Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Фалшив зехтин  (Прочетена 26960 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
purelove
Гост
« -: 04-11-2012, 00:28:10 »

Заливат ни с фалшив зехтин

В световен мащаб 70% от зехтина е фалшив. Италия отдавна си е спечелила славата на страна, производител на най-хубав зехтин, но точно там са открити големи количества некачествено маслиново масло, представяно като "екстра върджин", твърдят специалистите от Американската агенция за селско стопанство (USDA).

По италианската телевизия RAI UNO и в интернет пространството се завъртя видеоклип, на който ясно се вижда как обикновено слънчогледово олио за секунди се превръща в зехтин. За целта се използва специално вещество оцветител. Бутилката се разклаща и в последствие олиото добива приятен зеленикав цвят на зехтин. За по-голяма убедителност се добавя и аромат с дъх на предпочитания от готвачите продукт.

Това провокира италианците да наложат закон за зехтина, според който на всеки етикет трябва да бъдат отбелязани мястото на производство и произходът на маслините.
"За съжаление етикетите на част от продуктите, продавани на пазара, са написани манипулативно. Например наименования от рода на "Салатен зехтин" или "Салатен микс" нямат нищо общо с истинския зехтин", обяснява пред "168 часа" Милена Асенова, управител на "Олимпорт" ООД, официален вносител на биозехтин екстра върджин за България.

"Явно заблуда има дори за продукти означени като Pomache, което означава, че са произведени от субпродукти. Въпреки че те се правят в специални изпарители от каша от костилки, люспи и други остатъци от производството на висококачествения зехтин, но и за тях важи изискването да са 100% от маслини. За тях също има подозрение, че се смесват с обикновени мазнини, тъй като в противен случай няма как у нас да се продават на цени под 4 лв. за литър с ДДС", категоричен е специалистът.

От Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че при проверките досега не са констатирали несъответствия, а само пратки с неизяснен произход. Това кореспондира с изводите на специалистите от италианската селскостопанска асоциация, които твърдят, че 3/4 от продуктите, произхождащи от Италия, в действителност са внос от други страни. Зехтинът държи челното място сред фалшифицираните продукти, следван от сиренето пармезан, моцарелата, шунката и определен вид вино. Учудващо е, че дори типичните за страната спагети, невинаги са произведени в Италия. Фалшификаторите се справят все по-успешно в период на криза, тъй като хората купуват по-евтини храни и не всички държат на качеството.

В световен мащаб проблемът е как ефикасно да бъдат проверявани бутилките с етикети "екстра върджин", чиято цена често надвишава с около 10 пъти тази на обикновения зехтин. Трудностите идват от факта, че досега няма ефективен аналитичен метод, с който да се идентифицират и разкриват измамите. За да се определи дали едно маслиново масло е в действителност "екстра върджин" се разчита на сензорна оценка и голям брой аналитични тестове. В същото време нито едно отделно изследване не се счита за напълно ефективно за откриване на ментетата. Според европейското законодателство етикетираният като екстра върджин зехтин трябва да е извлечен от маслината с физически средства, като пресоване, а не чрез химически реакции. Задължително трябва да премине и през тест за вкус, проведен от експерти на ЕС.

За да бъде сертифициран като "екстра върджин", продуктът трябва да е издържал строг физичен и химичен анализ и в страната на производство. Той трябва да бъде студенопресован, да има ниска киселинност и да е произведен изцяло от плодовете на маслиново дърво.

Международния съвет по зехтина проследява производството му и определя стандартите
за качеството и автентичност. В допълнение с това експертните комисии трябва да дадат оценка и на цвета, вкуса, аромата. Често ментетата имат неприятен метален вкус. Затова специалистите съветват при дегустация на зехтина да се обърне внимание на вкусовите му качества. Чрез обонянието човек също може да усети доколко е оригинален продукта. При вкусване на зехтина се усеща горчивина на върха на езика.
Как да различим оригиналния продукт  Ъъъ?

Според американските специалисти, причината точно този продукт масово да се фалшифицира се крие в наредбите за етикетиране и слабото прилагане на законите от страна на правителствените инспектори. Маслиновото масло може лесно да се разрежда или заменя с по-евтин продукт, което принуждава потребителите да разчитат само на етикетите. Оказва се, че за още по-голямо объркване на потребителите има много разновидности на студенопресован зехтин. Според дегустаторите има само два отличителни белега, по които може да се разпознае фалшивият студенопресован зехтин. Характерно за "екстра върджин" е, че се втвърдява, когато е на студено. Консистенцията на бутилка, поставена в хладилника, трябва да бъде мътна, да се сгъсти леко. Другият знак е, че истинският зехтин е запалим.


Източник http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1513514
Активен
Zloqd
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 1359


« Отговор #1 -: 04-11-2012, 00:33:53 »

Сега си обяснявам защо преди няколко месеца смених зехтина с олио.
Активен

Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #2 -: 04-11-2012, 08:52:41 »

Сега си обяснявам защо преди няколко месеца смених зехтина с олио.
Също и аз.

Последно си купих зехтин "SAN GIOVANNI", екстра върджин, с неприятен, тежък вкус.
Активен

Theodora
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 992



« Отговор #3 -: 04-11-2012, 11:34:08 »

Колко ми е лесно просто като ям извлечени мазнини ...  ухилен
Активен

Psychonaut
Shine
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 96



« Отговор #4 -: 04-11-2012, 13:13:17 »

КАК ДА ПОЗНАЕМ ИСТИНСКИЯ ЗЕХТИН И МАСЛИНИ
Наскоро случайно попаднахме в магазина на Илхан Фаик в Пловдив, вносител на гръцки натурални храни, който с охота ни разказа интересни неща за зехтина и маслините. Зехтинът, който той предлага, освен от екологично чисти райони, е нерафиниран и нефилтриран, добит чрез студеното пресоване на неузрели маслини.
Зехтинът, казва той, е дар от боговете, "течното злато" на Средиземноморието - още една от суперхраните, която от много векове дарява на човека здраве и красота. Само нерафинираното маслиново масло, получено чрез пресоване, без използването на химикали, съдържа полезни вещества, необходими за профилактика на различни заболявания и за поддържане на красотата. Вкусът на натуралния зехтин е богат, силен, може да бъде горчив, сладък, солен, кисел и пикантен. Цветът на маслиновото масло варира от „светло злато” до тъмно зелено. Ако в маслото се появява утайка, значи сте направили правилния избор. Когато се съхранява при температура 16° - 18°С и на тъмно, зехтинът отново ще получи първоначалната бистрота и ще можете да се насладите на природния вкус на „течното злато".

Проучване на екип гръцки изследователи от Атинския университет доказа, че зехтинът, освен с антиоксидантни, успокояващи, кардиозащитни и много други свойства, с които е известен, има в състава си още две вещества, които оказват благотворно влияние върху нашето здраве. Това са елеокантала (oleocanthal) - вещество със силно противовъзпалително действие и елеасина (oleacin), който е най-мощната антиоксидантна съставка в зехтина. С други думи, той има изключително силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. И нека не ви учудва, всички сме опитвали елеокантала, или поне тези, които са опитвали добър зехтин – това е веществото, причиняващо паренето, което чувстваме в гърлото, когато поглъщаме свеж, „суров” зехтин. По това парене опитните производители на маслини и клиентите им разбират, че един зехтин е хубав.

В козметиката нерафинираният зехтин е широко използван. Всеки иска блестяща и здрава коса, гладка кожа, красив маникюр. За всичко това може да помогне зехтинът. Ето това кара производителите на козметика, особено тези, които претендират, че продуктите им са екологично чисти, да го използват като основна съставка. Това би трябвало да ни наведе на мисълта, че и самият зехтин има същия ефект. Освен всичко това има и прекрасен вкус. Зехтинът пази тялото ни и отвътре и отвън. Той има невероятни антиоксидантни свойства и е подходящ за всички типове кожа. Предпазва клетките от увреждане и помага на увредените да се възстановят. Той е фантастичен източник на витамин Е и А. Тези антиоксиданти имат естествената способност да стимулират процеса на възстановяване на клетките и да карат кожата отново да изглежда гладка и свежа. Помагат за възстановяването на кожата, след прекомерно излагане на слънчева светлина, замърсявания, цигарен дим и други подобни рискове, които крие животът в съвременните модерни времена. Полифенолите в зехтина действат като антиоксидантите, които се използват в козметичните продукти, за да предотвратяват повредите на кожните клетки в резултат от вредното действие на свободните радикали в тялото ни.

Искам да ви разкажа някои тънкости и за маслините Каламон, продължава Илхан, които са много популярен сорт не само в Гърция и България. Въпросът възниква с това, че се предлагат много видове маслини Каламон. Едни са сбръчкани, други са прекалено меки, някои избеляват като постоят извън маринатата, други не. Прясната натурална маслина Каламон може да познаете по лилавеещия цвят на плода, както и листенцата или дръжката, които все още не са откъснати от някоя машина. Друг признак за това, че маслината е прясна е това, че няма вар в самата марина – от там идва избеляването за което споменах. Принципно, когато маслината е застояла (например от предишна реколта) и започне да се размеква, се прибавя вар в разтвора, в който маслините се съхраняват. По този начин те се стягат отново. Но това можете много лесно да установите по това, че самата маслина започва да избелява, когато се изкара от маринатата.

Илхан Фаик беше готов да ни разказва още за продуктите си, сред които и биологични, но за жалост времето не ни достигна. На тръгване разбрахме, че в магазинчето си в Пловдив на ул. „Григор Пърличев” 16 (близо до Събота пазара) той организира всяка събота дегустации на продуктите и демонстрации за домашно приготвяне на маслинов пастет. Ако сте любопитни да разберете още за уж добре познатите зехтин и различни сортове маслини, отделете си малко време в събота и посетете дегустациите в магазина на Илхан.
Източник: http://www.organichno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=391:2012-10-07-11-37-57&catid=51:-1-&Itemid=30
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3859


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #5 -: 05-11-2012, 11:26:10 »

Бързо да казва този Фаик откъде във Варна да си купя от неговия зехтин. И кой е най-убавият- марка , модел..
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« Отговор #6 -: 05-11-2012, 12:51:25 »

...
Характерно за "екстра върджин" е, че се втвърдява, когато е на студено. Консистенцията на бутилка, поставена в хладилника, трябва да бъде мътна, да се сгъсти леко. Другият знак е, че истинският зехтин е запалим.
...


Тези методи за разпознаване ги видях и на Natural News и ги пробвам от време на време. Скоро ми попадна един зехтин дето не се втвърди или замъти в хладилника изобщо. Но пък се запали. Smiley Даже жената ми се скара, че съм се заиграл повече с огъня и съм одимил кухнята.

От няколко седмици и аз не купувам зехтин. Минах на шарлана на Балчо. Уж и той студено-пресован, но не знам каква гаранция има и при него. Поне мирише на семки и ми харесва на вкус.
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
AdiSmile
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 90


« Отговор #7 -: 05-11-2012, 13:31:47 »

  А шарлана не се ли прави от ГМО слънчоглед  police?
Активен
hdeshev
Христо Дeшeв
Global Moderator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 842


Един ученик на пътя...


WWW
« Отговор #8 -: 05-11-2012, 14:10:21 »

  А шарлана не се ли прави от ГМО слънчоглед  police?

Хахаха! Както казваше Shao Kahn в Mortal Kombat: "You cannot win!"
Активен

Time waits for no slave!
-- Napalm Death
violetblossom
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74


« Отговор #9 -: 05-11-2012, 16:51:21 »

Аз съм доволна от зехтина на carrefour, този, който се води био. Цената му е атрактивна - 8лв за литър беше преди 2 месеца. Ухае на маслини, помътнява в хладилника, а и горчи и е пиперлив - би трябвало да е истински според критериите на г-н арабина. Afro
Активен

Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #10 -: 05-11-2012, 17:02:16 »

........... този, който се води био. Цената му е атрактивна - 8лв за литър ........

Да не би, само, да се води био  намигам ?
Активен

violetblossom
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74


« Отговор #11 -: 05-11-2012, 17:23:30 »

Ами има сертификат. Екстра върджин е. Само че сега го загледах, 750мл е разфасовката. Все тая, пак е изгоден за био зехтин, а съм взимала някакъв био за 9лв 250мл, което си е пладнешки обир   нерешителен
Активен

Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #12 -: 06-11-2012, 13:25:04 »

Аз купувам зехтин от арабите , имам си 2-3 доставчика и карат може би най-добрият зехтин в света Smiley но вкусът му не е като този по магазините, лютив е леко, тъмен и не е бистър, на студено се сгъстява и става на малки топчета. Бате Бино , ти не го ли опитво точно този ? Цената е между 8-10 лв за литър , зависи от количеството, което купувате, но може да с екомбинирате и се пазарете, арабите обичат да се пазарят. Иначе не те уважават като клиент  няма да кажа
Активен
violetblossom
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74


« Отговор #13 -: 06-11-2012, 13:57:28 »

Дай да ги контактнеме и ние тези араби или не казваш? А сирийски магазин нямаше ли някъде на женския пазар, искам да посетя, имат много хубави неща сирийците, а и един страхотен сапун със зехтин...
« Последна редакция: 06-11-2012, 14:08:25 от violetblossom » Активен

Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.
Shine
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 96



« Отговор #14 -: 06-11-2012, 16:57:49 »

Направо ви завидях за тези араби...  ухилен Аз досега от всички, които съм изпробвала харесвам най-много Коста доро – с уговорката, че зехтина на titan не съм го опитвала. Той помътнява на студено и люти на гърлото  като се пие. Не исках да експериментирам с други некачествени и се спрях на този, все пак съм зодия Козирог.  Но ще следя темата с интерес и вашите впечатления от други марки зехтин.
Активен
shofilev
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 376


« Отговор #15 -: 07-11-2012, 00:05:54 »

Пробвал съм какви ли не зехтини, вкл. домашно производство от Гърция (този беше страхотен). Скоро открих един на пазара "Красно село" - има едно магазинче за наливен зехтин, наливно вино и маслини, продават и много ароматен див риган. Този зехтин засега ми допада най-много от тези, които са ми под ръка, но цената е малко висока - 14 лв./л. За мен от известно време най-добрия атестат за качество на зехтина е жена ми - тя има храносмилателни проблеми и ако зехтина нещо не е както трябва, те се усилват. С този от "Красно село" засега няма никакви. Магазинът се намира на улица "Дебър" (на гърба на пазара).
На същата улица малко по-надолу има едно съвсем малко магазинче за сирийски стоки - продават хубави сапуни, с различни билки и зехтин на цени от 2 до 5 лв. Това им е сайта: http://seisabansoap.eu/
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #16 -: 07-11-2012, 11:11:32 »

Точно Коста Д'оро ми се струва яко менте, ние вземахме преди от него, но той стои много бистър , не се сгъстява в хладилника и го спряхме, арабските магазинчета са точно на женския пазар на цар Симеон, питайте за магазина на Хусам
Активен
violetblossom
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74


« Отговор #17 -: 07-11-2012, 11:43:35 »

Така и очаквах, мерси, титан! Шофилев, ценно инфо за сирийското магазинче, че тия скъпчии по био магазините им слагат едни антинародни цени
Активен

Човекът е твърде нетраен!
Към вечния миг устремен,
той тича в несвяст, но не знае,
че бе от Нетрайност роден.
Shine
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 96



« Отговор #18 -: 07-11-2012, 16:10:33 »

Titan благодаря за детайлното упътване! При първа възможност ще отида да си взема, че и май ще се презапася... С малкия ми син, хванат за единия ми крак вече две години се чувствам закотвена и не мога да отида към Сф.  Grin  Може да се каже точното време е периода на майчинството. Но все пак детето е най-важното. Аз затова се оглеждам и за други решения, достъпни в малките градове. Ако някой е ползвал зехтин Боргес, би ли споделил впечатления?  
Активен
titan
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 2318


« Отговор #19 -: 08-11-2012, 10:34:37 »

Shine , ти май не разбираш, тези бутилирани зехтини с неясен произход не са добро решение. И само да ти кажа,че детето не може да те закотви, тази година бях на море и имаше едни чернокожи, които продаваха по плажа всякакви боклуци и имаше една жена, която беше вързала детето си в кърпа на гърба и барабар с него продаваше портмонета и чанти луи вютон Smiley)) Трябва само малко желание.
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: