Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Суров "омлет"  (Прочетена 6263 пъти)

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Суров "омлет"
« -: 24-04-2009, 23:29:24 »

Една много лесна и приятна рецепта за суров "омлет" :)

Продукти:

--За сместа:
1 чаша бадеми -предварително накиснати за нощ във вода и подсушени
1/2 чаша слънчогледови семки - също накиснати и подсушени
1 ч.л. куркума
1/4 ч.л. сол (за предпочитане морска, хималайска, кафява)
1/2 чаша вода (за предпочитане филтрирана)

--За добавяне:
1/2 чаша домати, нарязани на кубчета
1/4 чаша пресни или сухи листа силантро(кориандър) или магданоз
малко листа спанак
щипка черен пипер

Начин на приготвяне:

Слагате сухите продукти за омлетената смес в блендер/кухненски робот. След като ги смелите, добавяте водата и отново мелите. Цветът е превъзходно жълт, като на омлет, от куркумата  ;) Сместа не трябва да е прекалено гладка, а по-скоро ронлива. Изсипвате съдържанието в купа.  Добавяте доматите, кориандъра(магданоза) и щипка черен пипер, и бъркате хубаво.
В чинийка или купичка нареждате по дъното листата спанак и с помощта на черпак загребвате от сместа, притискате с ръка, за да я оформите по стените на черпака, и я изсипвате върху листата (получава се като топка върху зеленото легло). Отгоре поръсвате по желание още малко черен и/или червен пипер. Бон Апети! :)


P.S. Някои хора може да го харесат и с лук, нарязан на ситно, примерно, но да ви кажа, лук и чесън никога не съм яла през живота си, имам непоносимост към тях, та, рецептите, които ще давам, винаги ще са без тях. Разбира се, както Мер неведнъж е казвала, всички сурови рецепти могат да се променят и пригаждат по собствените вкусове, така че, ще ми простите неуважението към всички видове лук и чесън :)

При първа възможност ще кача и снимка...
« Последна редакция: 24-04-2009, 23:31:01 от Radula »
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Суров "омлет"
« Отговор #1 -: 25-04-2009, 01:24:41 »

ей ся накисвам ядките, ако мяза на нещо (че не ме бива много) ще ти го снимам утре... ;D звучи много апетитно иначе, задължително ще сложа и лук, че много обичам  :P
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Суров "омлет"
« Отговор #2 -: 25-04-2009, 01:30:47 »

Eй, Марулче :) , супер ще се допълним! хихи
Благодаря предварително, а ако не стане, поне ще кажеш как ти е на вкус ;)

Btw, рецептата е на Ани Пийо, не е моя приумица... Все още трупам познания в сферата и не съм развихрила въображението... :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Суров "омлет"
« Отговор #3 -: 25-04-2009, 01:39:22 »

ами аз само някоя снимка на каквото правя и няма качена, друго засега не мога да предложа, рецепти, все още пробвам тези на мер, сега почвам и тези във форума, като свършат може да поровя в чужди сайтове за нови, че много съм се запалила  ;D

бадемите дали трябва да се белят след като се изкиснат? не съм правила нищо с бадеми досега, но май Мер беше казвала някъде да се белят преди смилането...  ???
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Суров "омлет"
« Отговор #4 -: 25-04-2009, 01:44:57 »

Освен, ако не е абсолютно задължително винаги да се белят (по-знаещите ще споделят тук), в този случай не трябва, защото и без това трябва да поизсъхнат, след като стоят накиснати. Съответно люспата не се бели лесно като са сухи. Не се упоменава да се белят за омлета.
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Суров "омлет"
« Отговор #5 -: 25-04-2009, 01:49:59 »

то като се киснат ядките нали им се убиват инхибиторите в обвивката (доколкото разбирам), може и да не трябва... ако някой мине през форума до утре по обяд да си каже мнението, иначе аз чуквам яйцата за омлета, па квото стане  :D
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Суров "омлет"
« Отговор #6 -: 25-04-2009, 10:55:20 »

Супер, мерси за рецептата - Ани Пио ми е любимката. От нея най-напред разбрах за сладичките от ядки и сушени плодове. Благодарение на моята приятелка в Щатите се сдобих с нейната книга. 
Ядките с кафеникави обвивки (бадеми, кайсиеви ядки) е добре да се белят защото има в тях цианид (в много малки количества), но много често не се белят защото отнема доста време.
Активен
Духът владее материята!

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Суров "омлет"
« Отговор #7 -: 25-04-2009, 11:29:04 »

Аз все пак реших да обеля бадемите, доста връткава работа...  :-\ Семките нещо не ги подсуших добре и не се смляха както трябва, ей го какво се получи:



Листенцата на спанака ми се сториха малки да слагам по цял черпак отгоре и затова с лъжица направих като хапки:



Вътре в сместа нарязах и около четвърт глава лук и отгоре се престарах с червения пипер...  ::) Въпреки леко грозноватия вид, е много много вкусно, ако не знаех какво съм сложила вътре никога нямаше да предположа, много наподобява яйца на вкус, но всичките подправки го правят така приятно пикантно, че обикновеният омлет е нищо в сравнение с този  :P

Междудругото, слагайте по-малко вода, че стана доста течно с половин чаша (на втората снимка се вижда, че някои хапки са се поразтекли)
« Последна редакция: 25-04-2009, 11:33:26 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Суров "омлет"
« Отговор #8 -: 25-04-2009, 11:57:11 »

Петя, супер са снимките, благодаря ти!!
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Суров "омлет"
« Отговор #9 -: 25-04-2009, 12:07:49 »

Абе снимките са мазало, ама аз предупредих, че толко си мога  :D

Аз ти благодаря за рецептата, вече ми е от любимите "манджи", хем стана доста (не очаквах, ядките ми се сториха малко отначало), ще имам и за утре поне да папкам  :P
« Последна редакция: 25-04-2009, 15:13:16 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Суров "омлет"
« Отговор #10 -: 25-04-2009, 12:18:03 »

Много се радвам!!
Между другото, може и с легло от други зеленолистни, примерно червена или зелена марула.. кой каквото му хрумне :)
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

radosti

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 396
Re:Суров "омлет"
« Отговор #11 -: 25-04-2009, 12:19:43 »

Изглежда супер!!! :)
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве!"   Дж. Кришнамурти

"Където и да отидете, вие сте там, чакайки себе си" Дон Мигел Руиз

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Суров "омлет"
« Отговор #12 -: 25-04-2009, 12:25:54 »

Снимките са страхотни!!!
Ако някой не знае какво е това, със сигурност ще си помисли, че са бъркани яйца с домати и червена чушка даже.
Активен
Духът владее материята!

Talita

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 50
  • Give me the key to set your heart and spirit free
Re:Суров "омлет"
« Отговор #13 -: 25-04-2009, 13:54:25 »

Изглежда наистина много афтентично:) и много вкусно...

А дали не може да се напълни в чушки или в домати?  ;) Как мислите? Със сигурност ще опитам..
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Суров "омлет"
« Отговор #14 -: 25-04-2009, 14:12:36 »

Това за пълненето в чушки и аз си го помислих, а може и да се нарежат парченца чушка вътре в сместа, ако е зелена ще стане още по-шарено. Типичен миш-маш с яйца. Удивително е как няма никаква връзка по състав с омлет, а толкова наподобява и цвят, и вид, и вкус. Аз по принцип не обичам яйца, но този омлет е с много хубав пикантен привкус, а и само като знам какви полезни съставки има в него, ми е още по-вкусно.  :)

Не съм правила още сирената на Мер, дано и те да приличат така на вкус, че да си реша веднъж завинаги проблема с любовта ми към сиренето  ;D
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Valia

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Re:Суров "омлет"
« Отговор #15 -: 05-05-2009, 17:56:32 »

Радулка,едно голямо благодаря за страхотната рецепта !!! Тъкмо приключих с готвенето,сложих вътре и малко киселец,нарязан.Страхотен вкус... :-*!!!
Активен
НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА ОБИЧАШ Страхът е в основата на твоето нещастие и на твоята болест. Страхът може да бъде победен само с любов. Изпълни се с любов и няма да остане място за страха. Изпълни се с любов и няма да остане място за болестта. Прости на другите, прости на себе си и ще бъдеш свободен....

Radula

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 710
Re:Суров "омлет"
« Отговор #16 -: 06-05-2009, 03:01:14 »

Вале, много се радвам, че толкова ти е харесал!  :-* Дружно благодарим на Ани Пио!  ;D
Активен
Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.

oum le dauphin blanc

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 548
Re:Суров "омлет"
« Отговор #17 -: 20-07-2009, 09:46:08 »

Току що си приготвих този омлет. Наистина е впечатляващо колко много прилича на яйца  ;D , а и става доста (при положение, че забърках половин доза.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.092 секунди с 24 запитвания.