Здравейте,
Аз съм програмист и вися нонстоп на компютъра. Това почва и да ми се отразява на очите - уморяват се, понаболяват ме понякога.
Скоро прочетох, че омега-3 мастните киселини били полезни за очите. Реших да комбинирам това и с нещо, на което ни учат от малки, а именно, че витамин А е много полезен. Някой тук (мисля, че беше Петко) спомена, че витамин А се абсорбира най-добре като се приема с някакво растително масло. Ето и до какво стигнах:
Сутрин на гладно пия голяма чаша прясно изцеден сок от моркови, като в него добавям една супена лъжица ленено масло (студено пресовано).Без да претендирам, че знам за какво говоря, мисля, че съм събрал трите неща в едно: омега-3 от лененото масло, витамин А (каротин) от морковите и масло за по-добро абсорбиране. Особено съм доволен, че лененото масло, което иначе ми е доста неприятно на вкус, така почти не се усеща. Открих също така, че като добавя малко сок от цвекло подобрявам вкуса на сместа и тя ми харесва повече.
И така, пия си чашата вече почти седмица и очите ми сякаш са по-добре. Умората и болките се появиха само веднъж, и другите дни ги нямаше изобщо. Пробвайте и вие.
Имате ли други рецепти за "помагане" на очите? Идеи за подобряване на моята?
Аз иначе знам няколко йога упражнения, които правя, когато не забравя...