Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Как почиствате храните си?  (Прочетена 41857 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Alex
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 64



« -: 17-05-2011, 22:56:43 »

Мъчи ме от скоро един въпрос, който предполагам е важен за всеки, който се храни със сурови храни. Термичната обработка убива освен добрите и доста лоши организми. Освен това, био сертификатите не позволяват дезинфектанти за третиране на ядките, тревичките, брашната и др., които ползваме.
Предполагам, че в БГ хигиената, особено на насипни продукти е ниска, абе направо съм сигурен. Откакто се храня по този начин, на няколко пъти устната ми кухина се обрива (след консумация на сурови насипни ядки).
Днес се замислих и за марули, лапад, коприва - неща, които купувам от дядовци и баби на пазара - чували сте за тении предполагам. Надявам се да споделите как решавате за себе си този проблем?
Аз примерно обработвам всичко, като кисна и капя цитросепт във водата, но дали е достатъчно. Ако има тения примерно не би помогнало... А и знае ли се дали наистина цитросепта убива бактерии, гъби и т.н.
Споделете опита си.
Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #1 -: 18-05-2011, 15:03:52 »

Пробвай да ги накиснеш в силен солен разтвор за няколко минути. Други идеи: http://www.zemianazaem.com/archives/129
За ядките - накисвай първо във соления разтвор и след това във вода да покълнат.
Активен

Духът владее материята!
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #2 -: 18-05-2011, 15:39:05 »

За зеленолистните ми беше известно и го спазвам, но за ядките - за пръв път чувам! Наложително ли е, наистина ли има риск и при ядките? Или може би само за насипните?
Активен
Alex
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 64



« Отговор #3 -: 18-05-2011, 15:48:09 »

Може би... Не бих се доверил на нищо, пакетирано в България. В складовете е пълно с всякакви животни - предимно гризачи  олееее, амиии.... Трепат ги с много отрови, като резултат е пълно с умрели отровени мишки и отрови  браво, аплодирам
Ако не знаеш, големите количества ядки се съхраняват много често направо на земята в халета. В най добрия случай са в чували, но пък така грънясват. Абе мий си ги най добре.
Активен
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #4 -: 19-05-2011, 20:28:12 »

Откакто се храня по този начин, на няколко пъти устната ми кухина се обрива

Да ти кажа, и аз получавам подобна реакция на твойта. Засякох, че става точно след лапад. И то киснат в силно солен разтвор и после много усърдно търкан с пръсти милиметър по милиметър под течаща вода, от бабите на сергиите със собствено производство. амии... знам ли Може би този път е по слаба реакцията (заради голямото усърдие), но да се избегне напълно явно не може. Sad
Активен
mariiina
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1462



« Отговор #5 -: 20-05-2011, 09:18:46 »

 :kisss:Най-добрият дезинфектант са...ДОБРОДЕТЕЛИТЕ!!!Намирате си копченцето ,вътре у вас си, включвате...и начаса заработва!!!Не вярвате...ами пробвайте!!!
 А ето и нещо в помощ...http://www.omda.bg/bulg/news/kabala/Blagoslovena%20zemia.htm
Ако се заровите в нейните изследвания...
Активен

...могъщият се бори само със могъщ...
Veso
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 246


« Отговор #6 -: 24-05-2011, 18:04:43 »

Ако пък ви трябва бързо дезинфекциране бих ви препоръчал йод. Две капки йодна тинктура или разтвор на Лугол в водата и 2-3 минути накисване. Също за феновете на планинските преходи йода е много ценен. Едно, за дезинфекция на храна, рани и т.н. втора за дезинфекция на вода ако ви се наложи да пиете от непроверен източник. 1 капка на литър вода избива всички опасни живи бацили във водата.
Активен
Mемория
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148



« Отговор #7 -: 25-05-2011, 07:59:10 »

Извинявам се, че питам в тази тема, но не намирам по-подходяща. Купих си от частници една марула, която бъка от голи охлюви. Сега, въпросът ми е да я използвам ли или повече от тая сергия да не купувам. Може пък да е добър признак, че не е пръскана? И ако реша да я ползвам, ще стигне ли стандартното киснене или трябва нещо по-сериозно за дезинфекция?
Активен
Ortodoksalen_Anorektik
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 667


бивш Ортодоксален Аноректик


WWW
« Отговор #8 -: 25-05-2011, 23:04:44 »

Преди време и аз купувах от старците по пазарите но нещата се променят и вече не искам дори  да ми подаряват нещо. Много висок е процента на кретените  измежду тях. Когато купувах козе мляко по 100 пъти повтарях че го искам сурово ама тарикатите го доят вечер и го сваряват сутрин за да не се пресече на сергията докато слънчасва в топлото. Айде това с варенето не е чак такъв проблем ама като му шибнат и 30 процента вода от чешмата с хлор става нектарче. А за любимите марули и спанак на вегетарианците там няма спасение. Дядото се изрежда да ги полива, кучето си снася тениите отгоре им в градината , после идва ред на котката.  На бабата може да и хрумне да вкара и малко говежда тор да обогати букета от тении. 
Пиеш фреш от пелин 2 пъти в седмицата по 300 милилитра с малко спиртосани пресни орехи и карамфил и може да ядеш направо тениите а марулята да изхвърлиш.   Няма спасение приятелю, пази боже само това помага!   Ако много се вманиачиш ще влезеш в лудницата. Яйцата не се виждат с просто око, морковите имат гънки и колкото и да киснеш само белене помага. А с кората заминава най вкусното. 
Една кретенка я хванах като бърше печатите от яйцата които купува на 12 стотинки на промоция от супермаркета а ги продава  за домашни на 30 ст.
А днес една кретенка ме баламосваше как меда бил пресен вчера изваден от глог и мащерка.  А те цъфнаха преди седмица Smiley







Активен

Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3875


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #9 -: 26-05-2011, 21:08:54 »

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3842951
Ето актуално по въпроса, от преди малко.
Наистина е куриозно да си германец, да преживееш двете световни войни и накрая да си отидеш от половинка краставица Smiley
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
Alex
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 64



« Отговор #10 -: 26-05-2011, 21:11:36 »

ХАХА! Абе миене си трябва. Току що прочетох за някаква супер епидемия от ешерехия коли в Германия. Хващали я от краставиците. Тези, които са малко запознати, веднага ще се сетят, че става дума за неизмити краставици, оборска тор, крави на антибиотици и резистентни бактерии. НАйс а?
Активен
Alex
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 64



« Отговор #11 -: 26-05-2011, 21:13:46 »

Писали сме едновременно Smiley Ама какъв пророк съм само. Да ми платят германците, да им обясня как да си мият краставиците и да ги белят. Аз от своя страна ще създам едно еко-селце около София с парите Smiley
Активен
Kalisi
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 21



« Отговор #12 -: 30-09-2011, 10:01:45 »

Аз слагам в голяма купа плодовете или зеленчуците,капвам 3 капки разтвор на Лугол и съм сигурна,че всички едноклетъчни са измрели,вече друго е за яйцата на глистите и тениите...май си остава доброто измиване.Същото правя и с ядките. Smiley
Активен
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #13 -: 30-09-2011, 10:24:47 »

От къде намираш разтвор на Лугол?
Активен
Kalisi
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 21



« Отговор #14 -: 30-09-2011, 10:44:26 »

Купувам съставките от аптеката и го правя......Можете сами да си приготвите разтвор на Лугол като разтворите 44 грама или 1.5 унции йод и 88 грама или 3 унции калиев йодид в една кварта (литър) вода. Първо разтворете калиев йодид в пинта (половин литър) вода, след това добавете йод и допълнете с вода до литър. Разклащайте от време на време през деня....това го копирах,незнам как да сложа линк Smiley
Активен
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #15 -: 30-09-2011, 11:05:39 »

 Ъъъ? Калиев йодит е ясно, но 44 гр. йод ... какво е това, йодна тинктура или нещо друго?
Активен
Kalisi
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 21



« Отговор #16 -: 30-09-2011, 11:49:41 »

Йод на гранули или на прах, и двете съставки са сухи,но за да няма объркване пробвай тук http://www.nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view=article&id=36:candida-i-antibiotichniya-sindrom&catid=3:lyubopitno&Itemid=5 пише много за този разтвор......на моето шишенце пише Jodum Purum  и е на гранулки... аз си правя по малки количества,че литър ми се вижда много.
« Последна редакция: 31-10-2011, 10:03:33 от Mep » Активен
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #17 -: 30-09-2011, 11:59:45 »

Аха, благодарско! 
Активен
Nature_Boy
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 44


« Отговор #18 -: 17-10-2013, 15:20:45 »

За дезинфекция със сребърна вода:

храната се измива, след което кисне около 10 минути в колкото е нужно количество сребърна вода. Само че в книгата не пише с каква концентрация да е водата.
Активен
shofilev
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #19 -: 17-10-2013, 22:28:14 »

Ако ще се кисне само 10 минути, концентрацията трябва да е поне 25 мг/л., най-добре - 30 мг/л. По-ниска концентрация изисква киснене за дълго време: 10 мг/л - поне половин час, а ако се ползват по-ниски концентрации, работата става леко безмислена - храна, оставена във вода за повече от час губи много от хранителните си вещества, тъй като те преминават във водата или се разпадат. Тук не броя бобови и зърнени храни, а плодове, зеленчуци и зеленища.
Има една малка подробност: за да киснеш нещо в сребърна вода, трябва да имаш уред за производството й. Как иначе ще си осигуриш концентрация по-висока от 10 мг/л? По аптеките масово се продава такава. Трудно и рядко може да се намери 30 мг/л. Но и в двата случая цената излиза твърде висока - поне 25-26 лева за един литър. А един литър не е кой знае какво количество - като за едно киснене.
Който може, по-добре нека намери някой да му изработи машинка за сребърна вода. Там най-трудното е с чистотата на среброто - трябва наистина да е много чисто, за медицински цели, проба 999. Ако и двата електрода са от сребро, са необходими поне 20 грама чисто сребро, за да може да се използва за по-дълго време. Ако единият не е от сребро, тогава трябва да е от хирургическа стомана или титаний, за да не се отделя нищо от него във водата докато трае електролизата.
Предвид горното, по-евтин и достъпен вариант за дезинфекция е използването на мъртва вода. Тя се прави с кана за жива (алкална) и мъртва (киселинна) вода. Тези кани се продават на цени докъм 70 лв. Мъртвата вода също има антисептични свойства.
Кой е по-добрият вариант от гледна точка на дезинфекцията - коя от двете води (сребърна или мъртва) действа по-силно и убива повече патогени, не знам. Ако някой е попадал на такава информация от сериозен източник (не от търговец на кани за някоя от водите), нека сподели.
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: