Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Какво правите с кашата от ядковото мляко?  (Прочетена 5597 пъти)

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...

Днес пак си квася овесено-ечемичено кисело мляко и остана една огромна купа каша. Преди като правех по-малко я хвърлях, но толкова голямо количество ми е жал да я хвърля. Правя един крем, подобен на този на Мер от сайта, но на мен не ми харесва, само баба го яде и то по малко. Днес опитах да си направя нещо като сирене като изсуших от кашата с малко сол и други подправки, не беше лошо, ма няма да ми стане любимото ядене определено... ::)

Та в тая тема моля всички, които си правят по много ядково мляко, да дават идеи как може останките да се оползотворят по най-вкусен и безболезен начин?
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Ние с кашата сме правили крекери като добавим и други работи, разбира се.
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...

и аз мислех да пробвам крекери... вашата рецепта има ли я на сайта ви?

ма ако може идея и за нещо по-бързо, от рода на кремчета... аз като подсладя кашата и ми става гадна, пробвах с мед, с кленов сироп и все не ми харесва, чудя се как да го направя на крем по друг начин ??? може и да не е сладък крем, някво песто или каквото и да е...
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710

Марулче, може да сложиш един намачкан банан примерно... и малко ядково мляко, за да стане по-кремообразно... може би ванилия, канела.. ако искаш да е сладък крем. Но си ги говоря тези неща наизуст, де, нищо такова не съм пробвала още :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...

ми пробвай де :D аз точно това правих, с банан, мед, какао, но не ми харесва...по-скоро на солено като го правих днес беше по-добре... чудя се да смеся ли с банан и да пробвам дали ще стане на палачинка, че не съм си правила скоро ;D
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Марулче, няма рецепта при нас все още за крекери с кашата. :) Има само с остатъка от морковите. Правихме 2-3 пъти чесновото ленено хлебче от тук като вместо елдата използвахме бадемова каша. А преди, когато все още имахме машина за хляб, слагахме сусамовото и бадемовото "месо" в тестото. Също така сгъстявахме супи. Крем не сме правили засега.
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем

Най-вече ги слагам и аз на крекери и хлебчета, но определено ще трябва нещо на момента, защото понякога докато се наканя да направя крекерите с кашата и тя се разваля. Доста пъти съм я слагала и на дресингите за салати (вместо ядките) - също става хубаво. Но за сладък вариант само с банан съм пробвала - и определено кашата ако е повече ще стои блудкаво. Ако се сетя нещо, ще пиша пак :).
Активен
Духът владее материята!

Станислава

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31

Взех си една книга с рецепти за сурови торти.
Една от основните съставки за блатовете на тортите е именно тази паста, която остава след прецеждането на ядковото мляко. Бих могла да преведа някои рецепти. Аз не съм ги правила, но на снимките изглеждат невероятно. В началото не можах да повярвам, че са сурови. Не знам обаче дали в България могат да се намерят всички продукти.
Основните продукти за блатовете на тортите са паста от фурми, ядково брашно (именно тази паста за която говорим) и кокосово масло. Останалите неща са за увкосяване и варират за всяка рецепта.
Активен

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710

Стани, ще споделиш ли коя е книгата? :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

Станислава

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31

Книгата е американска. Автораът й е готвач в сладкарница за суровоядци.
http://www.amazon.co.uk/Sweet-Gratitude-New-World-Desserts/dp/1556437447/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1244462663&sr=8-1
Ако се кликне на картинката може да се разгледа съдържанието на книгата и първите няколко страници.
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна

Стани, вкарваш ме в беля с тази книга. :))))))))))))))
Преди време я разглеждахме и аха аха да я поръчаме и нея.
Суровите торти са много хубави и вкусни, безспорно е.
Активен

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем

Наскоро прочетох някъде една идея за остатъчната каша от млякото - ако нямаме възможност да я вградим на момента в някоя рецепта, то тогава е удачно да я изсушим: разстила се върху кухненска или оризова хартия и така се суши до пълното изпарение на водата. Така приготвена кашата може да се съхранява по-дълго време и да я ползваме по следните начини (то вече всички сами се досещаме :)):
* може да се поръсва върху салати
* да участва в сгъстяване на сосове
* за мюсли и гранола барчета
* да поръсваме върху десерти
* да вграждаме в хлебчета, крекери, бисквити :)
..... и още каквото ни хрумне
един вид сме си направили брашно от ядки по този интелигентен начин   ;D no waste
чудно ми е как не съм се сетила до сега   :P
« Последна редакция: 29-06-2009, 19:11:45 от Mep »
Активен
Духът владее материята!

vasilena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1059

 Мер,много добре идея наистина ;)
Активен

Maya

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 19

Привет, привет :)

Тъкмо се чудех в кой раздел да ви покажа какво ми хрумна днес и ето - имало цяла тема за това :)

Тъй като всички сте едни вдъхновители, само ме ръчка отвътре да пробвам кой каквото е предложил в сайта, хехе :)
Та, реших да го видя и аз какво е това ядково мляко... Накиснах си кашу за мнооого часове, после го измих и почнах да го меля с чопър и вода. "Млякото" го прецедих и сега ще пробвам да направя майонеза с него, но от отстаналата каша направих нещо, което в зависимост от подправките може да прилича на хайвер или извара и т.н.

Аз днес сложих нарязан прсен лук, черене пипер, много лимонов сок, морска сол. Добавих майонеза освен всичко това, тъй като все още ям някои "боклуци", но мисля, че ако се сложи зехтин или малко сусамов тахан също би се получило много добре.
В такъв солен вариант става много вкусно, на мен ми заприлича на една салата, която се прави с извара. Но ако се сложат други подправки може да заприлича и на други неща. Мислех си за добавяне на маслини, но нямах търпение да ги обезкостявам... :)
Ето резултата
http://picasaweb.google.bg/mayasmbox/AmAm#5356492607946534338
http://picasaweb.google.bg/mayasmbox/AmAm#5356492618916108786

СЪрдечни поздрави от мен :)

Edit: опитът ми за майонеза беше пълен провал :P
« Последна редакция: 10-07-2009, 12:21:43 от Maya »
Активен
 

Страницата е създадена за 0.101 секунди с 24 запитвания.