Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Консервиране  (Прочетена 24348 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
green flower
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 448


Remember your dreams!


WWW
« -: 23-08-2011, 13:32:37 »

Привет, реших да започна тази тема, с мисълта за споделяне на рецепти за консервиране и запазване на максимална хранителна стойност и свежест на продуктите...Не говоря за пра`ене на компоти, сладко и луканки  bleh, разбира се, а за методи за сушене, туршии, замразяване и др. Споделете опит в тези дейности, моля  Smiley
Аз бих искала съвсем скоро да си "стегна" разни неща за зимата максимално сурови и със запазена хранителна стойност, не подлагани на топлинна обработка...
Сушени плодове и зеленчуци
Кисело зеле и други
Замразяване?
Какво и как си съхранявате за зимата?  заповядай, цвете
Активен

Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.
com_pot
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 310


« Отговор #1 -: 23-08-2011, 15:17:33 »

Много добра тема! И аз си го мислех наскоро, чудейки се дали не мога да използвам слънцето докато още е силно, а също и евтините зеленчуци и плодове.

Мислех дори да експериментирам този уикенд с един наниз чушки и с няколко домата. Проблемът е, че не знам на сянка, или на слънце да ги оставя и също как да ги предпазя от мухи и прах.

Активен
Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #2 -: 23-08-2011, 21:26:21 »

Тъкмо днес обърнахме къщата с главата надолу, докато правим разни работи. Като това например:

Кисели краставички

За един буркан ( от тия компотените – 750 мл ):

краставички
2 листа от смокиня
стръкче копър
1 с.л. едра сол
¼ ч.л. хардал
вода
2 с.л. ракия

 В буркана на дъното слагаме едното листо от смокиня и стръкчето копър. Нареждаме краставичките ( корнишони ). Около половин килограм се побира в буркан. Отгоре слагаме едрата сол и хардала. Наливаме вода в буркана, колкото да покрие краставиците и слагаме другото листо от смокиня. Оставяме буркана на сенчесто и хладно място ( да не е на слънце ), като не го затваряме плътно с капачката, а само я слагаме да го покрие отгоре. Така за 3-4 дена, като през това време всеки ден разтлачкваме за малко буркана, въртим го нагоре-надолу. Като минат тези дни, го затваряме плътно и готово. Нещо такова:






Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #3 -: 24-08-2011, 06:43:57 »

А ракията за какво е , на всеки буркан пиеш по 2 супени лъжици  и като ти се замае главата значи ,че вече краставиците са достатъчно Smiley
Активен
Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #4 -: 24-08-2011, 07:31:13 »

 Smiley Нещо такова.  Smiley Да не хабим чаши, чинии... направо отваряме буркана и две в едно.
Де да знам за какво е, предполагам да стабилизира, може и без нея.  Smiley
Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
green flower
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 448


Remember your dreams!


WWW
« Отговор #5 -: 02-09-2011, 16:30:05 »

Някакви идеи за консервиране на сурови патладжани?  Grin Че се оказа, че в градинката ми има мнооого от тях  bleh
Активен

Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #6 -: 02-09-2011, 16:40:51 »

Аз напоследък си правя ферментирали моркови от остатъците в сокоизтисквачката. 1 буркан "стърготини"  с 1 лъжица хималайска сол и доливам вода. Става за 2 дни, но не знам дали държи много(до седмица свършва  слънце) Много ми харесват като добавка в салати, а и има полезни бактерии.
Всичко може да ферментира така, въпроса е как е на вкус...
Активен

Psychonaut
petia_gol
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 310



« Отговор #7 -: 02-09-2011, 20:05:12 »

Ох, патладжани...най-лесната и вкусна рецепта е тук:
http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/chuden-marinovan-patladjan/

Аз редовно си правя и дори и капризните всеядни я харесват. свиркам си
Активен
Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #8 -: 02-09-2011, 21:16:22 »

И аз се сетих за тази рецепта.  Smiley Пробвах и стана добре, слагах патладжана за овкусяване в салата с домати и краставици. А какъв патладжан ползвате? На мен ми харесва продълговатият бяло-розов.
Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
Люба
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 157



« Отговор #9 -: 03-09-2011, 10:14:24 »

Точно такъв патладжан че баба ми е дала много от село ползвам и аз(бяло-розов).Това наистина е пикантна вкусотия,само че аз нямах гевгир и въобще много нехайно измих соланиновата вода 2 дни ядох от този патладжан и после ми беше едно странно плезя се но не е зле хехе
Активен
Svetlio
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1133



WWW
« Отговор #10 -: 03-09-2011, 11:29:02 »

Като става въпрос за консервиране, тук Джанет Свердлов си е консервирала парченца от динена кора. Разбира се, трябва да е органична, че нали се сещате в конвенционалните, какво има в кората им!? Вероятно, нищо повече от това което е и отвътре, но по-концентрирано.
И между-другото, те твърдят че динята е зеленчук!  bleh
http://www.expansions.com/expansions-podcast-8312011-hyperspace-crazy-critters-aka-stews-zoo-melon-pickles/
Активен
eula
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 135


В крак с природата ...


« Отговор #11 -: 03-09-2011, 14:42:28 »

Ох, патладжани...най-лесната и вкусна рецепта е тук:
http://www.recipemagician.com/recepti/turshii-i-sladka/chuden-marinovan-patladjan/

Аз редовно си правя и дори и капризните всеядни я харесват. свиркам си

Благодаря за рецептата. Непременно ще я пробвам.  Smiley
Активен

И най-хубавият утрешен ден няма да ни върне вчерашния!
green flower
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 448


Remember your dreams!


WWW
« Отговор #12 -: 03-09-2011, 15:01:35 »

Аз вече я пробвам...сега се кисне в марината втори път  благодаря Ще споделя резултата, но изглеждат добре!!!
Активен

Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #13 -: 11-09-2011, 13:50:39 »

За патладжаните - аз ги суша, нарязани на филийки, и след това, когато реша да ги ползвам в рецепта или с тях увивам ядкови пастети или песто, например - http://rawfoodcrafting.com/?p=21 или ги накисвам за известно време в марина от лимон, зехтин и подправки и са готови за консумация. Така накиснати може да се прави и суровоядско кьополу.

За консервирането на храни - тази година добре се подготвих, но всичко стана много от самосебе си. От всякъде получавах изобилно плодове и зеленчуци и като добавим и тези, които си отглеждам сама, та беше невъзможно всичко да се изяде на момента и затова предприех съхраняването им по няколко начина. Сега фризера е пълен с кутии от плодове - малини, ягоди, смокини, праскови, сини сливи, арония...., а освен това и изсуших много неща - домати, патладжани, тиквички, смокини, сини сливи, праскови, круши... За зимата ще имам избор голям за смутита и десерти, та дори и сорбети или сурови сладоледи. Миналата година имах замразени много боровинки и тази година исках, но нещо са все над 8 лв кг и не искат да паднат, годината е бедна явно на боровинки.

Сега става зелето та ще правим и кисело зеле, но то се прави много бързо и за 5-6 дни е готово, тъй че него няма много да го мисля.

Ели, благодаря за рецептата с краставичките - ще пробвам няколко буркана. За смокиневите листа за първи път чувам - интересно звучи. Учудена съм, че няма оцет в рецептата.
com_pot, сушенето мисля, че не бива да е на пряко слънце, най-добре е, когато преминава през тях топъл въздух, но не и пряка слънчева светлина. Нанизваш чушките и ги оставяш на проветриво топло сенчесто място, а доматите - трябва им сушилня и се покриват с марля над тях.

Theodora, това е чудесна идея какво да се прави с пулпата след правенето на сок. Благодаря, ще пробвам тия дни, тъкмо сега съм интензивно на сокове и остава много нещо.

 love_007
Активен

Духът владее материята!
Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #14 -: 11-09-2011, 21:30:19 »

За смокиневите листа за първи път чувам - интересно звучи. Учудена съм, че няма оцет в рецептата.

Пак проверих за оцета, да не бъркам, ама не - няма. Последните ги направихме с лозови листа, направо ги затворихме и в избата на хладно и тъмно. Пак може да се разтлачкват от време на време в началото.  Smiley
Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
pipilota
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 32


« Отговор #15 -: 12-09-2011, 10:49:12 »

Привет!
Изглежда доста хора сме на тази вълна  Smiley
Мер, би ли споделила идейката за замразените смокини- някаква предварителна обработка- белене, рязане.. За останалите плодове и зеленчуци имам опит, но смокини не съм правила така
За патладжаните също е хитро предложение, за който ги обича. 
Благодаря ти
Активен
Даниела
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1580



« Отговор #16 -: 12-09-2011, 10:59:58 »

И аз днес си замразих няколко кутии праскови и сини сливи, другата седмица мисля да замразя малко къпини, надявам се да са вкусни после.
Активен
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #17 -: 12-09-2011, 11:56:11 »

Хубава и актуална за сезона тема  благодаря
Аз също подготвих част от зимнината.Изсуших тиквички, сухи подправки, манатарки, праскови и много дренки/тази година ги има доста/.Домати не съм сушила до сега и нямам опит.За това, моля, да споделите как става - определен сорт ли/за червените чушки знам, че има такъв с по-тънка месна част и дебела люспа/.Важи ли това и за доматите?На слънце или сянка се сушат и колко дебели да са парчетата домати?
Ще пробвам рецептата на Ели за краставички, а може би и за други зеленчуци.За суровия патладжан.... амии... знам ли
Благодаря на всички за споделения опит при консервирането   flowers2
Активен

Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #18 -: 12-09-2011, 12:32:32 »

Извинете, грешка - не сухи подправки, а зелени подправки!

 
 
Активен

Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #19 -: 12-09-2011, 12:42:01 »

Пробвах да суша домати аз за пръв път. Станаха. Ползвах чери доматки и едни розови месести домати, " Биволско сърце " им викат. Черитата ги цепих на половина, а другите ги рязах на еднакви парчета, суших ги на слънце. " Черешките " най ми харесват за сушене, много са сладки ( на вид, на вкус още не съм ги пробвала  Smiley ). А какво чудо видях скоро по телевизията, сушене на чери домати в Италия, бяха нанизани на едни големи гроздове, които висяха от тавана, красота.
Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
Страници: [1] 2 3   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: