам за полезни, а обратното, ако ще и конопени и лунни да са..
Активен
ribkata
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 309



« Отговор #143 -: 21-12-2013, 12:18:35 »


Какво ви е мнението за фъстъченото масло (тахан) без добавки?



 ползвам от няколко години, пише на етикета само 100% пресовани фъстъци. Мазничко и по hard от тахана.
Става за дресинг на салатите, с лимонов сок.
Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 193



« Отговор #144 -: 08-04-2015, 13:33:46 »

Наскоро открих Лешников тахан. Е това вече е истинската вкусотия! Точно като течен шоколад с лешници, дето едно време ни го купуваха мама и тате от корекома  слънце Само цената е малко висока - 0.400 гр - 12 лв. По-течен е от сусамовия тахан и единствения недостатък е, че доста бързо свършва.  слънце
Активен
росалинда
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


« Отговор #145 -: 20-06-2015, 16:03:51 »

пеперудиЗдравейте,всички!Аз съм нов,току що регистриран потребител.Искам да добавя нещо свое.Към сместа от мед и тахан добавете и лъжица смлян на прах джинджифил.Невероятно е!Успех!
Активен
taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 112



« Отговор #146 -: 25-01-2016, 23:06:32 »

Освен с мед - с какво друго може да се овкуси тахан от сусам и слънчоглед също?
В какво съотношение е правилно?
Активен
aichryson
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 71



« Отговор #147 -: 26-01-2016, 01:30:48 »

                           Десерт със тахан.
Измивам добре ленено семе, и го слагам във вода за около 4 часа.
След 4-те часа, го слагам във блендера / както е заедно с водата /, и го смилам, добавям тахан, мед и канела и всичко се блендира.
Ако е много гъсто, се добавя вода.
Разпределя се в купички, и отгоре се поръсва със малко канела
Мнооооооооого е вкусно, става и  за закуска, засища и не ти се яде нищо до обяд.
 
Активен
cherry
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 398


Любовта е смисъла на живота.


« Отговор #148 -: 26-01-2016, 08:06:53 »

                           Десерт със тахан.
Измивам добре ленено семе, и го слагам във вода за около 4 часа.
След 4-те часа, го слагам във блендера / както е заедно с водата /, и го смилам, добавям тахан, мед и канела и всичко се блендира.
Ако е много гъсто, се добавя вода.
Разпределя се в купички, и отгоре се поръсва със малко канела
Мнооооооооого е вкусно, става и  за закуска, засища и не ти се яде нищо до обяд.
 
Може да се добави смлян суров сусам,пшеничен зародиш и пчелен прашец.
Става идеалната българска суперхрана. ам-ам
Активен

„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир
aichryson
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 71



« Отговор #149 -: 26-01-2016, 11:21:53 »

          Cherry,
да, може да се импровизира, всичко е въпрос на вкус.

 
Активен
papa64
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 51


« Отговор #150 -: 26-01-2016, 17:46:37 »

Освен с мед - с какво друго може да се овкуси тахан от сусам и слънчоглед също?
В какво съотношение е правилно?
            Аз го правя по 1лъж. Чия,пчелен прашец накиснати в малко вода.1лъж.канела .1лъж.смляни ленено семе,семки тиквени,семки слънчоглед,сусам.мед
Активен
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #151 -: 26-01-2016, 17:51:46 »

А някой пробвал ли е комбинацията сусамов тахан + овесени ядки+ мед ?
Защото аз закусвам овесени ядки и сега като чета тази тема ми се иска да добавя и от този сусамов тахан.
Активен
taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 112



« Отговор #152 -: 04-02-2016, 00:13:02 »

А някой пробвал ли е комбинацията сусамов тахан + овесени ядки+ мед ?
Защото аз закусвам овесени ядки и сега като чета тази тема ми се иска да добавя и от този сусамов тахан.

Какво е съотношението мед:тахан?

Мисля да пробвам и нат.нутела, имам лешников тахан, ще взема рожков само:)
Активен
Atlantis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 144



« Отговор #153 -: 04-02-2016, 09:34:05 »

Taurus, аз пробвах мед и тахан, но комбинацията за моя вкус стана прекаленоооо тежка  олееее, амиии....
Бях сложила една лъжица мед + една лъжица тахан.
Сега сутрин си хапвам отделно тахан и малко по-късно си правя купичка с накиснати овесени ядки и мед. И така нямам проблем, но за мен явно трябва да са поотделно  заповядай, цвете
Активен
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1354


« Отговор #154 -: 05-04-2017, 22:53:07 »

Аз смятам да се откажа от тахана на Тръндеви, защото стои много лепкав като смола и не мога да измия лъжицата след това. Представям си какво остава по кръвоносните ми съдове от това нещо.
Смених го с някакъв пълнозърнест тахан пак от Харманли на Бозо , който е приготвен от изсушени и след това смлени сусамови зърна. Този вече не е толкова тежък за консумация.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
ogrizko
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 89


« Отговор #155 -: 06-04-2017, 09:51:42 »

Хммммм, аз точно се чудех кой сусамов тахан е по-качествен. И засега ползвам точно на Тръндеви понеже е по-гъст. Щото взех един друг да пробвам, беше 10 стотинки по-скъп ...не обърнах внимание, че буркана е малко по-малък и като го отворих много се разтичаше и не мога да смогна да си го сложа с лъжица в чашата дето примесвам с мед. Според мен другите просто са решили да поразредят малко (или пък много?) тахана си с вода. Което аз и сам мога да си направя принципно. Ама това е мое мнение ...ако има някой по-запознат що другите са по-течни и нелепкащи да каже? амии... знам ли Аз си разреждам тахан с мед горе-долу 1:1, 1.5:1 или 2:1 но като го вземам с мед и разбъркам добре в чашата не е чак толкова лепнещо, даже на мен ми е приятно да го ям и има вкус точно на халва, докато с тахана от другата фирма имаше вкус на бълвоч ....ужас беше! И затова пак си взех от Тръндеви после. Ама аз активно консумирам сусамовия тахан от месец-два, така че нямам чак толкова много наблюдения! Магазинерката някакъв на Шаламанов (сякаш) ме насъскваше да съм пробвал... може и да го пробвам него. И друго: всъщност добре ли е мед с тахан да се яде, или не е чак толкова добра идея ? Щото е вкусно и с мед тахана по-лесно и приятно се яде ...ама пък дали се усвояват както трябва веществата?
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3742


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #156 -: 06-04-2017, 11:08:21 »

А вие защо сте си харесали точно този метод на приемане на сусама?  амии... знам ли  
За мен лично, това не е най-рационалният начин- под формата на тахан. И поради тази причина  и аз отдавна съм се разлюбил с тахана.
Първо, таханът няма как да е СУРОВ  намигам Самата технология изисква той да бъде загряван до някакви градуси
( доколко се контролират тези градуси, само Зевс знае  ухилен )
Второ, тежък е на вкус и на практика едва ли има някой , който да може да изяде повече от 2 лъжици Smiley
Трето ( по-маловажно) - излиза по-скъпо, в сравнение ако се яде като обикновен сусам.
Четвърто - най-вероятно го правят от белен тахан ( странно, но беленият го виждам по-евтин  )
Пето - за един определен производител ( "Ба-чо") знам със сигурност, че прави разни неприятни мурафети  ухилен -  при "таханизирането" отклонява ценното сусамово масло и го продава отделно, а в тахана добавя друго , по-евтино масло . ( така е в бизнеса, печалбата е на първо място )
Шесто: При готовите масла, както знаем, винаги има риск от гранясване в някаква степен. ( Кой къде и как го е съхранявал, преди да ни го продаде.. пак само Зевс знае  ухилен  )  А при тахана маслото вече е отделно от кюспето.  намигам

И затова всички тези недостатъци и рискове сполучливо и елегантно се избягват ако просто си купим пълнозърнест тахан и  си го смелим.  амии... знам ли
На всичко отгоре, се добавят и предимства  - към сусама си добавяме и ленено семе, и фибри ( трици. много важни за червата!! ) и семки и още това-онова и си става едно цяло, пълноценно хранене, каквото ще хапна тъкмо и аз след няколко минути  ам-ам
Ако някой е забравил, тук бях описал технологията на приготвяне:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7823.msg70671#msg70671
« Последна редакция: 06-04-2017, 11:14:01 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1098


« Отговор #157 -: 06-04-2017, 11:39:56 »

ние пък си имаме и машина за правене на масло, така че сме си правили масло от сусам и от лен най - вече Smiley
иначе, на вкус на мен много ми харесват арабските тахани, мъжът ми редовно взема оттам и правим хоммус / нашият е готов, в консерва, понякога директно от Ливан Smiley /, понякога от арабските магазини тук Smiley

пс имам предвид, че към хоммуса се добавя тахан, дори и в консервата да има сложен.
това е едно от най - вкусните хапвания Smiley
също и техният фул в консерва, като фулът това е бакла на български, мисля.
сварява се добре и се намачква и се добавя лимонов сок, малко таханец, много счукан чесън, всичко това на гъсто пюре и отгоре се залива обилно със зехтин, който не се разбърква и най - отгоре - магданоз и нарязани доматки, по възможност не от пластмасовите Smiley
над хоммуса също се слага зехтин, който не се бърка и се вижда отгоре.
« Последна редакция: 06-04-2017, 11:44:37 от iskrena » Активен
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1354


« Отговор #158 -: 07-04-2017, 22:55:21 »

Аз не го харесвам с мед тахана, защото като е лепкав запечатва меда върху труднодостъпните за измиване места на зъбния емайл и благоприятства развитието на анаеробни бактерии, които причиняват кариеса.
Слагам го към хоммус или го добавям в малки количества към картофи на пара докато са още горещи и се получава еднородна вкусна и засищаща консистенция.
Колкото до това да си го приготвям сам тахана съм доста скептично настроен дали ще успея. Най-вероятно да изгоря или омажа няколко кафемелачки докато опитвам да го получа.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
Страници: 1 2 3 4 5 6 7 [8]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: