Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Цветен прашец  (Прочетена 6285 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
зМиа
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 92


« Отговор #20 -: 14-07-2009, 22:38:02 »

Аз и днес във вода го разтворих и изпих.Доста си е гадно  Grin
Отивам да си направя дневник, където ще си пиииииииииша на воля  Smiley
Активен
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #21 -: 14-07-2009, 23:07:54 »

зМиа, не ги слушай! Пиши си, където искаш намигам Smiley
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
зМиа
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 92


« Отговор #22 -: 14-07-2009, 23:10:53 »

Подстрекател!  :Smiley
Активен
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #23 -: 14-07-2009, 23:35:24 »

Петко, пчеличките освен труд, ползват и слюнката си при приготвянето на пчелни продукти за да се слепи материала... Един ентусиазиран пчелар на пазара в Пловдив надълго и нашироко ми го обясняваше как ставало... Отделно кошерите се захранват с купища бяла рафинирана захар... Ако не си ги гледам аз, никога няма да повярвам, че не слагат поне малко за зазимяването, понеже след като им обереш повечето мед, пчелите не могат да преживеят зимата... Отделно вече сме обсъждали някъде за окисляването при центруфугиране, след което вече медът не е особено суров и едва ли и толкова полезен, колкото всички приказват, че е... Smiley Аз съм яла току-що изваден мед от пита, който ми харесва, и съм яла мед, който е престоял дори съвсем кратко изваден, който вече не ми харесва... Само дето мислех, че то така си става по принцип с меда, не знаех, че е от окисляването при центрофугиране (предполагам)...
Ох, Марулке, пак си в грешка, дете мое Grin Cheesy Cheesy
Купища бяла захар слагат само слабоумните медари, нормалните оставят малко от количеството добит вече мед намигам
За слюнката не знам, но в меда няма нищо животинско като състав намигам
Няма друг природен продукт с толкова много биологично активни вещества -  етерични и ароматични вещества, деривати на хлорофила, меланин, гликутил-фактор, флавони, флавоноиди, ензими...
В меда е установено наличие на флавоноиди (0,1%), които влияят върху пропускливоста на капилярите и тяхната чупливост. Те притежават спазмолитично, коронароразширяващо, противовъзпалително и регенеративно действие. Антибиотичните вещества в меда според някои автори имат растителен произход (т.нар. фитонциди) и зависят от растението, от което е получен медът. Според други автори антибактериалната активност на меда се дължи на натрупването в него на водороден прекис.
Проникнали в кръвта, захарите на меда са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система. Известно е, че при спадане нивото на кръвната захар, намалява както умствената, така и физическата работоспособност. Въглехидратите увеличават количеството на гликогена в черния дроб и с това подпомагат активно обменните процеси в него и детоксикиращата му функция. Тяхното пълно изгаряне освобождава бъбреците от допълнителна дейност и по такъв начин ги щади, като подобрява отделителната им функция и така се улеснява излъчването на отпадни продукти от организма.
Съдържащите се в меда витамини, макар и в малки количества, влияят на обмяната на веществата и подпомагат функцията на жлезите с вътрешна секреция.
Етеричните и смолисти вещества в меда имат леко възбуждащо действие, особено върху кръвоносната и нервната система и тонизират организма.
        А относно методът на извличане може да бъде:
"пресован пчелен мед" - продукт, получен след пресоване на медени восъчни пити със или без прилагане на умерено нагряване, но не повече от 45 С; Използват се преси. При този метод питите се разрушават.

"филтриран пчелен мед" - продукт, получен чрез отстраняване на чужди органични или неорганични примеси по начин, по който съществено се намалява съдържанието на цветни полени.
Виж, Марулке, не искам да се правя на философ, но не е добре да се омаловажава медопроизводството в БГ, при положение, че имаме адски чисти райони, от които се добиват буквално чудодейни елексири намигам
Ако имаш познат медар или на някой от медо-панаирите се запознаеш с някого, можеш да усетиш разликата, от това което е на "Четвъртък пазар" в Пловдив, например.
Аз от известно време се снабдявам с един, дето такъв вкус просто няма никъде...даже и да искам сега, думи не намирам, че да обясня повече, относно вкусът Grin намигам Smiley
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #24 -: 15-07-2009, 00:20:55 »

хах, да, ти отиде и ги видя, че не слагат захар и други неща да поддържат кошера зимъска... и да оставиш мед в някоя пита, това не стига за цялата зима и трябва нещо допълнително... това, че някой пчелар те е убедил, че всичко е точно при него, но не си го следил с очите си, че не слага разни неща, не значи, че не слага Smiley аз колкото пчелари съм познавала, всички всъщност слагат захар... и това не им пречи да си вярват, че медът, който вадят, е супер полезен... почти колкото рафинираната бяла захар, щото хората май и това си мислят, че е полезно намигам
Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
Petko
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2359



WWW
« Отговор #25 -: 15-07-2009, 00:28:33 »

Явно говорим на различни езици, както и да е. То и Хан Аспарух да ти кажа не съм го виждал Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Активен

“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
vasilena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1059


« Отговор #26 -: 15-07-2009, 08:21:55 »

Кога сварвате да пишетш толкова много бе?-егати шока.Все като вляза ви няма,пък после цели фермани изникнали Angry
 намигам
Активен
mariiina
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1462



« Отговор #27 -: 15-07-2009, 08:43:05 »

Лельо Марийке, чудни неща си приготвяш ти.  Аз мога ли да провокирам ентусиазмът ти към временно загърбване на "мързела с годините"  като предложа да закупя от тези вкусотийки ? Какво ще кажеш? Нямам възможност да си ги правя сам ,още по-малко и твоят майсторлък. Няма да отваряш манифактура, само по изключение .. Smiley Тъкмо ще се разнесе славата ти ... Smiley)

 :)Е , сине, сине - това добре , ама аз да ти го пратя - ще ти излезе много скъпо.Не видях от къде си , ама аз от габърчето на България - Силистра... Smiley
Активен

...могъщият се бори само със могъщ...
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3922


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #28 -: 15-07-2009, 09:08:21 »

От Варна съм ,лельо Марийке. Бих дошъл с радост и до Силистра, и без това никога не съм ходил там.Тъкмо ще се запознаем Smiley  Но няма да ми излезе по-евтино , колата ми гълта ( при моето каране)  14 на сто.Но  за такива работи никога не съм правил сметка. ( Преди 3 г. след прочитане на една книга за глината ( много полезна за вътрешна употреба,заради силиция в нея)  се грабнах и ходих до Ветово.От там взех глина, която после носих в института Пушкаров в София, единственото място, където има методика за изследването й  - изследва се за тежки метали, радиоактивност и др. После я изследвах в Хеи Варна и антибактериално, след което вече бях спокоен,че е годна за консумация. Цялата работа ми струваше над 300 лв. тогава. )  
Нарочно разказвам по-подробно тук ,защото се сетих сега, но ако има интерес ще пишем в отделна тема,защото е важно.Каолиновата глина е уникален природен продукт. И хранителна добавка.

Така че ще го уговорим някак си. Smiley

За меда дискусията много ми хареса ,използва се задълбочен научен подход.Така трябва да бъде Smiley   Мога да добавя ,че меда е единствената храна,която не се разваля с времето.Намерени са съдове с мед отпреди хиляди години,изследвани са - медът бил с отлично качество. Освен това авторитети казват,че с годините даже ставал по-полезен, ако е добре съхранен. Тоест - за него не важи това,което важи за всички останали храни - колкото по-прясно ,толкова по-добре.  Има логика , акад. Неумивакин казва същото и за чесновата настойка- с времето се образували допълнителни полезни  ферменти. Аз имам познат медар от много високо ниво- май че е единствения доцент по материята ,от Дебелец е, ще говоря с него и ще споделя ако има ново и интересно .
« Последна редакция: 15-07-2009, 09:15:39 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
TTT
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 28



« Отговор #29 -: 16-12-2010, 22:25:34 »

1 чаена л. и го дъвча не ползвам друго , мн ми харесва напомня ми за мед
Активен

Страници: 1 [2]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: