Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Пикантна пица  (Прочетена 6396 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« -: 17-07-2009, 16:55:21 »

ПРОДУКТИ

за блата:
1 ч.ч. (предварително накиснато) ленено семе
3 ч.ч. покълнал нахут
2 чушки
цветчетата от 1-2 глави броколи (според големината)
няколко стръка целина (или 2-3 стръка селъри)
1/2 кг домати
1/2 глава (воден) лук
1/2 ч.л. сол
2 ч.л. италианска подправка


за соса:
1 голяма червена чушка
1 с.л. пащърнак
1-2 скилидки чесън
4 фурми
сокът от 1 лимон
1/3 ч.ч. зехтин


за отгоре:
(в случая) тиквички, маслини, сиренце, каперси

НАПРАВА
Смиламе продуктите за блата и изсипваме в голяма кръгла тава върху кухненска хартия,

след което го  сушим на <50 градуса поне 8 часа. Блатът трябва вече да може да се отлепи от хартията, която подменяме с нова.



Смиламе продуктите за соса и намазваме блата, отгоре декорираме с каквото ни се намира



и сушим за още около 4 часа до желаната консистенция. Разрязваме пицата и хапваме сладко! Smiley



Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
жмуц
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 51



« Отговор #1 -: 17-07-2009, 18:38:42 »

Леле изглежда страхотно  Shocked А да попитам, тъй като до сега не съм си правила нищо сушено, няма ли да стане по-бързо, ако вместо в тава разстелим сместа върху хартията и направо върху решетката във фурната? И също - някой да има печка  с вентилатор? Сушенето няма ли да стане по-бързо? И последно  Grin предварително ли си намисляте какво да 'готвите', че винаги имате накиснати семена и ядки?
Активен

If the doctors of today do not become the nutritionists of tomorrow, then the nutritionist of today will become the doctors of tomorrow.
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #2 -: 17-07-2009, 19:37:50 »

Марулче, браво! Сега виждам, че вече си се похвалила с произведението си. Smiley
жмуц, блатът за първата ни пица сушихме във фурната. Ползвахме тавичка за пица и имаше кухненска хартия. Когато трябваше вече да я обърнем, сушихме без тава и хартия. Нашата фурна е съвсем обикновена, но си мисля, че вентилаторът на твоята ще е предимство.
Намислям си предварително ястията, при които ще е необходимо нещо да се кисне.
« Последна редакция: 17-07-2009, 19:42:46 от Вери » Активен
жмуц
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 51



« Отговор #3 -: 17-07-2009, 20:23:55 »

Да, Вери, точно това питам, защо изобщо ни трябва тавичка.. какъв е проблемът направо върху хартията и после на решетката? Изглежда доста гъста сместа..  Smiley А за кисненето ясно.. просто още съм много ентусиазирана и постоянно си харесвам рецепти, които да пробвам, но все се оказва, че за едната няма достатъчно накиснати ядки.. за другата семена.. третата пък нещо друго.. Но ще се научим  Grin Мерси  намигам
Активен

If the doctors of today do not become the nutritionists of tomorrow, then the nutritionist of today will become the doctors of tomorrow.
marulka
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 1649


Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...


« Отговор #4 -: 17-07-2009, 20:36:24 »

Жмуц, да ти кажа и аз никога не знам какво ще "готвя" утре за да си накисна квото трябва... Нахутът в случая го бях насадила преди няколко дена, защото възнамерявах да правя нахутените кюфтета на леля, но не бях обърнала внимание, че в тях имало и гъби, пък аз едно, че не мога да намеря, а и съм решила да ги избягвам засега... Та в крайна сметка кълновете станаха бая големи докато се чудех какво да направя с нахута, по принцип е добре да са по-мънички мисля... Но както и да е, пицата стана доста добре, утре пак ще си хапна, че толкова сурови манджи станаха, няма кой да ги яде...

Аз във фурната всичко слагам в тави, и винаги гледам да ползвам максимално пространството и на двата рафта (сега суших и кракерчета заедно с пицата). Ако сложа долу на решетката направо, при положение, че суша на 1ва степен на долните реотани, според мен температурата вече е над 50 градуса, защото логично до самите реотани фурната се нагрява много повече отколкото в по-горната част където замерва термометърът...

А специално пицата няма как да стане без тава, защото едно, че тестото е супер течно отначало, а и как иначе ще направиш идеална кръгла форма, ако не ползваш формата на тавата... А след като отлепих хартията вече беше твърдо като блат и по принцип можеше и директно на скарата, но аз пак си ползвах тава... То целта е да се изсуши главно соса и тиквичките отгоре, така че блатът дали е директно на скарата вече няма много значение...
« Последна редакция: 17-07-2009, 20:45:13 от marulka » Активен

Nothing cooked tastes as good as raw feels
жмуц
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 51



« Отговор #5 -: 17-07-2009, 20:47:16 »

Мерсии  Kiss Само да се прибера и почвам с експериментите  Grin
Активен

If the doctors of today do not become the nutritionists of tomorrow, then the nutritionist of today will become the doctors of tomorrow.
ДарбиМак
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 589



« Отговор #6 -: 17-07-2009, 20:54:27 »

Привет, жмуц! Аз има фурна с вентилатор. Суша направо върху хартията за печене, поставена върху решетките. Става перфектно. Като обръщам печивото слагам друга хартия върху самото печиво, обръщам и "отлепвам" първата хартия . Тя - хартията - в повечето случаи не е нужно да се отлепва.
А ядки и семена  имам постоянно накиснати и покълнали. Така , че като реша нещо да правя винаги имам материал. Друг е въпросът, че някой път не са точно такива както пише в рецептата, но то става и с други  в повечето случаи.
Активен

Намасте Smiley
жмуц
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 51



« Отговор #7 -: 17-07-2009, 21:12:30 »

Да, Дарби и аз стигнах до извода, че вентилатора ще е полезен  Smiley Само че открих в нета, че когато приготвяме нещо чрез него трябва да намаляме температурата с 20 градуса Ъъъ? Ти на колко градуса нагласяш твоята?
Активен

If the doctors of today do not become the nutritionists of tomorrow, then the nutritionist of today will become the doctors of tomorrow.
ДарбиМак
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 589



« Отговор #8 -: 18-07-2009, 06:21:46 »

А!  ???Много ме озадачи!  Shocked На 45 градуса я настройвам! Тва с 20-те градуса надолу сигурно става въпрос за печенето. Ъъъ? А ние нали сушим. На 20 градуса не съм се пробвала да суша Grin
Активен

Намасте Smiley
жмуц
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 51



« Отговор #9 -: 18-07-2009, 10:41:29 »

То си е цяло изкуство да печеш в такава печка  Grin Но пък наистина като се замисля до сега винаги се е оказвало, че е трябвало температурата да е по-ниска от указаната в рецептата примерно.. Не знам обаче дали причината е в градусите или в това, че завихря въздуха и така просто се изпича по-бързо.. Най-много да изсушим нещо на 45 градуса и после да го посеем, за да видим дали ще поникне  Grin Cheesy
Активен

If the doctors of today do not become the nutritionists of tomorrow, then the nutritionist of today will become the doctors of tomorrow.
nat
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 3


« Отговор #10 -: 18-07-2009, 19:20:25 »

А дали се запазват ензимите, ако сушим на слънце, вместо във фурната? Така и така са едни жеги навън... Онзи ден (т.е. нощ) пуснах едни лучени сухарчета за 6 часа във фурната (с вентилатор, само на хартия), но останаха влажни и на другия ден пак досушавах. И пак ми се струва, че не са готови, малко влажнички са в средата. А днес за проба си направих соево мляко и от прецедената каша по рецептата на Мер се пробвах да докарам моцарела, която напльоках на хартия и за 2-3 часа на терасата си изсъхна доволно. Моцарела не стана, че е зърнеста консистенцията, но на сиренце докарва намигам

Марулке, чудесно изглежда пицата, вече не знам кое първо да си направя - крекери, кифтета, торти, сникерси...  Cheesy
Две седмици вече суровоядствам (е, не устоях на ПМС-то и аз, а едни бисфитки три дена ми ги размахваха под носа и бях на път да ги сънувам вече  :Smiley). От доста време чета из сайта и форума и много ми харесва атмосферата тук. Чудесен сайт, много позитивни, търпеливи и усмихнати хора, много ви се радвам! А информацията е безценна. Разбира се, като всеки начинаещ имам и много въпроси и ще съм благодарна на помощта ви  Kiss
Целувки на всички!
Активен
Вери
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 2153


WWW
« Отговор #11 -: 18-07-2009, 19:38:17 »

На слънце е най-добре. Smiley
Активен
Radula
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 710


WWW
« Отговор #12 -: 19-07-2009, 00:02:47 »

 Shocked Марулчеее, супер ти изглежда пицата, направо ми потекоха лигите  Grin Браво на теб!! Това сушене обаче наистина много време отнема. Още не съм правила пица, но трябва да се пробва определено Smiley

Нат, добре дошла! Чудесно е, че се присъединяваш!!  Smiley
Активен

Remember the importance of gratitude and appreciation in all areas of your life. Make time in each day to connect with God and with yourself.
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: