Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Калций  (Прочетена 63145 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #60 -: 21-11-2010, 17:31:58 »

Исках само да кажа, че суровоядството не е нищо ново. Преди да настъпи урбанизацията през 60-те и да започнат да предлагат полуфабрикати по магазините, хората по селата са се хранили доста полезно. Животинските храни за тях са били скъпо удоволствие и са карали на плодове, зеленчуци, ядки(орехи най-често), сушени плодове. Прабаба ми и нейните приятелки в селото всички си сушаха плодове, за да имат за зимата. А орехи имаше абсолютно по всяко време.
Нямам за цел да произвеждам спор, просто исках да се включа и да поясня, че не сме открили топлата вода. Но бях веднага срязън, и то от колега модератор ухилен Grin намигам
Ако ние сега четем Казънс, преди 70-80 години по нашите земи са били луди по Дънов, а по-късно буквално обезумели по неговия ученик - Димков. Само че тая лудост не са показвали толкова явно, както ние сега Grin Наскоро си говорихме с една приятелка какво преписване на ръка е ставало на книгите на Димков. Но в средата на миналия век.
С идването на урбанизацията и модерното пазаруване, хората са се надцаквали да показват как могат да се хранят от магазина и колко са модерни, т.е. изразявали сме си комплекса за малоценност. Затова и ние сме възпитани така. За съжаление вече не са живи прадядовците и прабабите ни, за да ни кажат, че яденето на семена, орехи и сурова растителна храна е било тяхно ежедневие. Доста съм се въртял около прабаба ми и съм записвал някои от нещата, казани от нея.
Мога още да продължа с урока по история, но дано това стига да ме е разбрал някой Grin
« Последна редакция: 21-11-2010, 17:34:33 от Petko » Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #61 -: 21-11-2010, 20:01:04 »

И аз не целя да създавам спор. За Дънов, Димков, Казънс и т.н. научавам по едно и също време. Никого не пренебрегвам, с малки изключения (поради лигавщината им намигам).

Безспорно хората преди 100 години са се хранили пълноценно и здравословно. Със сигурност суровоядството не е нещо ново. Със сигурност много малко са били тези, които са знаели какво е това. И сега има хора, които се чудят дали може да се ядат сурови карфиола, броколите, тиквичката и гъбите. Но именно, защото сме увлечени от модерния живот и индустриализацията, в един момент всички ние сме станали тяхна жертва. Някои продължават да стават, други се осъзнават на време.

Аз също съм имала доста близък контакт със село. Отглеждала съм много неща. Знам хората там как живеят и се хранят.


Но много се отклонихме от темата...
Да, важно е как се храниш не само, когато иска една жена да забременее и когато вече е бременна. Може би не знаеш, Петко, какво препоръчват лекарите гинеколози масово на една бременна при женска консултация: какво да се включва в менюто и, купища лекарства при малък проблем, изкуствени витамини.

Затова писах, че коментарът ти не беше много удачен. Звучеше като осъждане. Въпросната двойка е мислила само за секс, не се е подготвила за бъдещото дете, не е мислила каква храна пъха в устата си преди зачеването и по време на бременността.

Твоята рода като е била толкова запозната с Дънов и Димов защо си си докарал гастрит и куп други неща, които не веднъж си описвал?

Та май общо взето сме били на едно дередже всички ние, които пишем сега в този форум.
Активен
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #62 -: 22-11-2010, 16:39:31 »

Ок Smiley
Ами бях го докарал до такова положение, щото никой не се вслушваше в думите на прародителите. Те бяха изкарвани стари, демоде. Методите били архаични, бабешки и т.н. Рядко някой се връщаше към нещо здравословно, но само за малко. Много жалко, особено като се замисля сега.... те са имали знанието, но как ли са се чувствали като са виждали как се отнасят към тях Cry
Май по-добре много да не се замислям, че като гледам сегашното младо поколение какво яде, пие, говори и особено в какво вярва.... думи нямам няма да кажа
« Последна редакция: 22-11-2010, 16:41:05 от Petko » Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
newradost
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 31


WWW
« Отговор #63 -: 22-11-2010, 19:14:01 »

Малко пояснение: Аз съм омъжена от 4 години, детето ми е на 2 години, сега съм на 35г.
Не знам как сте останали с такова впечатление. И как решихте да ми опорочите зачеването?!
Преди 7 години имах здравословен срив и оттогава започнах да се храня доста по-осъзнато и да спазвам всички пости. Имаме 2 декара двор и цял живот съм се хранила с домашни плодове и зеленчуци и домашно месо. Имахме доскоро и крава. Много обичам сурови яйца. Когато забременях не съм пила витамини, освен витамин Ц и фолиева киселина, защото не ми харесваше идеята да се тъпча със синтетика. Единствено съм прекалявала с прясно мляко и яйца. Сега вече не ям и оцветители, консерванти, натриев глутамат, но не вярвам това да е причината, като гледам как всичките ми приятелки имат здрави деца и живеят само на купешки продукти.

За мен всичко което се случва е резултат от лошия въздух в града. от ваксините и от тъпченето ми с антибиотици когато бях малка. Дори и да ям сурова храна усвояването на витамините и минералите при мен е доста затруднено. И кой знае още на какво се дължи - това е болестта на новия век.

Мъжа ми казва, че детето ни е късметлия - заради тази алергия сме принудени да му осигуряваме само най-качествена и здравословна храна. Детето се кърми все още и никога не е приемал добавка адаптирано мляко.
Активен
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #64 -: 22-11-2010, 19:39:29 »

Малко пояснение: Аз съм омъжена от 4 години, детето ми е на 2 години, сега съм на 35г.
Не знам как сте останали с такова впечатление. И как решихте да ми опорочите зачеването?!
Преди 7 години имах здравословен срив и оттогава започнах да се храня доста по-осъзнато и да спазвам всички пости. Имаме 2 декара двор и цял живот съм се хранила с домашни плодове и зеленчуци и домашно месо. Имахме доскоро и крава. Много обичам сурови яйца. Когато забременях не съм пила витамини, освен витамин Ц и фолиева киселина, защото не ми харесваше идеята да се тъпча със синтетика. Единствено съм прекалявала с прясно мляко и яйца. Сега вече не ям и оцветители, консерванти, натриев глутамат, но не вярвам това да е причината, като гледам как всичките ми приятелки имат здрави деца и живеят само на купешки продукти.

За мен всичко което се случва е резултат от лошия въздух в града. от ваксините и от тъпченето ми с антибиотици когато бях малка. Дори и да ям сурова храна усвояването на витамините и минералите при мен е доста затруднено. И кой знае още на какво се дължи - това е болестта на новия век.

Мъжа ми казва, че детето ни е късметлия - заради тази алергия сме принудени да му осигуряваме само най-качествена и здравословна храна. Детето се кърми все още и никога не е приемал добавка адаптирано мляко.
Повече няма да ти се бъркам. Извини ме! :Smiley
Но не споделям напълно твоето мнение. Не е само заради въздуха и ваксините. Лесно ще си решиш проблемите, ако добавиш и изчиствания към суровата храна.
Можеш да се снабдиш с ново тяло и нова психика дори. Всичко е в твои ръце Smiley
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
newradost
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 31


WWW
« Отговор #65 -: 23-11-2010, 15:42:33 »

Извинявай Вери за множественото число.
Активен
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #66 -: 15-02-2011, 14:01:58 »

Хей, каква е тази мания по калция? Май гледаме много реклами на млечни произведения  намигам „тии-но-нии-но Данонииноо”, м? 
Ако трябва да се безпокоим за липсата на някой елемент, то това не е калция, а силиция! Вижте какво казва Надежда Семьонова за калция и силиция:

"... Калция е антагонист на силиция. При дефицит на силиций, калция го замества във всички реакции по закона за по-високия електрохимичен потенциал. Обърнете внимание на любителите на млечни продукти и на алкалните води. Тяхната кожа не е гладка, а в областите на ставите (колене, лакти) изглежда като недоизмита - мръсно-сива, суха и грапава.
Но най-страшното от замяната на силиция с калция в организма на човека е скрито от хорските очи. Потреблението на млечни продукти и минерални води с висока минерализация (Са++, Mg++), като правило довежда до калциране на стените на кръвоносните съдове, от гъвкави стават твърди. На поразените от калция участъци се натрупва неизползвания в образуването на нови клетки холестерин. Причина за натрупването на излишния строителен материал - холестерин е пак е дефицитът на силиций. При недостиг на силиций, нормалния обмен на вещества е нарушен. Обездвижените участъци се покриват с холестеринова плака и на тези места се заселва трихомонадата. Всичко това - калцираните образувания, холестериновите плаки и колониите от трихомонада, представлява артеросклероза, а в по-късен етап - рак. В период на миграция на личинките на многостадийните биохелмити, кръвния поток се превръща в хидротранспорт на "разсейките" на паразитите по всички органи и системи. Някои съставки на храната (горчица, хрян, чесън), някои лекарства (валериан) или „вкус на адреналин” може да не се понравят на личинките на паразитите и те започват да мигрират, пробивайки стените на кръвоносните съдове. В калцираните участъци, тези „пробойни” остават кръвотечащи. Така могат да възникнат кръвотечения в мозъка (инсулт), кръвотечение в мускула на сърцето (инфаркт), кръвотечение в мускулите на гръбначния стълб в кръстната област с нарушение на изолационните разстояния и възникване на дистанционен потенциал на преминаващите нервни влакна – електролитно увреждане на нервите (радикулит). А причината – дефицитът на силиций в организма на човека, произлизащ може би е от неговия дефицит в питейната вода, остава незабележим от болния. След симптоматично лечение, дефицитът на силиций още повече се задълбочава ...”
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #67 -: 15-02-2011, 17:29:02 »

A откъде да си набавим органичен силиций ?
Активен
Синева
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 141



« Отговор #68 -: 15-02-2011, 23:22:16 »

A откъде да си набавим органичен силиций ?


Силиций съдържат:
сусам, просо, бодливо грозде, ябълки, моркови, зеле, лук, краставици...
Активен
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #69 -: 16-02-2011, 01:16:16 »

Аз лично пия хума. 1ч.л. на чаша вода когато се сетя. Освен че съдържа. 60 - 80% силиций, притежава и страхотно детокс. действие. Поглъща сума ти отрови и тежки метали от СЧТ.  А за растенията ще проверя в книгата на Семьонова и ще пиша пак.
Активен
Синева
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 141



« Отговор #70 -: 16-02-2011, 03:29:31 »

Аз лично пия хума. 1ч.л. на чаша вода когато се сетя. Освен че съдържа. 60 - 80% силиций, притежава и страхотно детокс. действие. Поглъща сума ти отрови и тежки метали от СЧТ.  А за растенията ще проверя в книгата на Семьонова и ще пиша пак.

Да, хумата също. Как можах да я забравя! Аз я ползвам основно за маски и къпане.

Diego de la Vege, ти как я пиеш? Смесваш ли я с лимон? Само с вода разтворът не става ли нехомогенен и на песъчинки?
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3928


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #71 -: 16-02-2011, 09:55:32 »

 От растенията - хвощ. Ние нали имахме такава тема за силиция? Или поне се разговорихме подробно някъде из темите.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #72 -: 16-02-2011, 11:03:03 »

Хумата я пия натюр, без нищо, въобще не е гадна, само има леко странен вкус. Понякога я разтварям в бутилка 1,5 л., тогава пък въобще не се усеща, докато съм на работа си я изпивам цялата (ако имате чувствителен СЧТ, това е по-щадящ метод). Действително на дъното остава малко утайка, но като цяло сместа е хомогенна. И още нещо важно, хумата не трябва да има допир с метал, веднага губи високия си електрохимичен потенциал, да се бърка с дървена или пластмасова лъжичка.
Активен
Синева
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 141



« Отговор #73 -: 16-02-2011, 15:43:23 »

Diego de la Vege, благодаря!  flower Бях чела за пречистващите свойства на бентонита и се чудех дали хумата не може да свърши същата работа, но явно, че може. Пък и е в пъти по- евина.

Извинявам се на всички за отклонението.  angel

Бате Бино, благодаря за споделеното за яйчените черупки. Аз лично не знам дали бих се осмелила да пробвам, защото не ям животински продукти, но съм сигурна, че ще е от голяма полза за други.
Моите съмнения клонят повече в посока на това, доколко може да се вярва на всякакви таблици и схеми за необходимите ни количества минерали и витамини. Как аджеба разбраха белите престилки колко калций, колко магнезий и т.н. ни трябва, като хората са толкова различни, хранят се различно, имат различна двигателна активност и различен начин на живот. Примерно изследват някакъв процес в лабораторни условия и установяват, че за извършването му ти трябва това и това. Да, но човекът е сложна система, освен това ние не сме само физическото си тяло, така че каквито и изследвания да се извършват, те няма да отразят реалното положение на нещата. Дори и кръвта,  изследвана извън тялото, не е онази, която тече в тялото.
Затова и не вярвам на приказки за нисък хемоглобин и прочие. Възможно е в този момент да нямаме нужда от толкова много желязо в тялото, а от други вещества и нивото на хемоглобина да си пада съвсем естествено и закономерно, но докато се настрои организма човек да не се чувства съвсем добре. Споменавам за хемоглобина, защото знам за много хора, на които като им паднат стойностите и веднага почват да търчат по лекари. Което си е още един стрес за организма.

Активен
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1363


« Отговор #74 -: 16-02-2011, 18:10:44 »

Как може да се разбере коя хума става за вътершна упореба - има различни видове (по цвят и др. признаци)?
Някои хуми стават само за външно налагане доколкото знам.
Имало и радиоактивни хуми.
Тази дето е за пиене държи ли се на слънце преди да се разтваря и като се пие как минава покрай пломбите без да си губи свойствата?
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #75 -: 17-02-2011, 10:11:31 »

Сложен въпрос. По принцип всички хуми в БГ се водят "козметични", никой не е луд да пише "за вътрешна употреба", за това трябват куп други разрешителни и т.н. Различните цветове имат различен състав (пише го на етикета). За радиацията пък хептем никой не може да ти даде инфо, единствения начин е сам да си я измериш (едно време си бях купил руски портативен дозиметър, беше двайсетина лв., но се прецака нещо, сега има по 200 - 300 лв, много са ми). Хумата задължително се държи се на слънце, а за пломбите не се бях сетил  олееее, амиии.....
Активен
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #76 -: 17-02-2011, 10:21:21 »

п.п.
Хумата я пия на собствена отговорност, доста съм се ровел по темата, доста литература съм изчел, преди да се престраша. Взел съм под внимание всички плюсове и минуси и евентуални рискове (най-вече от некоректно, непълно или неточно отразено съдържание на микроелементи и тежки метали).
 
п.п.п.
Някой ще ми каже ли как се коригира мнение?
Активен
Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #77 -: 17-02-2011, 12:15:37 »

Май трябва да се обадиш на модератор.  Smiley
Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3928


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #78 -: 17-02-2011, 15:18:15 »

За глините нали бяхме писали бе ,приятелю Злоедов?
Айде пак да попишем, хем да допълним наший Диего.

Между другото , ти Диего, хубаво цитираш Семенова, само че тя изобщо не препоръчва хума , а каолинаво глина! Най-подходяща била за пиене.Но трябва да е проверена!  Нейният пуснат в продажба продукт (каолинова) се нарича  "Каогсил" . Останала ми е даже още една кутийка. (Тук я няма по обясними причини Smiley  )  Пихме го на поразия  докато бяхме в школата й. Даже може да се каже ,че е вкусна.
   
Иначе , знаете бате ви Бино как си  е набавил неговата глина , ако искате може да минете по неговия трънлив път, но за по-кратко, по-удобно и по-евтино може да изберете втория вариант: Черпите по два портокала   и ви казвам  откъде да си вземете проверена глина.
(Първият вариант е : Отива се в находището, където се добива. Там се дава почерпушка за да ти обърнат внимание  ,защото на дребно не продават , а само на камиони. Вземаш си 5 кила глина и веднага се отправяш към София, института "Пушкаров"- единственото място, където може да се провери глината за тежки метали и радиоактивност. Там те посреща симпатичният Евлоги Марков, шеф на лабораторията , плащаш 200-300 лв  и след 2 седмици си готов. Ходил съм лично два пъти при него.  След това следва микробиологично изследване , което жоже да се прави във всяко ХЕИ. Аз го направих във Варна.  И после си готов  да пиеш глина  до насита. )
Та вторият вариант беше  - отивате до находището в с. Ветово, Русенско и си взимате от преверената вече глина. И да не забравите за портокалите. Smiley
Глината има и други приложения - маска за лице се прави от нея, също може да се сипва и във ваната( който има)  и става общо насищане на тялото със силиций.   

СИнева , абсолютно си права.   (  И   аз се бях развихрил в някоя от темите точно по същия повод ) 
Няма как да се установи еталонната индивидуална препоръка за каквото и да е. 
Затова може да се приеме , че всяка такава е силно усреднена.  Съвсем прост пример - дори баналната норма   витамини и минерали не би могло да бъде установено дори ориентировъчно, без да се запознаем най-малкото  с хранителния режим на човека.  Колкото повече яде , и колкото по-нездравословно , толкова по-голяма е нуждата му от витамини и минерали. Просто като боб, но никъде не го пише Smiley

По диагностиката нещата са същите - стойностите варират според  голям брой външни и вътрешни фактори. Точно затова и като си вземем кръвните изследвания, ще видим , че за всяка стойност има едни широчки интервали, в където трябва тя да се озове.   Но дори и да е извън интервала , както е забелязала Синева,  пак не трябва да бързаме да се плашим. Скоро може да си влезе в нормата от само себе си. Например едната кръвна захар може да подскочи здраво при стрес, при изтощение и т.н.    И затова докторите правят динамичен профил - отчитат  каквото им е интересно  в по-дълъг период и гледат какви са колебанията.   Само най-големите дървари  след първата проба веднага  си изписват поразиите.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
desi82
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1408


Ние сме това, което ядем!


« Отговор #79 -: 17-02-2011, 18:58:45 »

Ето в тази тема обсъдихме силиция:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1361.0
Активен

Страници: 1 2 3 [4] 5 6   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: