Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Консервиране  (Прочетена 24424 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #20 -: 12-09-2011, 12:59:17 »

Ели, благодаря ти!Може би ще трябва да пробвам с по-дребните доматчета - "черешки" или "чери"- и без това слънцето вече не е толкова силно.За по-месестите може би е късно?
Активен

Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #21 -: 12-09-2011, 21:18:36 »

На слънце да суша още не съм пробвала - единствено ползвам сушилня, която е на ток. Когато започна да живея в къща с двор ще започна и на слънце да суша. И аз суша предимно черита - стават много вкусни и ароматни. Иначе за смокините само ги измивам, махам дръжките и ги слагам в кутия и ги замразявам - не ги беля, защото обелката им също е вкусна и я ги ям цели. Всъщност тази година за първи път слагам смокини във фризера, но съм убедена, че ще се получат много добре - за десерти, кремчета и шейкове. Те са толкова сладки, че няма нужда да добавям допълнително мед - ще ги ползвам за подслаждане и сгъстяване на десерта.
Активен

Духът владее материята!
sis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 173


« Отговор #22 -: 13-09-2011, 09:59:24 »

 Мер, и аз искам да попитам как замразяваш сините сливи. На половинки ли ги режеш или на по-дребни парчета и дали се разкашкват като се размразят. Безкрайно ще съм благодарна, ако споделиш някоя интересна рецепта със сини сливи.
Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #23 -: 13-09-2011, 14:19:20 »

На четвъртинки ги режа, за да събера повече в кутията, като се размразят се разкашкват малко, но ги ползвам в торти и кремове, та няма много значение това. С тях става страхотен суров чийзкейк, защото са хем сладки и хем кисели, а люспата им оцветява в много приятно индиго. Нещо подобно на тази рецепта - http://www.zemianazaem.com/archives/358 - но вместо портокалов сок, слагам пасирани сини сливи. Мнооооого вкусно.
Активен

Духът владее материята!
oum le dauphin blanc
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 548



« Отговор #24 -: 15-09-2011, 19:30:41 »

Аз приготвям една много лесна сурова туршия: моркови с карфиол и целина, тиквички, краставици...почти всичко става.  За целта след като зеленчуците се подредят в бурканите се долива вода със сол (за 750 милилитров буркан 1 с.л. и малко). И това е всичко! Първите 1-2 дни бурканите се разклащат често, за да се разтвори добре солта. Ако искате туршията да стане готова по-бързо се оставят на слънце и след седмица са готови. Ако ли не се прибира на тъмно и хладно, за да изтрае до зимата.
Активен
sis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 173


« Отговор #25 -: 16-09-2011, 11:45:19 »



 Мер, снощи направих сладкиша. Чудесен е. Никога не бих се сетила да сменя портокала със сливи, великолепен вкус. Благодаря ти отново.
Активен
sis
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 173


« Отговор #26 -: 20-09-2011, 09:11:06 »

  Мер, понеже за пръв път суших домати, искам да те попитам, заливаш ли ги със зехтин , за да се съхранят по-добре или само ги поставяш в стъклени буркани. Притеснявам се да не мухлясат, ако е останала макар и минимална остатъчна влага.
Активен
Diego de la Vege
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 348



« Отговор #27 -: 20-09-2011, 09:35:44 »

Споко, няма да имат време да мухлясат, ще ги изпапкаш за два дена, сушените домати със зехтин, чесън и мерудии е неустоима класика.
Активен
Mep
Administrator
Sr. Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 483



WWW
« Отговор #28 -: 20-09-2011, 22:00:29 »

Сушените домати ги съхранявам в книжни пликове, а те са пъхнати в найлонови торби, защото иначе се абсорбира влагата от въздуха. Но ако има остатъчна влага в доматите, трябва или да се съхраняват във фризера, или да се сложат в буркани и да се мариноват. Аз ги мариновам така - напълвам буркана до горе със сушени домати и слагам 2-3 супени лъжици ябълков оцет и зехтин до горе. Затваря се буркана и от време на време се обръща, за да може оцета да отиде навсякъде. Мнооооооого вкусни стават. Зехтина след това е идеален за салати.

На мен по-големия проблем са ми сушените плодове. Винаги хващат червеи. Явно трябва да ги държа във фризера, но пък ми се искаше да са просто в плик, сухи и без гадинки, за да мога по всяко време да си ги ползвам. А сега почти всички са хванали малки червейчета и не знам какво да ги правя. Ако някой знае да споделя Smiley.
Активен

Духът владее материята!
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #29 -: 21-09-2011, 08:42:12 »

...

На мен по-големия проблем са ми сушените плодове. Винаги хващат червеи. Явно трябва да ги държа във фризера, но пък ми се искаше да са просто в плик, сухи и без гадинки, за да мога по всяко време да си ги ползвам. А сега почти всички са хванали малки червейчета и не знам какво да ги правя. Ако някой знае да споделя Smiley.

Мер, за да не хващат червеи, едно време майка ми ги обработваше така:
Кипва се вода , добавя се мед /примерно на 1/2 до 1л.вода - 2-3 супени лъж.мед   / правя на око, но да е като  захарен сироп на гъстота и сладост/.Вече изсушените плодове се постават в торбичка от тензух и се потапят в медения сироп за секунди и така няколко пъти.След това веднага се разстилат в/у тава/аз я покривам първо с тензух или бял памучен плат/Така дезинфекцирани плодовете изсъхват много бързо.Стават малко лепкави и допълнително подсладени от меда.Като изсъхнат  ги слагам както си посочила по-горе - в хартиени торби и после найлонови.В последно време все гледам, където може, найлоновите торбички да заменям с хартия за печене или целофан.Съхранявала съм и в платнени торбички /от памучен плат/Така бях съхранила сушени праскови миналата година. Запазиха влагата си/въпреки значителния престой в хладилника/.Предполагам, че е от меда.Той има свойството, да запазва влагата на продуктите, в които се влага.
Разбира се има и друг начин за предварителна дезинфекция на вече изсушените плодове.
Слагат се в дишаща материя - памучен плат, хартия и се оставят за една седмица във фризер.После се прехвърлят в хладилник, а зимата  може някъде на студено, проветриво и тъмно място.
« Последна редакция: 21-09-2011, 08:55:43 от Ros » Активен

Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #30 -: 28-09-2011, 19:03:57 »

Прибрах се аз от село със сушените домати / там баба ми ми помага с тази задача  Smiley / и сложих една част в буркан със зехтин и оцет. Разклатих го и какво да видя – микроскопични неща като червейчета заплуваха, малко бяха, ама... Сега ще пробвам с тези, които суших вкъщи. Понеже сме с южно изложение ги суших вътре в стаите близо до прозорците, през по-голямата част от деня напича, то и на терасата има място, обаче въздухът е много влажен и няма лесно съхнене, най-много да си останат, както са били откъснати.  ухилен На село в двора определено е по-приятно. А във фурна не съм пробвала. Та такива случки с първите ми опити за сушене на домати.  Smiley
Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
rima
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 512


« Отговор #31 -: 29-09-2011, 10:31:55 »

Мер, тези червейчета по сушените плодове, майка ми ги маха с пепелена вода - от печка на дърва или от огън пепелта, която остава като изгорят дървата. Разтваря се във вода и се обливат плодовете, после се сушат отново. Ще я питам пак, някъде да не бъркам, но мисля, че точно така беше.
Става и като превантивна мярка, после би трябвало да не хващат намигам
Активен
Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #32 -: 04-10-2011, 21:35:51 »

Малко опити за туршия в красиви есенни цветове:
- в първия буркан: ред от камби, карфиол, моркови, коренът ( главата ) на кервиз ( целина ) и пак камби. Смесваме 1 с.л. захар и 1 с.л. сол, като ги разпределяме по малко между редовете зеленчуци. Между тях слагаме и нарязани листа от кервиз. След това 3 с.л. ябълков оцет и доливаме с вода. Слагаме капачката, обръщаме няколко пъти нагоре-надолу буркана и го оставяме на тъмно и хладно.
- във втория буркан – пак същото, но зеленчуците са разбъркани / не на редове / и добавих и зеле, и чесън малко.
- в третия буркан – зеле и моркови, от линка, който даде Цветето. http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1921.360 Мерси, Цвете!  flower Между другото много е вкусно, за два дена стана, сигурно защото е топло времето още.
Тези неща ги правя за първи път, реших да поекспериментирам, да видим какво ще излезе. Така че не пробвайте в къщи, да не отнеса някой буркан после...  намигам



Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
com_pot
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 310


« Отговор #33 -: 05-10-2011, 15:35:04 »

Имам въпрос - нещо полезно и хранително остава ли в туршиите след толкова оцет и сол? Никога не съм правила, но се изкушавам да сложа един-два буркана, че ме съблазнихте :-))
Активен
Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #34 -: 05-10-2011, 20:30:47 »

Компотче, ако туршията ти е солена, можеш да я изкиснеш малко във вода преди да я ядеш. Аз само туршия рядко ям, добавям я в пресни салати, например правя салата от повече домати, малко червени чушки и карфиол, зехтин и слагам малко кисело зеле вместо сол, а и в буркана с киселото зеле солта е съвсем малко, просто се поръсва леко, докато се мачка.Туршия ми се дояжда най-вече като хване студ, не знам защо така. А иначе туршийките са си източник на пробиотици.  Smiley
Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
Ели
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 226


Beauty is in the eye of the beholder


« Отговор #35 -: 13-11-2011, 19:28:29 »

Камбите в туршиите по-горе омекнали ( че и се разлигавили едни такива  амии... знам ли ), но другите работи около тях добре са се получили,  така че – без камби. И какви съм ги писала по-горе – рядко ям само туршия... явно онзи ден ми е бил от редките, бурканът с киселото зеле го усети.  намигам
Активен

Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.
mmimoza
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 7



« Отговор #36 -: 08-10-2012, 11:09:32 »

Здравейте,
иска ми се да подновя тази интересна за мен сега темичка относно консервирането и по-точно,правенето на туршия Smiley
Нямам желание да слагам захар в бурканите, някой има ли опит с какво може да се замести или ако не се сложи,какъв е вкусът на туршииките ?  ама че съм

И някой слагал ли е хималайска сол,защото не консумирам отдавна готварска сол,а пък понякога в салатите си като престоят малко,виждам че на дъното са се утаили малки неразтворими розови кристалчета и затова се чудех в буркана ако сложа дали ще е подходящо .. помощ

Много благодаря на всички,които биха споделили опит  благодаря
Дано получа някой отговорче до утре и да успея да направя хубави трушиики Smiley
Хубав ден на всички!
Активен
eleonorad
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 83



« Отговор #37 -: 08-10-2012, 13:56:02 »

Ами то мойто едва ли води туршия!Опуках чорбаджийски чушлета и ги сложих в буркан с винтова капачка,доста плътно наредени,сложих още хималайска сол,зърна черен пипер,дафинов лист и долях догоре с хубав зехтин.Това нещо си го държах един месец в хладилника - станало е супер,около седмица си хапвам по малко и буркана - пак в хладилника.Чушките си стоят свежи и хрупкави,дали ще издържи по-дълго - не знам.
Активен
Spanaka
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 151



« Отговор #38 -: 08-10-2012, 20:56:26 »

Няма да помогна много...
обикновено за зимата правя три неща:
1. лютеница
2. доматен сок без семки
3. кисело зеле
 Първото и второто не виждат нито сол, нито захар. Бързо заминават...до празниците или хайде и малко след това и... ги няма. Много държа домата да е сладък, мек и воднист! На зелето по супена лъжица сол на зелка, а после при ядене пада голямо плакнене (е ще кажете, че и киселичкото заминава ама няма как Smiley) Когато е готово го пресичам и стопирам не с химия, а с лимони изцедени вътре (учудвал съм се колко малко хора знаят за това трикче)
Активен

Моралът в поведението, започва с морал в храненето!
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #39 -: 08-10-2012, 22:31:13 »

И някой слагал ли е хималайска сол,защото не консумирам отдавна готварска сол,а пък понякога в салатите си като престоят малко,виждам че на дъното са се утаили малки неразтворими розови кристалчета и затова се чудех в буркана ако сложа дали ще е подходящо .. помощ

Направих туршия от динчета с хималайска сол ,  пробвах ги - всичко е наред.


..... Когато е готово го пресичам и стопирам не с химия, а с лимони изцедени вътре (учудвал съм се колко малко хора знаят за това трикче)

Спанак, това е много добра идея.Би ли посочил  какво количество  лимонов сок слагаш на колко литров съд със зеле?
Активен

Страници: 1 [2] 3   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: