Според моите учители и 26 тодишната ми практика (върху мен и много други хора), за да има видим медицински значим резултат, е необходимо човек да не приема храна 14-16 дни...
Като имам пред вид известните трудности по осигуряване на отпуск по-дълъг от 2-3 седмици, още преди 20-тина години прибягнах до следния подход:
След подробни и продължителни разговори с желаещия, определяме датата на заминаване в санаториум - най-често в събота, около 15 март. Там стоим 2 седмици + съб. и недел. между тях = 16 дни.
1. Вторник и сряда (може и понеделник и вторник) преди тази събота, човекът приема до обяд плодове, след обяд - зеленчуци. Дъвче ги до каша... И си ходи на работа.
2. В сряда късно след обяд - приемаме очистително. До среднощ очистителното е подействало.
3. От петък - вода.
4. В събота - вода и пътуване, настаняване и пр.
5. До петъка на втората седмица - вода и всички останали действия и процедури.
6. В събота към водата добавяме сок.
7. В неделя - отново вода със сок и сме годни да шофираме безопасно 200 - 300 км - прибираме се в къщи.
8. В понеделник - на работа, спазвайки всички действия по довършване на курса. Общо - 14-16 дни на вода.
Та, има начин и в капиталистическите условия на "незаменими" или заменими служители и работници, да се проведе смислен курс с 16 дневно отсъствие от голям град, работа, семейство... посветено само на себе си - който се обича достатъчно.
Сложното и опасното за начинаещи (че и за напреднали) е, че лесно подценяват някои изменения и състояния, не разчитат правилно и навреме подаваните от тялото ни сигнали и могат да сведат лечебното въздействие до 0, дори да си навредят. Има доста лични особености, които се отчитат от ръководителя и се дават конкретни препоръки на лекуващия се... и т.н.
Наличието на форуми като този е прекрасно, но е наивно да се мисли, че след прочитане на съответните теми, човек може правилно и безопасно да си самопроведе курс. Ако е старателен и си води записки, според мен след втория курс (втората година!), след много четене и практикуване на 1 ден в седмицата, 3 дни в месеца, плааавно намаляване на месата и пр. и пр., АКО човекът се чувства уверен, може да си провежда курса самостоятелно.
Тоест, противопоказанията за този метод за подобряване на здравето и освобождаване от тежки хронични състояния са много, много малък брой.