Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 [3] 4   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: полезния хляб...  (Прочетена 83832 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Nature_Boy
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 44


« Отговор #40 -: 29-10-2013, 18:49:36 »

Благодаря за ценната информация. Само едно не мога да схвана. Защо е необходима тая скъпа каменна мелница ? Нали така или иначе, ако ще и на 50 градуса да е, хлябът го печеш, а когато смелиш с кафемелачката/блендера, няколко грама зърно, едва ли се нагрява дори и на 20 градуса...та мисълта ми е че освен с някаква търговска цел, за друго незнам дали някой има полза да казва че е необходима такава скъпа мелница. Предполагам високи температури се получават в големите индустриални мелници, където мелят с тонове зърно, но за примерно 200-300 грама зърно с кафемелачка/блендер, въпреки че не съм тествал с термометър, просто е логично, като се замислиш, че няма как да се случи подобно нещо, а и дори да загрява ножа на уреда, може да се остави да изстива известно време и пак...така че за мене поне такава голяма инвестиция в нещо непотребно на практика не си заслужава просто...
Активен
nortifox
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 158



« Отговор #41 -: 08-11-2013, 08:40:10 »

ДИЕТИЧЕН ХЛЯБ С НАХУТЕНА МАЯ
- 3 ч.чаши пълнозърнесто брашно
- 250 гр. пшеничени трици
- 1ч.ч.царевично брашно
- 1 шепа слъчоглед белен
-1 шепа тиквино белено
- 4с.л. смляна елда
- 4с.л. смляна киноа
- 4с.л. смлян лен
- 4 с.л. просо смляно
- 3 ч.л.нахутена мая
- 1 с.л.мерудия
- 1к.л.кориандър
- 2 с.л. шарлан
- сол на вкус
Първо се смесват сухите съставки. Маята се разстваря във хладка вода и се смесва с останалите продукти в голяма купа.Да се получи тесто по гъсто от кексовото. Пече се в умерена фурна само отдоло до готовност после и отгоре да се зачерви и готово .Да ви е сладко. Добър е на вкуси няманищо общо с купешкия

p.s. Пробвах и снимка, но ми изписа ,че било пълно и да се обърна към модераторите. Или файла е по голям... Пак пробвах ,но не стана....
« Последна редакция: 08-11-2013, 09:37:25 от ni_ki68 » Активен
taurus
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 119



« Отговор #42 -: 24-01-2015, 15:35:42 »

Кои брашна са най-полезните и кои да избягваме?
Чул съм че от лимец, нахут и просо са добри алтернативи.
Другото е как да се смесват, защото пълн.пшенично+ръжено съм чувал, че не е добра комбинация.

Някой пече ли хляб на  <=120градуса?
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #43 -: 29-01-2015, 14:45:16 »

хахахах няма такова понятие полезен хляб
Активен
cherry
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 410


Любовта е смисъла на живота.


« Отговор #44 -: 29-01-2015, 15:01:13 »

хахахах няма такова понятие полезен хляб
+1
Активен

„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир
DeNiro
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 649


« Отговор #45 -: 29-01-2015, 15:40:39 »

Ето какво казват НЦОЗА по въпроса http://ncphp.government.bg/medii/1072-ако-глутенът-навлезе-рано-в-захранването,-пази-от-автоимунни-болести.html  ухилен
Доколкото разбирам, ЕС е въвел препоръка глутенът да се въвежда между 4 и 7 месечна възраст при кърмачетата за да може те да изградят максимален толеранс към иначе предизвикващата атопичен дерматит и други подобни, съставка глутен. На мен това ми звучи меко казано парадоксално!!! Значи(ако съм разбрал правилно), не трябва да пазим децата си от иначе алергизиращата съставка глутен, а напротив дори: трябва да се опитваме да изграждаме толеранс към тази съставка в тях. Аз така го разбрах, моля поправете ме ако греша.
Не мога да разбера ЕС за децата ли е мислил или за това производителите и пекарните да продават повече брашно и хляб?
« Последна редакция: 29-01-2015, 16:10:01 от DeNiro » Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #46 -: 29-01-2015, 17:18:54 »

Отговорът е прост. ЕС е огромна мафия, иска прости хора, гледа се и се учи от най-голямата мафия уса. Колкото по-рано децата ги третират с глутен, толкова по тъпи и изпълнителни работници ще бъдат и заработеното ще го върнат чрез фармафията обратно. Схемата е много проста.
Относно толерантността - това е понятие въведено в медицината когато някой приеме нещо и то го доведе до смърт. Правете си сметка със силата на думите какво предизвикват у хората!
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1110


« Отговор #47 -: 30-01-2015, 00:48:42 »

съгласна съм, че ЕС е мафия, че и по - лошо, но не съм съгласна, че полезен хляб няма.
ако житото не е ГМО или някакъв хибрид гнусен, ако другите съставки са добри, то и хлябът е добър.
Активен
Vov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1022


Познай себе си.


« Отговор #48 -: 30-01-2015, 08:37:52 »

И аз смятам, че огромна част от процесите в ЕС се направляват от групировки - големи фирми или групи от фирми, за увеличаване и гарантиране на техните печалби - дългосрочно.

С голям интерес бих изчел подробно изследване, което да разясни и сравни кои точно свойства и качества на хляба са по-добри от свойствата и качествата на пъкълналите зърна... Дори ако мерим на килограм, разходът на покълнали зърна за получаване на дадена степен на нахраненост е пъти по-малък отколкото - на хляб. (Но тогава кой ще купува купищата продукция...?)
А иначе, все още си хапвам препечен (ръженопшеничен и подобни) хляб. За съжаление.
Активен

Искам да променя света - започвам от себе си.
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 460


« Отговор #49 -: 30-01-2015, 08:53:41 »

Преди години, когато нямах никаква представа какво е хранене с кълнове изпробвах правене на домашни хлебчета без набухвател.Един познат ми донесе от Германия машинка, подобна на кафемелачка, с воденичен камък за смилане на зърно.Правих известно време хлебчета от смляно пълнозърнесто брашно / правих различни комбинации от пълнозърнести брашна - царевично, овесено, ръжено, от нахут и др. / .Смесват се брашната в желано от нас количество.Добавя се малко сол и ситно нарязан лук.Който желае може да добави и орехи или различни предпочитани подправки и малко зехтин.С топличка вода се правят топки, сплескват се като кюфтета.Намазва се тава с мазнина и се загрява във фурната.Слагат се хлебчетата - кюфтета и се пекат.Ако е необходимо се обръщат.След като изстинат се поставят в найлонова торбичка и се съхраняват в хладилника.Когато се консумират трябва да се претоплят.
Днес правя само хлебчета от покълнали зърна по подобие на Есейския хляб.
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 460


« Отговор #50 -: 30-01-2015, 09:05:07 »

Не правя хляб от пшеница, дори и покълнала, предизвиква ми страшни киселини вероятно от съдържащия се в нея глутен в големи количества.Правя хляб от кълнове, смилам ги на електрическа машинка за мелене на месо.Използвам кълнове от лимец, ръж, овес, нахут, боб - мот, боб - мунг, черна и зелена леща, жълт грах, фий, бурчак.Използвам всеки вид кълнове самостоятелно за правене на хляб от бобови или житни растения.Към сместа добавям ядки или пресни зеленчуци или накиснати сушени зеленчуци, лук, чесън, зелени или сушени подправки, зехтин и хималайска сол.Правя топки, сплесквам ги като големи кюфтета, отгоре правя срезове като на хляб с тъпата страна на ножа.Съхранявам в хладилник, покрити със стреч - фолио.Вземам си за работа хлебчета от бобови или от житни растения / кълнове / , смилам кълновете без добавка на вода.Така хлебчетата се запазват по дълго време.Кълновете смилам на месомелачната машинка няколко пъти, трябва да стане добро хомогенно сурово тесто.
Активен
Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 460


« Отговор #51 -: 30-01-2015, 09:10:07 »

Суровите хлебчета от кълнове консумирам без да изсушавам, така соковете които съдържат намаляват, а оттам се спира и лечебния ефект върху различните органи.През лятото правя от тестото тънки палачинки ,които консумирам напълно сурови, а понякога ги суша на слънце само 2 - 3 часа, но да остане все пак влажно тестото, да не пресъхва много.Палачинките гарнирам с пресни зеленчуци и маслини.
Активен
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #52 -: 30-01-2015, 09:49:58 »

Добре Elia, но като смелеш покълналите семена, не става ли една кашообразна смес? Как ги оформяш във форма на хлебчета, та да не се разпадат?
Аз като си смеля в чопъра покълнал лимец и става на каша, по-скоро подходящ да се яде с лъжица от колкото да стане твърда консистенция?
Имам си сушени зеленчуци , но ако ги добавя към сместа не съм сигурна дали ще стане по-нормална за оформяне текстура  амии... знам ли
Активен
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #53 -: 30-01-2015, 12:32:32 »

Elia, хубави идеи за сурови хлебчета. заповядай, цвете

И аз имам намерение да ги правя по-редовно, като част от идеята за увеличаване приема  на кълнове. Smiley
До сега съм правила няколко пъти с кълнове от лимец, смлени лешници и малко калиева сол.
Предпочитам да ползвам по-малко продукти в смесите, като принцип. Smiley

Активен

Elia
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 460


« Отговор #54 -: 30-01-2015, 13:57:48 »

Аз също използвам малко продукти в смесите.Мисля, че така по - бързо и лесно се усвоява храната.Добре е кълновете да се смилат няколко пъти в машинка за мелене на месо без добавка на вода.В чопъра сместа не се смила толкова добре.Трябва да се смели хубаво и да стане хомогенна смес, без вода.Така сместа не става на каша и лесно се съхранява, дори лятото не ферментира.Аз употребявам много бобови кълнове в храненето, защото те са много полезни за костите, набавят лесно усвоим качествен белтък.От житните ползвам лимец, ръж и овес.Ползвала съм просо, но покълнало е по - твърдо.Вземам го от магазините за храна на птици.
Сушените зеленчуци трябва да са нарязани на ситно и да са предварително накиснати във вода.Така добавени към сместа от бобови или житни кълнове стават перфектни на вкус.
Активен
apirel
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 16


« Отговор #55 -: 15-05-2015, 21:48:33 »

Редовно правя хляб с квас, не купувам хляб от магазина. Смятам, че това, което продават като хляб няма нищо общо с хляба.

Ако бабите ни са правили хляб по толкова сложни процедури както е описано тук не биха имали време за друго.

Хляба го замесвам с квас, който ден по-рано просто изваждам от хладиника, в същия съд доливам леко затоплена вода и досипвам брашно. Брашното го купувам от магазина, смесвам бяло с пълнозърнесто, пшенично с ръжено.
Пресявам брашното, правя кладенче сипвам квас, който е престоял и се съживил за няколко часа. Оставям за цяла нощ на топло място, може във съвсем леко затоплена фурна. Фурната не работи цяла нощ, само съвсем леко я затоплям. На сутринта омесвам, втасва, слагам в стъклени форми, втасва и изпичам. Цялата процедура не отнема много време, само трябва да предвидя да съм в къщи няколко часа след омесването. Не се занимавам със съживяването на кваса по няколко пъти, баба ми просто е оставяла малко тесто от предишното омесване. След 1 седмица накисвала това тесто, което междувременно е поизсъхнало във съвсем леко топла вода. Оставяла е пресятото брашно с кладенче, в който е сипвала квас за през нощта и омесвала тестото рано на следващата сутрин.

Този хляб със сигурност е по-полезен от купения от магазина. Ако усложняваме нещата просто няма да намерим време за да направим домашен хляб.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3853


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #56 -: 15-05-2015, 22:11:47 »

Този хляб със сигурност е по-полезен от купения от магазина.
По-точно казано - "по-малко вреден"  ухилен
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
apirel
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 16


« Отговор #57 -: 15-05-2015, 23:46:52 »

Нямам намерение да споря, просто споделих моя опит и мнение.
Хората са правили хляб по този начин, поне на нашите географски ширини. Както споделих баба ми го е правила така.

Привърженик съм на средния път, без крайности.
Каквото в вредно за един може да е полезно за друг.



Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1110


« Отговор #58 -: 16-05-2015, 01:44:47 »



Привърженик съм на средния път, без крайности.


понякога, обаче, пътят е толкова тесен, че просто няма мегдан за среда.  Smiley
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1110


« Отговор #59 -: 16-05-2015, 01:50:27 »

значи, прав е Бино - така описан, твоят хляб не е от най - вредните, но далеч, далеч, при съвременните условия на живот, не е добър.
почти цялото жито е хибрид и това е супер зле.
а ти ползваш купешко бяло и пълнозърнесто брашно, не си го смилаш сама даже.... още по - зле.
ако искаш хлябът ти  да е наистина полезен, поне го прави от лимец, засега не са успели да го направят ГМО, а и няма нужда да го торят.
Активен
Страници: 1 2 [3] 4   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: