Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: полезния хляб...  (Прочетена 86155 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
rrtedy
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5


« Отговор #60 -: 16-10-2015, 21:31:38 »

Аз съм правил хляб(по-точно получава се питка) от брашно от лимец, но и типовото също става.
Рецептата е следната(като търпи интерпретации Grin ):

300г брашно, в което се добавя чаена лъжичка сол(аз предпочитам морска) и различни подправки(чубрица, червен пипер, шарена сол - на кой както му харесва). Може да се добави също лук, чушки и др.(хляб-манжа  плезя се).
Във водата(около 250-300мл) се добавя чаена лъжичка сода, след което сока от половин лимон.
След като разбъркате всичко печете на предварително загрята фурна(200-220 градуса) за около 25-30мин).
Няма нужда от втасване и е много вкусен!   ам-ам

Моля те, кажи каква трябва да е консистенцията преди печене? Току-що го направих, но много лепнеше и се разтягаше. До сега съм месила само с мая и изглежда така само когато брашното е малко, респективно водата е повечко. Пека го вече 45 мин, защото все ми изглежда недопечен Smiley
Активен
iris
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 59


« Отговор #61 -: 12-01-2018, 19:06:12 »

Кои брашна са най-полезните и кои да избягваме?
Чул съм че от лимец, нахут и просо са добри алтернативи.
Другото е как да се смесват, защото пълн.пшенично+ръжено съм чувал, че не е добра комбинация.

Някой пече ли хляб на  <=120градуса?

В нета има рецепти за хляб на пара. Правих миналата зима такъв хляб.  Температурата на обработване на хляба, може да се предположи, е под 100 градуса. Ако се използва лимец или друго брашно от нехибридни житни /не знам има ли други освен лимецът/ или други зърнени култури, може да се допусне, че ще стане полезен хляб.
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #62 -: 16-01-2018, 17:52:18 »

Нахутеният хляб е добър, вкусен и без глутен.
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1111


« Отговор #63 -: 16-01-2018, 23:47:00 »

айде сега пък нахутен хляб...  глутенът не е никакъв проблем, ако хлябът е с квас!
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3867


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #64 -: 17-01-2018, 09:19:52 »

Това е ново - квасът неутрализира глутена?  амии... знам ли
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #65 -: 17-01-2018, 10:16:33 »

 ухилен ухилен ухилен ухилен ухилен ухилен ухилен ухилен хахахахахахахахаха iskrena rulez.
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1111


« Отговор #66 -: 17-01-2018, 17:27:42 »

къде видяхте да съм писала, че го неутрализира?    амии... знам ли
глутенът не е проблема просто!
ако брашното е натурално без разни -циди и ако е с квас, то просто всички гадни ефекти, наблюдавани при хляб с мая и от химизирано брашно, ги няма!
а глутенът е просто набеден неоснователно!
Активен
Страници: 1 2 3 [4]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: