Начало   Помощ Вход Регистрация  
Форум Земя назаемСуровоядствоЗдравословно храненеТема: За Гъбите една жена на пазара така казала ....
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: За Гъбите една жена на пазара така казала ....  (Прочетена 22584 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
valentingn
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 49« -: 29-09-2009, 20:01:55 »

Главно можем да ги разделим на ядливи и отровни. Ядливите можем да разделим на витални и обикновени. Гъбичките като мораво рогче, кандида албиканс и други са лоши и няма да ги споменаваме.
Ако някой иска да види как изглеждат в следните стъпки ще му излезне картинка :
Цъква на Този линк и пише латинското наименование


БЕЛИ ГЪБИ

Описание: Бяла гъба “Сребърни ушички” (лат. Tremella, нейна разновидност е “чаената гъба”). Продава се сушена. Смятана е за едно от най-добрите средства за укрепване на белите дробове. Според китайската медицина белите дробове са “нежен” и лесно нараним орган, който има най-силна връзка с външната среда. Затова те са особено уязвими към вирусните атаки. Полезни храни за предпазване и укрепване на белите дробове са китайската бяла гъба “сребърни ушички”, соеви кълнове, ряпа, лук, чесън, киви, плод от мерджан (лиций), оцет, лимон и зелен чай.Бялата гъба също така предпазва от радиация (при лъчетерапия).
Бялата гъба притежава лек вкус. Преди употреба, се накисва за около 10-15 минути, докато придобия нежна желирана форма (във вид на божур).
Използва се в супи, задушени ястия и салати, като добре се съчетава с чушки, лук, спанак, див чесън, домати, моркови, а също и с други видове гъби.

ЧЕРНИ ГЪБИ

Описание: Черните дървесни гъби Муар (Auriculariaauricula/Tremellaauricula – judae/Jellyear) принадлежат към семейство гъби Basidium, клас дървесни гъби, и са едно от съкровищата на североизточния планински район Хей Лун Дзян, Китай. Те са диворастящи, екологично чисти, с плътна месеста част, гладки и благодарение на оригинална технология са пресовани чрез физическо въздействие в малки калъпчета, като са съхранили напълно хранителните си свойства. Гъбата Муар е наричана „черно съкровище” и още „вегетарианско месо и риба” заради богатото съдържание на протеини, колоидно вещество, минерали, витамини и осемте жизненоважни аминокиселини. Многобройните клинични изпитания потвърждават, че черната дървесна гъба Муар има висока здравословна стойност. Консумацията ú води до разреждане на кръвта, до понижаване нивото на липидите и вредния холестерол, което намалява риска от тромбози, сърдечносъдови и мозъчни заболявания и атеросклероза. Редовната употреба на гъбата Муар стимулира дейността на белите дробове, води до понижаване на високото кръвно налягане, повишава производството на бели кръвни клетки и така укрепва и засилва имунитета, успешно се прилага за профилактика на онкологични заболявания. Преди употреба пресованото калъпче се поставя в дълбок съд и се залива с 1–1.5 l хладка вода. След 30 минути гъбите се измиват, прецеждат и се приготвят както всички гъби. 10 g дневно, приемани редовно допринасят за постигане на здравословен ефект.
ШИЙТАКЕ ГЪБА (СЯН-ГУ)Описание: Този представител на гъбеното семейство е с източноазиатски произход и идва от ший – японското название на дървесните стволове, върху които расте. Китайците я наричат зимна гъба или гъба-цвете заради напукването върху шапчицата, наподобяващо цвете. Неслучайно обаче в Корея, Тайланд и Виетнам названието й, макар и със съвсем различен фонетичен състав, означава ароматна гъба. Достойнството на шийтаке е именно в текстурата и неповторимия дълбок, земен мирис. Поради интересния си и богат аромат тя е главен герой в много азиатски ястия – от японските макизуши (една от разновидностите на суши) и супите даши и мисо, през тайландските бъркани зеленчуци, до съвсем европейските сотирани гъби с чесън и лук. Подобно на манатарките, ароматът и вкусът на шийтаке стават още по-силен, когато гъбите са сушени. Много хора предпочитат да ги купуват в изсушен вид точно заради по-наситения им характер. Тъй като това е много пореста гъба, след съвсем кратко варене или накисване тя възвръща първоначалния си обем, само че с много по-интензивен аромат. Именно поради това шийтаке служи за основа на вегетарианската версия на даши – бистър бульон от риба тон и водорасли, присъстващ в голяма част от японските ястия. Причината за популярността на шийтаке сред вегетарианците не се крие само в благоуханността й. Тя съдържа голямо количество протеини, аминокиселини и витамин D. Тези й свойства я превръщат във все по-разпространен напоследък заместител на месото, наравно със соята и нейните производни като например тофу. Гъбите с това екзотично название имат доказани антиканцерогенни и имунноукрепващи свойства, което ги прави много актуални в култура като днешната, в която все повече хора избират да се хранят здравословно. Дървесните дънери, върху които се отглежда тази гъба, могат да достигнат много високи цени, в зависимост от това от какъв тип дърво са, колко влага съдържат, какъв аромат придават на гъбите и други фактори. Но шийтаке вече се отглеждат култивирани в много страни, което ги прави съвсем достъпни, дори и в България.

Гъбата Шийтаке /Lentinulaedodes/ се отглежда масово в Япония, Китай, Тайван и Корея.Интересът към гъбата се дължи на богатото и белтъчно съдържание /протеин - 13-18%/.Съдържа още тиамин и провитамин Д12.Освен като храна, шийтаке се цени заради нейното антитумурно действие.Гъбата подобрява имунната система и намалява съдържанието на холестерол в кръвта. Продават се изсушени – преди употреба трябва да се накиснат във вода, за да възстановат формата си. На вкус приличат на нашите печурки.
Китайските гъби Шийтаке имат форма на чадър. Отглеждат се изкуствено върху дънери на дъб, кестен или друго дърво. Сухите гъби се измиват добре в студена вода, след това се накисват в топла вода за около 30-40 минути, изваждат се, след което пънчетата се изрязват. След тази процедура гъбите увеличават обема и теглото си 3 пъти. Китайските готвачи обикновено запазват водата, в която са били накиснати гъбите, и я използват за приготвяне на сосове, маринати и др.

В състава на гъбите са представени балансирани от природата комплекси от различни биологично-активни вещества. Едни от тях - гъбените полизахариди (лентинан, ланостан, ганодеран, ланофил, грифолан и др.) имат мощни противотуморни свойства, които нямат аналог в растителния свят.

Те стимулират Т-лимфоцитите, те пък - макрофагите и организмът започва да отделя веществото ПЕРФОРИН (високо молекулен белтък), които унищожава злокачествени клетки. Перфоринът създава отверстия във външната мембрана на туморните клетки („перфорира” ги), вследствие на което те губят течност и загиват.

Изследванията доказаха, че лентинанът стимулира не само дейността на Т-лимфоцитите, но стимулира и дейността на естествените клетки-убийци или NK-клетките - тип имунни клетки, на които принадлежи главната роля при унищожаването на туморите и вирусите. Тези клетки развиват противотуморна активност чрез стимулиране с интерферон.

Фундаментални изследвания в този план са направени през 1969 г. от д-р Тетсуро Икекава от Университета Пурдуе в Токио- японския еквивалент на Националния Институт по Рак в САЩ. Препарат от гъбата Шиитаке е бил приготвен във вид на воден екстракт и вкаран в стомаха на мишки с имплантирани вътрешно-мускулни тумори – Саркома-180. Шиитаке е показала високи стойности за спиране развитието на тумори- между 72% и 92%.

Сега в Япония и Унгария се провеждат сериозни изследвания за действието на тези гъби върху доброкачествени тумори и още преди 4 години в списанията за здраве се появи информация, че реалната противотуморна активност е няколко пъти по-висока от очакваната! Така например, лечението на доброкачествени тумори при жените е успешно в 60% от случаите, а при 30% от останалите жени туморните клетки спират да прогресират и тяхното деление се забавя с десетки, и дори стотици пъти!

Според японския професор Токи Мори, клетки се израждат във всички организми, и винаги присъстват ракови. Но организмът изработва ензима перфорин, който като куче–търсач следи тези изродени клетки и ги убива.

Докато човек е млад, перфорина обикновено се изработва в достатъчно количество от организма, но след 35-40 годишна възраст изработването му намалява. Когато изработването му намалее много или спре, онкологичните клетки започват бързо да се делят, без да са притеснени от нищо. Полизахарида лентинан, съдържащ се в гъбата Шиитаке влияе на изработването на перфорина – той го увеличава няколкократно и дава мощен тласък на организма за борба с тумора!

Т.е. гъбата Шиитаке не унищожава раковите клетки сама, а само възвръща към живот армията от клетки, защитаващи организма. Приемането на екстракт от Шиитаке веднъж годишно за 1 до 3 поредни месеца поддържа изработването на перфорин в организма на необходимото ниво и не дава възможност на раковите клетки да се „размножат!”

По време на клиничните изпитания е установено, че значително намаляват страничните ефекти от облъчване и химиотерапия при болните, които успоредно са приемали Шиитаке.

Освен поразителната антимикробна способност, гъбите притежават и редица други, не по-малко удивителни свойства. Последните изследвания на американски учени предизвикваха сензация: в гъбите са открити летливоподобни вещества, които са наречени гъбени фитонциди. Тези фитонциди са способни да унищожат всеки вирус: от безобидния риновирус, предизвикващ хрема, до страшния вирус на СПИН

    •                                         ЛЕЧЕНИЕ С ВИТАЛНИ ГЪБИ
Фунготерапията е изключително ефективна и динамична терапевтична  наука. "Фунго" е японски термин, който в превод означава гъба. Лечението с гъби се прилага от около 4000 години. Сега всеки втори антибиотик е синтезиран от съставките на лечебните гъби, които растат около дърветата или се отглеждат в специални помещения в САЩ, Канада, Аржентина и др.За съжаление обаче      -
синтезираните препарати имат своето негативно влияние върху човешкия организъм. Натуралните екстрати и биологично активни продукти от гъбите са безвредни, нямат странични негативни ефекти и в същото време притежават мощен лечебен ефект. В нито една лаборатория, колкото и модерна да е тя, не може да се повтори това, което е сътворила майката ПРИРОДА  в дългия път на еволюция. В състава на гъбите са балансирани комплекси от различни биологично- активни вещества, които регулират процесите в човешкия организъм и имат мощен лечебен ефект. По-долу е показан модерен азиатски парни  за гъби.
•       -
  Направените изследвания показват, че във всеки организъм присъстват изродени клетки в т.ч.и ракови. Организмът обаче изработва ензима перфорин, който ги унищожава.
   След 35-40 годишна възраст производството на този ензим намалява или изчезва напълно, като това намаляване може де се дължи на външни фактори - енергобиохимични нарушения в организма, стрес, срив в имунната система и т.н. Тогава вече мутиралите клетки започват да нарастват и се размножават безконтролно. И тук се появява необходимостта от лечебните гъби. Всъщност те не унищожават раковите клетки сами, а възвръщат към живот армията от клетки в организма,които успяват да се справят с тях  успешно.С други думи казано, по-добре с помоща на гъбите да подържаме в организма си необходимия синтез, за да не допускаме развитие и размножаване на мутиралите клетки- достатъчна е профилактика веднъж годишо за 1 до 3 месеца. Самото лечение изисква повече време и пари и .......... много  страдания.
  Поради факта, че виталните гъби активират защитните сили на организма и стимулират биохимичните му процеси, то спектърът на приложението им е доста голям:
      - борба срещу рака и удължаване на живота на вече заболелите
      -намаляване на страничните ефекти при химио и лъчетерапия
       -подобряване на функцийте на черния дроб при токсини и хепатит
       -повишаване на имунната система и работоспособноста на човека
       -кардиостимулиране- подобрава се усвояването на кислорода
       -намаляването на наднорменото тегло и холестерола в организма
  
- ШИИТАКЕ / LENTINULA  EDODES- /силен                      - антивирусен антиоксидант с високо съдържание на желязо, селен, протеин, витамин С, диетични фибри и се иползува при рак на храносмилателната система, рак на белите дробове, рак на гърдата, рак на простата, високо кръвно налягане, артрит, ревматизъм, подагра, диабет, шум в ушите, ,язва на стомаха, мигрена, множествена склероза. Това е гъба с широк спектър на въздействие върху човешкия организъм.

- РЕЙШИ / GANODERMA  LUCIDUM//   антибактериална и антивирусна гъба ,използвана при бизсъние, слаби нерви, мигрена, бронхити, атеросклероза и сърдечни заболявания, болки в ставите, наднормено тегло и високи стойности на кръвната захар и холестерола, възпаление на панкреаса, проблеми с черния дроб, гастрит, хемероиди, кожни и гъбични ззаболявания, подходяща е за възстановяване след прекаран инфаркт или инсулт.Тази  "божествена гъба на дълголетието", както я наричат китайците, е най-добрият начин за предпазване от рак.

-МЕЙТАКЕ-/GRIFOLA  FRONDOSA/ при ракови  заболавания, активиране на имунната система, топи мазнините при наднормено тегло, намалява страничните ефекти от химиотерапия, при диабет,остеропороза, заболяване на кръвоносните съдове на сърцето  и нарушения на сърдечния ритъм, възпаление на червата, СПИН.

-АГАРИК БЛАЗЕИ  /AGARIKUS  BLAZEI   MURILL/- това е бразилска гъба , наричана  "гъбата на бога" , употребявана като последно средство за излекуване при тежки заболявания , с много добро антитуморно и имуностимулиращо дийствие , призната в САЩ за най-ефикасната гъба в онкологията, спира растежа на всички тумори и ги разгражда до окончателно излекуване, в Япония се продава като анти-раково лекарство, съпътствува и личението от СПИН, използва се още при хепатит, гастрит, отоци, при проблеми с ерекцията при мъжете, различни кожни заболявания, стенокардия, изтощение и хронична умора, забавя стареенето на организма.

-КОРДИЦЕПС-/CORDYCEPS  SINENSIS/ при                              - белодробни проблеми и за повишаване на енергийните нива на организма, повишава имунитета, увеличава белодробния капацитет при бронхит, изхвърля отровите от организма, действа като естествен антибиотик при бактериални инфекции, иползва се още при остра левкоза при децата, нарушения в съня и мастната обмяна, нарушения в сексуалността, астма, сърдечно-съдови заболявания, възстановява бъбречната тъкан.
  Макар и на пръв поглед действието на гъбите  да изглежда  сходно, то е различно и всяка гъба е по-силна в определена област, а когато се приемат в комбинация, те се допълват взаимно и увеличават лечебния ефект.Чрез радиестезичните методи се установява  коя гъба е най- подходяща , след което се започва интензивно прилагане за повишаване  на имунната система и даване на възможност организмът сам да ликвидира заболяването. Резултатите винаги са положителни, особено при комбинацията на различни видове гъби. При комбиниране  на шиитаке с рейши се лекува успешно разрушаването на костите, брадавици, пневмония, рак на кожата, тумор на тестисите, менингит идр    
      
 
          ХЕРИЦИУМ  ЕРИНАЦЕУС--/HERICIUM                           -ERINACEUS/прилага се успешно при:съпътстваща терапия при раково  болни /стомах, хранопровод, черва, панкреас/; химиотерапия -намалява страничните ефекти; възпаления и язви,преди всичко на стомаха и на лигавицата на хранопровода, както и при проблеми с чревната флора, киселини в стомаха, рефлукс, гастрит; възпаления на панкреаса; болест на Крон; наднормено тегло; заболявания на нервите /полиневропатия, Алцхаймер/; безпокойство, състояние на страх, депресия; хемороиди; срив в имунната система; инфекции от всякакъв произход.


          КОРИОЛУС ВЕРСИКОЛОР / CORIOLUS                            -VERSIKOLOR/успешно и резултатно приложение при: вирусни инфекции/грип, херпес/, бактериални инфекции, кандидоза, диабет, ревматизъм, съпътствуваща терапия , при раково болни/ хормонозависим рак на простата, пикочен мехур, гърда, яйчници, кожа, черен дроб, хранопровод, черва, мозък/,  левкемия, лимфом, метастази, намалява страничните ефекти при химиотерапия, ХИВ-инфекции, СПИН, засилва имунната система, при инфекции на горните дихателни пътища, бронхит, проблем с функцията на черния дроб, хепатит /остри и хронични хепатити A B C/, високо кръвно налягане, инфаркт, изтощение, хронична умора, гастрит, язва на стомаха, възпаление на червата, заболявания на кожата, брадавици, мигрена, едем/оток/, бучене,шум в ушите.


     КОПРИНУС КОМАТУС  /COPRINUS    COMATUS /
Приложима успешно при диабет /намалява кръвната захар/, атеросклероза, проблеми с оросяването, възстановяване на чревната флора, проблеми със съединителната тъкан, възпаления, проблеми с храносмилането и хемороиди, сърдечен инфаркт, заболявания на кръвоносните съдове, проблем със сърдечния ритъм.
  Едни от тях /гъбните полизахариди/ имат подчертано противотуморно действие и нямат аналог в растителния свят. Те стимулират  Т- лимфоцитите, които от своя страна стимулират макрофагите и организмът започва да отделя перфорин /високо молекулен белтък/, който унищожава злокачествените клетки.Тези стимулиращи вещества се съдържат в гъбите шиитаке, рейши, агарик блазеи, мейтаке, кордицепс, херициум  и др.
            

              АУРИКУЛАРИЯ  ПОЛИТРИХА  /AURIKULARIA  POLYTRICHA/
•   При  ракови заболявания на простатата и кожата; за спиране на туморни новообразувания на съединителната тъкан; при тромбози ,за увеличаване времето на кървене и кръвосъсирване; при атерослероза, при проблем с кръвоснабдяването; за намаляване холестерола в кръвта; за регулиране на кръвното налягане; при хемороиди; за повишаване на либидото; при мигрена; при инфекции,стимулира имунитета; при шум в ушите; при наднормено тегло; за снижаване риска от сърдечен инфаркт,при заболяване на сърдечните съдове; за третиране при възпаления на кожата и лигавицата.                                                                                                                                              .
  
==================
За печурки, кралски печурки, манатарки, сърнелки, масловки и пачи крак в следващите дни


============
     
« Последна редакция: 29-09-2009, 20:55:44 от valentingn » Активен

sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик
valentingn
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 49« Отговор #1 -: 29-09-2009, 20:37:20 »

Фунготерапията - наука за лечение с лекарствени гъби

Названието е официално въведено в Япония преди 2000 години. Тогава е била издадена безценната книга “Shinnoh Honsohkyo”, явяващата се като първоначален учебник на Източната медицина. В нея са упоменати повече от 350 вида билки и гъби, класифицирани и обяснени основно в 3 категории: 120- „превъзхождащи”, 120- „средни” и 125- „справедливи”.

Първите ги наричали „Растения на Бога”, те били за подмладяване и дълголетие. Това били „лекарствата на легендарните вълшебници”. Тук се намирали почти всички известни гъби, а най- първа била записана Рейши- „Гъбата на дълголетието” или „Свещената гъба”.Твърдяло се, че е най- ценното средство срещу всякакъв вид тумори.

В Китай от векове гъбите имат репутацията на “елексир на живота” и им е отредено място в групата на „висшите билки.”

През 1309 г. знаменитият лечител Ву Горин също описва лечебните свойства на гъбите в трактата си „Лекарствени средства за ежедневна употреба”.

През 14 век китайският лекар Ву Руи от династията Мин (1368-1644) написал: „Тази гъба (Шиитаке) е средство за запазване на здравето, тя лекува настинки и стимулира кръвообръщението”. Той също открил, че гъбата Шиитаке проявява противотуморна активност.

В книгата „Канон” на най-великият азиатски лекар Авицена първо място по лечебни свойства отново заемат гъбите.

Известният билкар Ву Син съставил трактат за лекарствените гъби, където са описани свойствата на повече от 100 вида гъби, растящи в Китай и Япония. Той доказва, че лечебните свойства на гъбите са по-големи от тези на билките.Фунготерапията изучава лечебните свойства на висшите гъби и това е най- младият клон на Микологията. За сведение, от 21 март 2003 със заповеди № 115 и 116 на МЗ на Руската Федерация са въведени две нови специалности: Клинична Микология и Лабораторна Микология.

Във Фунготерапията се използват висшите гъби (макромицети), т.е. тези, които образуват плодни тела видими с просто око. Делят се на 2 класа: базидиомицети и аскомицети. Общо висшите гъби са 14 000 вида. Над 2000 са ядливи, а около 700 притежават лечебни свойства.

Повечето от базидиомицетите имат антибиотична активност и отделят антибиотични вещества: агроцибин, брозофилин, немотин, биформин, полипролин и много други. Водните екстракти от плодните тела на повечето от тях оказват въздействие на микрофлората на раните на болните аналогично на идентифицираните антибиотици: левомицетин, биомицин, стрептомицин.

Гъбите са междинна форма на живот между растенията и животните и съдържат биологично активните вещества (БАВ) и на едните, и на другите. За разлика от растенията, гъбите не съдържат хлорофил, не могат да извършват фотосинтеза, и не са в състояние да синтезират от неорганична– органична материя. Приликите с животните са, че гъбите секретират така наречената „урина” и изработват около 20 ензима (гликоензими), чрез които усвояват въглехидратите.

От гъбите се получават нови лечебни хранителни вещества и фармацевтични препарати, които се използват като адаптогени, имуномодулатори и терапевтични средства. Специално при базидиомицетите около 300 от тях имат лекарствени свойства. Днес всеки втори антибиотик е синтезиран от съставки на гъби. Виталните (лечебни) гъби нямат токсичност и значителни странични действия.

Шиитаке (Lentinus edodes)

Гъбата Шиитаке е легенда на народната медицина в Югоизточна Азия. Има 3-хилядна история на култивиране и използване. В древна Япония е използувана най-вече при лечение на захарен диабет.

Наричали я „Гъба на спящия Буда” и считали, че е подарък от самия него, но трябвало периодично да го будят, за да не забравя да вложи лечебни свойства в Шиитаке. За тази цел, от време на време почуквали със специални за целта дървени чукчета по кестеновите дънери с прорасли по тях гъби (всъщност така стимулирали нарастването на мицела).

Още преди 600 години по време на династията Мин са давали профилактично Шиитаке на Императора и придворните му преди есенно- зимния сезон за повишаване на съпротивителните сили. За това я наричали и „Гъба-император”.

Шиитаке е най-добре изучената гъба. Основното и действие е противотуморното, благодарение на съдържащия се в нея полизахарид лентинан, който въздейства чрез имунната система.

В Япония по настоящем лентинанът е одобрено лекарство за лечение на рака на стомаха, а Института за Военно- медицински изследвания на САЩ във Фредерик, щата Мериленд, определя лентинана като едно от най- активните вещества за защита от радиация. Според учените дори саркома на Капоши се поддава на лечение с лентинан.

Култивирането й в Щатите се увеличава по-бързо от това на която и да е друга гъба. Месестият й вкус подхожда на почти всяко ястие, и наред с чудесните си кулинарни качества, гъбата притежава лековити свойства.

Дори сред останалите гъби Шиитаке има високи хранителни стойности: тя съдържа всички основни аминокиселини, както и еритаденин – уникална аминокиселина, която според някои учени понижава холестерола.

Шиитаке е също богата на желязо, ниацин и B витамини, особено B1 и B2. Изсушена на слънце, тя е богата на витамин D. Запарки от култивираният й мицел съдържат полизахарида KS-2 – пептид, който съдържа аминокиселините серин, треонин, аланин и пролин.

Мейтаке (Grifola frondosa)


Наричат я Гъба-овен, а японското и название- „Танцуващата гъба”е свързано с нейната форма, която напомня танцуваща нимфа. В древността хората, които имали щастието да намерят тази гъба танцували от радост, тъй като през феодалната епоха за нея давали сребро, равно на теглото и (а тя по някога стигала до гигантски размери- повече от 50 см в диаметър и до 4 кг тегло). Използували я основно за намаляване на „злобата и болестите на живота” и за успокояване на нервите.

Гъбата расте в див вид в Япония и някои райони на Китай. Използува се традиционно в китайската и японска кухня. Наричана е още „Гъба на японските гейши”. Гейшите били длъжни да опитват всяко от многобройните блюда на госта да не би да е отровно и така те били застрашени от напълняване. За да не напълняват, редовно приемали Мейтаке и ефектът бил отличен.

В англоговорящия свят, Мейтаке е известна като „горската кокошка”. Казва се че гъбата, която расте на снопове, прилича на настръхналата опашка на мътеща кокошка. По-рядко гъбата се нарича „овча глава”, а понякога и „кралят на гъбите” заради размера си. Латинското й име е Grifola frondosa (Грифола фрондоса).

Грифола е името на гъба, която расте в Италия. Някои учени вярват, че е получила името си от митичното същество грифон, което имало глава и криле на орел и лъвско тяло. Фрондоса означава „като листо”, тъй като припокриващите се качулки на гъбите мейтаке наподобяват листа.

Мейтаке е вкусна кулинарна гъба, но японците я ценят и заради лековитите й свойства. Традиционно са я използвали като тоник за стимулиране на имунната система и увеличаване на жизнеността, и се е предполагало че предпазва от рак и високо кръвно налягане.

Поради тази причина учените се насочили към ефекта й върху тези болести при началото на експериментите с Мейтаке преди три десетилетия. В последните години гъбата е обект на голям научен интерес. В Медлайн, интернет база данни на Националната библиотека по медицина, съществуват повече изследвания на мейтаке от колкото на която и да е друга описана гъба.

Тъй като култивирането на Mейтаке е скорошно изобретение, производителите успяват да станат независими от гъбарите едва през последните 2 десетилетия. Японската промишлена култивация започва през 1981 с 325 тона предимно за храна. Световното производство на Mейтаке днес може би надхвърля 50 000 тона.

Рейши (Ganoderma lucidum, Ling Zi)


Според вярванията на китайците Ганодерма е "вълшебният крал на билките". Наричат я още „Манентаке" и „Гъба на дълголетието”. Тя има дълга история на използване от 5000 години като лечебен препарат.

Императорите от Великите японски и китайски династии превръщат консумацията на Ганодерма под формата на чай или извлеци във вид религиозен ритуал, осигуряващ дълголетие и жизненост.

Рейши се смята за "елексир на вечната младост", обект на постоянното търсене от древните привърженици на Даоизма. Тя е класифицирана като най-доброто от всички лечебни средства от домашната аптека, използвани от китайски лекари.

Рейши е няколко вида: червена, виолетова, розова, но най-лековитата е тази, която расте в Япония на сливови дървета. Използват се само млади гъби. Гъбата е дървесна, горчива на вкус.

Много трудно се намира в природата. Спорите и са грапави, твърди и се закачат на всякакъв вид дървета, но могат да прорастнат само при определена температура. Поради това е невероятно капризна гъба и рядко се открива в див вид.

Ако имал късмет, на берача на гъби му било достатъчно един- единствен път да открие гъбата Рейши и пазейки в тайна дървото години на ред да събира реколта, продавайки я на китайските придворни лекари. Рейши е много популярна в Азия. Това е най- древната гъба, използвана като лечебно средство.

Терминът „лин джи” на китайски буквално означава „растение на душевната потентност” или „гъба на безсмъртието”. Китайският символ за това име се състои от три логографични знака – един за „шаман”, един за „молитва” и един за „дъжд”.

Рейши се зове още „десет хиляди-годишна гъба” и „гъба на безсмъртието”, защото се вярва, че носи дълголетие. Гъбата е наричана още „лакиран нос”, заради лъскавата й повърхност, и „гъбата фантом”, защото се открива много трудно. Днешното й име Рейши, под което е известна и на запад, идва от Япония.

Заради високите си здравословни качества и отсъствието на странични ефекти гъбата придобива на Изток репутацията на първоелемент измежду лечебните гъби. „Линджи" сега е включена в американското „Ръководство по билкова фармакология и терапия” (American Herbal Pharmacopoeia and Therapeutic Compendium).

Тайната на култивирането и е открита едва през 1972 г., когато един японски фермер успява да извлече култура от гъбата. В Япония и Китай екстракт от Рейши се използва практически при всички заболявания. Като митично свойство на гъбата се явява нейната способност да увеличава силата на духа и повишава позитивната емоционална нагласа.

Гъбата Рейши е царицата на адаптогените и превъзхожда дори женшена. Адаптогените имат три важни качества: безопасни са и нямат странични ефекти, действат върху цялото тяло и нормализират физиологичните функции. Рейши съдържа и органичен германий - елемент с функции на адаптоген.

Рейши не е кулинарна гъба. Въпреки че някои хора правят чай от нея, тя се използва предимно с медицински цели, тъй като има много неприятен горчив вкус. Той се дължи на съдържащите се в рейши 119 вида терпеноиди – ароматни вещества, които имат противовъзпалително, антираково и антивирусно действие. Култивираният мицел на гъбата не горчи, така че хората които я приемат на капсули не бива да се притесняват от вкуса.

Рейши се счита за тоник. Като такъв, тя натрупва енергия и увеличава силата на организма, при все че билкарите й приписват краткотраен успокояващ ефект. Вярва се че витамин C помага за по-доброто усвояване на Рейши от организма, затова учените препоръчват успоредния му прием с гъбата.

Кордицепс (Cordiceps sinensis)

Кордицепса расте при много студени условия в Цинхай-Тибетските гори, от 2000 до 4000 метра надморско равнище, при силен недостиг на кислород. В китайската провинция Дзилин расте и тъй нареченият Северен Кордицепс. Това е друг вид Кордицепс- Cordiceps militaris (L.) link. Латинският произход на името „кордицепс” е следният: „корд” означава „бухалка”, „цепс” означава „глава” а „синенсис” означава „китайски”.

Един килограм висококачествен субстрат на кордицепса струва над 3 хил. долара. Това е много рядка гъба, притежаваща уникален цикъл на развитие. Тя паратизира на гъсениците на определен вид пеперуди- Hepialide („пеперуда-прилеп”).

При приближаването на гъсеницата гъбата изхвърля спори, които проникват в нея през кожата. Спорите прорастват едва когато гъсеницата се зарива в земята, за да прави пашкул.

За отбелязване е, че загиналата гъсеница не гние, вероятно кордицепсът произвежда вещества, които възпрепятстват процесите на разлагане. Във връзка с това фунготерапевтите по света го използват в онкологията го назначават при некроза на инфилтратите, защото спира процеса на некроза.

Чудесата на гъбата Кордицепс са познати в Китай от най-малко 1000 години, и гъбата там се счита за национално лековито съкровище, скъпоценен и на практика свещен тоник. Като хранителна добавка тя повишава енергията и жизнеността.

Кордицепс е една от най-безопасните медицински храни. В традиционната китайска медицина гъбата се използва за лечение на чернодробни заболявания, рак, ангина пекторис, сърдечна аритмия, бронхиални проблеми, анемия, туберкулоза, жълтеница, емфизема, безплодие и сексуални смущения.

Кордицепс подхранва Ин, стимулира Ян и съживява меридианите на белите дробове и бъбреците.

Гъбата има дълга писмена история в Китай. Първото й споменаване датира от 620 г. сл.н.е. по времето на династията Танг. Литературата от този период описва странен организъм който живее високо в планините на Тибет и може да се превръща от растение в животно и обратно.

Кордицепсът става популярен в света след високите постижения на китайските лекоатлетки през 1993 г. Те са приемали Кордицепс по време на тежките тренировки на голяма надморска височина.

Агарикус Блазеи (Agaricus blazei murrill)

Гъбата Агарикус има няколко имена: „Златната гъба”, „Гъба на живота и дълголетието”. На конгреса по микология и фунготерапия през 2006 г в Ню Йорк Агарикус Блазеи е призната за най- перспективната гъба за лечение в онкологията и за употреба в геронтологията (наука за старенето).

Учените твърдят, че веществата съдържащи се в нея не само убиват онкоклетките, но и забавят процесите на стареене. Гъбата е открита и описана едва в 1965 г. от американския миколог Мюрил. Националният Раков Център в Япония оповестява своите първи резултати от изследването си още през 1980 година. От тогава в САЩ биват публикувани много научни изследвания за тази гъба.

Agaricus Blazei Murill произхожда от бразилските дъждовни гори. Местните я наричали „Гъбата на Бога” и я използвали като последно средство за помощ при сериозни заболявания. Навсякъде по многочислените фрески и глинени фрагменти на ацтеките има изображения на тази гъба.

Дълго време се е считало, че това е магическа или халюциногенна гъба, с която жреците докарвали в транс своите съграждани, но се оказало, че това е обикновенна ядлива гъба.

При изследване на коренните жители на тропическите гори недалеч от Сан Пауло, където основно живеят 90- 100 годишни ловци и рибари, учените установили, че биологичната им възраст била много по- малка от официалната.

Те определили, че клетките на организма им се делят със забележимо по- малка скорост в сравнение с останалите хора, а това означава, че процесът на стареене се забавя. Те редовно приемали Агарикус Блазеи.

В див вид Агарикус е наричана „ Гъба- копче”, тя едва се подава от земята. Характерно за нея е много резкият и мирис, има необичаен кисело- сладък вкус. Местните жители я търсят с кучета и ежедневно я прибавят във вид на прах към сосове, месни блюда и при приготвяне на тинктури.

Сега в света са открити около 30 близкородствени видове на Бразилския Агарикус, но само този- Агарикус Блазеи Мюрел може да се похвали с такива лечебни свойства и само той носи името „Слънчевата гъба на ацтеките”.

Освен много ценни витамини и минерали Agaricus Blazei Murill има най- високо съдържание на полизахариди от всички познати лечебни гъби, преди всичко бета D- глюкан. В екстракта всички тези вещества се съдържат във висока концентрация. Както пише в научната литература, гъбата силно стимулира имунната система.

Приемането и довежда до нарастване на броя и активизиране на клетките "естествени убийци” и на макрофагите, т.е. на клетките, които отговарят за разрушаването на ракови клетки, бактерии и вируси и за изхвърлянето на чуждите вещества, както и за образуването на химичните вещества „куриери” (като интерферон, интерлевкин), които също взимат участие в отбранителните процеси.
Активен

sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик
valentingn
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 49« Отговор #2 -: 29-09-2009, 20:44:37 »

С малки изключения съм опитвал всичките, под някаква форма.
Така хвалената Шиитаке, прясна може би ще има съвсем друг вкус. Опитвал съм я само изсушена и маринована в буркан и ми е действала точно по описания начин по горе но пък вкуса и е скандално нетърпим.  Тоест не ям и не искам да ям консервирана, маринована, сушена шиитаке

« Последна редакция: 29-09-2009, 20:46:55 от valentingn » Активен

sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик
Angie
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 839« Отговор #3 -: 08-10-2009, 11:18:31 »

А за гъбите които растат по нашите ширини знае ли се нещо?
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3936


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #4 -: 11-10-2009, 17:28:10 »

Малеее ,гъбясах, брадаре, колко много инфо за гъбите !
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
valentingn
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 49« Отговор #5 -: 12-10-2009, 00:03:21 »

Малеее ,гъбясах, брадаре, колко много инфо за гъбите !


И аз гъбясах днес от плажа. Не устоях на изкушението и се потопих в морската вода за да завъдя върху себе си няколко вида нови неизвестни дори на китайския и японския император гъби.

 
Активен

sentence Master
Вярвам на този, който се стреми към истината, съмнявам се във всеки, който е убеден, че я е открил
клик
TTT
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 28« Отговор #6 -: 18-12-2010, 19:12:14 »

яд ме е толкова мн ,че не успях да  науча и да  закупя тези гъби,преди да почине баща ми, обещавам ,че няма да допусна някой да умре от рак !

ясно е ,че всичко се лекува , пари за лекарства скенери и лъче химео терапии само убиват, ама  как да  го  докажа ,това ,толкова мн хора умират ,Бог да ги прости, почивайте в мир !
Активен

Rado
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 146


I am Vegan!!!


WWW
« Отговор #7 -: 18-12-2010, 21:24:00 »

благодаря ти много за инфото...аз винаги съм знаел че гъбите не са за предпочитане, но тази информация ме изуми!!! Може ли да се намерят тези гъби в търговската мрежа и у нас?
Активен
beelee
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 690


fantomiss


« Отговор #8 -: 21-12-2010, 11:04:39 »

Белите и черните ги има в китайския супер на Пиротска.
За другите - нямам идея...
Активен

Не всички са на мястото си в този форум...
Buku
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 897


:)


WWW
« Отговор #9 -: 25-12-2010, 08:50:30 »

Вчера ядох в едно заведение салата със сурови гъби в нея  олееее, амиии..... Още не съм се гътнала - поне засега  ухилен Cheesy.
Активен

Мойсей казал, че всичко е от Бога, Платон - всичко е от главата, Иисус - всичко е от сърцето, Маркс - всичко е от стомаха, Фройд - от нещо малко по-надолу, Айнщайн - всичко е относително.
------
Господи като си прибрал грешните, вземи прибери и смешните!
kyx4o
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 237WWW
« Отговор #10 -: 06-01-2011, 23:40:37 »

Значи не са били пироговки... Grin Има и едни други, Рогошки(на Рогощко шосе в Пловдив са гробищата) bleh
Активен

Храната да бъде Вашето лекарство и лекарството - Вашата храна. Хипократ
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Форум Земя назаемСуровоядствоЗдравословно храненеТема: За Гъбите една жена на пазара така казала ....
Отиди на: