Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 4   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: диворастящи ядливи растения  (Прочетена 41473 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« -: 14-07-2012, 12:28:39 »

 Здравейте ! На вчерашната среща с част от "форумните лъвове" възникна идеята да отворим такава тема. Аз от известно време насам всеки ден включвам в менюто си диви зеленолистни, ама наистина всеки. Основно коприва, глухарче, куча лобода, лапад, киселец, щир (амарант), всякакъв вид трева от семейство житни (това ми е любимия сок), широколист жиловлек, бял равнец и т.н.
 Предимствата: БЕЗПЛАТНИ са, не са хибридизирани от човек, имат до три пъти по-дълъг корен от култивираните, съответно имат достъп до повече минерали, генетично са по-силни, борят се със същите замърсители както нас, защото буквално са наши "съседи" и т.н. и т.н.
 Предимствата може да се каже са неизброими и според мен е хубаво да са неразделна част от менюто на суровоядстващите. Ще се радвам тази тема да предизвика интерес и да споделим опита си при брането и приготвянето им.  пеперуди слънце
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
bpa
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 694



« Отговор #1 -: 14-07-2012, 15:40:33 »

евала за бързата реакция Smiley
 flowers2
(букет от коприва, лапад и киселец)
Smiley
Активен

Винаги има и друг начин !

Провежда се лекарски конгрес. Става председателя и започва речта си с патос
-Колеги,ние лекарите имаме много врагове на този свят...
Чува се глас от залата
-И още повече на оня свят
green flower
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 448


Remember your dreams!


WWW
« Отговор #2 -: 14-07-2012, 19:54:23 »

Ей, че хубава темааа  браво, аплодирам Аз, за срам, бих могла да консумирам повече диворастящи зелении, отколкото го правя в момента...но да се оправдая, че до сега бях "зомбирана" и от скоро "се отварям" повече  благодаря
Та, какво хапваме вкъщи:
-коприва (моята царица  love_007) - прясна в салати, на пастети, сосове и смутита, сушена в пастети и смутита, също и като готвя на другаря я слагам (който, да го похваля, все по-рядко яде готвено и откакто напуснахме работа, се е оградил с книгите ми за хранене и е станал като някоя енциклопедия по темите за прочистването на дебелото черво, смутитата, алкално-киселинния баланс  мъдър) и пр.
-лапад (царо  Afro) - основно в салати, в смутита съм пробвала и не ми допада, само по едно листенце...
-глухарче - в салати, рядко в смутита и сокове, веднъж си докарах голямо изпразване на червата  ухилен
-тученица - на салати, смутита и сокове
-киселец - рядко  - салати и сокове
-левурда - като си ходя при бащата - в салати
От диворастящи билки ползвам за чайове и подправки риган, мащерка, шипка, маточина, бял равнец, бяло подъбиче, жълт кантарион... Вкъщи си имам и посадени мента, маточина и салвия.
Имам и купешки диви като амарант и житни, които покълвам (напоследък по-рядко, защото от бая време карам на домати, краставици, тиквички, праскови и кайсии  пеперуди).
Веско, как консумираш амаранта, живовлека и равнеца?
О, пропуснах - посадила съм си и синя жлъчка в двора, ама я имам и диворастяща, ще я пробвам по-нататък...
Някой да каже нещо за черния оман?
Ще следя темата с интерес. Вие вървим към една още по-голяма промяна в живота и искаме да се "откъсваме от капитализма"  Grin, та така...
Активен

Усмивката е подписът на Божественото!

People will always respond positively to joy and enthusiasm.
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #3 -: 14-07-2012, 21:03:33 »

E сега тъкмо да се похваля с вечерното си супер смути  ухилен Тук се киснат в кислородната вода

Тученица, живовляк, лайка, коприва, глухарче, бял равнец, листа от къпина иии май имаше и други неща, но не помня вече  ама че съм

За моя изненада, стана супер вкусно!  олееее, амиии....
« Последна редакция: 14-07-2012, 21:14:20 от Theodora » Активен

Psychonaut
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #4 -: 14-07-2012, 21:42:21 »

Ще ме извините за спама, обаче наснимах някои растения, които ми се сториха или познати, или поне интересни, та който ги знае, да каже какви са
Активен

Psychonaut
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #5 -: 14-07-2012, 21:42:57 »

.
Активен

Psychonaut
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« Отговор #6 -: 16-07-2012, 18:24:12 »

 Цвети, амаранта и жиловлека ги консумирам основно на смути . Щира го слагам в огромни количества като си варя ориз или просо, накрая-само колкото да се попари леко.
 Белия равнец го слагам почти във всички манджи като подправка. Малко е горчив, така че не знам дали ще ти се хареса много, но според мен е царя на билките.

 
« Последна редакция: 16-07-2012, 18:38:31 от vesselin777 » Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« Отговор #7 -: 16-07-2012, 18:34:53 »

 Theodora, ти какво направи  олееее, амиии.... ! Карай по-кротко със смесването на дивите! Така по-лесно ще хванеш ако не ти понася някое. Нали ти обясних, че заради алкалоидите в тях е хубаво да се въртят на около една седмица, за да не се натрупват в организма, така че е хубаво да използваш разнообразни растения, но не всички наведнъж  мъдър. Внимавай с количеството от листата на къпините, защото съдържат огромно количество танини, които при предозиране буквално изстъргват стомашната стена.

 Относно снимките :
 Втората - почти съм сигурен, че е див джоджен.
 Третата - 100% е компасна салата. Това е прародителя на всички марули и всичките видове зеле. Хората от него са я култивирали. Доста е горчива, познава се по четинестата петура отзад на листа. Пуска доста "мляко" като се откъсне. Ядлива е, но ти препоръчвам по-младите листа и то не като основно зеленолистно в смутито. Примерно като допълнение към млади листа глухарче. Така става приятно горчивичко и доста пречистващо смути.

  пеперуди слънце


« Последна редакция: 16-07-2012, 18:41:59 от vesselin777 » Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #8 -: 16-07-2012, 22:28:29 »

Aз пак експериментирам със себе си и от 2 дни съм на "диви" смутита + огромните количества плодове... ухилен Основно живовляк, тученица, бяла лобода и амарант. Пробвах див морков и репей(горчи и не ме кефи). За сега нямам оплаквания, продължавам да си тренирам всеки ден и съм жива... Като имам повечко време ще им направя снимки със описани полезните вещества  Afro Мисля, че си намерих ново хоби  парти
Активен

Psychonaut
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #9 -: 18-07-2012, 09:15:16 »

Присъединявам се към мненията за ползата от консумация на диворастящи  заради споменатите
предимства:

...
 Предимствата: БЕЗПЛАТНИ са, не са хибридизирани от човек, имат до три пъти по-дълъг корен от култивираните, съответно имат достъп до повече минерали, генетично са по-силни, борят се със същите замърсители както нас, защото буквално са наши "съседи" и т.н. и т.н.......................

От зеленолистните ползвам най-много коприва, а останалите в по-малки количества.
Харесвам сладко-горчивия вкус и за това си приготвям стрит бял равнец, магарешки бодил , салвия и др./но разделно-само от едното/ с мед.В последно време консумирам и диви череши/също доста горчиви/.Чела съм за полезността на горчивия вкус, а още повече и ми е приятен.

Намирам темата за много полезна, с информацията за  неизползвани от мен до сега растения.
За това благодаря, на споделящете своя опит/вкл. експерименти/! слънце

« Последна редакция: 18-07-2012, 09:21:37 от Ros » Активен

purelove
Гост
« Отговор #10 -: 19-07-2012, 20:59:57 »

коприва, див керевиз, лапад, тученица, амарант, живолек, свирчина (предимно плода, листата са канцерогенни), листа от шипка, лайка, бял равнец .. предимно като добавка към сокове
Това със смутитата - не го мога .. Идва ми в повече- като чиста проява на мазохизъм  амии... знам ли   ухилен ухилен
Respect, Theodora роза
Активен
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1363


« Отговор #11 -: 19-07-2012, 21:48:16 »

Кучетата като ги заболи стомаха пасат определен вид тревица да се оправят, но не съм чувал да го правят самоцелно. Аз бих пробвал с такива неща само по системата "клин клин избива". От диворастящите единствено тученицата си я хапвам без необходимост дори ми харесва повече от магданоза, защото е по-крехка и няма толкова влакна. Копривата е другото диворастящо от което всяка пролет си правя салати и понякога от глухарче.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #12 -: 20-07-2012, 15:00:59 »

дивия керевиз чета, че имал отровен двойник...някой да знае по какво се разпознава ?  помощ
Активен

Psychonaut
purelove
Гост
« Отговор #13 -: 20-07-2012, 16:43:24 »

двойникът се нарича бучиниш -отровен плевел,; можеш да ги различиш по цвета на листата - на дивия керевиз са обагрени в ярко "ливадно" зелено, имат приятен аромат, стеблото е се разклонява ниско и не става много високо.. , докато на двойника -сивеят, имат мъх под листната петура, черна главичка в края на стеблото (грудка), стеблото е право, високо и рядко се разклонява - откъм листата, не от стеблото.
Активен
shofilev
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #14 -: 20-07-2012, 23:10:32 »

В Русия използват петнистия бучиниш за лечение на рак, именно защото е отровен.
Активен
Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #15 -: 21-07-2012, 09:53:25 »

purelove, мерси много!   flowers2
Разликата между лекарство и отрова, в повечето случаи, е в количеството...  мъдър
Активен

Psychonaut
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« Отговор #16 -: 21-07-2012, 20:58:43 »

Кучетата като ги заболи стомаха пасат определен вид тревица да се оправят, но не съм чувал да го правят самоцелно. Аз бих пробвал с такива неща само по системата "клин клин избива". От диворастящите единствено тученицата си я хапвам без необходимост дори ми харесва повече от магданоза, защото е по-крехка и няма толкова влакна. Копривата е другото диворастящо от което всяка пролет си правя салати и понякога от глухарче.
Zloqd, отново един от "странните" ти коментари. Ти знаеш ли каква е разликата между храносмилателната ти система и тази на хищниците ? Примера, който използваш е меко казано неуместен.

 Ето тук е моята любима презентация относно диворастящите зеленолистни. Момчето е доста земно и звучи много достъпно. Не е отнесен като майка си, пък и изглежда доста здрав.

 http://www.youtube.com/watch?v=cqHRxr4a2-o

 Надявам се, че ще ви е полезна. В крайна сметка Сергей е с над 10-годишен опит.  мъдър
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1363


« Отговор #17 -: 21-07-2012, 21:24:31 »

В такъв случай ще ми бъде интересно какво ще стане ако някой реши да хапне млечка или да я използва за смути. Козата като представител на вегетарианците обожава това растение, но нашият стомах не е с няколко дяла като на преживните
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
vesselin777
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 364


what noone knows - nobody sees


« Отговор #18 -: 21-07-2012, 21:42:59 »

 Хайде сега пък отидохме при тревопасните  браво, аплодирам !
 Честно казано ми е много интересно как пшеничната трева в този форум, че и по здравословните магазини е на невероятна почит, при положение че всичката трева от семейство житни е ядлива. Да, всички открити над 400 вида, но нали расте до оградата и е безплатна......... нема бизнес там  ухилен ! По-добре да си даваме парите за хексаплоидния и вариант, хибридизиран от човек, при това със съвсем различна цел - по-голямо зърно и по-удобно при жънене стъбло.
 Точно поради причината, че не се имам за тревопасно, ЦЕДЯ зеленолистните с прекалено много фибри като тревата. Както преди това, мисля че споменах, на воля си въртя на смути от "по-софт" растенията като глухарче, коприва, живовляк, щир, куча лобода, киселец, тученица, понякога детелина, но и тя е доста "фиброзна" като тревата.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти
rima
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 512


« Отговор #19 -: 26-07-2012, 09:14:43 »

Започнах и аз със смутитата  слънце
Вчерашното беше с обикновен домашен магданоз, лимон, 3 круши и малко мед. За днес си събрах  листа на жълт кантарион, див джоджен, равнец, малина, живовляк, малко коприва и детелина...и едно като подбел, което подлежи на допълнително проучване. Търсих лобода, врабчи чревца и тученица, но на Алеко нямаше нищо от тях, нито малко по надолу...
Още не ми се върти ръчната сокоизстисквачка, гледам я скептично с всичките приставчици към нея...и ги меля в блендера...засега с фибрите. По литър на ден е добре  пеперуди
« Последна редакция: 26-07-2012, 09:27:03 от rima » Активен
Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: